DP musíš podať:
1. ak tvoj čistý príjem presahuje 11 000 euro.
2. Ak ťa vyzve rakúsky daňový úrad, alebo ak ti pošle tlačivá na DP.
3. Ak ti rakúsky úrad prideli daňové číslo - Steuernummer
Vraj sa oplatí podať, ak máš maloleté deti, kvôli negatívnej dani.
Ak neplatí pre teba ani jeden prípad, nemusíš DP podávať.
Daňový úrad ťa môže kedykoľvek vyzvať, aby si podala DP spätne až za 7 rokov, preto si v každom prípade odkladaj všetky doklady, aby si ho mohla urobiť aj spätne.
Ahojte,
je tu prosím niekto, kto má živnosť v AT i na SK?
ide mi o to, kde platíte odvody, a pod.
dík
Kde mam vpisat v at danovom priznani 13percent, do ktorej kolonky dakujem.
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, na tlačive L1k v bode 3 ktorú sumu mám označiť, 220€ alebo 132€? (Môj manžel pracuje na SK, poberá detské prídavky, a ja dostávam ešte rozdiel z Rakúska. )
Dobrý deň, prosím Vás, vedel by mi niekto poradiť pri vyplnení DP v Rakúsku? Robím to prvýkrát a nie som si úplne istá, či postupujem správne. Môj hrubý príjem je 16525, 74 Eur - uvediem ho vo formulári E1a, riad. 9040, poistenie - 2443, 18 Eur - riad. 9225, 12% paušál - 1983, 09 Eur - riad. 9230, riad. Summe der Aufwendungen / Betriebsausgaben (paušál+poistenie) -4426, 27 Eur, Gewinn / Verlus (čistý príjem) -12099, 47 Eur - riad. 34. A túto sumu 12099, 47 Eur zapíšem aj do formulára E1 - pol. 9. -11. 9a) - stĺpec 10. selbstandiger Arbeit. Ale neviem, kde zapíšem tých 13% z čistého príjmu 1572, 93 Eur a vlastne či mi nevychádza aj daňová povinnosť. Bola by som veľmi vďačná za odpoveď.
Ahoj Alena
tých 13% zapíšeš na riadok 9221 vola sa to Grundfreibetrag na formulár E1a, po odrátaní tejto su my dáš na riadok 62 už čistý zárobok a ten píšeš do formulára E1. Nemala by ti vyjsť platiť daň, lebo nezdaniteľna čiastka je 11. 000, - a ja keď som ti odrátala ešte tých 13 % tak zostatok Ti vyšiel 10. 526, 54 Euro a túto sumu by si mala zapísať do E1. Držím palce.
Ahoj Leni,
dávaš si sumu 220, - Euro. Tá druhá je vtedy, keď obidvaja rodičia v daňovom žiadajú o bonus.
Ahoj Anka, veľmi pekne Ti ďakujem, už v tom mám jasno. Nech sa Ti darí.
Ďakujem Ti veľmi pekne.
Pre Janku. To co tu teraz pisem neviem urcite, treba si to overit. Mne sa stalo totiz to iste co tebe. Za rok 2008 mi prisli tlaciva z Finanzamt na DP a hned mi bolo pridelene aj danove cislo. Cize ma vyzvali na podanie DP. Rodina mi ho urobila, ale tiez na zaklade skutocnych vydajov. Ked som sa ako tak z orientovala nechcela som dalej robit DP touto formou, ale pausalom. Zasla som preto na Finanzamt a pytala som sa ci mozem za rok 2009 urobit DP pausalom. Tam mi oznamili, ze mozem rok 2009 a dalsie roky robit DP pausalom. Keby som bola prvy krat urobila DP pausalom musim nim poracovat dalsich 5 rokov, ale pri skutocnych nakladoch to tak nie je. Tak robim pausalom, ale nie som si ista. Volala som aj s panom Demcakom a on mi tiez do telefonu povedal, ze mozem dat pausal. Over si to na Finanzamt a daj vediet. Som zvedava co ti tam povedia.
A ked mam na honorarnote brutto taxu na den a okrem toho je tam uvedene aj cestovne, davam to do rakuskeho danoveho priznania a teda sa mi tym navysia aj odvody? pokial sa pocitaju
z celkoveho prijmu co je na honorarnote uvedene. ale to myslim az po priznani realnych
prijmov finanzamtu.
Ale tá, čo nepodávala DP a vyzvú ju neskôr, to musí doplatiť… čiže? ktorá je na tom lepšie? a takú sumu nie vždy každá môže mať…
Presne naopak - z paušálu môžeš kedykoľvek prejsť na skutočné náklady, ak ich máš vyššie ako tých 12%. Ak ale podávaš DP kde si vykazuješ skutočné náklady, tak musíš takto robiť DP ešte ďalších 5 rokov. Utekaj chytro na FA a podaj odvolanie, do 30 dní sa dá DP zmeniť.
Chcem sa opytat ci len na sk, ste podavali danove, ale mate at zivnost, , , ? ved mame podavat aj na sk aj at, ci, ?
Dobry den vsetkym
Citam mnohe prispevky
Rada by som dodat len tolko
Pracujem ako opatrovatelka v rakusku od 2000
Od 2008 som zaregistrovana aj v SVA aj na FA
Podavam danove priznanie od 2008
Z dovodu lebo son si uplatnovala rodinne pridavky na dieta
Odvody som platila ako ine cca 240 mesacne
V 2012 som nemohla pracovat koli chorobe tak som poslala potvrdenia do SVA o chorobe
Tiez som bola neoboznamena o danej veci a kedze som nemala pripoistenie tak som samo sebou nedostala za marodku ani cent a aj pocas praceneschopnosti som musela dalej platit poistne
Az som sa zobudila a po 3 mesiacoch marodky som zrusila zivnost
Ale za tie 3 mesiace mi to nedarovali
Co sa tyka nedoplatkov mne osobne prisli v 2011 nedoplatky vo vyske 3400 eur
Ktore som musela zaplatit vsetky mesacne poplatky som mala uhradene
Teraz platim 980 eur kvartalne plus nedoplatky za 2011 220 eur takze suma sumarum
1200 kvartalne
Este dodavam nikdy som neprekrocila sumu 11000 rocne teraz myslim to co mam na papieri legalne
Mozno som nieco zle urobila alebo mam smolu?
Neviem
Takze kazdy za seba radsej platit a ked nie tak odkladat aby bolo z coho neskor platit
Pa
Pokiaľ ste nemali pozastavenú živnosť počas 3 mesiacov choroby, je logické, že ste museli aj za toto obdobie zaplatiť odvody. Živnosť nikdy nerušte, pokiaľ chcete ešte v budúcnosti pracovať. V tom prípade živnosť iba pozastavte.
Mohla by si mo poslat kopiu vyplneneho tlačiva L1k ja to tiež podávam kvoli dan. bonusu a neviem ho vyplnit. Ďakujem ziakova.jana6@centrum.sk a ešte dokladáš tam aj rodné listy?
Chcela by som ta poprosit ja si tiež chcem uplatnit danovy bonus na dve deti aj minulý rok som si to dala ale neviem vyplnit presne tlačivo L1 K ak by si mi vedela poslat nejaku kopiu a či k rak. dan. priz. mám doložit aj honorarnote a čo ešte. Budem velmi rada ak mi napišeš na ziakova.jana6@centrum.sk
Ach bože. Pre takéto ako Majka treba šíriť osvetu.
1. Ak ju Finanzamt nevyzve, aby podala daňové, tak nebude musieť nič doplácať.
2. Ak ju vyzve, jej chyba, že si nič neodložila, lebo zarábala najmenej o 100! slovom sto euro za turnus viac, ako ja. To je 1200 euro najmenej ročne. 1200 euro x 6 rokov živnosti je 7200 euro. Ak ich rozfrckala, jej chyba.
Podala som ohlas. povinnost dan. na Slovenksu, do prijmy som zahrnula prijem plus odvody plus cest. Vysla mi suma vyse ll. tis. eur. Nezahrnula som do toho 6. 54 eur na den krat 12 mes. , tj. Zuschlag Verpflegung / strava a ubyt. / Cize bez tej sumy som zostavila stranu prijmov.
Do vydajov som dala 40 % pausal plus odvody rocne. Na danovom mi to zobrali ako dobre spracovane.
Chcem podat dan. priznanie v rakusku. KEd to pocitam z tej sumy, ze prijmy som mala tych 11. tis / bez tych 6. 54 eur krat… / , tak mi nevyjde suma cista lltis. v rakusku, co je podmienka podat dan. priznanie. Ale ked treba doratat aj Zuschlag / 6. 54eur-strava a ubyt / , tak mi suma prekroci ll. tis. cisteho.
TIez na slovennsku je to uz podane. Suma prijmov, z coho sa vychadza aj v rak. danovom musi byt stejna? SU prepojene dan. organy slov. -rak?
Kto mi odpovedie? dakujem.