Prosím Vás, nevie mi niekto poradiť. Pracovala som v Rakúsku 2, 5 roka na živnosť a ďalší rok som len platila odvody, nakoľko som nemala žiadnu rodinu a živnosť mi bežala, lebo som verila agentúre a čakala som na prácu. Na odvody som zaplatila veľa peňazí. Počula som, že nejakú časť odvodov rakúska strana na požiadanie vráti. Mám 47 rokov, neverím, že niekedy dostanem nejaký rakúsky dôchodok. Preto by som veľmi prosila o radu, aké tlačivo alebo akú žiadosť a kam treba zaslať, aby bolo možné niečo dostať späť. Som 2 roky nezamestnaná, takže by mi to veľmi pomohlo. Ďakujem veľmi pekne za každú radu. lubica.22@azet.sk
Pani Lubica, jedine čo môžete urobiť, nájdite si daň. poradcu, iso bude možnosť pri podaní Daň. priznania požiadť o vrátenie nejakej časti. Na int. je adresa p. Demčáka-tel. , pokúste sa, agentúry nepotrebujú pomáhať, len nové, nové opatr. , brať vstup. honoráre a potom… ruhe.
Pani Evka, ďakujem pekne. Viem, že nám bolo raz na pohovore vo Viedni povedané, že ak nebudeme chcieť už pracovať v Rakúsku, tak môžeme požiadať o vrátenie odvodov. Asi išlo o vrátenie daní. Nechám to už tak, odvody som platila 3 roky, dane som neplatila. S agentúrami máte, žiaľ, pravdu. Tam neplatí, že keď si poctivo robíte prácu, že Vám budú “vďačné”. Potrebujú nové opatrovateľky, splatiť všetky ich poplatky, honoráre a koniec. Ešte raz ďakujem. Lubica.
Milá Jarka
Chcela by som reagovať na Vaš prispevok ohľadom tejto pani Zeder. Dnes som s ňou volala a hned mi kazala prisť do Bratislavy na pohovor ale aby som zo sebou doniesla 300 eur. Hovorila len všetko v dobrom, len aby som prišla ak chcem pracu… Ako je to vlastne s tou jeje agenturou? eyistuje vôbec ? poradte mi prosim, som zaciatocnicka… Emilia
Ahojte, podobný prípad mám aj ja. V Rakúsku som pracovala necelé 2 roky. Platila som si odvody sama quartálne. Po skončení živnosti, mi prišla dorovnávka. Cca 800€. To som im zaplatila v 50€ mesačných splátkach. Mám to už splatené, ale stále mi ešte chodia šeky že mám platiť odvody, čo je pre mňa nepochopiteľné a stresujúce, lebo v každom liste je napísané, že ak nezaplatím do stanoveného termínu, tak exekúcia. Oznámenie resp. zrušenie živnosti som posielala do SVa, do WKO, aj na Finanzamt. Takže vedia o mne že mam živnosť ukončenú, no aj tak mám pocit, že ma vedú dalej ako živnostníčku. V rak. som pracovala od r. 2009 do 2011. Teraz je koniec roka 2013 a oni mi predvčerom poslali zase šek aby som im zaplatila 330€. Tak mám pekné Vianoce. Neviem či to mám platiť, alebo nie. Ak zaplatím, nemám istotu, že mi o pol roka zase nepošlú šek. A ked nazaplatím, zase sa obávam nejakých urokov z omeškania, alebo exekúcie. Neviem začo však platím. Napísala som im už asi 2 krát list do SVA, nech mi vysvetlia začo vlastne mám platiť, ale žiaľ vysvetlenie som nedostala. Neviem na koho sa obrátiť, aj by som tam zatelefonovala, ale neviem dobre uradnu nemčinu, tak asi sa nevykokcem čo chcem, a zložia mi telefon. Poradí mi niekto? Dakujem.
Dobrý deň Julia, kto ste? Dali by ste mi na vás mailový kontakt ak by som niečo potrebovala v Rakúsku vybaviť či aspoň poradiť s niečím. Vďaka.
Dobrý deň. Ohľadom PN-ky by som si chcela opýtať, že čaká ma operácia budem nek´jmenej 3 týždne na PN-ke, 9 mesiacov platím SVA ale pripoistenie nemám. Keď len povinné poistenie mám a budem na PN-ke od SVA nedostanem peniaze? Mus´m mať k tomu pripoistenie aby som dostala peniaze ?
Vazena Pani Lubica o vratenie odvodov mate narok 18 mesiacov spatne. ja som si to taktiez vybavovala nakolko som isla na matersku ale kym mi nebol priznany rodicovsky prispevok tak som musela nadalej platit odvody. Tak si zajdite na WKO a tam vam to vysvetlia. Vela uspechov prajem.
Ja som tohto roku este nedostala vypis s danoveho priznania, mal by tam byt sek ako vlani, ze mam poziadat o negativnu dan, je skoda prist o peniaze, mozno bludi po Innsbrucku, kde som od februara neni. Pisala som tam na finanzamt, teraz aj na finanzamt na novom mieste, ziadna odpoved, ani agentura nevie nic zistit, uz naozaj neviem kde sa obratit.
Zdravim. Má niekto skúsenosti s príplatkom na postihnuté dieťa? Zaujímalo by ma, ako je to posudzované v rakúsku. Som opatrovateľka, už 4 roky poberám RP, no žiaľ príplatok som ešte nežiadala. Vedel by mi niekto poradiť ako postupovať? Na slovensku sme dosiahli 60% postihnutie. Dcéra chodi do školy a je integrovana. Je to zrakové postihnutie. Dakujem.
Zdravim. Prosim o radu. V rodine som odpracovala presne rok a podla nich to vyslo, že počas roka som tam bola 13krat a k výplate mi nedali odvody? že vraj 13 krát nemám nárok. ako to vlastne je. Neviem či mi rozumiete, čo chcem dakujem
V podstate majú pravdu, odvody platíš za 12 mesiacov, ale turnusov je 13. Takže ak ti preplácajú odvody v plnej výške, tak ti tie 13. nemusia dať, lebo ti už celoročné odvody preplatili, a toto by boli peniaze navyše. Všetko závisí od toho, či máš s nimi nejakú zmluvu, a čo je v nej napísané. Právny nárok nemáš žiaden, bohužiaľ.
Nam preplacaju odvody na den tak s tym nemame potom žiaden problem
No to je zasa jedna baba povedala Žasnem ako blbosti baby v autach potrepu miesto aby si to preverii Stači si preštudovat Demčakove stranky
Som opatrovateľka s viac ako 5 roč. praxou v AT (4 roky živnosť). Hľadám prácu, vod. preukaz nemám, mám kurz opatrovania, kurz prvej pomoci a certifikát vedenia domácnosti. Nefajčím. Má niekto ponuku? ďakujem
Zienky, chcem sa opytat, ci negativnu dan mozem ziadat, len vtedy, ak podam danove priznani, alebo da sa aj bez toho. viem, ze je na to tlacivo, ale to, co som nasla na nete, je uz neplatne. dakujem
Dobrý deň, Jana. Chcem sa vás opýtať aké doklady ste potrebovali k zrušeniu živnosti? Prišlo Vám domov nejaké potvrdenie o zrušení? Ďakujem
A zubný lekársi vykazal tiež svoju prácu cez rakl. poistovnu? Potrebujem t tomu nejaké specialne tlačivo? Dakujem.
Ale ved sme v EU a nesmu sa platiť odvody v 2 krajinách. Takže ked jej odchadzali plné odvody v AT, tak jej vyplýva podpora v nezamestnanosti, ak bolo na zdravot. poisťovňu SK doložené E tlačivo alebo A1, vyplnené zo zahraničia.
Ano mas pravdu preco sa neobratite na WKO vsak rocne aj to platime tam vam pomôzu. A ja som este tu ziadne danove priznanie nepodavala a ani podavat nebudem lebo nezarabam rocne 12000 euro ale ked ste zu podavaly tak uz mate danove cislo a potom automaticky musite podavat