Hm, neviem, podľa mňa sa to neoplatí, lebo miesto opatrovateľky by Ti tunajšie úrady našli okamžite! Takže žiadna podpora nehrozí.
K zite! Informuje o tom naša sociálna poisťovňa, pozri si to nete! Jednoducho dôchodky Ti zrátajú a strhnú uvedené percento!
Zdravím, ako si prosím vypisujete príjm. lístky? Všetko na jednom? Ďakujem.
Dobry den, vie mi niekto povedat ako je to s materskou z Rakuska? Mam zivnost 3 roky, platim si pripoistenie 84e za kvartal. Pocula som ze sa moze pozastavit zivnost a pri pripoisteni mame narok na 50e / den Wochengeld. Uvitam pravdive info od zien ktore s tym maju uz skusenosti. Dakujem
Wochengeld sa poberajú 8 týždňov pred pôrodom, v deň pôrodu a 8 týždňov po pôrode ak to nie je cisársky rez alebo žena, ktorá samá vychováva dieťa. Tam je to tých 22 týždňov.
Ok, dakujem pekne
To vyplatia vzdy, len o to treba pisomne poziadat. A dochodok dostanes tak ci tak.
Vedel by mi niekto poriadiť ohľadom nemocenských dávok. Zaujímalo by ma, či počas trvania PN musím byť prihlásená k prechodnému pobytu v Rakúsku. Taktiež by ma zaujímala výška nemocenských dávok, od januára platím dobrovoľné nemocenské poistenie vo výške 27, 96. A taktiež ako je to s podporou pri dlhodobej chorobe od 42 dňa PN, aká je podmienka poskytovania podpory počas PN. Dakujem
Ja len na margo tých, ktorí zdieľajú názor, že invalidný dôchodca, ktorý chce pracovať ako opatrovateľ / ka /, je v tom prípade zdravý a inv. dôchodok mu v tom prípade nepatrí. Osobne pracujem v Rakúsku ako opatrovateľka šiesty rok a som invalidná. Svoju prácu si zastávam dovolím si poznamenať poctivo, možno poctivejšie ako zdraví ľudia v tejto brandži, čím samozrejme nechcem nikoho uraziť a dehonestovať jeho prácu. Ja len, že som sa stretla aj s takými indivíduami. Takže netreba nás, invalidných hneď odpisovať a závidieť nám možnosť zarobiť si, pokiaľ nám to ešte naše zdravia dovolí ako tak dovolí. Krásny a pohodový deň prajem a veľa vzájomnej trpezlivosti s našimi dedkovcami a babulkami
Kočky moje zlaté, ak si chcem po piatich rokoch podať DP (som pod hranicou 11. 000€) a viem, že zo zákona nie som povinná, ale… obávam sa vysokých nedoplatkov, až by mi jedného krásneho dňa poslali pozdrav z FA a požadovali všetko zdokumentovať, mala by som problém, pretože som pracovala vo viacerých rodinách, kde za mňa rodina platila odvody a mne sa akosi nedostali do rúk potvrdenia. Keďže si DP budem robiť prvý krát, stačí vypísať len formulár a šmitec? Aké podklady k tomu ešte treba? Asi vyzniem hlúpo, pretože s tým skutočne nemám žiadnu skúsenosť. Preto chcem veľmi pekne poprosiť o vysvetlenie, radu, či čokoľvek, čo by ma niekam posunulo a pomohlo.
Podklady potrebuješ pre prípad, že príde niekto na kontrolu a bude chcieť vidieť všetky podklady. Ináč platí to čo napíšeš do daňového.
Dobry den. Chcela by som sa opytat, ci mi nevie niekto poradit. V decembri idem do starobneho dochodku. Pracujem v Rakusku stvrty rok ako opatrovatetka. Mam si poziadat o dochodok aj z Rakuska? Prip. kolko by som asi dostala za odpracovane styri roky? Dakujem
Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať ohľadom rodinných prídavkov. Vo februári mi vyplatili rozdiel za celý minulý rok. A k tomu hneď aj prídavky za tento rok. Takže teraz mi chodia prídavky každé dva mesiace. Musím v novom roku požiadať o doplatenie a predkladať všetky doklady?
Keď mieniš pracovať v AT ďalej, aj po poberaní slovenského dôchodku tak z AT radšej nežiadaj, lebo Ti zrátajú slovenský dôchodok plus rakúsky dôchodok, a z toho Ti vypočítajú 5, 1 % na zdravotné poistenie, číže Ti zostane z rakúskeho dôchodku okolo 10 až 12 Eu. Vlastná skúsenosť. A to pokiaľ trvá živnosť, potom už bude rakúsky dôchodok vyplácaný v plnej výške.
Nemusí Ti zostať 10-11 Eur. Záleží to od toho z akého vymeriavacieho základu bolo odvádzané do penzijného fondu, Ale ak nepožiadaš nedostaneš ani ten rozdiel a hoci aj 10. - Eur aj to sú peniaze. Po ukončení živností ich už nedostaneš, lebo so spätnou platnosťou dôchodok požiadať nemôžeš. Tiež vlastná skúsenosť a po 4 rokoch odvodov mi zostáva 55. -Eur, ktoré by som inák nedostala.
Netreba sa obávať ničoho, čoho sa obávaš, to pritiahneš. NA FA majú iné starosti, opatrovateľky sú nie zaujímavé pre nich, najskôr ti nič nepošlú a ty nebudeš musieť nič doplácať.
Kočky nerozumiem: ked žiadam o dôchodok v SR, tam musím vo formulároch uviesť aj to, že som pracovala v Rak a tým pádom automaticky žiadam aj o rak. dôchodok, nie? Alebo? dííííík
Tak si mala šťastie a natrafila na neprofíkov- rak. úradníkov, lebo v SR Ti už slov. poisťovne zaplatili tento úkon a vyučtovali si to cez BA-Wien, ale nadštandart nemá rak. poisťovňa ti čo preplácať.
Reagujem neskoro, ale možno si to ešte prečítaš. Tá suma, ktorú Ti prišlo platiť, to Ti nikto nepreplatí. Ty ako živnostník platíš v AT 20% a SVA zaplatí 80%. Takže tá suma, ktorú si musela zaplatiť, to je len 20% z celkovej sumy, zvyšok zaplatila SVA.
Mala by si mať pre prípad kontroly všetky Honorarnote (podľa nich vlastne vypočítavaš príjem) , zmluvy s rodinami, šeky, ktoré si zaplatila do SVA a ak chceš robiť daňové s priamymi výdavkami, tak všetky doklady, ktoré si chceš odpísať ako výdaj (napr. cestovné lístky, a pod. ). Ak nemáš šeky z SVA, dá sa požiadať, aby Ti poslali nejaký výpis o tom, že máš odvody zaplatené a to by Ti poslúžilo ako doklad k dp.