Na den je 6, 54 pre opatrovatelku.
Určite nebude každá jedna vyzvaná na podanie DP po ukončení živnosti. To je somarina. Vyzvať na podanie DP Ťa môžu 7 rokov dozadu. Aký by to malo význam - najprv nepodávať, lebo nespĺňaš kritériá a potom by si musela naraz podávať všetky? To by bolo postavené na hlavu. Dôchodok vypočítajú z toho, koľko si odviedla. Aj pre nich je lepšie, keď Ti budú vyplácať nižší dôchodok, nie?
6, 54 si musíme pripočítať k príjmu, ale to nie je len strava, ale aj bývanie - to znamená voda, kúrenie, elektrina,…
Pre Milky - nikde nie je napísané, koľko Ti majú dávať na jedlo. Treba sa dohodnúť s rodinou. Nevyhádaš nie, nemôžeš sa obhajovať nijakým zákonom. Ak sa nedá dohodnúť treba radšej hľadať inú rodinu.
Vyzvať môžu do 7 rokov, ale po ukončení živnosti to urobia hneď. Nejde o splňanie kritérií, že Ti čistý príjem neprekročil 11000eur ročne, ale že si platila odvody celý čas zo základov a nie zo skutočných príjmov a to je rozdiel. A práve preto ťa vyzvú, aby vedeli tvoje skutočné príjmy a doplatila si z nich aj odvody. Nejde o to, čo je pre nich lepšie, to nie je súkromná spoločnosť, ale štát a jeho sociálny systém, ktorý stojí práve na príjmoch do sociálneho systému. A ten majú rakúšania vymakaný.
Ja DP podávam. Ale ešte som sa nestretla osobne s nikým, kto pri ukončení živnosti bol vyzvaný na podanie DP. Len z času na čas niekde prečítam podobný blábol ako napísala Iva, že z ničoho nič jej prišlo veľa platiť. Ešte nikdy nikto nenapísal konkrétne, že ho pri ukončení živnosti vyzvali na podanie DP.
Z ničoho nič nepríde nikomu taký nedoplatok. Ked podávaš pravidelne, domeriavajú Ti ho zo skutočného príjmu, pravidelne. Ak sa Ti zárobok nemení, tak ho máš odvody rovnaké, ak sa si napr. mala za rok 2013 viac, tak Ti to rozpočítajú vo výmere v roku 2015. Ak by si napr. tento rok živnosť ukončila, tak v roku 2015 Ti pošlu výmer, kolko musíš doplatiť zo zárobku z roku 2013. Ale to len v prípade, ak si ho mala v roku 2013 vyšší. Ak bol rovnaký, tak Ti po ukončení živnosti nepríde nič. Preto je dobré podávať DP každý rok, aj ked príjem nepresiahol 11000 v čistom. V opačnom prípade to bude za všetky roky zrátané, či už po ukončení živnosti, alebo ťa vyzvú na základe požiadavky SVA. FA to sám od seba nerobí. Odvody so systému sú záležitosťou SVA.
Mne nemusíš vysvetľovať ako to je s odvodmi do SVA. Ja tomu rozumiem, viem si vypočítať vymeriavajúci základ a odvody už mám vyčistené od nedoplatkov.
Ale TY tomu asi neveľmi rozumieš, pretože ináč by si nenapísala, že je dobré podávať DP každý rok, aj keď nepresiahneš 11000 - lebo ak už raz podáš DP, tak ho musíš podávať stále bez ohľadu na to, aký máš príjem.
A tie bláboly ako napísala IVa sa vždy objavia vtedy, keď treba podávať DP, robia to tie, ktoré si chcú zarobiť. Ak pozrieš dole nižšie, tak tam má IVA 08. 03. úplne iný príspevok.
A ako som písala, ešte som sa s nikým nestretla, koho by po ukončení živnosti vyzvali na podanie DP za všetky odpracované roky.
Ani ja nepoznám osobne jedinú dodatočne vyzvanú. A už vôbec nie takú, čo jej do mesiaca prišli 7000 nedoplatkov. Ak je tu aspoň jedna, nech sa nám ozve. Prosím prosím.
Nič som Ti nevysvetlovala. Ze tomu nerozumiem, je tvoj subjektívny pocit a napísať to len preto, že som uviedla, že je dobré podať DP každý rok, je trochu chabý dôkaz. Nemaj obavy, rozumiem sa tomu velmi dobre a nielen tomuto. ja rakúšakom nezaplatím len tak šek, lebo mi ho poslali. Vyčistený základ môže byť bud rovnakým príjmom, alebo skutočnými nákladmi (podotýkam, že musia byť uplatňované 5 rokov, aby si sa zas nechytila nejakého detailu). A už vonkoncom si tu nerobím reklamu na zarábanie na DP. Nie je to moja zárobková činnosť. Viem, ktorý príspevok od Ivy myslíš o podaní DP na SK. Ja som reagovala na ňu práve ohľadom toho, že ak dostala nedoplatok, musel ju FA vyzvať na DP na základe výzvy od SVA, ktorá o to požiada FA hned, ako im WKO oznámi ukončenie tvojej živnosti.
Boli tu také, ktoré dostali po ukončení živnosti niekolkotisícové nedoplatky a žiadali o radu, že či sa nedá s SVA dohodnúť na splátkach.
Mne to skôr príde, že dostala som “cvakať ja”, nech dostanú aj ostatné. Každá má svoj rozum, tak nech si s ním naloží podľa vlastného logického uvažovania, alebo sa ide opýtať priamo ku prameňu… FA SVA WKO…
Nerozumiem čo si myslela týmto:
Vyčistený základ môže byť bud rovnakým príjmom, alebo skutočnými nákladmi (podotýkam, že musia byť uplatňované 5 rokov,
Odvody sa vyratúvajú z príjmov 4 roky dozadu. Takže v roku 2014 platíte odvody z príjmov za rok 2011. Pre názornosť
Príjmy za rok Odvody z nich:
2008 2011
2009 2012
2010 2013
2011 2014
2012 2015
2013 2016…
Takže ak tento rok ukončíte živnosť, daňové podáte v roku 2015 v apríli. Nemôžete v roku 2015 dostať hneď vyúčtovanie nedoplatkov, niet ho z čoho vypočítať. Máš v tom hokej, milá Tina.
Odvody sa vyratúvajú z príjmov 4 roky dozadu. Takže v roku 2014 platíte odvody z príjmov za rok 2011. Pre názornosť
Príjmy za rok Odvody z nich:
2008 2011
2009 2012
2010 2013
2011 2014
2012 2015
2013 2016…
Takže ak tento rok ukončíte živnosť, daňové podáte v roku 2015 v apríli. Nemôžete v roku 2015 dostať hneď vyúčtovanie nedoplatkov, niet ho z čoho vypočítať. Máš v tom hokej, milá Tina.
Nie je to tak celkom pravda. SVA to vypočíta hneď, ako dostane info z FA. DP podám v marci a v auguste mi už príde oznam z SVA, koľko mám nedoplatku. Ale možno to je v každom kraji inak.
V auguste ti príde Nachbemessung. Ale vymeriavací základ pre odvody sa vypočítava z príjmov 4 roky dozadu.
Ale kedže bola reč o ukončení živnosti, tak by ten nedoplatok dali doplatiť hneď v r. 2015
Keď ukončím živnosť v roku 2014, tak termín na podanie DP za rok 2014 je aj tak 31. apríl 2015, skôr ako 2, mája 2015 nemôžu nikomu nič vyrubovať.
Ja som reagovala na toto Tvoje vyjadrenie a ja vravím, že keď podá v r. 2015 daňové priznanie, tak v r. 2015 dostane vyúčtovanie nedoplatkov. To je všetko.
Chcem sa spýtať z akej sumy sa počitaju odvody SVA? Denná mzda + cestovné + sachbezug - to tvorí hrubý príjem. Alebo tento spomínaný hrubý príjem minus 12 % náklady? Respektíve, ktorá položka z tohto uvedeného je vymeriavací základ pre výpočet SVA.