Prosim Ta Maja, z Tvojho prispevku vyplyva,ze SVA bude po uplynuti 3 rokov nasej zivnosti brat do uvahy hruby prijem alebo vysku zdanitelneho - cisteho prijmu? Myslim na doratanie vysky prispevku do SVA za tie predchadzajuce 3 roky.?
Dakujem
Odo mna to tiež žiadali len čestné prehlásenie,že som bola za to chýbajúce obdobie dobrovoľne nezamestnaná na podateľni len rukou napísané stačilo doložiť.V mojom prípade dobrovolne nezamestnanej,ak si bola riadne prihlasena na soc.urade ako nezamestnana ,tak pravdepodobne odtiaľ potvrdenie.B
Manžel dostáva rodinné prídavky na Slovensku a je som dostala doplatok z Rakúska a k nemu automaticky aj daňový bonus na deti. Manžel je živnostník na Slovensku a chcela by som vedieť, či v tomto prípade má nárok na uplatnenie si daňového bonusu na deti aj on na Slovensku.
Bude nam douctovane poistne zo strany SVA po prvych troch rokoch podnikania v Rak. ako opatr. , z hrubeho zisku ?
Zaujimave ze tu niektore vravia ze dali alebo ze od nich dokonca vyzadovali z danoveho na slovensku potvrdenie ze kde boli zvysok roka.preco to vravia ked tebe povedali ze NEMUSIME ?niekomu robi radost vraviet jedno cez druhe?ci ja uz neviem no…keed sama uradnicka na urade danovom ti povie ze netreba tak naco davat???naco tu pisu niektore ze treba???a ze dali…a ze od nich vyzadovali???co sme niektore ine opatrovatelky??nie sme vsetky brane rovnako?ci je to v kazdom okrese inak??v tom pripade nech kazda napise kde to od nej vyzadovali a kde nie…a bude aspon trochu poriadok v tom zmätku…
Na každom Daňovom úrade vyžadujú niečo iné. Ja osobne som v roku 2008 bola 4 mesiace vedená na ÚP - to som nedokladovala, 2 mesiace som bola dobrovoľne nezamestnaná - tak som si sama napísala potvrdenie a doložila k DP,zvyšných 6 mesiacov som bola v AT. Netreba sa zbytočne rozčuľovať,niekde chcú potvrdenie,niekde nie.
je na stránke bmf.at ešte možné ako vlani vyplniť tlačivo DP ?
chcem sa opýtať,ak niekto dostal z financamtu danové tlačiva a informacionen,kde bolo Neu ab2009 .-Einkunfte auz nichtselbständigen Arbeit ohne Lohnsteuerabzug Zusatzangaben bei Erfúllung bestimmter grenzúberschreitender
kriterien -Antrag auf unbeschränkte Steuerpflicht? čo znamenaju tieto prílohy ? Pod týmto antrágom je myslena E9 ,či je to niečo iné???Pan Demčak nepotvrdil potrebu podania E9,len ked vyzvú,ale aj danové si niektoré podávame dobrovolne bez vyzvania tak ako je správne postupovať Treba či netreba pridavat k danovemu rak.
prosim Vas,napisete mi niekto,ake tlaciva potrebujeme na danove priznanie v Rakusku?vlani mi ich poslali postou z finanzamtu,teraz som uz v inej rodine,takze neviem,ktore si stiahnut,je ich asi viac,vdaka kto poradi
že poradím správne. Na podanie DP v Rakúsku si vyplním formuláre E1 a E1a, k tomu priložím potvrdený z nášho daňového úradu formulár E9,aby som bola neobmedzene zdaňovaná v AT za rok 2009. Pre príspevok 21.20,je pod “antragom” myslená E9 - unbeschränkte Steuerpflicht. Nie som si na 100% istá,či tá E9 musí byť alebo nie…Kto vie viac,nech doplní. Pekný večer
mohla by si napísať ktoré tlačivá si dostala - hlavne číslo toho Antragu L… a či berieš rodinné ?
Dakujem,zelam pekny dnik
Doplním DÚFAM - uvedený postup platil pre minulý rok, kedy tlačivo E1 obsahovalo aj kolonku žiadosti o neobmedzené zdanenie. V tomto roku sú tlačivá iné - tlačivo E1 už žiadosť neobsahuje, táto je súčasťou prílohy L 1i/ ktorá je však predovšetkým koncipovaná ako príloha k formulárom, týkajúcim sa závislej činnosti/ ale rovnako ako vlani je potrebné ju doplniť na Slovensku potvrdeným formulárom E 9. Teda potrebujete E 1a -pre výpočet príjmov, ktoré uvediete potom do tlačiva E 1 - do časti Betriebliche Einkünfte aus Gewerbebetrieb, tlačivo prílohy L 1k pre Kinderfreibetrag, Unterhaltsabsetzbetrag, aussedrgew.Belastung pre deti alebo Nachversteuerung - ak sa vás niečo z toho týka, zhrniem - E1, E1a,E9,L1i,-príp.aj L1k. Hore niekto píše, že p.Demčák nepotvrdil potrebu “podania E9” - neviem či len E9 alebo priznania ako takého. Ak E9 zrejme vychádzal z niektorých usmernení BMF, ktoré automaticky opatrovateľky zaradili v rámci istých kritérii pre 24-hodinové opatrovanie medzi rakúskych daňovníkov s neobmedzenou daňovou povinnosťou.To isté urobilo DR SR. Pre daňový domicil však platia striktné pravidlá a nie je možné mať ho pre rovnaké časové obdobie v dvoch štátoch naraz bez splnenia kritérií/ a podania žiadosti/, ktoré legislatíva druhého štátu ukladá - v prípade opatrovateliek s príjmom len v Rakúsku je však viacej riešení, ktoré tu neuvádzam a ktoré môžu domicil ovplyvniť. Do konca marca nebudem pre otázky rakúskych daní na stránke, po 1.apríli sa pýtajte - vysvetlím, prípadne tie, ktoré mi píšu na mail môžu aj tam.
Vrelá vďaka terezka za reakciu,tie tebou spomínané formuláre som dostala poštou z Finanzamtu,ale ten dotyčný pán,ktorý mi pomáhal s DP minulý rok,mi povedal,že ich nepotrebujem,takže zase mám o čom rozmýšľať. Ak môžem,ozvem sa ti na e-mail v apríli s prosbou o pomoc. Pekný deň. Jarka
Jarka a čím ten pán vysvetlil, že nemusíš dávať žiadnu prílohu ani žiadať o neobmedzené zdanenie cez E 9 ? Rezidenciou v Rakúsku ? Napísala som v príspevku, že ak má opatrovateľka príjmy len v Rakúsku, je možné riešiť daňový domicil aj inak a vtedy E 9 odpadá - ale u teba a viacerých, ktoré si vlani uplatnili daňový bonus na deti aj zo Slovenska potom vyzerá situácia nasledovne : bola by si rakúsky rezident a na Slovensku s obmedzenou daňovou povinnosťou , vtedy podľa slovenského zákona o dani z príjmu : Daňový bonus si môže uplatniť aj daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou, ak úhrn jeho zdaniteľných príjmov zo zdrojov na území Slovenskej republiky (§ 16) v príslušnom zdaňovacom období tvorí najmenej 90 % zo všetkých príjmov tohto daňovníka, ktoré mu plynú zo zdrojov na území Slovenskej republiky a zo zdrojov v zahraničí. Takže túto podmienku by ste nesplnili a nemali by ste nárok na slovenský bonus.
Ten pán to neodôvodnil ničím,len mi povedal,že potrebujem E1 a E1a,ďalšie formuláre nepotrebujem. Tohto roku som už DP na SK podávala a uplatnila som si aj daňový bonus,takže teraz neviem,či som urobila dobre,že som si ho žiadala. Keďže budem k DP v AT dokladať aj E9,budem neobmedzene zdanená v AT,budem si žiadať aj daňový bonus,tak neviem čo je správne. Minulý rok som dostala daňový bonus aj na SK aj v AT,ale rada by som v tom mala jasno,kde ho vlastne môžem žiadať,aby som náhodou potom nemala z toho problém. Neviem,či som ťa správne pochopila,ale keď som na SK žiadala daňový bonus(keďže chcem byť na SK obmedzene zdaňovaná),budem potom na SK platiť daň z príjmu v AT? Asi sa pýtam blbosti,ale nie celkom tomu rozumiem.
Ešte jedna poznámočka,teraz som pozerala formuláre v slovenčine na stránke bmf,tak formulár L1k je preložený ako L1i,takže neviem,o čo ide v tej E1k,k čomu je vlastne potrebné ho vyplniť.
terezka vam dobre radi—ja som danove podala presne na tlacivach ,ktore ona cituje a mam to ok.
Majka,bola by si taká dobrá a vysvetlila mi o čo ide vo formulári L1k? Nemám ani poňatia,viem len toľko,že sa tam píše o deti…
Jarka - v príspevku o 11.54 píšem, čoho sa príloha L 1k týka - podrobnejšie som to vysvetlila na strane 2 tejto témy. Ako si zatiaľ postupovala - postupovala si správne,zvolila si jeden z možných spôsobov - ostatné - prečo je to správne - neskôr mailom.