Stitna zlaza

Dobry den, prosim vas pred nedavnom mi zistili, ze mam velmmi zle vysledky zo stitnej zlazy, velmi sa bojim, ze co ma caka, citim sa velmi zle, chudnem, hlasivky mi odchadzaju kazde dva tyzdne a mam 20 rokov. Prosim vas som z Cadce a chcem sa vas spytat, ze ci aj v Ruzomberku sa dlho caka na vysetrenie, pretoze v Cadci az 3 mesiace. Dakujem krasne.

Ahojte vsetci, ja som sa na stitnu zlazu zacala liecit 2007 roku. Nemala som ziadny problem, len hrcu na krku a len z toho dovodu som isla k doktorovi, ze co to asi mam, samozrejme nebolo mi jedno co mi povie. Objednal ma k endokrinologovy a zistili mi zvysenu cin. st. zlazy. (4 nasobok hormonov, aspon tak mi to vysvetlili) Nasadili mi Carbimazol, ktory mi velmi dobre zabral, ale mala som smolu, lebo moja stitna zlaza mi udrela na srdce a nabehla mi arythmia srdca. Ziadna sranda. Moj endokrinolog mi nasadil Corvitol, co mi velmi dobre pomahal. Ale to je minulost. Moj problem nastal keď prestali vyrabat Carbimazol a doktorka mi zmenila liek., takze beriem Thyrozol. Ziadna slava. Sice liek zaberal, ale z daleka nie ako Carbimazol, ale dalo sa to vydrzat (naucit s tym zit) teraz zijem v Rakusku, platim si vsetko, mam tu trvaly pobyt, takze nastal dalsi problem. Ak zijes mimo sk a platis tam vsetko a nie na sk, musis navstevovat lekarov v tom state, kde zijes. Pred tyzdnom mi zacalo byvat zle. Potenie, pocit akoby som mala mat infarkt, tlak na srdci, ale taky, ze ani dychat neviem, srdce mi bije ako blaznive, hlava sa mi toci, trpnu mi ruky prsty. Tak som sa rozhodla ist k doktorovi. Papiere, vysetrenia, proste zdravotna karta z sk tu neplati (nezaujima ich) robili mi uz 2 krat EKG srdca, vraj krasne! Tlak trosku zvyseny, na to mi nasadili Psychopax (to je liek na ukludnenie) mala som pocit, ze si myslia ze, som blazon, a myslim si to aj dnes. Ale co ma najviac prekvapilo, ze zo zvysenej cinnosti mam znizenu! Tak si to viete predstavit tie soky pre telo, najprv zvysena a potom znizena. Pytali sa ma aky liek berem, akoze na zvysenu cinnost, pritom sa divne na mna pozerali, akoby mi ani neverili, tak som povedala Thyrozol … neveriacky tu krutili hlavou, lebo nevedia ani co to je. Tak som sem chcela vlastne napisat len tolko, ze musim zas behat po doktoroch po vysetreniach a dufat, ze mi zistia z coho mam tie problemy a hlavne, ze mi nasadia dobre lieky na moju teraz uz znizenu cinnost st. zlazy. a este nepribrala som ani gram ani pri jednej stitnej zlaze ani pri zvysenej a ani teraz pri znizenej. Ak ma niekto tiez skusenost, ze mal zvys. stitnu zlazu a zrazu ma znizenu, nech sa mi ozve alebo nech reaguje na moj prispevok. Dakujem.

Ahoj, Gabi. Precitala som si tvoj prispevok a neda mi nan nereagovat. Ja uz dvadsat rokov bojujem so zvysenou cinnostou SZ. Tiez som uzivala Carbimazol, ktory mi pomohol, na cas som bola bez liekov, asi 5. rokov. Potom som mala ine zdrav. problemy, pri ktorych mi bola podana kontrastna latka obsahujuca jod, po ktorej som sa znova dostala do hyperthyreotoxykozy. Znova som uzivala Carbimazol, zdrav. stav sa upravil, bola som uz len na jednej tbl. Carbimazolu / udrziavacej davke / , len smola, ze prestali vyrabat osvedceny Carbimazol, presla som na Thyrozol, tak isto 1 tbl. denne. Asi po roku uzivania som sa dostala do hyperfunkcie, na co mi endokrinolog. zvysil davku na 2 tbl denne. Po mesiaci som sa dostala do hroznej hypofunkcie / TSH-10, T4_5. Vysadila som lieky, po mesiaci som bola znovava v hyperf., znova 2 x 1 thyroyol, kontrola o mesiac a znova hypofunkcia. Tak teraz som bez liekov, o mesiac mam kontrolu, uvidime. Ked som uzivala Carbimazol, nikdy som sa nedostala do hypofunkcie, to az teraz viem, co to je. Tak, preto skus pockat mesiac bez liekov, samozrejme po konzultacii s lekarom, nemusia ti hned nasadit thyroxin, skoda, ze si nechcu precitat tvoju zdrav. kartu. Napis, ako sa ti dari, ci sa mas lepsie. mima.

Ahoj mima, dakujem, ze si mi napisala. Ja mam TSH: 8,4.T4 - neviem sa k tomu dopracovat, lebo to maju inak rozpisane ako na sk sme zvyknute. Vcera som bola u doktorky na kontrole (obvodnej) tu vo Viedni a dnes musim ist do nemocnice na nuklearne, lebo podla doktorky nesmiem byt bez liekov viac dni, nakolko hrozi, ze by som upadla do komy (mohla aj nemusela), tak dnes idem tam a uvidim co. Co mi nasadia a dufam, ze to budu lepsie tabletky ak je Thyrozol, ktory je asi jediny liek na Sk. Tu ho nepoznaju. Viac ti napisem bud vecer, alebo ak ma pustia z nemocnice, lebo je mozne, ze tam budem musiet den ostat. Dufam, ze nie. Este raz dakujem. P.S.: V nemocnici si urcite prestuduju moju kartu z Sk, aspon dufam.

Ahoj, tak som tu, bez liekov momentalne. Musim cakat tyzden na vysledky co a ako. Moja karta z sk ich nezaujimala Thyrozol oni nepouzivaju a ked aj ano, tak len v malych davkach, tak to aspon povedal na nuklearnom doktor, ze nuklearne asi svietime, ale nie vazne, je to velmi dobra nemocnica tu vo Viedni, liecia tu len stitnu a diabetikov, tak mi snad nasadia lieky, co mi upravia tu stitnu - a ty ako, si v poriadku?

Ahojte. Takisto patrím do skupiny ľudí s dlhoročným problémom so ŠŽ. Brala som 10 rokov Euthyrox a napokon skončila po porade s pani doktorokou v Ľubochni pre strumu jednostrannú na operačnom stole. Vybrala som si BB a operoval ma pán Marko pred 4 rokmi - teda ešte v začiatkoch. Mám veľmi dobrú skúsenosť - jazvu mi už skoro vôbec nevidno, ostala len 1 cm čiarka. Jeden lalok mám doteraz bez zmien, po operácii s výbornými výsledkami, takže ani lieky som brať nemusela. Momentálne som v začiatkoch tehotenstva, predpokladám, že bude treba začať užívat hormony - ale chystám sa k endokrinologičke a uvidím, čo sa týka váhy - vždy som mala nadváhu a chudnúť sa mi ani napriek cvičeniu už nepodarilo.

Ahoj, Gabi. Ja som uz bola na vysetreni v Lubochni v endokrin. ustave, robili mi sono SZ, punkciu a podla krvnych testov som znova v hyperf. Znova uzivam Thyrozol, som objednana na MRI oci, lebo uz sa mi vytlacaj von. Lekar u ktoreho som bola je za radikalne riesenie, operaciu. 26.10. idem na kontrolu, potom podla vysledkov ma objedna na operaciu do Ruzomberka. Dufam, ze do vianoc budem ok. Ty sa mas uz lepsie? Ake lieky Ti nasadili? Maj sa pekne, pa.

Ahoj Zuzka, liecim sa na stitnu 2hy mesiac, mam presne tie iste lieky ako Ty, ako sa Ti dari?

Dobrý deň, štítna žľaza je orgán, ktorý podlieha 5. čakre hlavne, keďže sa tam nachádza, kvalitou tu je hlavne pozícia svedka. Keďže je riadená hormonálne, veľký vplyv má na ňu naše vedomie, naša aktivita, či pasivita v živote. Naša pečeň - jej prehrievanie, má hlavne za následok vyčerpávanie našej pozornosti, až sa to odrazí aj na zvýšenej činnosti štítnej žľazy, preto odporúčam zmeniť samého seba zvnútra - v čom môže veľmi pomôcť meditovanie správnym spôsobom - overený je v sahadža joge, na www.jogameditacia.sk, sa môžete dozvedieť viac. Ja sama sa liečim na zníženú f., autoimúnnu formu, a všetko sa dáva doporiadku, aj keď mi povedali, že je to nevyliečiteľné, verím, že budem dôkazom raz toho, že to tak nie je. Prajem všetkým veľa chuti do hladania a nachádzania príčin. Mala som aj uzlík, ktorý mi zmizol bez operácie, vďaka tomu, že sa odstránila príčina, pochopila som, čomu sa mám vyhýbať. Pracujem na tom, aby som mala väčšiu silu odolávať tomu, čo mi spôsobuje “problémy”, Všetko dobré Vám!

Dobrý den, rada by som sa nakontaktovala, mám problém s pravým lalokom SZ a mám už papiere na operáciu, stále váham

Myslím, že by ste nemali váhať. Ja som chodila do endokrinologickej ambulancie asi 10 rokov. Vždy bolo všetko negatívne - krvné testy, sono, biopsia. Keď mi lekár navrhol operáciu, bola som zaskočená a nebrala som to vážne. Po roku som súhlasila a urobila som dobre. Až histológia potvrdila 2 karcinómy - 2 mm a 9 mm. Už som po liečbe rádiojódom.

Chcela by som sa opytat, brala som 1 rok Thyrozol a Egilok, vysledky sa mi napravili. Po pol roku som isla na kontrolu a zase zle vela jem, hlavne sladke a v noci vsetko co najdem, tak preco idem vahou dole?

Dobrý deň, mam polku štítnej žľazy odumretú, beriem Euthyrox 25, dnes mi endokrinologička robila znova sono a mám uzlíky, ale na mieste, kde sú často nádorové, na budúci mesiac mi má brať vzorku. No a moja otázka je: vraj sa to robí nejakou ihlou, bolí to? A akého chirurga by ste odporučili v BA? Ďakujem

Hej, robí sa to ihlou, volá sa to punkcia a nebolí to (teda aspoň mňa to nebolelo), ale je to nepríjemné, taký tlak na hrdle. Ale dá sa to prežiť. A mne to robili v Trnave, ale myslím si, že všade je to také isté.

Ahoj, ja som tiež objednaná na operáciu. V decembri idem do Ružomberku. Teba kde operovali? Ak by si mala záujem, bola by som rada, keby sme si popísali aj niečo bližšie o operácii.

Dobrý deň, zaujímam sa o odstránenie príčiny disfunkcie štítnej žľazy. Vedeli mi by ste ma usmerniť, kde a ako hľadať?

Odobratie vzorky vobec neboli. Jemne Ti tam len vpichnu tenucku ihlu a hned je hotovo. Tiez som sa bal. Robili to na Klenovej a boli, su profici.

Ahoj, ja som tiez brala Tyrozol, ale musela som ho po troch dnoch vysadit, lebo sa mi z neho hlava tocila, potom mi dali Propicyl a po dvoch mesiacoch som skoncila v nemocnici so zapalom pecene po Propicyle. Dnes som bola u endokrinologicky a navrhla mi operaciu.

Dobrý deň, Ja som tiež po operacií štítnej žlazy, mám veľmi zmenený hlas, upravi sa to? Ake vyšetrenia mám absolvovať? Ďakujem za odpoveď.

Ahoj Sona, som zo ZA, 35 r., liecim sa na SZ od 15 r., najskor v ZA, asi 5 r., potom bez liecby, po 1. dietati (2004) uz v Lubochni, podotykam na odporucanie obvodnej lekarky. Mam autoimunnu poruchu SZ, hormony v norme, prejavuje sa to rastom SZ, uzlikmi. Chcela som reagovat k tvojim priznakom slabosti, zvysenemu tepu, unave, … Brala som dlho Eurthyrox, davku mi zvysovali az na 100 (dlhodobo som sa citila unavena, mavala som zavraty, pri predychavni sa zavraty zhorsovali), 4 dni po tomto zvyseni davky som dostala tetanicky zachvat, potom nasledovalo 5 strasnych tyzdnov s priznakmi: nizky tlak 90/50, neskutosne busenie srdca, vysoky tep, nespavost, prehanalo ma, zvracala som, nedokazala som fungovat, trpli mi ruky, usta, brucho, nohy, nevladala som prejst do obchodu, nakolo som nemohla dychat, mala som zimnicu. Diagnostikovali mi hyperventilacnu tetaniu (vyskusaj). Na nete som nasla tetaniu ako prejav choroby SZ, lekarom sa to nezdalo pravdepodobne, vraj je to. Lieky som uzivala nadalej, nakolo som si neuvedomila, ze to moze byt sposobene aj predavkovanim hormonom. Telo si na to pomaly zvykalo, trvalo to viac nez pol roka. Stale sa mi priznaky vracali, najma v case menstruacie a dopoludnia, tie nohy, trpnutie ruk, zavrat. Uvedomila som si, ze sa priznaky objavuju asi 2-3 hod. po uziti lieku. Nakoniec som lieky vysadila, stav sa mi zlepsil, no a lekar to akceptoval, SZ mi rastie rovnako s aj bez liecby, takze si mam do 40-tky naplanovat operaciu. Dufam, ze ti to pomoze.