Osobný asistent

S priatelom sa chceme osamostatnit a byvat bez jeho rodicov, preto budeme potrebovat asistenta. Ja totiz musim chodit do prace, vie mi niekto poradit, kde dobreho asistenta zohnat, ako je plateny a podobne informacie? Ak ma niekto osobnu skusenost, kazda rada nad zlato.

Osobného asistenta na odídenie od rodičov? Alebo na čo ten asistent má byť, do ambulancie?

Janka, osobný asistent je platený, nárok na osobnú asistenciu má zdravotne postihnutý človek podľa miery zdravotného postihnutia. Všetko nájdeš na stránke MPSVaR - http://www.employment.gov.sk/new/index.php?SMC=1&id=43 Ľudia, ktorí nevedia o čo ide, by sa nemali do takejto diskusie vôbec púšťať - iba sa sami strápňujú.

Vsak citaj pozorne!

Ahojte, ja robim tiez osobnu asistentku pre jednu nepocujucu. Mojou ulohou je byt jej vzdy na pomoci, ked potrebuje ist nieco vybavit po uradoch, k lekarovi, vybavit telefonaty…a pod. Peniaze stat posiela na jej ucet a ona mi z nich mesacne vyplaca. Je to 55 Sk na hod. Ja robim a toto mam take prilepsenie.

Nevie, či jana hľadá ešte osobného asistenta, ale informácia pre ostatných - Od 1.1.2009 je v paltnosti nový zákon - Zákon č.447 z 29.10.2008 o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia-§ 20 - osobná asistencia- pomoc fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím pri určitých činnostiach/príloha č.4 zákona/,§ 21-posudzovanie rozsahu osobnej asistencie,§22-peňažný príspevok - tento sa zvýšil z 55 Sk na jrdnu hodinu je 1,39% sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, čo je 75 sk na hodinu, §23-práva a povinnosti osobného asistenta. Tu sa nedajú presne citovať všetky možnosti a podrobnosti o osobnej asistencii. treba ísť na Úrad práce a sociálnych vecí v príslušnom okrese podľa trvalého bydliska, alebo osloviť organizácie, ktoré poskytujú sociálne poradenstvo a majú aj kontakty na osoby, ktoré majú záujem vykonávať osobnú asistenciu.

Hladame Osobnu asistentku pre Samka, doprovod do školy školskym autobusom, Samko je 17 ročny chlapec. Mzda 75 na hodinu. Ak by si mala zaujem, zavolaj na čislo 20712967. Imel veronika.tyserova@centrum.sk

Ahojte, som telesne postih, 30r., z Partizanskeho a hladam si studentku, ktora by so mnou chodila na vylety s mojou organizaciou. Pomahala by mi pri osobnej hygiene. Mama mi sice robi opatrovnicku, ale som dospela a na akcie - vylety by som radsej chodila bez nej. Ak sa najde niekto, kto ma zaujem, napiste. Vopred dakujem.

Ponukam svoje schopnosti a skusenosti ako osobny asistent pourazoveho kvadruplegika. Ozvite sa v pripade zaujmu.

Ahoj momentalne pracujem v Bratislave v Raci, chcem byt popri praci uzitocny aj ako osobny asistent niekomu, kto to potrebuje. Nebudem klamat, ze by som si rad aj touto pracou privyrobil, no bavi ma pomahat chorym ludom. Kedze je moja priatelka telesne postihnuta. Ak by si potreboval a chcel vyuzit moju pomoc, ozvi sa mi na tel. c. 0904 510467. Najlepsie ak pomoc potrebujes poobednajsich hodinach a cez vikendy. Okolie Raca.

Nevedel by prosim niekto poradit, kde zozeniem dobreho asistenta? Dakujem. pekny den.

Ide o to, že “osobný asistent” sa hovorí postu, kedy človek (O.A.) robí pomocníka/opatrovateľa zdravotne handicapovanému človeku (na vozíku alebo inak) a ten OA vykonáva také činnosti, aké si dohodnú dvaja (OA a handic. človek.) Teda ak niekto potrebuje celodennú starostlivosť, OA poskytuje celodennú starostlivosť, ak niektopotrebuje spoločnosť len napr. na 3 hodiny denne, tak OA pracuje tri hodiny denne. Je to platená pozícia, momentálne je to viazané zákonom na min. 75,- od človeka, komu bola pridelená osobná asistencia na určitý počet hodín (závisí od postihnutia). Táto čiastka sa samozrejme môže meniť po dohode OA a jej užívateľa. Teda handic. človek nemusí byť právnická osoba ani nič podobné.

Pracovné činnosti, ktoré môže OA vykonávať:
a/ vstávanie
b/ líhanie
c/ osobná hygiena

1. umývanie
2. kúpanie
3. česanie
4. holenie
5. úprava nechtov
6. mejkap

d/ vyprázdňovanie čriev a mechúra
e/ obliekanie
f/ vyzliekanie
g/ príprava jedla
h/ podávanie jedla
i/ upratovanie
j/ žehlenie
k/ pranie
l/ nakupovanie
m/ kúrenie
n/ podávanie liekov
o/ dorozumievanie

1. písanie
2. čítanie
3. telefonovanie
4. tlmočenie v posunkovej reči pre nepočujúce osoby
5. predčítanie pre nevidiacich

p/ preprava
r/ premiestňovanie
s/ štúdium
t/ pracovná činnosť
u/ športová činnosť
v/ spoločenská činnosť
w/ duchovná činnosť
z/ kultúrna činnosť
aa/ vybavovanie úradných záležitostí
ab/ dohľad
ac/ pomoc pri akútnom ochorení
ad/ pomoc počas dovolenky
ae/ sprievod dieťaťa do školy alebo zo školy alebo do predškolského zariadenia a z predškolského zariadenia, ak je rodič občanom s ťažkým zdravotným postihnutím.

Samozrejme že rozsah týchto činností sa mení vzhľadom na potreby tohto handicapovaného človeka.

Ja by som mala záujem vykonávať OA v Košiciach. 0948 004 888

Ahojte, nehlada niekto v okoli Zarnovice osobnu asistentku?

Dobry den, Kristina. Hladam momentalne osobnu asistentku, ale mam na nu velmi prisne kriteria, kedze bude mat pristup k mnohym mojim internym zalezitostiam, ako aj do sukromia. Som z okresu Ziar nad Hronom, nie som telesne postihnuta, som 30 rocna zena, podnikatelka i moderatorka, ktora je vytazena 16 hodin denne a preto by som potrebovala pomoct s administrativou, klientmi a niekedy aj s mensimi praktickymi zalezitostiami ako su nakupy do nasej restauracie. Ak splnate podmienky mladeho, samostatneho, inteligentneho a doveryhodneho dievcata, alebo niekoho takeho poznate, dajte mi, prosim vediet. Islo by o pracu na polovicny uvazok, pripadne vypomoc na cca. 3 az 6 hod denne - podla potreby. Niektore dni by islo iba o pracu z domu, preto je potrebny PC. VP je podmienkou. Dakujem Vam za skoru odpoved a zelam krasny den. Martina

Hladam osobnu asistentku, som z Kosic, nevies mi poradit, ako na to, som na voziku, napis mi na moj mail a pokecame.

Dobry den ja by som mala zaujem poskytovat osobnu asistenciu, mam 3 roky prax, ak je to este aktualne, poskytne viac ingo. Vdaak za odpoved.

Ahojte, mam 23 rokov DMO a chystam sa studovat na SVS Sv. Alzbety denne socialnu pracu a potrebovala by som niekoho na sprevadzanie do skoly, kniznic, pripadne za kulturou, byvam v Bratislave Dubravke, ozvite sa na kucharova.kristina@gmail.com

Hľadám si prácu osobnej asistentky v Prešove, mám vzťah aj skúsenosti s opatrovaním aj pri ťažko postihnutých osobách. Minimálne na 40 hodín týždenne. Ak má niekto záujem, ozvite sa mi. Tel.0907 055 359

Ahoj, ja som osobny asistent uz dlho, skor povedane 8 rokov, tak mozem poradit, pomoct.

Dokial zdravy clovek funguje normalne a nema zdravotne problemy, tak sa ani otazkou “osobny asistent” nezaobera, ak vsak pride choroba vo vela pripadoch skor uraz a zdravy clovek je odkazany na invalidny vozicek a pomoc inej osoby, tak pribuzni hladaju sposob ako hendikepovanemu cloveku zabezpecit aspom nevyhnutnu cast dna pomoc, dokial su oni v praci. Prave tuto cinnost vykonavaju osobni asistenti. Pekne ich pracu opisala pani Majka. Je vidiet z jej reakcie, ze vie presne popisat o aku cinnost sa jedna. Urcite ma v danej oblasti skusenosti.