Vegetariánstvo a vegánstvo - plusy a mínusy


(Admin Zzz.sk) #1

Z hľadiska uprednostňovania zdrojov potravy je väčšina ľudí „všežravcov“.



Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/6557-vegetarianstvo-a-veganstvo-plusy-a-minusy

(adina) #2

Vegani nejedia mäso,mliecne vyrobky a med.To znamena ,ze nejedia vajcia,jogurty,nepiju mlieko a syry.Pisem to preto,lebo v clanku je uvedene, ze vegani odmietaju akukolvek zivocisnu potravu vratane mlieka,mliecnych vyrobkov a vajec co nie je pravda.To vegetariani odmietaju akukolvek zivocisnu potravu vratane uz uvedeneho.


(lalia) #3

Adina ty si riadne vymyslas, vegani nejedia nic zivocisne.


(lalia) #4

Som surova veganka a na svete je ich vela a su niekolkokrat zdravsi, ako nasa chora populacia pochutnavajuca si na mrtvych zvieratach a ich prsnych vyluckoch. To, ze sa nam snazia doktori nahovorit, ze veganstvo je nebezpecne, je jedno velke klamstvo. A to len preto, aby ludia podporovali mliekarensky priemysel a priemysel zdochlin a zaroven obrovsky farmaceuticky priemysel. Predstavte si, ze by ste tie zdochliny neosolili, ved by sa to jest nedalo. A to je tak so vsetkym varenym jedlom. Vsetko treba dochucovat, lebo to strati vsetku chut, ak sa to uvari. Veganstvo patri k jednym z najzdravsich stylov stravovania sa. A strasenie ludi, ze budu mat nedostatok vitaminov pri takejto strave je neadvekvatne. Staci sa pozriet na zvysok populacie, co sa stravuje “normalne” - je zdrave? A co potom vsetky tie choroby, navstevy u lekarov, to je v poriadku?

Samotne OSN vyzvalo ludstvo, aby preslo na veganstvo. Ovocie, cize jednoduche uhlohydraty su najdolezitejsou stravou pre ludstvo, je to vyskumane. Su ludia, co sa takto stravuju 20 - 30 rokov a ziju a su zdravsi, nez akykolvek lekar.


(Rosazcoveri) #5

Ahoj tiež som veganka a nejem žiadny živočišný produkt denne užívam b12 v bio kvalite je pravda, že všetci sme obetou mäsového, mliekarenskeho, farmaceutického a potravinárskeho priemyslu. Prečo lebo nám tvrdia, že všetko potrebujeme, no neviem kravské mlieko je určene pre teľa nie človeka aj vápnik z mlieka nedokáže naše telo využiť prijime ho veľmi malo aj to zaťaží celkovo organizmus. Viac vápnika je v maku, brokolici a sóji neverte, že nie sú rovnocenným zdrojom a neverte, že vajíčka a mäso potrebujeme alebo chcete tvrdiť, že pesticídy, steroidy a hormóny ktorými sa zvieratá v chovoch dopujú sú zdravé, naozaj si myslite, že kuracie a ryby sú viac košer neverte nikomu kura, čo narastie za mesiac nemôže byť zdravé ak neviete byt vegetariánmi, či vegánmí skúste bio, ani ja som nebola dieťa hipipikov a tofu som videla prvý ráz až ako 16ročná. Vtedy som začala byť vegetarianka a bolo to fajn neriešila som chrípky a iné veci čo liezli okolo ostatných. Po škole som s tým prestala ani neviem prečo až po pár rokoch som sa stala vegánkou keď som už mala veľa zdravotných problémov a alergiu na laktózu bolo to nutne lebo moje telo dalo najavo že je prekyslené. či mi verite alebo nie, dnes som zdravá mám energiu výborný krvný obraz nič s minerálov a vitamínov mi nechýba. Lekárka tvrdi, že problémom nie je veganstvo ale to, že treba dobre zložiť stravu, ak je to pestrá vyvážená strava nie je problémom ani tehotenstvo skôr naopak deti "rozumných vegánok sú zdravšie a majú menej vývojových poruch ako deti žien ktoré sa stravujú obyčajne. Už len preto že veganky majú zdravšie telo už pred tehotenstvom.


(Vitarian) #6

Ahoj, uplne s tebou suhlasim. Ja uz zhruba 3 roky experimentujem s vitarianstvom (iba surova strava) a viem z vlastnej skusenosti, ze sa pritom citim najlepsie. Ma to velky vplyv aj na jasnost myslenia a je to uzasne, vsetky myty o stravovani pramenia zo zaujmov vlastnikov farmaceutickych firiem udrzat si svoje zisky.


(/-/) #7

Autorovi odporucam knihu Cinska studia od T. Colina Campbella.


(Martina) #8

Som tiez veganka viac ako rok, krvny obraz bez problemov, obavala som sa nedostatku zeleza, pretoze som mala tento problem predtym, ale cudoval sa aj lekar, vsetko je ok. Citim sa skvele, mam lepsiu kondiciu, lepsie vlasy, nechty sa mi konecne nelamu, uz ma nebolia ruky, ked robim nieco nad urovnou hlavy, ako predtym, nie som unavena po jedle a plno takychto detailov. Uz po dvoch tyzdnoch takehoto stravania som sa citila lepsie. Je vsak pravda, ze clovek, ktory si nezabezpeci pestru stravu, si moze poskodit. Jem len 100% doma upeceny celozrnny chlieb z raznej, spaldovej, ovsenej, pohankovej muky, grahamove cestoviny, pololupanu ryzu, vela strukovin, vela cerstvej zeleniny a ovocia, ovsene vlocky, orechy, semienka, susene riasy, surovy kokos, kakao. Na mnozstvo chorob by stacilo naordinovat vegansku stravu, ale to by lekari nemali ziadne body u distributorov liekov.


(Moirae) #9

Naprosty suhlas s poslednou vetou :slight_smile:


(Klara) #10

Ja som vegetariánka len 2 mesiace, mäso sa mi hnusí čím ďalej tým viac ale mám pocit nedostatku energie ale možno to nemá s tým nič spoločné. Uvidím ako sa budem cítiť ďalej :slight_smile:


(ladylu) #11

Pekne si to napísala :slight_smile:


(dada) #12

Mám 40 rokov, 2 deti a manžela diabetika a také vegánstvo by som svojim deťom 13 a 16 nedovolila, keďže sú vo vývoji. Máme pestrú stravu, veľa zeleniny aj strukoviny a aj ja pečiem chleba doma, raz za čas mäso, a tým nemyslím vyprážaný rezeň, dávame si pozor na to čo jeme. Asi by sa mali ľudia naučiť stravovať a jesť všetko s mierou, nebolo by ani toľko chorôb. A čo sa týka zeleniny, neviem kde chodíte nakupovať, ale ak v supermarketoch tak to budem radšej o mäse ako o tej zelenine. A samozrejme všetko je o peniazoch aj kvalitná strava.