Únava, nechuť do jedla, káva

Dobrý deň,
rada by som sa opýtala, či môže mať káva opačný vplyv na telo, ako by mala, čiže nepovzbudí, ale skôr spôsobí väčšiu únavu, prípadne až nechuť do jedla. Pijem ju max dvakrát denne, také stredné espresso s mliekom a cukrom. Ráno nalačno a potom po obede. Kávu som začala piť len minulý rok a skôr ju pijem pre chuť a zo zvyku, ako pre zvýšenie energie. Posledné mesiace pociťujem únavu hneď od rána, ani mi nechutí veľmi jesť, zvládnem maximálne 3 jedlá denne, najväčší podiel tvorí obed, pričom raňajky a večera sú minimálne. Viem, že na tieto problémy pôsobí viacero faktorov (typ práce, stres, pohyb, zloženie stravy…), ale zaujímalo by ma, či má práve káva v tomto nejaký výrazný vplyv, alebo ktoré potraviny by som mala pridať do stravy, aby mi pomohli (napríklad ktorá zelenina či strukoviny)?
Vopred veľmi pekne ďakujem za Vašu radu.

S pozdravom
Jana

Dobrý deň Janka, to čo opisujete by som nepripísala účinkom kávy. Káva povzbudzuje, môže spôsobiť jemné pálenie žalúdka ak už je z iných dôvodov podráždený. V množstve 2 kávy denne je viac menej neškodná. Ideálne je ju však piť bez cukru a mlieka. Ja Vám odporúčam kávu vysadiť na krátke obdobie 2-3 týždne a jednoducho uvidíte, či sa cítite lepšie alebo nie. 3 jedlá denne z môjho pohľadu stačia, ak sú počas dňa rovnomerne rozložené na raňajky, obed a večeru. Únavu môže u Vás spôsobovať kolísanie hladiny cukru. Vylúčte potraviny s vysokou glykemickou záťažou (pekárenské výrobky, sladkosti, zákusky, sladené nápoje, džúsy aj čerstvé šťavy, cukor, med, banány, biela ryža, zemiaková kaša, jedlá zahustené múkou, hrach, kukurica,…atď.). Zloženie stravy by malo byť cca 30% bielkovina (jogurt, mlieko, syr, mäso, hydina, ryby, strukoviny,…), 30% zelenina alebo ovocie (čerstvá, varená, dusená, grilovaná), 10% tuk (kvalitný rastlinný olej), 20% škrob (ražný chlieb, knäckebrot, celozrnné cestoviny alebo ryža, zemiak pečený alebo varený v šupke).