Milka ja by som sa rada na Vás obrátila mohla by Vám zavolať alebo napísať ak by ste mi poslali cislo alebo E-mail ďakujem
Ahoj Ivka poprosila by som kontakt na danovnika dakujem hana
Dobrý deň,
mohol by mi niekto poradit? Som opatrovateľka a mam teda založenú živnosť v At. Neviem, ktoré políčko mám zaškrtnúť v “Beilage zur Einkommensteuererklaerung E1 fuer Einzelunterinnen… fuer 2014”: “Einkuenfte aus Gewerbebetrieb” alebo “aus selbstaendiger Arbeit”?
A potom by som chcela vediet v odseku 2. toho istého tlačiva, keď robim paušalne náklady, mám zaškrtnúť “UST-Bruttosystem” a “Basispauschalierung gemäss §17 Abs. 1” alebo musim zaškrtnúť aj "Vollständige Einnahmen-Ausgaben… "
Ďakujem za odpoveď.
Moze mi niekto naozaj erudovany vysvetlit ci sa PN / ka z at… zahrna do danoveho priznania v rakusku
PNka aj podpora pri dlhotrvajúcej chorobe je náhrada mzdy, preto sa musí započítavať do príjmov.
Aj podpora v dlhotrvajúcej chorobe, hoci je vyplácaná zo zákona, sa musí započítať do príjmov. Zdroj:
http://www.steuerverein.at/einkommensteuer/05_betriebseinnahmen_betriebsausgaben_02.html - pozri bod 1069 a,
PN sa zahrňa do Dp.
Podpora pri maródke viac ako 42. dní sa nedáva do DP.
… aus Gewerbebetrieb
… Bruttosystem
Basispauschalierung
Dobry večer, mám problém, potrebovala by som poradiť, od 2008 robím na živnosť, podávam DP, ale nikdy som na SK nedávala do príjmu Sachbezug… teraz som sa tu dočítala, že to musím. Co mám s tým urobiť? Dakujem za radu.
Pomoc, ja som nikdy sachbezug nedavala do slovenskeho priznania, čo mám s tým urobiť? dakujem… robím od roku 2008.
A kde to stojí? Nikde som nenašla nič také, len tento odkaz:
Unterstützungsleistungen bei lang andauernder Krankheit
1069a
Die Unterstützungsleistung bei lang andauernder Krankheit (§§ 104a und 104b GSVG) stellt einen Einkommensersatz dar und ist daher als Betriebseinnahme zu erfassen.
Daj sem link, nech máme dôkaz.
Dobry den, potrebovala by som poradit ohladom DP za rok 2014. 6 mesiacov som pracovala v Rakusku na rakusku zivnost, kedze moj prijem tam nepresiahol hranicu 11 000 eur, DP v Rakusku nepodavam. V polke minuleho roka som nastupila na hlavny pracovny pomer na Slovensku. Viete mi niekto poradit ako mam postupovat pri slovenskom DP?
Dakujem za akukolvek radu
Dobry den, prosim o radu v DP SK, prijmy su honorar, cestovne, sachbezug, odvody SVA a vydaje su 40% + SVA + cestovne ? Velmi by som bola povdacna za odpoved. Dakujem
Prosim Vás, môže si starobná dôchodkyňa / pracujúca v AT na živnosť / v DP SK uplatniť odpočitateľnú položku 3803, 33 eura ? Ďakujem veľmi pekne
Prečo neodpovieš? Pretože klameš. Potrebuješ klientelu, robíš rakúske DP, a takto si naháňaš kšefty, zneistíš ľudí - započítať, nezapočítať? Kašlem na to, dám si urobiť odborníkovi. Trafila som? Takých ako ty je teraz na opatrovateľských fórach plno, hlavne anonymne, čo?
Skôr ako začneš niekoho osočovať, napočítaj do päť a skľudni hormón. Neodpovedala som preto, lebo som ochorela a teda mala iné starosti ako sedieť za počítačom.
Informáciu ohľadom PN mám z FA. Bolo mi povedané, že do DP ide len PN z pripoistenia.
A DP robím len sebe :).
Ja som pozerala ten odkaz na stránku čo nechala na pnku a tam je napísané že tá podpora je náhrada mzdy a pre to sa priratáva k príjmom. Išla som po tých paragrafoch ktoré sú uvedené, tam je že kto je poistenec a podobné veci… a to sa týka aj nás ako gevberbe - živnostníkov. Tak teraz kto má pravdu, finančná správa, alebo zákon? Ja som sa pred tromi rokmi pýtala na ministerstve financíí a tý mi napísali že PNka sa do dańového nezapočítava. Tak si vyber.
V tom prvom komente som sa vyjadrila veľmi stručne
a asi ste ma nepochopili, čo som chcela povedať. Tak teda - keď sa dostáva PN z pripoistenia, to sa berie ako náhrada príjmu a teda PRIPOČÍTAVA sa k príjmu (aj po 43. dni marodky). Keď od 43. dňa dostaneš aj DÁVKY Z PODPORY pri dlhotrvajúcej chorobe - to už ide z iných peňazí, je to sociálna dávka a to sa do príjmu NEPRIPOČÍTAVA. To, čo sa spomína v tom linku, ktorý dala p. Blochová je maródka a berie sa ako náhrada mzdy. Sociálna dávka sa tam nespomína.
Hrubý príjem musí byť rovnaký v rakúskom aj v slovenskom DP.
Hrubý príjem je všetko čo dostaneš a k tomu aj Sachbezug.
V slov. DP sa dá odpočítať 40% paušál, ale je tam nejaký limit, nájdeš v poučení k vyplneniu DP. Takisto odpočítaš odvody, ktoré si preukázateľne zaplatila. V odvodoch môžu byť započítané aj platby, ak si bola ošetrená u lekára alebo zubára v AT, tie treba odpočítať. Čiste len odvody.
Cestovné sa neodpočítava, jedine ak sa robí DP na skutočné výdavky.
Dobry den prislo mi, ze musim podat danove priznanie v Rakuskku. Vedel by mi niekto pomoct s vyplnenim? Mam s toho velky chaos… Vopred dakujem…
Ja som si to prečítala, píšem sice ako tatar, ale po nemecky viem veľmi dobre. Tak ten článok bod 1069 je v odseku Betriebseinnahmen - príjmy… a je tam jasne napísané UNTERSTUTZZUNG bei lang… , a je tam odkaz na paragrafy zákona o živnostníkoch. A keď ideš na par. 104a GSVG tak tam sa hovorí o Unterstutzung bei Lang… , a vôbec nie o KRANKENGELD.
Par. 104 b hovorí o tom kedy sa nárok na UNTERSTUTZUNG stráca, ak sa nedodržia lehotay a podobne. Všetko čo som čítala sa týka len UNTERSTUTZUNGGELD a nie péenky z pripoistenia. Keˇ%d si to prečítaš je to presne ako na slovenskýc stránkach doslova preložené.
Kde si to vyčítala zže sa to nezapočítava do príjmov? Rakušania zdaňujú aj starobné dôchodky, ktoré sú zo sociálneho poistenia, to by som nebrala ako smerodajné že sociálne dávky.