Skolióza

Ahojte, ja mam 31 a uz v puberte mi diagn. skoliozu a dali korzet. Moc nepomohol a zhorsilo sa mi to na 45st (posl. meranie ked som mala 17). Mavam silne bolesti a navyse sa mi v dosledku zhorsenia krivky pricvakol nerv, co mi uplne zmenilo terajsi zivot, nemozem vyvijat ziadnu fyzicku aktivitu, dokonca ani sedenie dlhsie ako 2 hod. Zijem v Holandsku ale rada by som pocula nazor aj slovenskeho lekara. Nevies mi prosim poradit odbornika na skoliozy a operacie.

velmi pekne dakujem
Katarina

Odporúčam na článok, ktorý som napísala 18.09.2008. Opakujem - radšej problémom predchádzať, ako ich riešiť.

Ahojte, ja som po operacii chrbtice uz skoro rok a som uplne v pohode, nebolo to med lizat ale citim sa skvele. Chrbatik mam pekne rovny mala som 49 stupnov a teraz mam. Pan doktor Populhar v Ziline je fakt macher, mam 22 rokov teraz. Skoliozu som mala od 11 rokov a ani korzet ani cvicenia fakt nepomahaju, aj ked kazdy sme individualny. Bol to premna novy zaciatok a tie 2 tyzdne v nemocnici sa ozaj daju vydrzat a bolesti su, ale myslim, ze to patri k tomu, ked chceme byt zdrave a krasne a spokojne a stastne tak musime daco vydrzat. Mne operovali iba hornu krivku a spodna sa automaticky natiahla z 30 na 10 stupnov. Treba ale cvicit a udrzat si to tu spodnu krivku, aby som nebusela ist este aj na spodnu, lebo vrchna je fixovana. Tak isto by som tu operaciu odporucala kauzdemu, kto ma viac ako 40 stupnovu skoliozu. Zivot je kvalitnejsi a ozaj ma to vobec neobmedzuje nijako ta horna hrudna cast, pretoze clovek sa v tej casti v podtate aj tak moc neohyba. Kazdy sme sice iny clovek aj organizmus ale treba verit a tesit sa na to, ake to bude potom dobre a naozaj som malo pocula, zeby operacia nevysla, lebo maju ozaj dobre pristroje. Tak vam zelam vsetkym, ktori sa rozhodujete, aby ste sa rozhodli spravne. Ja som tiez chodila na taketo blogy, ked som sa rozhodoval a pomohlo mi to trosku. Ak mate niekto nejake otazky, tak moj mail je lilu45@azet.sk mozte mi napisat ja odpisem, ked budem mat cas a ked budem vediet :slight_smile:

Viem, že toto je stará téma, ale ak si to niekto bude čítať, budem rada. Ja som mala vykrivenie chrbtice nejakých 50 stupňov a logicky mi navrhli operáciu. Po ťažkom rozhodovaní som ju nakoniec podstúpila a neľutujem. Operoval ma Horváth, v roku 2005, vtedy bol ešte taký začiatočník, ale výsledok jeho práce bol skvelý. Dnes som však bola na kontrole a navrhli mi vybratie fixátora, už mám aj termín, ale dosť sa bojím. Preto by som chcela nejaké bližšie informácie o tej operácii, čiže ak to má nejaká z vás za sebou, tak mi prosím napíšte na mail: ivankaklimackova@gmail.com

Katka, najlepšie podľa mňa urobíš, keď sa zveríš do rúk MuDr. Polulhára v Žiline. Viem, že aj v tvojom veku robia bežne operáce skoliózy. Ja to mám uňho úspešne za sebou :slight_smile:

Ahojte. 1.2.2010 mi budú operovať skoliózu chrbtice v Žiline (Juraj Popluhár). Veľmi sa na to tesím, aj keď sa aj troška bojím. Tí z Vás, čo už máte po takomto operačnom výkone, viete mi napísať, ako dlho ste boli po operácii PN a nemohli ste vytvárat väčšiu fyzickú aktivitu? Veľmi pekne ďakujem za skorú odpoveď.

Ak viem odporúčiť, kto nemusí, nech sa nedá na operáciu skoliózy, ja som sa po operácii dostala na vozíček.

Ahoj ja idem na operaciu skoliozy a pravde podobne pojdme do Kovacovej aj ja, ale az cez leto koli skole.

Ahoj ja som na tom presne tak isto, kaslala som na to, ze nie je to dolezite a teraz idem na operaciu.

Ahojte, ja mám 20 st. skoliózu, ktorú mi zistili až na preventívnej prehliadke len teraz v 17 roku. Keď som prišla k ortopédovi, prvé čo sa ma opýtal bolo, ako je možné, že si to doteraz nikto nevšimol? Dostala som napomínaciu bandáž a 5 dní cvičenie, parafín a nejakú elektriku. V TV dávali nejakú slečnu, ktorú operovali na skoliózu. Vyzeralo to dosť zle a mama ma straší, že keď nebudem cvičiť takto dopadnem. Pravdu povediac veľmi sa toho bojím. Cvičiť sa mi veľmi nechce a plávanie tiež veľmi nemusím. Tiež sa chystám do kúpeľov do Kováčovej a pevne dúfam, že tam sa mi to aspoň trochu zlepší. No tu som čítala o autotrakcčnom lehátku, tak idem niekde na internete pozrieť, čo to vlastne je a či to pomáha.

Dobry den, chcem sa spytat, ma niekto skusenosti s operaciou v mojom veku? Mam 31 rokov, mam dost krivu chrbticu, percento neviem, ale uz mam aj hrb, takze bude asi vysoke, davno som uz nebola u lekara. Chcela by som sa dat operovat, pozerala som relaciu diagnoza na CT 2 s nazvom skolioza, tam ukazovali ako sa to operuje.

Nerozhodujte se jen na základě toho, co vám předloží televize - oni si vyberou pár případů bez komplikací, na nebezpečí vás pořádně ani neupozorní. Neukvapujte se a nenechte se strhnout.

Můžeš o tom prosím tě napsat trochu víc? Moc mě to zajímá, taky po mě chcou, abych se nechala operovat, jsem proti.

Já na nic nekašlala a stejně taky chcou, abych šla na operaci.

A co mám dělat já, když mně chcou poslat na operaci, ale já v ni nevěřím, nechci tam, myslím, že to pro mě bude jen omezení a zhoršení.

Ahojte, pred 2,5 rokmi som bola na operácii skoliózy. Ak máte nejaké otázky, kľudne napíšte mail, odpoviem čo najskôr. Informovanosť ohľadom tohto je veľmi potrebná. Rada odpoviem na hocičo. Nakoľko keď som ja odišla do nemocnice na operáciu, nik mi neposkytol dostačujúce informácie. Držte sa.

Ahojte, ja som po operacii, a ak by chcel niekto vedet viacej napiste. :slight_smile:

Asi pred rokom mi zistili skoliozu, ale predpisali mi iba cvicenie. Necvicila som vela, ale snazila som sa. No v poslednych mesiacoch sa mi to zacalo ukazovat aj na chodzi. Bola som na roznych vysetreniach, a odporucili mi operaciu. Operacia prebehla “akoze” bez komplikacii, ale po prebudeni som vobec nemohla pohnut nohou. Lekari sa rozhodli, ze mi tyce vyberu, tak v ten den som mala este jednu operaciu, no nic sa nezmenilo. Asi po piatich dnoch mi urobili CT-cko, tam mi zistili, ze mam nad miechou zuzeny kanalik. Tretia operacia, no vtedy mi dali aj tyce spat. Teraz chodime kade-tade na rehabilitacie, a dufame, ze sa to vrati na stare kolaje. Skusame aj metodu v zahranici (kazdy mesiac 1 tyzden), tam hovoria, ze sa tam nieco iste muselo poskodit, ale zevraj sa postavim na nohy. Teraz musim len dufat, verit, a cvicit cvicenia, ktore mi predpisali.

Chcela by som sa opytat, kde ta operovali? Dakujem.

Plne s Vami súhlasím, tieto operácie sú veľmi riskantné, nedozviete sa o možných komplikáciách prakticky nič, možno sa Vám do rúk dostane mierne “poeticky” podaný edukačný materiál, ktorý bežného rodiča “uistí”, že sa predsa nemôže nič stať. Ale, realita je iná. Keď komplikácie nastanú, je obrovský problém : (. Vlastná trpká skúsenosť s dcérou. Viac cez : potvorica@gmail.com