Terka dnes som bola prvý krát a zajtra idem zase ale dalo sa to vydržať, lebo ma trochu prispali a ani neviem ako to spravili a po 3-hod. ma pustili domou ,manžel si ma vyzdvihol-dalo sa vydržať a badám ,že mi to pomohlo-zatial trochu.Maj sa pekne a príjemnú predvianočnú náladu Ti prajem!Gituč,
Uz dlhsie citam tieto prispevky a dnes som sa odhodlala Vam napisat moj pribeh.Ja som sa trapila dlhe roky ,prezila som toho dost ,pojedla som strasne vela liekov ,ked som mala bolesti jedla som lieky ako lentilky,boli to bolesti chrbtice caste seknutie trpnutie nohy ale je tomu koniec.koli bolestiam som prekonala lumbalku,absolvovala som aj ozony, 4x do roka som chodila na infuzie dlho som odsuvala operaciu ,nechcela som o tom ani pocut bala som sa hrozne,tohto roku v oktobri som absolvovala operaciu mam novy implantat platnicky robili mi to v BB a som velmi spokojna pravidelne cvicim a citim sa velmi dobre .nebojte sa
Ahojte, chrbat ma boli uz 10rokov. Najprv mi povedali, ze mam koxartrozu( alebo nieco take), a dnes som sa konecne dozvedel toto na CT:
CT spinálneho kanála L3-S1 natívne + 3D rekonštrukcia:
Blokované postavenie s vyrovnanou lordózou.
L3-4: cirkulárna protrúzia disku do 3,5mm, mierne zúžené neuroforamen bilat., bez kompresie na nerv. korene, AP rozmer spin kanála 11mm.
L4-5 cirkulárna protrúzia do 4mm, zúžene su neuroforamen bilat., AP rozmer spin. kanála je 11mm.
L5-S1: paramediálna vľavo a mediolaterálna vpravo je herniaca disku do 7mm, herniovany disk kontaktuje nerv. korene S1 obojstranne. Dorzo-medieálne ne tela stavca S1 je osteofyt veľkosť v AP 3mm, LL 7mm.
Záver:
Herniacia disku L5-S1 s kontaktom nerv. korene S1 bilat.
Vie mi niekto povedat co to vsetko znamena? Doktroka povedala,ze tam mam velky nalez a hned na to ze sa to bude dat mozno vyliecit, ale ako to tu citam, tak to nebude take jednoduche.
Prepisala mi inekcie HOTEMIN a lieky MYOLASTAN 50mg A MELOXICAM MERCK 15mg. Ak liecba nepomoze do konca roka mam ist na infuzie (2druhy), a ak nezaberie ani to, tak na operaciu. Operacie ako takej sa nebojim, len toho ako dlho budem musiet zosta PN. V terajsej dobe zostat dlho bez prace neni med.
Citam ze tu vela ludom pomohli v NZ, staci ked si mi da moja obv. doktorka vymenny listok a mozem tam ist?
Dakujem za radu.
Stoner, ja som zo záveru vyrozumela, že platnička L5-S1 je vysunutá na 7 mm a tlačí na obidva nervové korene. Pravdepodobne ťa už bolia nohy a možno ti aj tŕpnu. Skús sa zaujímať o ozonoterapiu. Co sa týka operácie, to si ešte dobre zváž. Zrejme ťa do nej povzbudili ľudia, čo zažili po nej okamžitú úľavu. Keď si však dobre prečítaš všetky dostupné diskusné fóra, zistíš, že po počiatočnej úľave sa množstvu pacientov bolesti vrátili. Najčastejšie v dôsledku zrastov operačnej jazvy s nervom a bolesti sú naspäť.
Na platničkách L3-4 a L4-5 je vysunutie len 3,5 a 4 mm, tie zrejme na nerv netlačia.
Matej, ako si prišiel na tú vysokú návykovosť? Pozerala som na príbalový leták, tam je uvedené, že užívať do doby, pokiaľ je to nevyhnutné. Ako sa to na tebe prejavilo? Už ti iné lieky nezaberajú? Mne ho obvodný lekár predpísal ako prvý a zdá sa, že v akútnom stave zabral, aby som aspoň v ležiacej polohe vydržala bez bolestí.
Odporucam pozriet sa www.mbf.sk a kontaktovat priamo chlapika bud mailom alebo vo fore. Vie co robi a ma brutalne vysledky!!! Stoji to zato…
odporucam MBF system na rozvoj spravnej svalovej funkcie a svalovej rovnovahy
www.mbf.sk
Ahoj Stevka.môžeš dať vedieť kto ťa operoval v BB? Ako sa cítiš tera? Môžeš už sedieť? Ako je to s chodením? Ďakujem za odpoveď.
prosim vas viete co vlastne robite na opraciju sak to to strasne riskatne dobre si premislite co robite aj ja mam ten problem isty ale nesom doma ak bi som doma bol nigdi nedem na operaciju a este doma dobre si zistyte co to vinasa a dalej pracovat nemozete rovno na indvalitku … dovi
no ak mas tn isty problem ako ja tak ti poradim tabletki ber ktore ti dobre ucinkuju aj ket viem ze ne velmi dobre akomaju to sluzia aj mne tak ale na operaciju nechot a nepracuj tasko a nemaj vela pretklony a zatkloni davaj pozor na silne pohibi abi ta to nezablokovalo ak us to nevidrzis a nebudu ty tabletki us obec pomahat tak ti zostava us len jedna nadej operacia a riskatna vies lekari ty nepovedia presne ako maju inac bi sa ludia bali ale setko ma svoje metodi chapes maco mislim u lekarov …
janka nechot na operaciju a este na druhu je velmi riskante premisli si co robis cav nechcem ty na zle ale moj brat to iste ma co ty a nede vobec chodi na injekcie cavko
ahojte svokra je po operácii križovej chrbtice 15 deň a ešte sa nám nedari sa postaviť na nohy keď leži tak je dobre ako sa nahle postavy dostane silne bolesti čo mame robyť som zúfala vičita si to že som ju do toho nahovorila. ďakujem
Svokra by mala hneď po operácii chodiť nesmie sedieť to dúfam viete, ale mala by pravidelne chodiť,vstavať ,prechádzať sa po byte a nie stala len ležat,je to tažke ,ja som to tiež podstúpila a 6-týždňov som nebola vonku,nebola som schopná, aj schody mi robili problém…a 6-týždňov som nesedela…treba na to čas a všetko bude v poriadku,treba len dúfat a nepoddávat sa a pomalý pohyb robí zázraky…prajem bezbolestné dni vianočné a trpezlivosť ruže prináša…majte sa pekne…
Ďakujem za podporu dnes začala babka chodiť za pomoci barlami doteraz chodila na choďitku a to nerobilo dobre lebo celu váhu držali nohy a teraz keď sa opiera o barle tak už je to lepšie .V nemocnici nám dali korzet na spevnenie chrbtice. cvičenie jej pomáha na prekrvenie nôh . Aj ja vám prajem prekrásne sviatky . a šťastný novy rok a veľa veľa zdravia šťastia a lásky.
ahoj
ozvi sa na neurochirurgiu na Ruzindolskej klinike v BB.na infuzie chod ja mam za sebou 2operacie,21rokov a doteraz chodim na infuzky,som na liekoch. operacie sa nebojis?vidiet ze nevies o com to je.ak to nebude takw ze nebudes moct chodit nedaj sa operovat.nevies si predstavit co je to za utrpenie…
Zdravým všetkých, ktorí majú aj najmenšiu skúsenosť s bolesťami krížov, krku a všetkého čo sa na chrbtici nachádza. Aj ja som mala byť operovaná, už som nechodila len som ležala v posteli a čakala na operáciu.No velmi som tam nechcela, kto by chcel a preto som hladala a našla.Paradox bol v tom, že sama tieto chrbty roky liečim a až vtedy som pochopila, čo s tým vlastne treba, ked som to sama zažila .Nehrnte sa hned na operáciu. Od vtedy sa tejto problematike venujem intenzívne a napr. za minulý rok z toho množstva pacientov len dvaja moji pacienti boli nakoniec operovaný a z toho jeden pretože nešťastne spadol vo vani a už sme to potom nevedeli dať znova do poriadku. Je to práca náročná nakolko ide o manuálnu terapiu jej podkladom sú poznatky ostepatickej školy ide to rozne rýchlo je to individuálne a vyžaduje maximálnu spoluprácu disciplínu a trpezlivosť pacienta no vysledok za to stojí. Chodím ako pred tým a to bola moja hernia 2/3 do miechového kanála.
Marta, nepochopila som celkom dobre, čo si vo svojom príspevku chela povedať. Odporúčaš nejakú “ostepatickú” rehabilitáciu? Napíš konkrétnejšie.
Dobrý deň pani Marta. Čo je to ostepatická škola? Mohol by som o tom vedieť niečo viac? Mám diagnostikovanú Herniu disci L5/SI a vyžaruje mi to do pravej nohy . Dokážem sa vďaka tejto technike vyhnúť operácii? Budem vďačný za každú informáciu . Ďakujem Ondrej
Zdravím.
Je to niečo podobné ale komplexnejšie.
Samozrejme úspech nikto nezaručí, ale takto je to aj s operáciou, poznám mnoho prípadov kedy pomohla, ale aj mnoho, kedy nie. Táto technika je bezbolestná. Ak by som to mala objektívne zhodnotiť ,tak všetkým pacientom sa stav podstatne zlepšil, miera je rôzna, ale je to bez tabliet od bolesti a môžu ďalej pracovať a žiť. Technika terapie spočíva v odstránení tlaku platničky na koreň alebo na durálny vak neoperačne a neinvazívne jemne pomaly a bezbolestne. Neexistuje jednotný recept pretože každý nález je iný a vždy treba brať do úvahy mnoho vecí ktoré funkčne súvisia / fáza, lokalita, štádium, vyžarovanie, intervaly , doba vzniku bolesti funkčný status a pod. Vždy je nutný individuálny prístup žiadne brožúrky a šablóny ,čo pomôže jednému to môže druhému poškodiť. Ak sa predsa len rozhodnete operovať, tak fáza rekonvalescencie po operácii je z rehabilitačného hľadiska veľmi dôležitá ak tam dôjde k pochybeniu aj tá najlepšia práca operatéra môže byť znehodnotená nesprávnym rehabilitačným postupom.
Je to nejaký druh cvičenia?