Skolióza

Ahoj, ja by som mala ísť tiež na operáciu do Žiliny, neskutočne sa bojím : /

Nebojte sa nic, vsetko bude ok :slight_smile:

Linda, mam tiez tolko rokov ako ty a bola som tento rok na operacii. Zalezi velmi od toho, ake mas zakrivenie a ci mas nejake zdravotne problemy s tym suvisiace.

Ahoj Ivka, uvažujeme nad operáciu skoliózy, tak že ma zaujíma všetko, čo si myslíš, že je potrebné vedieť. Ako dlho si v nemocnici, na doliečení, možné konplikácie, aký je korzet ktorý musíš nosiť po operácii, čo všetko môžeš zdvíhať, híbať sa. Kto ťa operoval a ako sa Ty cítiš po operácii. Ďakujem.

Ahoj volam sa mata. Asi tak pred 2 rokmi mi zistili skoliozu. Pravidelne chodievam na kontroly k ortopedovi. Musim nosit ten konzet na krku a popruhy na ramenach, uz som si na ne aj zvykla. Tiez musim pravidene cvicit, chodievala som na rehabilitacie a skor by som povedala, ze ziadne zmena v liepsiemu nebola skor naopak sa mi to este zhorsilo. Ortoped mi nahrhol aj plynove inekcie, ale pocula som ze odoberaju vapnik, a bojim sa, ze ma budu boliet. Pred nedavnom som si bola dat narovnat chrbticu k jednej pani, ale ona mi povedala, ze som mala vyskocene stavce preto na aj krk bolel aj hlava. Zakazala mi aby som cvicila, lebo mi povyskakuju zase stavce, aby som si nenahrievala chrbat, lebo mozem dostat zapal. Moj kamarat tam bol tiez ho bolel chrbat aj hlava casto a teraz ho nic neboli. Neviem ako to je mozne. Teraz neviem comu mam verit, ci doktorovi, alebo jej, k nej chodi kopu ludi a nic ich uz neboli. Ta bolest co mam je neznesitelna. Boli ma strasne hlava a naraza mi to do krku. Ked stojim dlho na jednom mieste tak ma boli cely chrbat. Zabudla som spomenut, ze mavam migreny. Moja chrbtica ma rotaciu poklesnute lave rameno, dextrokonvexna skolioza Th chrbticca. Dg. rceid Vertebrogenny algicky Cc, Cb sy, s poruchou statodynamicky C chrbice-iritacny, na podkalde blokady a osteochndrozy dicku C4-5-6 vet algicky TH sy -susp. skolisosis S formis TH chrbitcie. Za odpoved dakujem.

Ahojte vsetci. Volam sa Zuzana, skoliozu mam uz od narodenia. Prvu operaciu som absolvovala ako 10-rocna. Krivku som mala okolo 80 stupnov. Teraz mam 22 a za sebou 9 operacii, lebo tym ze som rastla, mi tu tycku museli vytahovat vzdy ked som podrastla. Pred rokom mi vybrali fixator. Chrbticu mam teoreticky rovnu, ale rebra na pravej strane su mi vidno. Mam tam tzv. “hrb” cize ten efektivny vysledok aj po tolkych operacia sa mi vôbec nepaci :(. Vsetky operacie mi robili v BA, kde stale este chodim na kontroly. Problemy alebo obmedzovanie v pohybe nemam ziadne, bolesti mam v podstate stale, vraj sa s tym, mam “naucit uz zit” a pravdu povediac som si uz zvykla.
Prosim vas, neviete mi niekto poradit co by sa dalo robit s tymi vycnievajucimi rebrami? Ked som uz vydrzala toto vsetko, tak tu esteticku operaciu som uz ochotna podtupit, myslim ze som prezila aj horsie veci :frowning: Ak by niekto o niecom vedel, pripadne by sa chcel nieco opytat, napiste. :slight_smile: Vopred dakujem.

Ahoj ja som po operacii uz 3 mesiace. Bolesti nemam ziadne. Kto Ta operoval? Mna operoval Doc. Rehak. Co sa tyka estetickeho hladiska, zevraj rehabilitaciami by sa to malo trosku zmiernit. Ale sanca, ze by to zmizlo je minimalna. Ja ked som isla mala som 60 stupnov a teraz mam 14 stupnov :slight_smile: A moj hrb je niekolkokrat mensi. Chodis aj na rehabilitacie?

Ahojte, mám 17 rokov, 6 operácií skoliózy za sebou, 4. operácia ma dostala na vozík, momentálne nemám žiadnu tyč v chrbte, nosím korzet. 4 roky som nebol operovaný a cítim už bolesti. Pred dvoma rokmi som chcel ísť na operáciu no po skúsenosti, že som ostal na vozíku som sa bál, že prídem aj o citlivosť a hybnosť rúk, takže som nešiel. Teraz to veľmi ľutujem, že som nešiel skôr, pretože je teraz väčšie riziko pri operácií, ale idem v marci na kontrolu, a chcem sa dať operovať. Už musím. Takže Vám radím, choďte na operáciu čím skôr, pretože aj tak ju raz budete potrebovať (samozrejme záleži na veľkosti skoliózy), neviem povedať akú som mal skoliózu, keď som chodil, ani teraz neviem. Ale 80° + mám momentálne určite.

Mňa operoval vždy Rehák a všetko bolo v poriadku, potom ma neviem z akého dôvodu operoval Hortváth a poškodil mi miechu, ostal som na vozíku.

Aj mna operoval docent Rehak, teda vsetky operacie mi robil on a ku nemu chodim aj na kontroly. Na rehabilitacie som chodila, no teraz koli skole nemam nato cas, ale cvicim cviky, ktore som pochytila z nemocnice alebo co mi ukazali na rehabilitaciach a ku tomu chodim este plavat. Ale zeby sa to zlepsovalo, to asi ani nie. Ale ani sa to nezhorsuje co som rada. Kedze som si myslela, ze ked mi, “tycky” vyberu, ze sa to bude zhorsovat, ale je to stale rovnake.

Mne povedali, ze rehabilitaciami by sa to malo o trosku zlepsit, co sa tyka estetickeho hladiska. Ale myslim si, ze aj keby to uz takto ostalo, tak je to urcite o niekolko krat mensie, ako hrb pred operaciou. Mozem sa spytat, ze kam si chodila na rehabilitacie?

Ahoj, ja som po operácii skoliózy 3 mesiace. Myslím si, že najprv by si sa mala zmieriť s tým, že tam máš možné riziká. Pred operáciou Ti odporúčam neprestať cvičiť, lebo iba vďaka tomu sa mi podarilo rýchlejšie zotaviť. Po operácii si pripadáš, aspoň u mňa to tak bolo, že dokážeš zdvihnúť iba nohy a ruku iba po lakeť. Ale ako náhle ma na druhý deň od operácie prišli rehabilitačné sestry postaviť, tak som zmenila názor. Najprv ma posadili a to som sa cítila asi tak, že ma všetko ťahá a bola som jak robot. Ja som sedieť mohla, lebo mne nemuseli dávať tyče do spodnej časti stavcov. A hneď po tom, čo ma postavili, som odpadla, ževraj je to úplne normálne. Každým dňom som cítila nejakú zmenu raz to bolo, že jéj už si viem sama podať mobil potom, že už viem urobiť krok. Ale akonáhle som prišla domov bolo to úplne iné. Proste už to išlo rýchlejšie aj preto, že som sa viac doma hýbala. Bola som na kontrole a z 60 stupňov mám iba 12 stupňov. Doma som bola asi 2 mesiace vrátane nemocnice. Korzet som nosila nejak 2 mesiace od prepustenia z nemocnice a potom už vôbec. To v nemocnici Ti urobia nový korzet. Inak operovali ma v Ružinove Doc. Rehák. Ak sa chceš ešte niečo spýtať v pohode napíš.

Ahojte, minuly tyzden mi doktor odporucil operaciu chrbtice. Skoliozu mam uz od dectva, hoci som v detstve cvicila a plavala, zmena k lepsiemu nenastala. Teraz mam skoliozu okolo 30 stupnov. Mohol by mi niekto, kto tu operaciu podstupil napisat, ci po operacii doslo k zlepseniu, ci bolesti sposobene skoliozou ustupili a ci sa po operacii mozu vyskytnut aj nejake komplikacie (napr. porusenie nervov. atd), ktore mozu pretrvavat. Dakujem.

Ako si už správne povedala, ide o blud. Ja mám skoliózu a mám ju asi z rýchleho rastu v období menštruácie.

Ahoj, v apríli ma taktiež čaká operácia skoliózy. Mám 20 rokov, a chcela by som vedieť, či je tu niekto taký, kto absolvoval operáciu približne v rovnakom veku ako ja. Ako to znášal a podobne. A aj ostatných, čo to už majú za sebou, by som chcela vedieť, ako to znášali. Deň po dni. Mám z toho veľký strach. A ešte by som chcela vedieť, ako dlho ste boli doma (teda + kúpele). Pretože som študentka vysokej školy, nemôžem si dovoliť vymeškať viac ako mesiac. Ďakujem za prejavenú ochotu odpísať.

Ešte detail, budú ma operovať v Žiline. Je tu niekto taký, kto bol tiež operovaný v ZA?

Ahoj, mňa operovali ako 27 r. v ZA, bol to Dr. Popluhár. Momentálne som na tom lepšie než pred tým, len ťa upozorňujem, vštep si do hlavy, že všetko dobre dopadne a zvládneš to, ak niečo potrebuješ ešte vedieť, napíš, rada odpoviem. Držím palce.

Ahojte vsetci, co ste pred operaciou skoliozy! Netreba sa toho bat. Musite si vo vlastnom zaujme verit a predovsetkym verit tomu operacnemu timu, ktory Vas bude operovat na sale. Nejaky cas (u mna asi tri tyzdne) po operacii budete mat sice velke bolesti, ale da sa to vydrzat. Ja sa tymto chcem podakovat predovsetkym MUDr. Jurajovi Popluharovi a celemu operacnemu timu, vratene zdravotnych sestier v nemocnici v Ziline. Operovali ma 22.11.2010. Na operaciu som isiel v den svojich narodenin. Pred operaciou som mal zakrivenie skoliozy chrbtice 45 st. a velke bolesti, teraz mam zakrivenie iba 15 st. a ziadne bolesti. Samotnu chrbticu mam rovnu. Neni mi to teraz takmer vobec vidiet a navyse sa mozem zohnut az po zem! Mam 29 rokov, ale myslim si, ze premna sa zivot zacina az teraz. Este raz vsetkym jedno velke a uprimne DAKUJEM! Zmenili ste mi zivot - k lepsiemu!

Ahoj, chcela by som este vediet, ake si mala zakrivenie, a ako dlho ti potom pretrvavali bolesti, bojim sa aj toho, ze to bude nad moje sily. Doteraz som neprisla s nejakou bolestou do kontaktu, tak neviem.

Chcela by som spýtať, tí, čo ste boli operovaní v Žiline u Dr. Popluhára a mali ste viac ako 19 rokov, kde ste boli umiestnení na kúpeľnú liečbu? Na detské oddelenie v Maríne, v Kováčovej, alebo na dospeláckom oddelení? Ďakujem za odpoveď.