Tetánia

Iveta, sama ste vo svojom prispevku popisali aj jedno z pozadí, co je skryte, za tetaniou / psychicke je vo vasom popise: vediet sa naucit napr. povedat nie, vediet prijimat neperfektnost, nepreciznost, aj to ze nepracujeme na 100% atd. Ak sa to nenaucime a nasa CNS je citlivejsia, co ine zostava nasmu telu? Iba sa vzburit a nejako reagovat - najcastejsie roznymi chorobami. Ak nepocuvate jemne signaly vasho tela a duse, mozu prist silnejsie. Telo je mudre brani sa ako najlepsie vie. Preto sa da ucit vnimat jemnost vsetkych drobnych signalov tela aj duse. Je to fyziologicka reakcia CNS, a zaroven telo, ak je zdrave nie je odtrhnute od signalov duse, a plati to aj opacne zdrava dusa by nemala byt vzdialena od signalov tela, ale mala by ich citlivo vnimat. Myslim si, ze ludia sa brania prave uvedomovaniu, ze mozu nieco samy pre seba podniknut a nevnimat sa len ako obet “tetanie”. Je to praca na dlhsie trate, ucit sa zacat vnimat napr aj to, co nas pretazuje a naozaj sa naucit chranit samych seba aj pred “okolim”, ktore zavaluje. Psychologicka, psychoterapeutka Rita Svihranova.

Rita, už lepšie sa to nedá vysvetliť ako ste to napísali v poslednom príspevku. suhlasím s Vami. Tetanickými príznakmi nám telo signalizuje, že niečo v našom živote nieje v poriadku. Nikto vám nemôže dať lepšiu radu ako vy sám. Najlepším radcom je váš strach. Všetci utekáme pred svojim strachom a pritom on nám je najlepším radcom. Ak prekonáme všetky svoje strachy staneme sa slobodnými, voľnými a uvoľnenými. Všetky tie príznaky ako sú krče, stuhnutie svalstva, bolesti hlavy, búšenie sdca a mnoho iných spôsobuje strach. Ak odstránite strach, zmiznú príznaky. Je to cesta na “dlhé trate”, presne ako napísala pani Rita, je to cesta sebapoznania a prekonávania vlastných strachov. Maja.

Ano Maja, doplnam len, ze nie len prekonavania, ale aj prijimania seba aj so svojimi strachmi, schopnost vediet s nimi zit. Zivot bez strachu neexistuje, len spoznanie svojich strachov pomaha usmernovat nas zivot. Strach nie je len negativum, ale aj pozitivum, nieco nam signalizuje, niekedy ma velky zmysel a ochranuje nas napr. pred urazmi apod. Skuste sa pozriet na svoje strachy ako na nieco, co vam v zivote aj nieco pozitivne prinasa, nielen z uhla, ze sa ich chcete silou mocou zbavit. Praca so svojimi strachmi suvisi aj s uzkostami a strachmi z nasej smrtelnosti. Rita Svihranova

Ahoj volám sa Andrea a tiež mi bolo povedané, že mám Tetaniu, čítala som tvoj príspevok a rada by som vedela viac, kam ísť na diagnostiku. Ja som sa už aj dočítala, že v Košiciach je odborník, ale je to ďaleko a aj nákladné. Vopred ďakujem, Andrea.

Ahojte, potrebovala by som poradiť, nikdy som nevedela, že niečo také vôbec existuje ako tetánia, som v podstate štastný človek, mám dobrú prácu a presto všetko mňa táto “choroba” postihla. Začalo to tak, že mi z ničoho nič začalo veľmi rýchlo búšiť srdce, ako by sa mi malo utrhnúť, bol to strašne nepríjemný pocit a strach, potom sa k tomu pridalo tŕpnutie ľavej ruky, potom potom pravej nohy a teraz už pociťujem aj hlavu, ale nemala som nikdy žiadny záchvat. Bola som na srdcovom, kde mi zistili prelaps mitrálnej chlopne - t.j., že mi jedna chlopňa špatne funguje, vraj to nie je nič vážne, postihuje to polku populácie. Na neurológii mi doktorka predpísala Tegretol, ktorý som nebrala, pretože ja nemám žiadne záchvaty, teraz tam už ani nechodím, bojujem s tým sama už 4 mesiace, stále to trpnutie pociťujem skoro každý deň, ale naučila som sa s tým žiť. Len sa bojím, či sa mi niečo nestane. Má aj s týmto niekto skúsenosti bez záchvatov? Alebo môže mi pomôcť nejaký odborník? Veľmi pekne ďakujem.

Súhlasím s Tebou, ja som začala robiť opatrovateľku v Rakúsku a mala som z toho strachu nedostatok kyslíku, nemohla som sa nadýchnuť. Tetaniu už mám asi 10 rokov.

Ahojte, mam tiez tetaniu treti rok, a poviem vam, ze je to strasne takto zit. Mala som uraz, a potom to vsetko zacalo. Mavam stale bolesti zavrat a nedokazem realne uvazovat mam pocit, ze patrim na psychiatriu. Uzivam timonil magne. Prisla som o pracu, a to nezvladam, bola som vzdy vesela, dominantna a teraz velka kopa nestastia. Pribrala som 20kg. Vie niekto poradit ako dalej?

Dobrý deň. Mám 13 ročnú dcéru, ktorá je veľmi aktívna fyzicky aj psychicky, ide stále na 110%, všetko rieši, od malička je rozumovo veľmi popredu, rozmýšľa ako dospelý človek a evidentne sa to “bije” s jej vekom a uvedomuje si to. Je čistá jednotkárka a hrá závodne bedminton. “Maká” 3x týždenne cca. po 3 hodiny, plus turnaje. A práve pri tréningoch, hlavne pri kondičných, sa jej stáva, že keď už ozaj nevládze (nikdy si to však nechce pripustiť a ide a ide …), tak sa jej urobnia kruhy pred očami, zle sa jej dýcha, stŕpnu jej ústa a prsty na rukách. Občas máva aj kŕče v nohách, ale len, keď je v kľude, doma. Obvodná lekárka nás poslala k neurologičke, krvné testy mala v poriadku, ale na EMG jej zistila tetanický syndróm. Povedala, že môže naďalej trénovať, predpísala jej MagnéB6 a za mesiac kontrolu. Povedala, že je to ale na celý život. Že má piť mineralizované vody, prípadne jesť Ca + Zn + Mg. Chcela by som sa však dozvedieť, či sa tento stav môže zhoršiť a či okrem minerálov existuje nejaká prevencia a pod. Viete mi niekto poradiť?

Pekný deň prajem, mám čerstvo 18, som študentka maturitného ročníka. Už v detstve som mávala bolesti brucha - od 8 rokov priblizne. Tlakového charakteru, nastupovali zväčša po vyprázdnení, po čase už ostali stále. Bola som hospitalizovaná, všetky možné bočné diagnózy (ktoré sa už ale opakovane nepotvrdzovali) mi našli, ale žiadnu príčinu bolesti. (Doteraz mam chronickú pangastritídu bez pritomnosti HB pylori, ktorá diétou ustupuje.) Ako dieľa som bola poslaná aj k psychológom a aj psychiatrom, ktorí ale neskonštatovali nič nenormálne. Tým, že mám poruchy učenia, som priebežne monitorovaná v pedagogicko - psychologickej poradni. Bolesti sa vyskytovali stále, bez vplyvu času (deň-noc), školy, prázdniny, stresov alebo pokoja. S príchodom menštruácie okrem kŕčov v bruchu sa pridávali aj bolesti krížov a bolesti noh, najmä lýtok. Do piatich rokov nastúpilo aj dávenie v prvý deň cyklu a bolesti bývajú niekoľko dňové a silné. Špeciálne sme toto nikdy neriešili, lebo to máme všetky vňučky po starej mame (mala len synov). Problémy však začali priberať na rozmanitosti. V januári 2008, v 16-tich rokoch som tri dni trpela silými kŕčovými bolesťami hlavy (lavá polovica hlavy a potom vystriedala pravá polovica), po ktorých mi “ostala” stála tlaková bolesť na vrchnej časti hlavy. Bola som hospitalizovaná, všetky vyšetrenia priam ukážkové, (CT, MR, ortopedicke, ocne, psychologicke, endokrinologicke, SONO brucha, krv úplne bezchybná, okrem predposledného dna, kedy som mala veľmi nízky cukor nalačno, co mi montorovali odberom každé tri hodiny, ale upravilo sa to, a mnoho iných bežných vyšetrení). Začala som mať problémy so sústredením (oproti obvyklému môjmu vnímaniu) , ktoré ale nik nevšímal, keďže moje intelektové schopnosti to do určitej miery kompenzovali. Na bolesť opäť nemal vplyv stres, škola, prázdniny, cyklus, jednoducho bola stála. Bez diagnóz a s otáznikmi som životom kráčala ďalej aj s bolesťou. V túto jar však veci začali naberať iný smer. Pri väčšej dávke stresov (prerábali sme byt a dočasne sme sa na 2 týždne presťahovali do inej časti mesta, odkiaľ sme do školy dochádzali) mi meškala menštruácia práve 2 týždne, no počas nich som pociťovala stále bolesti nôh. Po návrate domov a po príchode menštruácie však bolesti nevymizli, ale skôr zosilneli. Hlavne v noci som sa budila na silné kŕče nôh. Stačila určitá námaha a bolesti boli také, že som nevedela normálne chodiť, len som tak mierne krívala. Keď som stála na nohách, viditeľne sa triasli. S tým, že som citlivejšia na chlad aj s týmito kŕčmi som navštívila všeobecnú lekárku a tá ma poslala na kardiológiu, keďže v rodine sa mi často vyskytujú kŕčové žily. Kardiológ hneď určil zvýšenú svalovú dráždivosť ako príčinu kŕčov a poslal ma na EMG, no na kontrolnom EKG našiel extrasystol. Boli mi robené záťažové testy na srdce ako aj holter 24 hodinový EKG s výsledkom " mnohopočetná supraventrikulárna ektopia s prítomnosťou cirkadiánnou variabilitou, bez paroxyzmov SVT a bez páuz. " Čo to presne je, neviem. Čo viem je, že mám extrasystolicú arytmiu- nadbytčne mi bije srdce medzi pravidelným rytmom. užívam Bisogamma 5mg, pol tablety nalačno a cítim sa lepšie, nebije mi srdce pri menšej náhlej námahe. EMG testy ukázali na miernu hyperventilačnú tetániu. 4 mesiace som uzivala magneB6 3x denne ale výsledok som žiaden nepocítila. Kŕče v nohách striedali aj kŕče v črevách (neboli z toho hnačky, len riedkejšia stolicka), zopár krát v rukách, v hlave. Neraz som mala problémy s dýchaním - akoby som mala korzet na hrudníku, ale vždy som vedela dýchať tak som z toho “kovbojku” nerobila a tvárila sa, že si to nevšímam. Roky mi bývalo stále “zle na vracanie”, ale to som vždy prisudzovala zápalu žalúdku. Pri poslednej gastroskopií som malá silné kŕče žalúdka, rýchlo sa mi rozdráždil a bránil poriadnému vyšetreniu. (januar 2010, teda v obdobi po vyskyte bolestí hlavy pred prvými kŕčmi v nohách). Na krvné testy som sa dostala až teraz (november 2010) , keď som výživové doplnky prestala užívať a výsledky, zasa sú úplne ukážkové, všetky minerály v norme. Hoci som v poslednej dobe podráždená, nervózna, s čistým svedomím môžem povedať, že tieto psychické prejavy sa objavili až po niekoľkých nevyspaných nociach, neustálych bolesti (brucha, hlavy aj kŕčov v nohách naraz). O panickej poruche by som nehovorila, lebo nemám žiadnu paniku, že kŕče sa zhoršujú, alebo sa nebojím a nestraním vychádzok z domu, že "čo ak to na mňa príde? ". Keď som rozprávala starej mame, aké mám ťažkosti, priznala sa mi, že aj ona také mávala a máva, len sa snaží piť minerálku Magnesium, že jej to pomáha. Ja však minerálky na žalúdok nemôžem (nerobia mi dobre). Neuznávam liečbu symptómov, ak sa nelieči príčina. Môžem mať túto zvýšenú svalovú dráždivosť, hyperventilačnú tetániu i keď mám krvné testy v poriadku? Môžem mať niečo iné? Mala by som podstúpiť nejaké vyšetrenie? Ďakujem vopred za odpoveď.

Ahoj, mne potvrdili tetaniu pred 5 rokmi, ale nebrala som žiadne lieky a sama som vyhľadala psychiatričku a až tá mi pomohla. Začala som brať antidepresíva a tie po 1-2 mesiacoch začali účinkovať. 2-3 roky som bola v pohode. A po čase som lieky vysadila. Ale prežila som stresujúce obdobie a zasa sa mi to vrátilo, všetky tie príznaky. Už som vedela, že to bez liekov nezvládnem a tak som zasa začala s užívaním. Bola som aj u neurologičky a tá mi na tetániu predpísala Timonil, ale brala som ho len 2 dni a skončila som, lebo som mala nežiaduce účinky, ktoré boli popísané aj v letáku. Takže ostávam pri antid. a dúfam, že mi zasa pomôžu.

Mám podobné príznaky tetánie a za sebou množstvo vyšetrení. Snažím sa dopátrať sa príčiny. Ak máte záujem podrobnejšie podiskutovať o tejto chorobe, napíšte.

Naštudoval som si niektoré zaujímavé články. Je docela možné, že sa nejedná o chorobu ale otravu. Napríklad amalgámovými plombami ktoré obsahujú ortuť, ktorá likviduje predovšetkým nervovú sústavu.

Perfektne napísané.

Dobry den, ja mam tieto iste problemy v podstate od svojich 25 rokov. Teraz mam 42. Zacalo mi to trpnutim jazyka a celkovym nepokojom v praci. To bol prvy zachvat a pripisovala som ho tomu, ze som sice este o tom nevedela, ale bola som tehotna. Potom som mala cely cas pokoj az kym som nemala ist rodit. Tesne pred porodom som zrazu neovladala pravu ruku, jazyk mi trpol a ked som si isla umyvat zuby, kefkou som si netrafila do ust. Horsie ale bolo, ze ked som chcela nieco povedat, vychadzali zo mna uplne nezmysly a potom som si nevedela spomenut kde som pracovala ked sa ma lekar na to pytal. Jednoducho to boli prve priznaky, potom uz triasky, tocenie hlavy, busenie srdca, dvojite videnie, chvilami uplne vygumovana hlava, nevedela som si na nic spomenut, raz boli aj tetanicke krce a to po podani magnezia na pohotovosti, asi som sa tak vystresovala ked mi trpli koncatiny, ze som si sama privodila krce. Zistila som, ze je naozaj pravdou vsetko je to zo strachu. Ked citim v sebe obavy, ze sa mi to zas stane, presne sa to aj stane. Preto vsemozne hladam ine rozptylenie, nemysliet na to, robit vsetko ine a snazit sa mysliet na ine veci aj ked sa to pri tychto stavoch naozaj neda, ale pri mojom zivote, ked zijem v katastrofalnom permanentnom strese, ktory sa neda ani opisat, si radsej namiesto liekov dam cierne pivo. Netreba to prehanat, len tolko, kedy citite ulavu a uvolnenie od strachu a dokazete potlacit stres. U mna to funguje, zatial, aj ked niekedy je ten stres taky strasny, ze mi nic nepomoze iba lahnut do postele a cakat kym to prejde.

Dobrý deň, mohli by ste mi prosím vás napísať, ako robia test na tetaniu?
Ďakujem

Tak a po prečítaní skoro všetkých príspevkov som zistil, že aj keď máme všetci tetániu a veľakrát aj rovnaké príznaky, tak všetci s ňou žijeme inak. Ja ju mám asi 2 roky a stále si na ňu akosi neviem zvyknúť. Čítam, že veľa z Vás má tie kŕče a mravčenie v rukách a nohách, ale ja som to asi nikdy nemal, len mi niekedy znecitlivela ruka keď som na nej dlhšie ležal, ale rozhýbaním mi to hneť prešlo. Príznaky mávam skôr v oblasti hrudníka a stále si myslím že mám niečo so srdcom, aj keď som prešiel radu vyšetrení a nič mi nezistili. Mne pomôže keď si ľahnem a počkám, kým to všetko zase prejde a pomáha mi aj keď sa niekto so mnou pozitívne porozpráva a takzvane aj posranduje, hlavne moji blízky. Zatiaľ som nebol u psychológa a nebral ani žiadne tabletky, ale radšej si cvičím svoju psychiku a hlavu svojím pozitívnym myslením a športom, najlepšie je plávanie a mám aj krásnu čokoládovú labradorku, ktorá je ako anjel v psom tele a samozrejme mi pomáha moja rodina a moja priateľka, ktorá je ďalší anjel v mojom živote :slight_smile: Týmto Vám chcem poradiť, buďte čo najmenej sami, lebo keď som ja sám tak začnem myslieť na moju tetanku a vtedy mi príde všelijako. . . a veď Vy predsa viete ako :slight_smile: Som rád že som našiel toto fórum a keby existoval nejaký spolok tetanistov, tak sa tam hneď prihlásim a verím tomu, že pri nejakých spoločných aktivitách by sme na tetániu zabudli veľmi rýchlo a určite by bolo veľa srandy, lebo si musíte uvedomiť, že aj tetanisti môžu byť šťastní a veselí ľudia. Ja osobne sa už na nej niekedy aj smejem a som aj sem tam rád že ju mám, lebo stále zisťujem že som psychicky na tom celkom dobre a stále mám nad čím vyhrávať a podla mňa je výhra každý deň, ktorý som tu na tomto svete, lebo ten strach zo smrti mám skoro každý deň, takže každý deň prelstiť smrť je obrovská výhra, aj keď viem že nám skrz tetániu vôbec nehrozí. Len nemôžem prísť na to prečo ju mám. Držím palce a teším sa na zajtrajšok, idem plávať :slight_smile: ) ) ) ) ) ) ) )

Michal, tvoj prispevok sa mi paci. Naozaj skumat preco vlastne mas tetaniu, je celkom dobry smer, zatial je tetania tvoja sucast, co ti ma priniest v zivote? K comu ta vyzyva? Co sa tyka smrti, smrt patri k zivotu, ten terajsi fyzicky zivot smrtou konci a ten iny? To je vecou toho, v co verite, ako o smrti uvazujete, rozpravate sa o nej. Spolok tetanistov si mozete vytvorit a byt v nom spolu, podporovat sa tak, ako sa podporuju AAA- klub abstinujucich alkoholikov, alebo su skupiny aj na ine problemy. Pripadne si mozete prizvat odbornika. Rita Svihranova, psychologicka, psychoterapeutka.

Ďakujem za ohlas na môj príspevok. Dočítal som sa, že tetánia môže byť aj zdedená, takže aj to je jednou alternatívou, prečo ju vlastne máme, takže možno náš pradedo mal podobne stavy. Ale ešte uvidím, čo mi prinesie a včo ma presvedčí. Ja osobne to beriem ako hru v ktorej musím za každým vyhrať, lebo ešte mám velké plány.

Čau. Mňa tam poslala neurologička a povedala, že pojdem na test na tetaniu, ale že isto ju nebudem mať a doktor mi povedal, že počas celého merania som tetaniu mal. Je to trochu nepríjemne. Mne pichol do ruky na dlani akúsi injekciu a pol hodinu som ju tam mal až mi zmeravela celá ruka a ihla je napojená na prístroj a meria vážnosť a stav tetanie. To je asi celé.

Ahojte, o tyzden som objednana na EMG vysetrenie, tak si kratim chvile hladanim o tetanii na nete. Budem mat 27, mam dost zdravotnych problemov. Ako dvojrocnej mi vyoperovali vrodenu vadu na oblicke, potom vsetko ok, na zakladnej skole mykoplazmove pneumonie, nasadili Zyrtec proti alergii, na vysokej som dostala astmu, to prislo z tych zapalov pluc, ale v bakalarskom rocniku som zacala byt tak unavena, bolel ma obcas cely clovek, mala som hrozne stavy, ze som ani nevladala chodit do skoly, nepodarilo sa mi prerusit, lekari mi nevedeli prist z coho, tak som skolu nedokoncila. Aby bolo o mna postarane ma rodicia zamestnali u nich vo firme a ja som behala po doktoroch, natrafila som na jednu pani, co lieci homeopatickym pristrojom Bicom, zistila mi vela alergii aj na potraviny, preto mi obcas po niektorom jedle bolo divne, na odpadnutie, ale stavy neprestali, rok som nemohla jest maso, kravske mlieko, psenicu, hned som po zjedeni kusku dostala astmaticky zachvat. Po case mi tie alergie presli a ostali len najvacsie na vino, ocot, pivo. Ale unava ostala, obcas ma pobolievalo v lavom boku, zistili, ze lavu oblicku mam po tej operacii z detstva takmer nefunkcnu a zmensenu, druha ide dobre, myslela som, ze ta unava je z ladvin, ale nieje, az po troch rokoch zistovania niekoho napadlo, ze stitna zlaza, mam znizenu, vyse pol rok beriem l thyroxin, aj mi zvysili davku, ale unava, stavy zavratov, omamenost, akoby zahmlene videnie neprestali, akurat sa minestiepia nechty, neopuchaju a nesupu viecka. Este mi nefrologicka zistila prekyslenie organizmu, uz mam aj davkovac liekov. Rano a vecer fetujem Symbicort sprej na astmu, rano l Thyroxin na stitnu zlazu, potom Xyzal na alergiu, Milurit na prekyslenie organizmu obden polku a pred spanim Singulair tabletku na astmu. Teraz mam zhorsenu astmu, pribudodla mi nova tabletka. Som sa teda rozpisala :smiley: Ale k tomu podozreniu na tetaniu, pred par dnami som doma po jedle, ktore mi neskodilo na alergiu dostala strasnu reakciu, najprv som citila zas pokles krvneho tlaku, omamenost, pocit na odpadnutie, tak sa mi prejavuju aj alergicke reakcie z jedla acakala som, ze pride astmaticky zachvat, ale najprv prisla hrozna triaska, najprv ruk, potom celeho tela, potom astmaticky zachvat, astma sprej nepomahal, kedze som triasky predtym nemala manina hned volala mojej alergologicke a poradila dychat do sacku, zachvat ustupul, triaska este ostala a odvtedy ma chyta najprv tras celej pravej ruky, vecer sa pridruzi aj tras noh, tela, prestane to, kedy sa tomu chce, pred spanim ma bolia ruky, nohy hlava na temene, boli ma cely clovek, ako pri teplote, ale tu nemam. Teraz zacali aj boliet konce prstov, mam v nich mensi cit pri drzani malych predmetov, tazsie sa mi chodi, ked citim nervy v nohach, tak som zistovala z coho byva triaska a naslo mi aj tetaniu a priznaky aj sedeli, ta unava, malatnost, dezorientovanost, nesustredenie, problem s pamatou mien, zapamatania si informacii pri citani, mala som dlhy cas akoby trpnutie koncov prstov v nohach. Tak som sla k vseobecnemu doktorovi, aj u nho mi triaslo pravu ruku, povedal, ze to moze byt tetania, aj som sa prichytila, ako mi vykrivuje usta pri kutiku, prsty do cudnej polohy zovretej. Stale mam hrozne stavy, niektore pocity neviem vysvetlit, bolia ruky, nohy, prsty, hlavne konce, boli cely clovek tak neprijemne, som podrazdena, unava hrozna, je mi do placu z tych stavov, triaska najprv ruky ma obcas chyti. Tak som zvedava co povie EMG. A prepacte za dlhy prispevok, ale mala som chut sa zdoverit.