U gynekológa - je to normálne?

A vies, ona vobec nie je zla ani hlupa. Jedina jej chyba je, ze doma to povie koho tam stretla a jej mama si to nevie nechat pre seba. Pritom ma ta sestricka dve deti a zhoda okonosti starsi syn sa uci za lekara. Ona stale kazdemu aj kazdej chce pomoct. Napr. ked sme boli par rokov a nemali sme dieta, tak dosli aj za mnou, ci nechcem nejakeho dobreho lekara. Lenze ja nerada sa bavim o svojich problemoch. Dokonca tie deticky sa nam potom podarili aj bez lekara. Keby suhlasim, tak by vedeli v mojom okoli kde ku komu chodim atd. Ja sa nemiesam nikomu do takych veci, ale nerada poviem hocikomu o svojich problemoch. Takze pre mna za mna by mohla byt sestricka v ordinacii, len nech sa moc nestara do toho, do coho sa nema. Ako takto rozmyslam jedneho dna u svojej doktorky zastupovala druha sestricka. Ta veru kazdu chvilu sa trepala donutra. Najprv sa spytala, ci netreba pomoct. Potom dosla, ze umyje umyvadlo a take veci. Nastastie doktorka jej dala pracu a musela von. Odvtedy tak som kludna, ked tam idem a vidim, je tam ta povodna, ktora tam ma byt.

Marabela a sestra. To je aky pristup lekara k vysetreniu? Pre boha. A ty sama si s tymto este aj spokojna? Tvrdis, ze takto je to normalne. U mna lekar si jednou rukou speculum alebo “Ten nastroj” ako to ty volas, drzi sam a druhou odobera ster a nepotrebuje tam asistenciu ziadnej sestry a ani pacientky. Podla mna je gynekologia dost chulostive vysetrenie a ma sa to vykonavat co najdiskretnejsie. Ked pacientka sestru pri vysetreni nechce, ma na to pravo. A sestra sa na tom nema co urazit, nie ona lezi s rozcapenymi nohami, ma na to brat ohlad.

Ano je to normálne.

Ahojte, mam otazku. Uz skoro 2 roky uzivam hormonalnu antikoncepciu, ale lekar mi pri jej predpisovani ani teraz po tych 2 rokoch nerobil nijake vysetrenia, okrem jednej preventivnej prehliadky, kvoli zdravotnym problemom. Mne moj lekar isiel na dlhodobu PN, ale ani ten, ktory ho zastupuje mi nic nerobil. Tak sa chcem opytat ci je to normalne, alebo si mam testy vyziadat. Resp. ci to moze byt tym, ze mam naplaste a nie tabletky. Pekne dakujem.

Ja som mala “stastie” na hromadnu vizitu den po cisarskom (lezala som naha pod perinou). Sestricka vbehla rano o siedmej do izby, zasvietila svetlo, vsetky nas zobudila (este sme sa nemohli poriadne hybat), odkryla nam paplony, my sme ani nevedeli, o co ide. Nabehlo tam zo 10 lekarov, z toho studakov vacsina a kazdy z nich sa tvaril, ze tam nie je. Lekarka sa postavila postupne ku kazdej posteli, zreferovala o nasich stavoch a odisli. Takze neviem, ci to malo nejaky hlboky vyznam, nehovoriac o tom, ze podla mna je info o tvojom zdravotnom stave cosi ako lekarske tajomstvo a nema to pocut x ludi vratane tvojich spolubyvajucich. Prislo mi to hrozne potupne, citila som sa ako kus masa, najviac mi vadilo, ze sa nikto neunuval nas upozornit, co sa ide diat, ale tato vizita bola len jednym z viacerych neprijemnych zazitkov. Skoda, ze sa to tak skoro nezmeni, kedze ludia / pacienti nemaju moc moznosti, ako zatlacit na system ano, zdravie dietata je dolezite, ale aj psychicka pohoda mamicky! A k tomu teda taketo spravanie nepomaha.

Áno, je to normálne, sestra musí byť pri každom vyšetrení. Väčšina lekárov potrebuje sestru asistovať pri vyšetrení, okrem toho jej prítomnosť môže ušetriť lekára od nepríjemností v zmysle napr. obťažovania a pod. Sestra aj lekár sú viazaní mlčanlivosťou. takže bohužiaľ aj pri bežnom vyšetení musia byť prítomní obaja.

To že sestra musí byť pri každom vyšetrení je blbosť. 12. Právo na liečbu zohľadňujúcu osobné potreby. Každý jednotlivec má právo na diagnostické a liečebné programy čo najviac prispôsobené jeho osobným potrebám. Pre tento účel musia zdravotnícke služby zaručovať pružné programy, zamerané čo najviac na jednotlivca, dbajúc na to, aby kritériá ekonomickej únosnosti neprevažovali nad právom na zdravotnícku starostlivosť. Tak že keď požiadate lekára že si neprajete tam sestru má vám vyhovieť ak nie môžete vyšetrenie odmietnuť Osobné súkromie sa musí rešpektovať, a to aj počas lekárskeho ošetrenia alebo chirurgického zákroku (diagnostické vyšetrenie, prehliadka u odborného lekára, lieky, ap.), čo musí prebiehať v primeranom prostredí a len v prítomnosti osôb, ktorých prítomnosť je nevyhnutne potrebná (pokiaľ pacient nedal výslovný súhlas alebo o ich prítomnosť nepožiadal). Každý jednotlivec má právo na prístup ku všetkým informáciám, ktoré by mu umožnili aktívnu spoluúčasť pri rozhodovaní o svojom zdraví; tieto informácie sú základnou podmienkou pred akoukoľvek procedúrou a liečbou.

Lekár a prípadné obťažovanie. Ešteže ja mám lekárku, sestrička ešte nikdy nebola vnútri pri vyšetrení, ani pri odobratí steru. Keď chce prísť do ordinácie, vždy zaklope a pýta sa, či môže. Mlčanlivosti moc neverím, možno takto u odborníka, no na dedine a u obvodného? Nehovorím, že presná diagnóza ale niečo určite vyjde von vždy. A to je chyba.

Suhlasim s Janou, kazdy clovek ma pravo na diskretny pristup zo strany zdravotnikov, ci sa jedna o gynekologicke alebo hocijake vysetrenie. Len niektorym pacientkam je to bohuzial jedno a radi sa nechaju ponizovat.

Ada, žijeme v 21. storočí, že sestra musí byť pri každom aj bežnom vyšetrení je poriadna sprostosť, lebo každý pacient má právo na diskrétny prístup.

Jarná akcia na zdravie. Jarná akcia na vakcínu silgard zo 106 euro na 59, ale sú milí, ešte stále veríte, že tu ide o zdravie žien? Podľa mňa je to dobrý podvod celé očkovanie. Nikto nezaručí uspešnosť, že nedostanete rakovinu. Zo zákona je tu záruka na každý výrobok. A tu vám nikto negarantuje ani odškodné v prípade poškodenia zdravia vedľajšími účinkami. Zrazu pustili cenu na polovicu, koľko stojí v skutočnosti tento podvod?

Nesúhlasím, nie je to normálne, ja som s mojim gynekológom sama v ordinácii aj pri vyšetrení, ak potrebuje sestru, tak ju zavolá ešte pred vyšetrením, dá jej pokyny, ale pri vyšetrení som s ním opäť sama.

Práve dcérka priniesla letáčik zo školy, a pýtala sa, či ju dám zaočkovať. Vraj kamarátku dajú. No mne sa to nepozdáva. Ináč ona priniesla na Cervarix nie na Silgard. Gynekolog zas tvrdí, že Silgard je lepší. No asi sa vyhneme očkovaniu tiež. Fakt koľko môže stáť tá látka v skutočnosti, keď len tak dajú cenu hore dole.

Jestvuje vyše 100 druhov HPV, z ktorých o 30 je známe, že spôsobujú genitálne bradavice alebo rakovinu krčka maternice. Keďže Gardasil a Cervarix chránia len proti dvom druhom spôsobujúcim rakovinu a Gardasil aj proti dvom druhom spôsobujúcim genitálne bradavice, znamená to, že stále ešte môžete dostať rakovinu krčka maternice, či genitálne bradavice z ďalších 26 druhov HPV.

Sedemnásťročná Rachel Attridgeová ochrnula niekoľko dní po zaočkovaní vakcínou proti HPV (známejšou pod pojmom “proti rakovine krčka maternice”). Išlo o prípad Guillain-Barré syndrómu, autoimúnneho poškodenia nervov, ktoré patrí medzi zriedkavé nežiaduce účinky takmer každej vakcíny. Rachel musela byť napojená na umelé dýchanie, ale prežila a po 4 mesiacoch rehabilitácií sa vracia k normálnemu životu. Hoci lekári sú si prakticky istí, že išlo o následky očkovania, úrady to odmietajú pripustiť.

Dvere maju byt zavrete. mozte povedat ako co chcete, aj ked sa chcete osamote rozpravat s doktorom, uchovat svoje sukromie. Poistovnu vy platite, vy ste klient, musia vas respektovat. Aj dane platite. Zdravotnictvo nie je bezplatne, ludia si odvadzaju poistne. Z toho sa zabezpecuje. Vy si vyberate co potrebujete. Pozrite si legislativu. Zakon o zdravotnickej starostlivosti, aj charta prav pacientov. pekny den.

Mne osobne to neprekáža, ak je sestrička prítomná pri vyšetrení, niekedy aj musí byť, napr. pri menšom zákroku musí asistovať lekárovi, podať mu nástroje. A ak sa chce pacientka porozprávať s lekárom, sestrička tam samozrejme byť nemusí.

Ja sa na mojho doktora stazovat nemozem, je korektny a zachovava sukromie, ktore vyzadujem. Velmi mi pomohol pri opakovanych vaginalnych mykozach, ktorymi som dlhodobo trpela. Strasne mi to otravovalo zivot. Odporucal mi wobenzym a velmi mi pomohol. Konecne zijem bez svrbenia, palenia a bolenia

Aha, takže v záujme zachovania diskrétnosti ma nechá gynekológ rozčapenú na stole a bude si odskakovať pre nástroje, a ja budem pomedzi kolená zízať, ako sa hrabe na stolíku vo vercajgu. A vy budete vonku v čakárni zúriť, že čo mu to tak dlho trvá. Skúste si svoje práva uplatniť aj na operačnej sále pri hysterektómii, alebo pri pôrode.