Skolióza

Ahoj Hanka, citala som tvoj e-mail a aj reakciu Zuzany. Je naozaj dobra. Neboj sa, tvoja dcerka to zvladne a system si najde sama. Ja som v korzete vyrastla, svoj prvy som dostala ako 7-rocna. Dnes mam syna, a v podstate ziadne problemy. Ale 23-hodin denne, pravidelne plavanie a 2 denne cvicenie u nas ficalo este pocas vysky. Neboj sa, ona to zvladne tak ako ja a tisicky inych deti, o ktorych netusime, ze v korzetoch vyrastli. Ja som to v puberte brala tak, ze som aspon niecim zaujimava… a dalo sa. Drzim Vam vsetkym palce! Lenka

Dobrý večer, mám 18 rokov a skoliózu mi diagnostikovali v 12 rokoch, začala som nosiť korzet asi 3 roky, no nepomohol a koli nemu som mala skaredo pretlačene miesta a pre mna nemal ziadnu funkciu. v 15 mi povedali, že by som mala ist na operáciu, a bola som aj ja na vyšetrení u Pána Popluhára, a odvtedy, neviem ako, ale prestalo sa to riešiť, na pravidelné vyšetrenia už nechodím, pretože mám strach a bojim sa ako som na tom teraz. Cítim sa však dobre, nemám zvlášť nejaké bolesti, len nevydržím dlho stáť a pri namahávejšej práci to trošku pocítim. Ale ako čítam rozne príspevky, vidím, že je dobré podstúpit ju, ale je tu este jedna vec, kedže by som chcela so svojim priatelom mať rodinku, bojím sa toho, že s tyčou a roznymi šrobami v chrbte budem mat problem vynosit dieta a zvladnut porod celkovo… predsa len ohybat sa s tym neda. A neviem pre mna je zdravie velmi dolezite ale takisto rodina, po ktorej tuzim. Tak sa chcem opytat nejakej pani, slečny, je tu šanca v poriadku vynosit dieta aj po takejto náročnej operáci? To že sa budem musiet pomalinky nanovo učit chodit, a učit sa všetko čo som doteraz robila bez problemov chapem, a som s tym zmierena. Ale myšlienka, že by som nemohla mat dieta / deti je pre mna nepredstavitelná. Preto prosím o nejaké reakcie. Vopre Vám ďakujem.

Chcela si radu, ja na operaciu nie. Dieťa ano, ale prisne obmedziť zaťažovanie chrbtice v tehotenstve. Kupiť napominatka v Sanitase. Po porode pomoc od muža pri dieťati, prebalovanie. Dala by som napraviť prvy stavec atlas pred tehotenstvom alebo neskôr po pôrode. Možno ma niekto lepšie rady.

V prvom rade by si mala zajst na rtg, prekonat strach z toho, ze vysledok mozes zly, pretoze cim neskor to zacnes riesit, tym horsie to v buducnosti bude. Cudujem sa, ze odkedy si bola u popluhara sa to neriesi. A s tym dietatkom mas dost pravdu, ale to je asi udel nas skoliotikov. Nemusi to tak vsak byt.

Neboj sa. Podchytili ti to skoro. 40 stupnov je este celkom v pohode a mala by si sa dat relativne rychlo dokopy. ano, bude ta to boliet, ale potom to bude lepsie, drzim ti palce a tvoja rodina bude stat pri tebe, len sa snaz aj ty pomoct im tym, ze to zvladnes ako riadna sefka :slight_smile:

Ako vidím a čítam, tak ja som na tom ešte veľmi dobre… keď mi diagnostikovali skoliozu mala som 15, mám ju v tvare s, vtedy to bolo niečo okolo 25stupňov, hneď mi naordinovali 23h korzet a RHB, samozrejme som sa na to úplne vykašľala a vôbec som ho poctivo nenosila ani necvičila, keď som o 3 roky otehotnela doktorka sa chytala za hlavu, samozrejme že bolesti mám, kŕče v hrudi, kríže, po pôrode mi povedala že je to okolo 35 stupňov, že mám prísť až keď budem mať nejaké komplikácie, a tie práve nastali, 2r som nebola na RTG a momentálne mi nastal stav kedy nemôžem dýchať, po jednej noci a úplne zlom madraci som v štádiu kedy mám každé dve minúty tazobu na hrudi a nedá sa mi nadýchnuť, veľmi chcem veriť že sa to nejak napraví cvičením alebo kúpeľmi, nie som schopná ísť na operáciu, aké viem že som na tom ešte dobre, obdivujem ľudí ktorí roky zvládajú oveľa horšie zdravotné problémy

Mne zistili skoliozu tiež v 15 lenže ja som na operaciu isla moji rodica sa rozhodli spravne tazkosti po operacii su ale daju sa zvladnut no… cvicenie pomoze ale nenapravi to… a korzet už vobec nie… aspon mne nepomohol 3roky som nosila a shorsovalo sa to… treba sa z dajakim lekarom porozpravat v Bratislave ma operovali a som im zato vdacna lebo mozno dnes by som natom bola ovela horsie… s pozdravom Anita

Treba sa z lekarom poradit… ja si myslim že dietatko by si tak isto vynosila… obzvlast mi lekar nič take nepovedal ze sa to neda… da sa ! len mozno tachsie ale da sa… a to ze s tycou mam ju 9rokov… pravda je ze ano su pri ymene pocasia tazkosti zvladnut sa to da… ale ja som za aby si sa poradila z lekarom… a on vsetko vysvetli… len sa toho ludia nebojte… bo neskor možte lutovat… to ze sa spitate lekara aby vam poradil vam len pomoze… nic vtom nieje

Mne korzet nepomohol… nebolo vtom dobre spavat a tlacilo to mala som od toho len odtlacki… som z operaciou spokojna ale tu tyc potom treba dat vybrat ja by som teraz mala ist… ale korzet rcite nepomoze ale to by ti mal lekar poradit ak mas už 40stupnovu lebo ja som mala tiez tolko a korzet som nosila stym sa mi zhorsovalo… a poslali ma na operaciu

Dobry vecer chcem sa opytat ja ma ist s dcerou za p. priparom 3 roky nosila korzet a nic jej nepomohol naopak sa to zhorsuje ma 14 rokov, chcem sa opytat ako dlho ste tam boli a nieco viac o op. dakujem mozte aj sa sukrone na email.smajlik001@gmail.com

Ahoj. Volám sa Alžbeta mám skoro 14 rokov. Skoliózu mi zistili v 2 ročníku základnej školy mala som asi 17 stupňov. Dali mi korzet a nariadili cvičenia, samozrejme ako dieťa som nedodržiavala ani jedno z toho : korzet ma tlačil a cvičiť sa mi nechcelo, vystriedala som asi pät korzetov. Pred pár rokmi mi povedali že mám už veľa stupňov a musím podstúpiť operáciu velmi sme sa zlakli a pretom som si začala uvedomovať že musím začat cvičiť a nosiť korzet. Cvičila som a to cvicenie mi aspon udrziavalo stav ale korzet nič nepomaha len natlaci ked som zistile ze nepomaha (z vlastnej skusenosti a aj s člankov) oboznámila som s tým rodičov ale tý mi nakazali nosit korzet. Spolužiaci sa my vysmievaly a mna tlacil a potola som sa v nom a preto som si ho dala na seba isla sa ukazat rodicom do spalne ze ho mam potom som sa vratila do izby a dala si ho doskrine a sla do skoly. Po case sme sli na kontrolu a oboznamili nás ze mám už 60 stupnov a ze musím ist na operaciu strasne som sa bala ale uz sa mi zacalo tazko dychat a bolela ma chrbtica tak sme sa rozhodli pre operaciu. Pred rokom v 12 a pol roka ma operovali. Ked som sa zobudila bol to velmi zvlastny pocit, chcela som strašne pit ale voda sa mohla dat az po par hodinach. Nic som nechcela jest nemala som chut mamka mi kupovala mnoho jedal ktore by som za normalnych okolnosti okamzite zjedla ale po tej operacii som v nemocnici nemala ziadnu chut ked som sa prekonala tak som zjedla 2 rozky za den. Najhorsie bola natom bolest ked som lezala tak nic ale pri otacani to bolo hrozne… Ked som sa prvý krat postavyla hned mi prislo nevolno a musela som si lahnut. Na drihí den som to skusala zas ale zas prisiel´ten zavrat musela som si lahnut. Narkoza ma pomotala spala som celý den a vnoci som bola hore bolo to velmi zle lebo cez den bola primne mamka ale ja som vtedy spala a v noci ked som bola hore ona bola prec (mali sme samostatne izby) bola to hrozna nuda asi 8 hodin v kuse pozerat do stropu. Pred operaciou som bola par krat namesacna a stalo sa ki to aj v nemocnici. Kazdy pohyb ma strasne bolel a stalo sa nieco z coho boly sestricky totalne vyvalene bola som namesacna kazde otacanie ma bolelo a chodit som nemohla lebo som mala zavrat a jednu noc som nejakym zazrakom zaspala a ked som sa zobudila, otvorila oci stala som na zemi. Bol to premna veskutocny som no este vecsi pre sestricky a moju mamu (ako moze operovane dieta co ho boli kazdy pohyb a pri postaveni na nohy ma zavrat sa cez 1metrove zabradlie vyskrabe prec ludia co nezazili operaciu chrbtice nepochopia ake je to zvlastne a nepochopitelne doteraz nemozem tomu uverit. Ked sme prisli domov 2mesiace som musela nosit korzet v noci vodne. Zle to bolo zo skolou bolel ma chrbat a este som musela robit skusky aby som presla 6 rocnik ale zvladla som to. Operacia mi dala vysku a kedze som vzdy bola silnejsiej postavy dala mi aj stihlu postavu. No bohuzial dali mi (a stale mam ) rastuce tyce a kedze som necvycila znovu sa mi pokryvyl neviem o kolko stupnov ale pokrivyl (zistila som to tak ze som sa zmensila cca o 3 centimetre. Caka ma druha operacia budu my davat trvale tyce (tie by sa tak nemaly pokryvyt… bola som operovana a este aj budem v Ziline u pána Popluhára. Tento clanok som napísala aby som povedala ludom ktorých caka operacia ze to nieje az take hrozne teda ta operacia je urcite lepsia ako keby som to nechala tak… akurat sa nemožem zohnut ak chcem nieco pozdvyhnut musim si cupnut a nemozem cvycit na telesnej ani behat je to samozrejme telesne obmedzenie ale je ta operacia lepsia ako keby sa to malo nechat tak…

1 lajk

Dobrý deň chcela by som sa spýtať som po operácii chrbtice, mám rastúce tyče mohla by som cvičiť ? pred operáciou cvičenie bolo na dennom poriadku rada som si zabehala, pocvičila na ruky a brucho. Po operácii mi povedali že sa neodporúča behať (to ma dosť naštvalo ) tak som cvyčila aspon na brucho a ruky ale zacal ma strasne boliet chrbat a toho som sa zlakla. Ak by ste mi vedeli poradit či vlastne mozem cvycit (samozrejme co sa tyka brucha lachsie cvyky a co sa tyka rúk len mierne pohyby s činkou) tak by som vám bola vdačná. Za rady vám vopred ĎAKUJEM.

Ja si myslím žeby si asi s tými činkami nemala cvyčit…

Chcem sa opýtať či po operacii skoliozy operovali ma 2008 či možem mať babo ked mam titan v chrbte v hrudnej casti operovali ma v za a som velmi spokojna neboli ma chrbat som v poriadku len ci možem mat babo ked mam titan v chrbte prosim odpište mi dajte mi vedieť

Chcem zistit ked mam titan v chrbte ci mozem mat babo operovali mi v za mam titanovu tyc a sroby a chcem mat babo mam v hrudnej casti operovali mi 2008 a som spokojna

Práveže civičiť musíš :smiley: a činky môžeš ale lahšie

Zdravim chcel by som vediet ci by operacia skoliozi nemusela podarit

Ahoj mám 14ročnu dcéru 17. 6 ide na operáciu so skoliozou a chcela bi som sa informovať ako to je po operacii či bude mat bolesti a koľ

ko budú trvať bolo mi povedane, že

Ahoj mám 14 ročnu dcéru. Ma problem -skolioza. Omesiac ma nastúpiť na oparáciu a chcela bi som sa dozvedieť, či bude mať bolesti a ak áno ako dlho budu trvať a bolo mi povedane, že ked som až zdaleka tak mám pravo byť pri nej, čo sa mi to aj páči. Odpis prosim ťa:)

Dobrý deň mám 25 rokov a som mamička 3 synov chcem sa opýtať už máte po operácií? chcem vedieť všetko ako dlho ste boli potom v nemocnici bolesti? ako dlho ste čakali na operáciu atd Dakujem za odpoved Mška

Takéto veci treba vždy konzultovat s najlepšie s lekárom, on vie najlepšie ! vela šťastia!