Opatrovateľky v Rakúsku

Dobry vecer, prosim vas, kto mi vie poradit ako zrusim e-card? Surne, dakujem.

Na karte dolu je cislo, kam zavolate a oni vam ho hned zablokuju.

Ahojte zienky, prosim poradte mi co mam robit. Som v AT tristvrte roka v jednej rodine nie cez agenturu. Zivnost mi zalozili na moje naliehanie az 01.10. t. r., lenze teraz zacali problemy, lebo dedo je dementny, parkins, plienky a nechu mu dat predpisat lieky na ukludnenie, na spanie - cele noci lozi a bucha, vyhadzuje plienky cez okno a mn. dalsie veci. Dcery len lozia po byte a kradnu mu peniaze, co mu pridelia na mesiac, lebo ho urobili nie svojpravnym. Ked toto vsetko co robi im povieme, neveria nam a hudu si len svoje. Dedo ked to na neho pride myslim ta demencia, tak behame po bankach, postach a chce si svoje peniaze vybrat, lenze nemoze a tak je nervozny. Stale sa to toci len o peniazoch tam. Nakoniec mu telefonuju, aby si dal na mna pozor, ze mu ich mozem ukradnut ze som zla. Dievcata, nikdy som nic nevzala, len som drhla, zaclony prat. v zahrade kosit, okna umyvat, zavarat. Toto nic nestoji, za toto som ta zla. Myslim si, ze zase chcu novu opatrovatelku, ktoru po case obvinia, ze je to co ja teraz. Prosim, poradte mi, ako a co mam robit, aby mi aspon za tieto 3 posledne mesiace ozaj zaplatili odvody a ako je to vlastne, ci je to ich povinnost a ci mozu byt za to nejak stihane ak to nezaplatia. Som nie zbehla v tychto veciach a neviem dobre nemcinu. Vsetkym vam uz vopred dakujem za rady a prajem vam vela sil a nervov pri opatrovani. Som zufala. Vdaka

Ahoj, Anka. Ak ti môžem odporučiť, ihneď si hľadaj inú rodinu. Namiesto prehnaného upratovania (čo si ich pravdepodobne ty naučila), sa radšej uč nemčinu. Každý deň aspoň 5 nových slovíčok. Ak k niečomu dôjde, rodina pacienta, (v tomto prípade jeho dcéry ) obviní teba. Ak nebudeš mať zaplatené odvody budeš stíhaná ty, a nie rodina. Ty si živnostníčka a si povinná platiť kvartálne príspevky do SVA. Ak máš živnosť, a si šikovná, je mnoho agentúr, ktoré ti nájdu novú rodinu. Len pozor na ich zmluvy… mala som zlú skúsenosť, ale v tvojom prípade, to už asi horšie nebude. Držim ti palce!

Zdenka, velmi pekne ti dakujem za radu. Len s tymi agenturami to bude problem, nemala som sa ako dostat k nim. Este prosim ta ako zistim, ze mi zaplatili tie odvody? Dakujem.

Ako prerusit zivnost v AT, ked som doma, chcem ist pracovat do Nemecka od januara. Prosim poradte mi, ako to urobit, ake tlacivo stiahnut, co vypisat, ako poslat?

Ahoj miska, tak ja mam alz. a parkinson v papieroch, ale moj nazor je, ze ziadny alz. nie je, ale abstinencne priznaky byv. alkoholicky, inak co sa tyka parkinsona, tak v podstate oni to maju viac menej niektori v genoch agresivitu, lebo sa nevedia zmierit s tym, ze cely zivot sedeli na zadkoch, skoro vsetci a len rozmyslali, co dobre zjest a vypit a kam ist sa prevetrat a odrazu su nanic a este im opatr. vstupili do zivota, takze to nie je o diagnoze parkinson, ale o ich spurnej Rakuskej povahe, nechcu sa poddat, ale bohuzial mladi je v prdeli a do hrobu este daleko, tak a priznajme si vsetci co tu robime, ze cely den kukat panoramu, cez okno, stupidne serialy, a cumiet do stropu by aj zo mna spravilo agresivnu pri hocijakej diagnoze a kedze nikto iny ako opatr. nie je na blizku, tak na kom sa vyvrsia?

Len by som sa chcela spýtať tých, ktoré pracujete cez Hiflswerk, že už konečne môžeme používať aj iné taxislužby ako je p. Heptner? Doteraz som musela len s touto firmou. Vraj tam nastali nejaké zmeny k lepšiemu a už neplatia žiadne obmedzovania s cestovaním. Ja som s tou f. nebola spokojná. Vďaka za spätné odpovede.

Dobry den, chcem sa opytat, je pravda, ze po 4. rokoch odrobenych v tej istej rodine my ma rodina zvysit, SVA zo 151,70 na 199 eur? Ak viete poradte, zevraj zo zakona, dakujem.

Po 3 rokoch by mala rodina doplácať 199,50 EUR, ale neplatí to všade, rodiny sa tomu vyhýbajú, apelujte na to, že máte prax.

Jestli mas zaplatene odvody do SVA, musis mat o tom doklad. Doklad patri k daniam. Pokud nemas zaplatene, dojde ti upozorneni z SVA.

Rodina nie je povinná platiť SVA opatrovateľky. Nie je na to žiaden zákon. A postupne rodiny čím ďalej, tým je ich viac, prechádzajú na brutto plat, ako je uvedené nižšie.

Dobrý deň, mohli by ste mi poradiť? Momentálne som na PN. Posielala som do SVA hlásenie chorých, na ktoré mi lekárka odmietla napísať diagnózu a dnes mi to poslali naspäť s odôvodnením, že chýba diagnóza. Lekárka tvrdí, že nesmie napísať diagnózu, len s vyžiadaním súdu. Na fóre stále čítam, že s tým nik nemá problém a neviem ako mám presvedčiť moju lekárku, aby mi tú diagnózu napísala, inak mi nevyplatia peniaze za PN.

Poraďte, ktorá máte skúsenosť, mám nárok na preplatenie nejakej čiastky od SVA za dioptrické okuliare, ktoré som si dala urobiť na Slovensku?

To som este nepocula, aby bol marodny listok vystaveny bez udania diagnozy. Tvoja lekarka nepostupuje spravne, obrat sa na pravnika, alebo zavolaj Demcakovi, ten pracuje pre opatrovatelky. Vela zdaru!

Zdravim vas mile zeny, potrebovala by som poradit, chcela by som platit doplnkove pripoistenie do SVA, viete mi prosim vas poradit, ktory bod mam zaskrtnut, je ich tu 6? Nie som si ista, ci je to bod 2 alebo iny, dakujem za odpoved.

Dobrý deň, vypíšete hlavičku, potom zaškrtnete len krížik v prvom alebo druhom okienku, dátum a podpis. Ostatné je informatívny text. Ja som to tak vypísala a bolo to OK, dostala som spätne odpoveď zo SVA o akceptácii pripoistenia. Pekný deň prajem. Emília

Ak máš dipoptrie nad 6, tak nejakú časť máš nárok ak nižšie, tak nič.

Dakujem pekne za reakciu, takze staci to druhe okienko zaskrtnut?

Ja som už od začiatku odmietla cestovať s Heptnerom a cestujem vlakom, nie si povinná takto cestovať, povedala som im, že som to nikde nepodpísala, že budem s nimi cestovať, tak si budem cestovať ako ja sama chcem.