Presne tak sa cítim i ja, boli časy, keď som to prekonávala dennodenne, bolo to vyčerpávajúce. Občas si sama o sebe myslím, že som nedostatočná, slabá, že som tu na nič, pretože mi je v kuse zle, som stale vyčerpaná, keď ma chytí záchvat, dám si rivotril a idem rýchlo spať, ked sa zobudím, bolia ma všetky svaly a mám velikánsky strach, že záchvat príde zas - ako vždy, nečakane. Nikdy som neodpadla, ale pri každom záchvate mám pocit, že odpadnem alebo ostanem paralyzovaná a nebudem sa moct pohnúť. Chápe ma niekto?
Radšej lieky, ako trpieť, kto to nemá nepochopí.
Ale ako?
Ahoj, ano, zhoršuje sa to tam kde je viac ludí. Liečim sa 13 rok na tetaniu, už ma nebaví počúvať lekárov, ako sa na to neumiera a podobne, no raz by som im zapriala ten záchvat s tým smrteľným strachom a pochopili by. Ja by som každeho s touto dg. daa na ID. Pretože to nehorázne komlikuje život.
Myslíš, že citalec nie je návykový? O zlatko, ako sa mýliš. Skús ho vysadiť, 5 násobne horšie sa ti to vráti. Ver mi, mám to 13 rokov. Za každým, keď mi vysadili AD, tak som sa išla zblázniť a tŕpli mi prsty a ústa, kto to skúsil, vie o čom píšem. V tehotenstve mi vysadili vraj nenávykové lieky a tie stavy abstinenčných príznakov si neprajte zažiť. Chlapček má 11 rokov, je zlatý a na štastie zdravý.
Ty aj odpadávaš? Chúďatko. To musí byť strašné! Prečo nám v MHD a kde je veľa ľudí prichádza zle? Toto nech mi niekto vysvetlí. Potom človek začne mať vyhýbavé chovanie, nikam neísť a podobne, ja chodím všade autom, no dlhšie trasy sa bojím, že čo keď náhodou umriem, čo potom?
Zdravim vsetkych, chcem poradit vsetkym trpiacim tetaniou, aby vyskusali akupunkturu, je to jedinecny liek na tetaniu, mne zabral ihned v spojeni s cinskymi bylinnymi liekmi. Moje priznaky boli trpnutie jazyka, precitlivelost na teplo, nespavost, krce v rukach a nohach, chvenie celeho tela, zavrate a bola som z toho vystresovana. Som zdrava a drzim vsetkym palce.
Ahoj, mala by som záujem absolvovať biorezonanciu, rada by som vedela koľko stojí, a robíte ju aj Vy? Ďakujem.
Timonil je tzv tymoprofylaktykum - väčšinou ho predspisujú psychiatri a je to stabilizátor nálad. Tetánia je totiž často zamieňaná s bežnými známkami psychického vyčerpania, nervového preťaženia. AKurát, že každý lekár si ten stav popíše po svojom. A navyše namiesto toho, aby sa doktori zaujímali aj o životný štýl a spôsob relaxácie, píšu často len lieky. Bez liekov málokedy človek od doktora odíde. Môžem povedať čo pomáha mne (Timonil mi bol tiež navrhnutý, ale odmietla som) je tiež pravidelné cvičenie, prechádzky a môj objav tohto roka - domáci prenosný biofeedback. Predtým som tiež bola vyčerpaná, mala som toho veľa v práci a chodila som aj k psychologičke relaxovať, ale nejak mi to nešlo, a keď, tak len u nej, ale doma nie. Kúpila som si psychowalkman, ale bolo to o ničom. Kým so si mozog kŕmila vlnami z neho, väčšinou som zaspala, ale v reálnom živote som z toho veľa nemala. Teraz cvičím relaxáciu a upokojujúce dýchanie pomocou tohto domáceho biofeedbacku a funguje to. Čo sa mi na ňom najviac páči je fakt, že ja sama sa niečo učím, prístroj mi len pomáha - ukazuje mi totiž v akom stave aktuálne som. A to všetko prostredníctvom snímania srdcovej variability. P.S. Odkedy ho mám doma, cvičí na tom aj manžel - páči sa mu najmä to, že môže hrať hry, ktoré sú ovládané stavom uvolnenia, takže máme doma novú súťaž - Kto sa dokáže skôr zrelaxovať po namáhavom dni.
Ak môžem doporučiť, mne nepomohli lieky ale pravidelné cvičenie relaxácie s domácim biofeedbackom. Doktori totiž namiesto toho, aby vnímali človeka vcelku, popíšu niekedy len tzv. tetániu a pritom to - tak ako u mňa - bolo totálne psychické vyčerpanie. Skúšala som psychowalkman, ale ten ma akurát večer uspal a počas dňa z neho nebolo nič. potom som chodila k psychologičke a u nej som okrem iného cvičila relaxáciu. Bolo to super, ale doma mi to samej moc nešlo. Ale zachránila ma jedna “vecička” objednaná z internetu. Psychologička mi totiž dávala u nej cvičiť tzv. HRV biofeedback a celkom sa mi to páčilo. Povedala, že to je už aj na Slovensku voľne predajné a tak som do vyhľadávača hodila domáci biofeedback a našla som ho. Som s ním spokojojná - pomáha mi naučiť sa relaxovať, uukazuje, kedy soma kedy nie som uvolnená. Odkedy s ním cvičím, dokonca sa mi znížil vysoký krnvý tlak, takže doktorka mi znížila antihypertenzíva: Ináš aj kardiologička vdedela čo HRV je - vraj sa to používa aj vo Vyšných Ružbachoch v rámci kardiorehabilitácie.
Zdravím, perfektne napísané, musím uznať a odoporučiť prečítať si tento príspevok každému, kto má podobné ťažkosti.
Dobrý deň, ja som brala Timonil Retard 300 a musím povedať, že keď som ho užívala, tak bolesti ustúpili, ale zo začiatku som tiež bola veľmi unavená, ale časom som so naňho zvykla, inak som ho znášala v pohode až na to, že som asi v priebehu prvého mesiaca pribrala 5 kg. Teraz ho už neužívam, ale mám stále bolesti, vie nikto poradiť, čím by som ho mohla nahradiť. Ja mám stále bolesti brucha.
Môžem len potvrdiť, tiež som skúšal psychowalkman a nebolo to celkom ono. Prenosný biofeedback mám vždy pri sebe, stavy úzkosti sú aj vďaka nemu zvládnutelnejšie. Spočitku mi to vôbec nešlo, myslel som, že som zas len vyhodil peniaze, ale manželke to išlo bez problémov. Bolo teda nad slnko jasnejšie, že moja impulzívna povaha, vysoký krvný tlak a stavy paniky majú niečo spoločné. A tak cvičím pravidelne a už som sa dostal aj do zelených čísiel. Jediný problém je, že mobil z vrecka už nenosím vo vrecku, ale v taške
Dobrý deň, reagujem na Váš príspevok, áno aj ja trpim Tetanickým syndrómom a bola som očkovaná vakcínou proti chrípke.
Ahojte. Ja si myslím, že tetánia nie je choroba, ale len príznak, ktorý nám chce ukázať, že nežijeme svoj život tak, ako by sme mali. Že nie sme sami sebou. Je to volanie našej duše o pomoc, aby sme si ju všimli. Aby sme nežili život podľa predstáv druhých ľudí ale podľa seba. Týmito príznakmi nás núti zamyslieť sa nad sebou a urobiť nevyhnutné zmeny vo svojom živote. Sú to zmeny z ktorých máme obrovský strach, ktorý však musíme prekonať.
Maja, suhlasim s Vami, a myslim si to, co pise aj MUDr. Muranska, je to priznak a podla mna suvisi s psychikou cloveka. Je mozne ho skumat a liecit sa, spoznavat sa aj so svojimi strachmi a ucit sa prijimat samych seba - aj ako citlivejsie duse. Psychologicka, psychoterapeutka, Rita Svihranova.
Ahoj Robo! Mne tetaniu zistili pred styrmi mesiacmi. Brala som Cipralex a Xanax. Tiez som mala pocit, ze mi to nepomaha. Kupila som si magnezium a vitamin B6, no mala som pocit, ze to mi skor zabera ako antidepresiva. Casom to pominulo az do vtedy, pokial mi nebol zisteny uzol na stitnej. Po operacii sa to tak zhorsilo, ze teraz beriem antidepresiva aj antiepileptika. Snazim sa na to moc nemysliet. Viem, ze je to tazke na to nemysliet, ked ti zacnu trpnut ruky, nohy alebo tvar ale snazim sa. Na moje pocudovanie spavam celkom dobre (zatial, dufam, ze sa to nezmeni), ale cez den trpim priam palivostou koze na tvari, alebo v krku mi az hori. Aj teraz to citim, ked toto pisem ale berme to, ze su aj horsie choroby a toto podla mna je sice na cely zivot, no neprijemnost.
Dobry den, ja som trochu unikat - prisla som si dat potvrdit na EEG a EMG neurogennu tetaniu (na zaklade priznakov z diagnostiky IMAGO). Bola som bezne detsky ockovana (ako vsetci moji rovesnici “zo zakona” - mam 48r.) a bola som preockovana proti tetanu asi 3 roky pred diagnostikovanim. Nemam ziadne typicke tetanicke prejavy - tetanicke krce, len vysetrenie mi ju potvrdilo.
Neurogennia tetania je fyziologicky (nie psychicky!) prejav perifernej nervovej sustavy, kedy si zacne robit, co chce ako autopilot bez koordinacie CNS (mozgu). Sedite v kresle s vylozenymi nohami a mate tep, ako by ste bezali prave maraton. Niekto ma problem s dychanim, niekto zenske problemy, iny so zazivanim, preto sa toho nikto nechce ujat. Maju to casto mladi, inteligentni ludia, ktori chcu vsetky ulohy precizne zvladat, aj ked ich “okolie” zavaluje viac a viac a oni nevedia povedat nie a vsetko sa snazia zvladnut a 100%-tne. Poslu vas k psychiatrovi - zbytocne, magnezium (nutne s vit. B ako inhibitorom) je fajn - velmi pomaha, ale neriesi. Aj ked pri krcoch mate pocit, ze sa neviete nadychnut a “zomierate”, ruky, nohy su v krci a nedokazete obsluzit ani mobil, aby ste zavolali pomoc - nie kyslik, ale prvou pomocou je CO2 - dychat do vrecka.
Ahoj Tomas, dakujem za upozornenie. Kedze nemam typicke tetanicke krcove stavy, zaujala ma tvoja informacia, lebo toto by ma veru nenapadlo. A pritom zistujem postupne pomalicke zhorsovanie zraku a prichadza u mna coraz castejsie k tuhnutiu sije a naslednej bolesti hlavy, co s tym nedokrvenim vlastne moze suvisiet. Asi sa na stare kolena naucim stat na hlave