Mam dotaz, prosím, odvody platím na Slovensku, mám aj slov. živnosť… do odd. VI. napísať asi slov. odvody, či?
a vlastne, nevzťahuje sa tým na mna povinnosť zaplatiť na SK aj daň?
dík za odpoved
Mohol by mi, prosím, ešte niekto poradiť v nasledovnom?
Som opatr. v AT na rak. živnosť, na SK mám i slovenskú, kde platím odvody (podľa nariadenia-schválenia).
1)
v slov. DP budem mať príjem z AT, z toho sú výdaje pauš. 40%, hej?
2)
na str. 11, odd. XIV… aké výdaje napísať? tých 40 pauš. podľa slov. zákonov alebo výdaje podľa rak. zákonov?
3) vzťahuje sa na mna vyňatie príjmov zo zahraničia, ked platím odvody na SK?
4) dan sa platí tam, kde je príjem, či?
dik moc
Ešte doplním, že príjem na SK som nemala
Mne to vysvetľovať nemusíš. Môj koment bol o niečom inom.
Ja viem, ale osvetu proti týmto tmárstvam treba šíriť všade a stále.
Ak ti poslali číslo konta z FA, to znamená že si živnostník, máš pridelené daňové číslo a musíš podať daňové priznanie. Pokiaľ máš príjem len z Rakúska, je to veľmi jednoduché, vyplníš ho aj sám.
Agentúra s tvojim daňovým predsa nemá nič spoločné, jedine v prípade, ak by si bol jej zamestnanec, a v tom prípade by si zas nemal vlastné Abgabekontonummer.
Ahojte, mam na Vas otazku ohladne DP. Minuly rok mi spracovala firma DP na zaklade skutocnych vydajov za ktore si vypytali 120e, tento rok uz 185e, takze som sa rozhodla si vypracovat DP sama len skoda, ze ma neupozornili, ze mi ho mienia robit touto formou a nie pausalom. 5rokov musim vydrzat. Moja otazka znie, ci si to tychto nakladov mozem zapocitat kupu notebooku, kredit za internet a mobil a kedze si cestovne naklady nepripocitava do honoraru a rodina mi ich dava na ruku, viem si ich tiez dat do nakladov? Ak by ste mali skusenosti do akeho riadku sa zadava PN, bola by som vdacna. Neviem bohuzial vycitat, co mi ta predosla firma do nakladov dala, pretoze ako pocitam tak pocitam, nijak mi to nevychadza; ( Dakujem za kazdu jednu informaciu a radu, kedze uz bludim internetom neskutocnu dobu a nikde som zatial nenasla informaciu o tom, co si vlastne opatrovatelka do nakladov moze a co nemoze dat. Myslim tym vecne prijmy:)
PNka sa do daňového priznania nedáva! Tak mi odpísali z rakúskeho ministerstva financií.
Čo sa DP týka:
1. Vezmi všetky bloky za veci, ktoré súvisia s opatrovaním - notebook, mobil… ebo
2. Poplatky agentúre sa tiež dávajú do nákladov, všetky.
3. Cestovné lístky, alebo potvrdenky od šoférov samozrejme tiež, však cestu platíš zo svojho.
3. a choď s tým na svoj daňový úrad, oni ti povedia, čo si môžeš dať do nákladov. Opýtaj sa na Buchhaltuhg - vedenie účtovníctva, akou formou.
4. Opýtaj sa, čo ešte si do nákladov môžeš pripočítať. Počula som, ževraj aj hygienické potreby, alebo pracovné oblečenie, pracovnú obuv. Závisí však od príslušného FA, alebo aj úradníka.
Dakujem pekne za odpoved, ja mam uvedene taggeld- prijem z koreho som si platila sama odvody a cestovne mi hradila rodina, to na honorarnote za r 2013 uvede ne nebolo. do vypoctu hrubeho prijmu teda zaratam taggeld plus cestovne plus sachbezug, hoci posledne dve menovane ne honorarnote nie su uvedene? pausalne vydavky su mi jasne…
Teraz citam ze PN sa do hrubeho prijmu nezaocitava, tak ako je to vlastne
Dakujem za radu, asi bude najrozumnejsie zajst na FA, popripade tam zavolat, tak ci onak doklad ci to tak moze byt, mat nebudem. Citala som na viacerych forach, ze sa PN udava
(napr. Maródky sú dve, jedna sa zdaňuje druhá nie
Bild des Benutzers Anonym
Gespeichert 15. März 2014 - 7:44
Maródka (PN) z Zusatzversicherungu ide do príjmu na daňové priznanie.
Maródka (PN) z Unterstüzugsleistung bei lang andauernder Krankheit po 42 dňoch maródovania sa do príjmu nedáva. )
Ale aj tak velmi dakujem za tvoj cas a radu, vo stvrtok uz budem v AT, tak ked nieco pozistujem dam vediet;)
Ahojte baby. Ja som v Rakusku nepodavala a na Slovensku som si to dala urobit. Keby niekto chcel tak kontakt na tu firmu je kunova@wtrend.sro.sk Platila som 20 e a mam svaty pokoj.
Tak to som trotl, opýtaj sa, ako je to s PNkou aj ty, budem čakať. Daj link na ten príspevok, prečítam si. Ja sa do Rakús tak rýchlo nedostanem.
V Honorarnote by malo byť napísané všetko, čo ti rodina platí. Nemusí byť rozpísané honorár-SVA-cestovné, môže to byť kľudne len jedna suma. Ale čo je v Honorarnote, musí byť aj v DP, lebo ak napíšeš menej - krátiš daň, ak napíšeš viac - nemáš zas doklad, skade sú tie peniaze. Pre vlastnú potrebu a evidenciu si môžeš všetko rozpísať v Einkommensnachweiss, podľa toho si potom vyplníš DP.
Sachbezug sa do Honorarnote nepíše, ale patrí to do tvojich prímov - lebo tam zadarmo ješ a bývaš, teda doma ušetríš. Priratúvaš ho do DP k príjmom.
čo je tých 5040, prosím?
píšeš, že: "do výdaju 16700-7440 je 9260… " ale výdaj je predsa len 7440, či?
Tých 5040 je čo prosím?
a výdaj je 7440, či? ty píšeš 9260.
dík
Ahoj,
píšeš ohľadne výdaju že:"do výdaju 16700-7440 je 9260… "
a nie je výdaj len tá suma 7440?
si odpočítala výdaj od hr. príjmu a to si pomenovala ako výdaj…
môžeš prosím upresniť?
dík
ďakujem…
Dobry den, chcela bysom sa opytat ohladom podania DP opatrovateliek v Rakusku, ci je povinne a ak ano, tak sa podava pravidelne alebo len po vzvani DU. Koluju vselijake moznosti medzi OP, ale sa vobec nezhoduju. Ja si na Slovensku podavam kazdy rok informativne. Zivnost mam od juna 2011. Moj prijem je do 11 000eur. Dakujem.