Operácia chrbtice

Ludi viem čo prežívaš.

Ja som po operacii mala zavedeny kateter, dokonca uz vecer pred operaciou my ho dali a potom mate este v chrbte po operacii zavedenu jednu hadicku, cez ktoru sa odvadza z operovaneho miesta krv.

Touto cestou sa chcem s celeho srdca podakovat neurochirurgickemu timu vo Fakultnej nemocnici v Košiciach pod vedenim doc. Gajdosa, ktory ma operoval a taktiež p. primárovi Dzuganovi z Michaloviec, ktoreho uz 2 roky navstevujem po zdravotnej stranke a ktory mi pomohol.

Zdravím všetkých, k asi najčastejšej otázke, či sa dať operovať alebo nie asi toľko, ja už bolesti ani nemám, ale rozhodla som sa, že na OP pôjde, dôvodom je hlavne fakt, že v súčasnom stave mi lekári úplne zakázali cvičiť, čiže vlastne vôbec si nemôžem vytvoriť potrebný svalový korzet, nemôžem športovať a celé telo mám úplne ochabené a druhý dôvod nedoporučujú otehotnieť v takomto stave. Neviem či je rozhodnutie správne, ale takto mi to pripadá ako časovaná bomba. Chcem sa ešte opýtať či má niekto skúsenosti s Wobenzymom po OP, či ho lekári doporučujú - operovať ma budú v RK a ešte či je naozaj nevyhnutné cievkovanie po OP, ďakujem za všetky odpovede.

Som po tretej operacii chrbtice L5-S1. Chronicka vertebrogenna choroba. Degeneracia disku L5-S1 5.st. Chcem sa spytat, ci mam narok na invalidny dochodok.

Dobrý deň, chcem sa opýtať na operáciu, bola to endoskopia vyskočenej a prasknutej platničky a ak áno, tak ako na to sa tam dostať, poraďte ako na to a ak to bola endoskopia ďakujem.

Dobrý deň, určite Vám operáciu môžem len odporučiť. Ja som bola tiež operovaná v RK kvôli prasknutej platničke v bedrovej časti chrbtice. A naozaj môžem povedať, že často krát dokonca banujem, že som nešla aj skôr na operáciu, ale až keď som už mala neznesiteľné bolesti. V RK sú lekári vynikajúci odborníci. Celkovo je tam personál perfektný a najmä s úžasne ľudským prístupom k pacientom. Na oddelení tam vládne doslova, rodinná atmosféra". A čo sa týka cievkovania, je to len na Vás ako sa rozhodnete, či si dáte zaviesť po operácii močový katéter (cievkovanie) alebo budú prvý deň po operácii pod Vás podkladať, misu". Ja som volila radšej zavedenie močového katétra, je to lepšie hlavne z hľadiska oveľa menšej bolestivosti operačnej rany, keďže sa nemusíte stále nadvihovať, aby pod Vás podložili, misu". Držím palce.

Ahojte. Keď Váš tu takto čítam, s niekoľko - ročnými bolesťami, ani neviem, kde začať. Pred mesiacom som sa zobudila na obrovskú bolesť a nehybnosť. Po odplazení sa k lekárovi som bola okamžite poslaná na MR, kde mi diagnostikovali miernu herniu disku C3-4, a oveľa väčšiu herniu disku C6-5, výraznejšie komprimujúcu miechu a obidva korene ľavého nervu C6. Cítim sa strašne, neviem existovať, pracovať, žiť. Mám za sebou injekcie, infúzie, rehabilitácie, ale bolesti krku a ramená ako aj tŕpnutie celej ruky sú neznesiteľné. Ďakujem za akúkoľvek radu, mám 39 rokov a je mi ťažké zmieriť sa s touto situáciou, keď doteraz som na žiadne bolesti chrbtice netrpela. Ďakujem tejto rubrike za to, že som to tu vôbec mohla dať, keďže svoje okolie svojimi výlevmi zaťažovať nechcem. Ďakujem.

Ahoj Monika. Ja som bola operovaná na krčnu chrbticu pred rokom a pol, lebo som mala také isté bolesti a stavy ako uvádzaš aj ty. Po operácii a výmene platničiek som sa mala asi za pol roka dobre, lenže potom prišli nazad bolesti - nie až také, ako pred tým, tŕpnutie hlavy, hlavne v zadu a strašné bolesti hlavy, ktoré trvajú aj 3 dni. Zatiaľ beriem lieky Topamax, ktoré mi ako tak pomáhaju, ale tiež neviem, že čo bude ďalej. Prajem ti skoré uzdravenie.

Ahoj Renátka, to mi je ľúto. Viem, že sa asi musím zmieriť s tým, že až je raz niečo “rozbité” už to nikdy nebude ako nové. Každý však asi potrebuje priestor, aby sa s tým dokázal svojím spôsobom vyrovnať. Držím teda prsty aj ja Tebe, aby tých bolestí bolo čo najmenej, a keď už nastanú, nech nemajú dlhé trvanie. Môžem sa spýtať, koľko máš rokov? Prajem pekný deň.

Mily Peter, myslim si, ze mas narok na invalidny dochodok. Prekonzultuj to so svojim obvodnym lekarom. Mne navrhol idvalidny dochodok sam posudkovy lekar, nakolko videl, ze nie je perspektivaa, aby sa mi zdravotny stav upravil. Ked som dochodok dostala, mala som za sebou len jednu operaciu chrbtice, v useku ako ty. Momentalne mam uz za sebou 4 operacie a pri tej poslednej mi dali 2 titanove platnicky a stabilizovali mi chrbticu. Teraz chodim na posudkovu komisiu raz za 3 roky.

Náhodou som sa dostal k Vášmu bolestivému listu, najskôr som si ho len prečítal, ale potom mi to nedalo a napísal som. Neviem ako ste na tom teraz, ale videl som v televízii v relácii na Markíze úspešný výsledok rehabilitačného cvičenia pri veľkom vysunutí platničky v dolnej chrbtici. Pamätám si to, lebo to bolo vo fitcentre u nás v Topoľčanoch. Možno by Vám takto pomohli aj u Vás.

Operacia chrbtice moze mat vplyv na sexualny zivot, vysunuta platnicka, moze pritlacit nervove korene, ktore ovplyvnuju erekciu, ejakulaciu, a citlivost genitalii, nebezpecny je napr. syndrom cauda equina. Je to zlozite to tu teraz pisomne vysvetlovat, ale operacia chrbtice moze sposobit vyrazne problemy v sexualnom zivote, ktore sa ale daju vo vacsine pripadov prekonat, chce to pevnu volu, a hlavne zacat pouzivat mozog, lebo sex sa odohrava v mozgu (prestudujte si o tom clanky, ako sexuju paraplegici a pod) zacnite citat. Vela stastia.

Ja som bola operovaná v KE v oktobri 2010 a súhlasím s Vaším názorom na personál neurochirurgie v Košiciach. Zatiaľ sa cítim dalšie, mala som neznesiteľné bolesti, neprešla som už ani na WC, prajem veľa zdravia, dostali ste aj rehabilitačné liečenie?

Zuzka, ak si uz nie je po operacii, nie je to nutne. Ja som bola operovana pred rokom a bola som uplne paralizovana. Uz na druhy den som isla na WC, vsetko pomaly, dnes som ok, hlavne pozitivne, bez stresu a do prace sa neponahlat. Na bolest su injekcie. Mam 40, dodrziavam skolu chrbta a bolesti minimalne. Operácia bola v NZ.

Milá Ivka. Ja som tiež po operácii chrbtice HeDi L4 / L5 a L5 / S1. Keď mám povedať pravdu, nevysvetlili mi, čo to presne znamená. Problémy s chrbticou mám od puberty, mám výraznú esovitú skoliózu a k tomu som mala aj nalomený nosný stavec, pri ktorom ma doktorka liečila injekciami, neposlala ma ani na RTG. Mala som neskutočné bolesti. Po operácii sa stav zlepšil, postavili ma na nohy, lebo do nemocnice ma len odniesli na lehátku, úplne som sa zosipala, vôbec som nevedela stáť a každý milimetrový pohyb bol bolestivý. Som rada, že chodím, ale čo je raz “pokazené”, “nové” už nebude. Ak budem dodržiavať pokyny lekárov, vyhnem sa ďalšej operácii, bolo mi povedané. Podľa posudkovej doktorky som zdravá, len mám cvičiť a nemám nárok na invalidný dôchodok, ani na čiastočný. Ak by niekto vedel poradiť ako to vlastne je s týmito invalidnými dôchodkami. Známa je tiež po operácii chrbtice a jej uznali polovičný invalidný dôchodok. Vopred vďaka za radu. Pekný deň.

A v ktorej nemocnici? Na ul. SNP alebo na Rastislavovej? Ja som bola na SNP a až taký dobrý personál tam nebol, česť niektorým sestričkám!

Dobrý večer. Už niekoľko rokov mám bolesti krčnej chrbtice, ramien a hlavy, bolesti mi prechádzajú do ľavej ruky, mám aj závraty. MR ukázala, že mám spinálnu stenozu na C 4-6 na 7-9 mm, blok od C3 nadol, osteochondroza disku CV4-5, C5-6, aj so zúžením IVP. No a pridružil sa mi aj tinnitus, ktorý liečim, už od 2/2O1O, ale bez zlepšenia. Som po liečbe infúziami, diphropos injekcie, rôzne rehabilitácie, ale zlepšenie bolo vždy len dočasné a bolesti sa vrátili. Lekár mi doporučuje operáciu, ale stretla som sa aj s názorom, že radšej neoperovať. Kto má podobné skúsenosti a poradí? Ďakujem.

Určite áno, ale to by ti hádam mohla povedať aj obvodná lekárka, keď vie aké máš problémy.

Dobry den vsetkym. Chcela by som sa spytat, ci ma niekto z vas pri hernii disku skusenost s nukleoplastikou. Ja mam onedlho konzultaciu na jednej sukromnej klinike a chcela by som pred tym vediete nazor niekoho, kto ju podstupil alebo nieco o tom vie. Dakujem.