Opatrovateľky v Rakúsku

No ja nesúhlasím, že keď nejde niekto cez AG riskuje nevyplatenie peňazí atd. No a presne toto zažívajú ženy veľmi často s AG a ešte horšie veci. Čo sa týka tých zmlúv tie sú plné povinností a pokút, ale práva žiadne. Tisíce žien by najradšej AG obišli na tisícky km, ale tých súkromných ponúk je málo. A keď ideš cez kamarátku nemáš žiadne zmluvy s AG nikomu nedávaš plnú moc, nikto ti nedrží tvoj originál živ. listu, nikto ti nediktuje podmienky, lebo tie si vytváraš s rodinou sama. Výplatu ti dá rodina do ruky a nie si platená cez AG, nechodia ti neskoro šeky na platby atď. Veď ženy cez AG by ti vedeli povedať. Ja som tu cez 10 rokov a vždy len cez kamarátky a je mi sveta žiť. Čo si dohodnem to mám a nie aby mi niekto dirigoval na diaľku moju robotu, čo ani nevie, ako pacient vyzerá. No ako som povedala 80%žien je odkázaných na AG a ich praktiky. No chcem vás uistiť, že sa už zbierajú jednotlivé zmluvy AG s ich podmienkami a so všetkým okolo nich, bude sa to riešiť uverejnením vo rakúskych novinách v rámci varovania rakúskych rodín, aby vedeli, o koľko peňazí prichádzajú opatrovateľky a rodiny o tom nemajú potuchy. Ako sa s nimi zaobchádza, čo sa týka živností, plnej moci atď. Zaujíma sa o to veľmi významná osoba, ktorá po prečítaní pár zmlúv rôznych AG zostala v šoku a dospela k názoru, že je treba s tým niečo robiť. Tak dievčence nebojte sa bude frmol možno s trestnoprávnou dohrou, ale už je tá osoba v kontakte s niekoľkými OP, ktoré sú ochotné vypovedať síce bude to hanba, ale nech sa hanbia AG ale dôležité je, aby rakúske rodiny presne vedeli, ktorým slov. AG sa vyhnúť, ale ide tu aj o rak. inštitúcie, kde úradujú slovenky.

Ja si myslím, že spomínané problémy sú hlavne s tzv. agentúrami. Zaujímam sa o túto problematiku a ako sa mi v minulosti neraz stalo, v zmluvách sa vyhrážajú všemožnými sankciami subjekty, ktoré často samé porušujú zákon tým, že na danú činnosť nemajú oprávnenie. Alebo majú na jeden druh a robia niečo celkom iné, v rámci zákona sa môže sprostredkovávať kadečo a oni zneužívajú to, že ženy zmluvám často nerozumejú, podpisujú pod tlakom, v aute, v jazyku, ktorému nedostatočne rozumejú. Rakúskym rodinám je jedno, akým spôsobom sa k nim opatrovateľka dostala, ak im vyhovuje cena za jej službu a aj ona sama. Nebudú sa miešať do vzťahu opatrovateľka - agentúra. Ani poškodené tu na Slovensku nie sú niekedy ochotné vec dotiahnuť do konca, nanajvýš sa anonymne niekde posťažovať.

Baby, nebojte sa agentúr, aj keď ich zmluvy sú plné vyhrážok o pokutách, k tomu nedôjde. Vedia, že robia protizákonné veci, vyberanie poplatkov za sprostredkovanie práce aj sto rokov na jednu rodinu. Kľudne sa dohodnite s rodinou a keď tá bude súhlasiť dajte agentúre výpoveď, nepôjdu do žiadneho sporu, sú si vedomé, že konajú protizákonne a narobili by si v prvom rade problémy sebe. Ja som si to vyskúšala, nie je problém. Držím palce, nedajte sa zdierať.

Súhlasím, AG zneužívajú viac slovenské zákony a hlavne zlú finanč. situáciu OP a ich ľahostajnosť niečo riešiť. No a to ich anonymné sťažovanie im je šum a fuk. No tu ide o človeka, ktorý verejne poukáže na praktiky týchto slov. AG a priblíži im ich fungovanie. No a určite aj rakúšanom nebude jedno, keď zistia, že len na tom cestovnom, čo im platia, ich neskutočne okrádajú a že cestovanie bežnou dopravou je oveľa lacnejšie a pohodlnejšie a nie ako dobytok natlačené v aute čo najviac žien, len aby zarobili. Tiež aj to, že keby dali OP o 10 eur viac na deň, tak ešte ušetria na poplatku AG. Bude to všetko v porovnaniach a vychádzať sa bude z konkrétnych zmlúv a nielen AG-OP, ale aj AG-rodina a to by si pozerala aké rozpory sú tam. No a na takéto veci sú rakúšania veľmi háklivý. A bude ich to zaujímať, lebo to budú mať podané od ich človeka a to je váha.

Prosim o radu, rodina ide dnes so mnou na urad vybavit rak. zivnost. Aky je postup / ake tlaciva mam mat od nich, aby som si aj doma za tie 2 tyzdne dala vsetko do poriadku? / Som tu 1x a vasa rada mi pomoze, lebo doma sa nemam ako dozvediet, dcera mi dovolila pouzivat tu internet. Verim, ze sa najde niekdo, kto ma chut pomoct zaciatocnicke. Vopred dakujem.

Ahoj. Na wirtschaftkammer vybavite vsetky nalezitosti ohladom zivnosti. Potrebujes iba vypis z registra trestov a prelozeny do nemciny. Samozrejme, predtym musite zajst sa prihlasit na prechodny pobyt. Uz ked budete vybavovat, tak mohli by ste zajst na sva a tam vyplnit tlacivo - ziadost o vydanie formulara E 106, to je potrebne mat pre nasu zrdavotnu poistovnu, aby si mohla chodit na Slovensku k lekarovi a vydanie europskej karticky. Pekny den.

To sa v tom štáte nenájde nikto, kto by agentúram klepol po prstoch, veď zdierajú jedna báseň. Banda podvodnícka, aj im by mala odbiť hodina.

Dobrý deň, som tu nová a tiež mnohým veciam nerozumiem, možno sa Vám to bude zdať hlúpe, ale mohli by ste mi preložiť skratku SVA? Ďakujem.

P. Marta, dakujem vam, ak budem nieco este potrebovat sa informovat mozem este? Zaciatky su tazke aj ja budem pomahat ak budem skusena, je to hrozny stres, ten ich dialekt nie je nemcina, ktoru som sa tazko ucila, mam 55! Papa

Je to SVA - socialverzicherungamt, tu socialna poistovna ako na Slovensku.

Mne to tiez dnes povedali, ze spociatku mesacny turnus, aby sa adeptka zdokonaslila v nemcine, to je podla mna blbost

Prosim vas poradte, aku mate skusenost! Ked som poziadala domacu pri vybavovani, ze si chcem da pripoistenie 13,44 eur, bola prekvapena, ze ved platim teraz tu zdravotne ako aj oni mna, ze osetria v st. zariadeni bezpatne, ze to pripoistenie je len na to, keby som sla lezat a chcela by som 2 post. izbu alebo nieco navyse. Za rok je to 160 eur, ze to je zbytocne. Bola som prekvapena, je to len nejaky tah, alebo ozaj zbytocne. Rada by som citala uz aj pripad, ako je to v praxi. Dakujem

Ahoj, som tu nova a chcem sa vas opytat, ci vie niekto, ako je to s rodinymi pridavkami na dieta? Lebo na Slovensku mi ich stopli a v Rakusku vraj nemam narok. Tak neviem co mam robit. Ak niekto vie, nech mi poradi, dakujem.

Poznáte agenturu Guter Engel? Aká je, ak niekto pracuje cez túto agenturu, mohol by mi napísať, či je s touto ag. spokojná? Baby radte.

Heda, to pripoistenie, ktore ty chces je v pripade marodky. Nevies, kedy budes chora a bude to dobre, ked to budes mat. Nedaj sa odbit rodinou. Je to pripoistenie - Krankenzusatzversicherung. Je sice v pripade marodky trosku viac papierovaciek, ale je to riesenie, ked si chora.

Dobry vecer, neviete nahodou, ako sa vypisuje formular Be1 alebo niejaky link, kde je v slovencine, dakujem?

Pekný večer, som v Rak. prvý rok, požiadala som si o rod. prídavky, ale vraj mi ich môžu poslať až po skončení roku 2010. Tiež odo mňa žiadali opatrovateľský kurz, bez neho mi prídavky nevyplatia, vraj. Deti už chodia do školy, čiže potrebujem aj potvrd. zo školy. Musí byť preložené do nemčiny, alebo stačí v slov. ? Čo ešte potrebujem? Poraďte, prosím

Aj mne na Slov. stopli prídavky na deti, v Rak. ešte neberiem, ale ja som si mohla požiadať na Slov. o prídavky, lebo manžel bol SZČO. Neviem či to platí aj pre zamestnaných partnerov. Z tých rakúskych mi túto sumu, ktorú beriem, odrátajú a doplatia zvyšok.

Dobrý večer dámy, neviete prečo mnohé agentúry požadujú slovenský / český živnostenský list, ak cez nich chcem získať prácu? Veď to by som platila odvody v oboch krajinách SR / ČR a Rakúsko! Prosím o vaše názory. Ďakujem.

Pokial si vydata, tak narok na dorovnanie rodinych je len raz za rok, tlaciva na potvrdenie o navsteve skoly sa davaju v nemcine a je to tlacivio E402.