Ahoj Maria, mozem sa opytat, ze co Vam operavali na krcnej chrbtici? Ja Mne menili platnicky C4-C5, C5-C6. Mam 35 rokov a bolestami som trpela asi 10 rokov. Ci sa to zlepsilo, tak teraz to neviem este tiez povedat, pretoze som asi 6. tyzden po op. a bolesti mam, hlavne ked sa zohnem, predlklonim, alebo ked zdviham ruky, pri zdvihani hlavy ked lezim.
Ahoj loli, operovaná by som mala byť v Bratislave - MUDr. Illesom, bola som u neho aj na konzultácii. Aj ja sa cítim horšie pri chladnom počasí, / asi by sme zimu mali prežiť niekde v teple:-) / , no a najradšej by som to už mala za sebou. Ja som presvedčená, že operácia pomôže. S pozdravom, Dagi.
Ahoj Pavel, čo je s Vami, ako sa máte? S pozdravom, Dagi.
Ahoj Dagi a prosim Ta co Ti budu robit? Budu Ti menit platnicky a davat Ti nejake nahrady?
Ahoj loli, ano budú mi meniť platničky C4 / 5 a dávať náhradu.
Dobrý deň, mám 34 r. a prvú operáciu som absolvovala v r. 2008. Mala som vysunutú platničku, ktorú mi odstránili a vložili tzv. motýlika. Úľava prišla bezprostredne po prebudení z narkózy. Bolesti sa znovu objavili asi o 4. mes boli horšie, aj s vyžarovaním, často som zostala blokovaná a príznaky zhodné s vašimi. 19.8.2011 ma znovu operovali, menili mi platničku, robili stabilizáciu, nevyžaruje nikam, WC v pohode, lieky sem tam, stačí Novalgin. Sám na WC po operácie, taký 2-3 deň. Neurochirurgia v RK je podľa mňa na najvyššej úrovni. Taký profesionálny a hlavne ľudský prístup sa vidí iba vo filmoch. V nemocnici som bola asi 7 dní, maródi sa približne 6. mes. Prajem Vám skoré uzdravenie.
Ahojte poradte mi prosim na CT mi zistili posunutu platnicku o 10 mm, L4 / 5 teraz beriem infuzie a Tramal, ale nezabera, mam strpnutu pravu nohu od kolena dolu a bolest v krizoch len do pravej strany. Ako mam postupovat, magneticka ma caka az 14. decembra 2011, mam pocit, ze do vtedy nevydrzim.
Dobrý deň, chcem sa s Vami podeliť o moju skúsenosť. V októbri 2006, som bola operovaná - stabilizácia chrbtice. L5-S1, L4-L5 s posunom 2,7 cm. Po operácii mi ostala čiastočne od kolena dole paréza až po prsty na pravej nohe, ktorú som pred operáciou nemala, ale, bola som o tejto možnosti doc. Rehákom pred operáciou oboznámená, nakoľko tam bol veľký posun a dlhé roky sa s tým nič nerobilo. Na bolesti som trpela od svojich 27 rokov. Operoval ma Doc. Ľ. Rehák, ktorému som vďačná, za to, že ma zbavil po dlhých rokoch neskutočných bolestí. Vyskúšala som všetko od liekov po ópiáty, infúzie, obstreky nič nepomáhalo. Keď ma operoval, mala som 50 rokov. Bola som v Kováčovej 6 týždňov, kde mi čiastočne pomohli. Síce mám inv. vozík, aj chodítko aj dlahu na pravej nohe nakoľko zakopávam. Ale, podstatné je to, že nemám také kruté bolesti, ani rukou som nemohla hýbať. Dnes, chodím síce o fr. barliach skúšam aj o jednej, ale záleží od toho, ako sa cítim. Som na inv. dôch. Ak máte veľké bolesti, po konzultácii s odborníkmi neváhajte s operáciou. Spravia Vám korzet, a sedieť budete môcť postupne. Po operácii sa to dá vydržať, mala som zavedený kaval v krku, na podanie transfúzie krvi. Všetkým, želám, aby sa im zlešil zdr. stav aby sa im zmiernili bolesti.
Zabudla som dodať, že ma operoval metódou PLIF a TLIF zo zadného prístupu. t.z. mám titanovú platničku, 6 šroubov a spevnenie klietkou - cage. Na druhý deň po vizite som sa musela postaviť pri posteli do chodítka, nakoľko som bola slabá a točila sa mi hlava, na druhý deň pár krokov pri posteli a postupne, na WC s korzetom a chodítka a samozrejme za pomoci rehabil. pracovníčky. Sedenie, je z polohy na boku hneď do stoja, žiadne sadnutie! Držím všetkým palce! Nevzdávajte sa, nie je to ľahké aj horšie choroby sú.
Ahoj Daniel, ako sa Ti vodí? Dúfam, že lepšie. Ja idem teraz v sobotu do NZ na druhú konzultáciu, mám veľké bolesti a už som tiež v koncoch. Liečim sa už 5 rokov - PRT ozón v šetko pod CT ale to pomáha len na určitý čas. Vtedy mi bolesti išli do pravej nohy, teraz už aj ľavej. Už som na jednej konzultácii bola, neurochirurg mi povedal, že treba vymeniť platničku a fixovať driek a tiež artroplastiku - čo ani neviem čo je. A vraj mi ani na 60 % nevie povedať, či sa mi to zlepší. Keď čítam tieto príspevky, tak mi je nanič. Napíš, či sa ti stav zlepšil, aspoň trochu útechy. Drž sa a ozvi sa mi. Marta
Ahojte, môžem poprosiť o radu niekoho z vás, kto je po operácii - výmena platničky L5 / S1 a L3 / 4 / 5 a tiež fixácia - tak to mám v karte po konzultáciu u neurochirurga. Mám bolesti v driekovej oblasti, ktoré vyžarovali do pravej nohy a teraz po 5. rokoch už aj do ľavej. Som na PN 3 mes. všetky spôsoby klasickej liečby mám za sebou a teraz už len beriem lieky na bolesť, aby som to do operácie vydržala. Aké máte skúsenosti s NZ? Ďakujem za odpoveď.
Ahoj Dagi, ako sa mate, kedy mate termin operacie?
Ahoj Loli, ako sa máte? Operácia by mala byť vo februári.
Dobry den Marianka. Citala som vas prispevok a rada by som vedela, ako sa vam dari viac ako pol roka po operacii. Vsetko v poriadku? Mna operovali v N. Z. takisto mi menili platnicky 4,5 v driekovej casti + zafixovali 4 srobami. Este mi dobre nebolo, mam stale vacsie a vacsie bolesti. V oktobri som bola v kupeloch a od tej doby je to na nevydrzanie, lekar mi meni stale silnejsie lieky, ktore nezaberaju, len od nich priberam, nechuti mi jest, znicili mi zaludok. Konecne som ho pred 6. tyzdnami dokopala do kontrolneho CT … odvtedy to ma rychly spad. Nasli mi, ze mam 1 skrutku zlomenu, 1 cast ostala zalomena v stavci, druha tlaci na miechu aj nervovy koren, je to na zblaznenie, dalsej operacie, ktora je asi nevyhnutna sa velmi bojim. Ma MRI nebolo skoro nic vidiet, lebo sa kvoli skrutkam rozmazala. Mate nejake informacie, ci sa to stava? Pred tyzdnom som bola v N.Z. na konzulatacii, doktor sa zhrozil, 25.6. to mali konzultovat s najvyssimi, cakam na odpoved. Bojim, bojim.
Dobrý deň prajem mám 19 rokov a potrebujem radu v pondelok som bol na MRI a zistili mi toto:
Záver: Med. až paramed. pravostranná protrúzia disku
L 4-5, chondróza a preforaminálna ľavostranná protrúzia disku L5-S1, sek. stenóza spin. kanála Primárne hraničná šírka spin. kanála od L2 distálne. Kto má skúsenosť s tým alebo by vedel čo to znamená dajte mi vedieť… ďakujem za skorú odpoveď napíšte mi na email Adokri11@gmail.com ďakujemm.
Zdravím, bola som na neurochirurgickej ambulancii v Nových Zámkoch a dr. Harangozo mi dopuručil operáciu krcnej chrbtice C5-6, budú mi dávať titánovú platničku, termín mi pošlú vraj poštou približne o dva mesiace. Chcem sa opýtať nemá náhodou niekto skúsenosť s takouto operáciou v Nových Zámkoch prosím napíste mi priebeh čo Ste tam zažili pred a po operácii, kolko sa čaká na operáciu ked mi termín má prísť o 2 mesiace. Dakujem za informácie. katka
Zdravím aj ja, Katka, bola som v NZ na operácii krčnej chrbtice v októbri 2010, vymieňali mi dve platničky C4-5, C5-6, po troch mesiacoch som išla sama od seba na konzultáciu, bolesti mi neustupovali, zistili instabilita v oblasti cagu C4 / C5 a zanorenie cagu C5 / C6, zanorenie cagu v oboch úrovniach (presne odpisujem zo zdravotnej dokumentácie a s týmto nálezom ma púšťali z nemocnice, ale “pozabudli” ma na to upozorniť). Dva roky som sa trápila s bolesťami, už boli stavy neúnosné, tlaky do hlavy, tŕpla mi ruka, točila som sa ako na kolotoči a najhoršie boli bolesti v záhlaví a hlavy (24hodinové). Absolvovala som všetko možné, kúpele, rehabilitácie, ambulanciu chronickej bolesti, aj poradu s psychiatričkou. Nakoniec som tento rok v septembri podstúpila druhú operáciu (od zadu) - tzv. zadná stabilizácia Vertex (to je kompletné doslova “zošrobovanie”). Ale už som sa obrátila na neurochirurgiu v Martine. Prístup lekárov, ochota mi pomôcť, to všetko boli klady, ktoré mi najmä psychicky pomohli. Môj terajší stav? Ťažko povedať. To že ma netočí a netrieska mi tak do tej hlavy, to ustúpilo, ale bolesti v krčnej chrbtici pretrvávajú, tlak v záhlaví je, aj keď nie taký neznesiteľný, ale stále sa cítim unavená a navyše ma začal bolieť pravý lakeť a vlastne celá pravá ruka od pleca. Je to smutné, verím, že mi chceli najmä v tom Martine pomôcť, ale už vládzem tak jednu pätinu z toho, čo som ja kedysi zvládla. Možno mám smolu, ale Tebe držím palce, nech Ti pomôžu.
Zdravím aj ja už som po operácii operovali ma 14. 11. 2012 operoval ma pán profesor Rudinský. Po operácii akonáhle som už bola na izbe bol u mna pán profesor a pýtal sa ma či si cítim nohy. Som velmi spokojná s personálom neurochirurgickej kliniky v Nových Zámkoch naozaj klobúk dolu pred nimi. Ak odrátam narkozu nebolo to nič hrozné odporúčam každému kto už dlhšie trpí. Je pravda že prvé dni sa ťažko prehlta, som 11 den po operácii bolesti mám, nikto mi nič nehovoril kolko asi budú trvať či sú to len pooperačne nemáte prosím Vás skúsenosti kolko možu trvať bolesti po operácii krčnej chrbtice. Nadalej ma bolí aj pravá ruka už som skúšala že som neužila LYRICU či vydržím bez nej ale nešlo to tak ju užívam nadalej. Ak má niekto nejaké skúsenosti okolo týchto mojich problémov prosím Vás dajte mi vedieť. Menili mi C5-6 Cage Espace. Na kontrolu mám ísť vo februári na neurochirurgickú ambulanciu. Som na PN-ke inak pracujem v Bratislave v potravinach robím pokladníčku- predavačku ale netuším či budem mocť robiť nadalej v potravinách nakolko tam treba dokladať tovar, dvíhať ťažké veci nemá aj s týmto niekto skúsenosti, nevie mi niekto prosím poradiť či vobec budem mocť po operácii pracovať v potravinách, ešte by som chcela vedieť či sa može podať o invalidný dochodok po operácii krcnej chrbtice, a či náhodou niekto nevie poradiť či sa može ísť do kúpelov na skupinu A počas PN-ky. Za odpovede velmi pekne dakujem. Prajem Vám skoré uzdravenie. S pozdravom Katka
Ahoj Marta, mam rovnaky problem. Chcela by som vediet, ako napredujes a co sa zmenilo. Ja tiez neviem, ako dalej a to som na PN uz rok. Operaciu chcem oddialit, ako sa len da. Nazory lekarov su rozne, jeden povie operovat, druhy povie, ze to je krajne riesenie, pretoze je to “vazny” zasah do organizmu a co je hlavne, ze je nezvratny. Tak chcem vediet, ako sa Ti dari, ci si uz po operacii a ako to prebiehalo. Dakujem za odpoved a zelam vela zdravia.
Ahoj Hanka,
tiez som bola na operacii a znamy mi poradil uzivat liek wobenzym, samozrejme som to konzultovala aj so svojim chirurgom, ktory mi to odobril, sú to prirodne enzymy, nic skodlive, maju ale velmi dobre ucinky a pomahaju organizmu zotavit sa rychlejsie. Zacala som druhy den po operacii, silne bolesti som mala asi tri dni, potom sa to rychlo zlepsovalo. Keďze pracujem v kancelarii do prace som sa vratila asi po troch tyzdnoch a bolesti uz som nemala ziadne.
Zelam co najskorsie zlepsenie zdravotneho stavu.
To nemyslíte vážne, po troch týždňoch do práce? Ja tiež robím v kanceláriií, viem čo je to za záťaž na krčnú chrbticu. To už z operačného stola pôjdete poniektorí do práce? Že si väščina mužov neváži svoje zdravie, to viem, ale my, ženy? P. S. Ja som po operácií driekovej v N. Z, na ortopédií pred 14 rokmi, ale nedám na nich dopustiť.