Opatrovateľky v Rakúsku a daňové priznania

Dobrý večer, na tejto stránke dosť sa píše ohľadom, dať či nedať do DP sachbezug, t. j. tých 6, 54 eur / deň. To sú peniaze za stravu, vodu, elektriku, atď. Napadla ma myšlienka, prečo by sme mali počítať do DP na SK tento sachbezug, keď na SK sa stravné do príjmu nepočíta ani sa stravné nezdaňuje? V Rakusku sme povinný sachbezug započítať do príjmu, ale na SK? Vie na tú otázku niekto odpovedať, ak áno, tak vám vopred ďakujem.

Stretla som sa v aute s prípadom, že žena nepodala ešte ani jedno DP na SK a už dlhšiu dobu pracuje v Rakusku, tak som bola pracovne na DÚ a informovala som sa, čo teraz ? Pracovníčka DÚ v kľúde povedala, nič sa nestalo, môže podať dodatočne a dostane pokutu za každý rok 34 eur, alebo nech to nechá tak. Ženy nedajte sa vyľakať, keď ste aj niečo zabudli dopočítať do DP, ale ste ho PODALI ak ráz príde kontrola a prídu vám na menšiu chybu, tak urobíte DP opravne, to je na SK, v Rakusku to neplatí, tu treba poctivo započítať všetko, lebo neovládame ich zákony a §.

Stále 6, 54€ na deň

Prosím, vie mi niekto poradiť, kde do rakúskeho daňového priznania mám uviesť nemocenské dávky?

Poradí mi niekto? Aj ja som už dôchodkyňa na Slovensku a opatrujem v Rakúsku. Ale neviem teraz vypísať daňové. Treba prirátať slovenský dôchodok k platu, alebo to stačí podať len na Slovensku. Dík za pomoc.

Spracuvávam daňové priznania pre ošetrovateľky pracujúce v Nemecku, Rakúsku a Švajciarsku. Kto má záujem nech sa kontaktuje na mobil 0905366416, alebo na e-mail.

Do prijmu v rakúsku sa dôchodok nepripočítava ani do DP. V slovenskom DP si o váš dôchodok zapíšete do DP a o sumu si ponížite odpočitateľnú položku.

Áno treba to opraviť

Davnejsie tu padol nazor, ze vsetko co priznavame v rakuskom DP, musi byt priznane v slovenskom DP vcetne cestovneho a sachbezugu.

Majka, srdečný dík za radu

Mame teda pocitat do Sk danoveho priznania okrem hrubej mzdy
aj cestovné a sachbezug ci nie? normalne sa na sk nepovazuju za prijem zo zavislej cinnosti

Dobrý večer som opatrovatel v AT zo vlastnou živnostou,
ale na Slovensku som ID, potrebujem podat danové priznanie na Slovensku?.
Dakujem Jozef

Pekný večer. Kolegyne, ktoré na Slovensku už poberáte starobný dôchodok, ale zatiaľ nie rakúsky, priznávate, či nepriznávate v AT daňovom priznaní slovenský dôchodok ako príjem zo zahraničia, či nejako inak? Ďakujem za info.

Anetka reagujem na tvoj clanok, a musim povedat ze agentura nema pravo ti na ucet posielat peniaze, musi ti povedat vopred kolko budes za den zarabat, a kolko budes dostavat od rodiny na SVA. A ja pracujem uz 12-rokov v Rakusku este som ani raz nepodavala danove priznanie lebo zakon jasne hovory: Ak za rok nezarobis viac ako 11-tisic eur. netreba podavat danove priznanie. Kazdy by sa mal informovat na kompetentnych miestach a nie jedna pani povedala.

V hrubej mzde v Rakúsku máš započítaný honorár, preplatené odvody do SVA a Sachbezug. To je Hrubá mzda a tú musíš uviesť do DP na Slovensku, lebo musíš priznať VŠETKY príjmy z nezávislej činnosti v zahraničí. Z týchto príjmov na SLovensku dane ani odvody neplatíš. Nechápem, prečo vôbec špekuluješ o neuvedení celej hrubej mzdy, aký to má význam? Jedine ak sa ti chce robiť dve rozdielne DP.

K druhej časti: V Rakúsku ak zistíš, že si niečo zle uviedla v DP, môžeš podať opravné daňové v lehote do 30 dní. Potom sa už len modliť, aby ti na to neprišli.

Co tvori nas hruby prijem v Rakusku vieme, ale ci rovnako cely tento hruby prijem treba uvadzat aj v sk
danovom priznani vcetne cestovneho?..

Ak poberáš RP tak je to negatívna daň, ktorú Ti zaplatí Finanzamt.

Podľa slovenských zákonov musíš priznať v DP Všetky príjmy z činnosti v zahraničí, teda aj Sachbezug. Keďže tvoje príjmy v Rakúsku sú Sachbezug, Honorar, preplatené SVA, prípadne preplatené cestovné, PNku… a iné príjmy, musíš to všetko priznať. Bez výnimky. Sachbezug je - strava, voda, eletrina, kúrenie… to všetko zadarmo. Takže je to príjem.

Ja poberám slov. dôchodok ale nepriznávam to v rak. DP. nie je to potrebné.

Všetci s trvalým bydliskom na SLovensku aj ID pracujúci v At sú povinní podať informatívne DP na Slovensku