Dobry den, ocina caka operacia bedroveho klbu, nakolko lavy ma uplne opotrebovany a musia mu dat umely. Postupi operaciu v Ruzomberku. Aky je pristup lekarov a sestriciek v tejto nemocnici? Dalej sa chcem spytat, ako dlho zostane v nemocnici? Kedy ho klb prestane boliet, aka jazva mu zostane, kedy zacne “normalne” chodit, ci pri operacii strati vela krvi? Zaujima ma vsetko. Ma niekto skusenost? Dakujem.
Mirka dna 26.03.2009 pani Ondovikova pisala na tuto temu a tiez bola operovana v Ruzomberku…celkom dole na prvej strane asi 3 od spodu tam by to malo byt pozri sa tam a precitaj si prispevky …drzim palce tvojmu ockovi s pozdravom Lenka .
Dakujem, to som si pozrela, ale je tam toho malo, mna zaujima viac. Ale aj tak dakujem za ochotu
mňa to tiež čaká teda výmena klbu a môžem si darovať krv sama sebe plus som si zohnala ešte jedného a musíme si veriť že budeme chodiť lebo krvi je vždy málo
poznám veľa ľudí po operácii a chodia ja sa vám potom tiež ozvem a tiež verím že budem chodiť nie som až taká stará mám 53 a teším sa že palice zahodíma konečne tie bolesti prestanú
budem rada, ked mi potom napisete. Kedy vas caka operacia?
budem rada, ked mi potom napisete. Kedy vas caka operacia?
Nveim aky je pristup v tejto nemocnici, ale ako fyziterapeut poskytujem pooperacnu ako aj predoperacnu starostlivost. Mozu si ho tam nechat minimalne tyzden s tym, ze potom pojde mozno niekam inam na doliecenie alebo zostane tam. Dolezite je nepodcenit cvicenie aby svaly spevneli a drzali klb. Zo zaciatku bude chodit o vysokych barliach, asi tak 3-6 mesiacov, to vsetko bude zavisiet od toho aky klb mu daju ( su 3 druhy vymeny)a tiez ako sa usadi. Mali by ste sa teda hlavne informovat na liecebnu rehabilitaciu, ak je este cas na operaciu bola by vhodna este pred tym, potom bude pacient aspon upovedomeny do coho ide. Neviem co vas este zaujima.
ja som mala 32 rokov keď som bola na operáciu.Po operácii som bola 11 dni v nemocnici teraz je to kratšie. Ja som išla do domáceho liečenia.Ostatných odvážali do kúpeľov.Ja som bola overovaná v októbri a do kúpeľov som išla až v januári. Jazva mám 20 centimetrov. Teraz už robia menšie. Pravdou je,že hneď na tretí deň sme museli na izbách cvičiť a chodiť. A najviac pomáha dostať sa z tých paličiek ak sa doma veľa cviči. To svalstvo sa musí dostať do kopy. To je najdôležitejšie. A pomáha stacionárny bicykel. Ak niečo tak napíš!
dobry den,som pol roka po operacii bedroveho klbu a stale krivam,hoci ma uz neboli,lebo mi pocas operacie predlzili nohu a teraz ju mam o 1.5 cm dlhsiu a mojej kamoske ktoru operovali v ten isty den ako mna,jej tu nohu predlzili ale zaroven ju ma taku dlhu ako tu zdravu,cize nekrivajlebo ma rovnako dlhe nohy.Chcela by som sa spytat ako to vlastne je,ci hned po operacii je dlzka obidvoch dolnych koncatin rovnaka,alebo ta operovana je trochu dlhsia.Velmi ma to zaujima,lebo mam 27 rokov a kvoli tomu teraz krivam.Dakujem
Mal som podstupit totalnu endoprotezu ale som dostal opar na ustach a teraz sa uz bojim ist na tu operaciu po vsetkych tych informaciach ze ake je to po operacii poradte co mam robit mam 31 rokov a klb zniceny po autonehode ake to je po operacii ozaj mam strach ze co bude
Dobrý deň,mala by som záujem o všetky informácie ohľadom operácie,doliečenia a cvičení. Mam 42 rokov a od malicka mam skratenu pravu nohu(teraz asi 4 cm).Doteraz som nemala ziadne problemy,ale uz asi pol roka mam bolesti,som objednana na operaciu,kedze RTG ukazal,ze bedrovy klb mam celkom zdeformovany. Rada by som vedela,ako rychlo sa z toho dostanem,kedy budem moct normalne chodit a soferovat.Da sa liecba nejako urychlit?
Poprosim odpovedat na mail: merketing.tv13@gmail.com
Dakujem
no to je pravda ze treba cvicit som masiac po operacii mam manene obidva klby na raz a mne zakazali cvicit na bicikli bol som na rehabilitacii 2 tyzne je to super ked ma ponatahovali ale neviem co zatial idem robit s tym cvicenim
ja som tri mesiace po vymene klbu, chcem sa niekoho kto bol operovany opytať,ako dlho pociťoval bolesť a ako dlho chodil o dvoch paliciach.nestači do polroku už len jedna,ke´dže ho mam zaťažovať už len na polovicu.vdaka
Mňa operovali 30.10.2009 v Ružomberku. Bolesti zmizli hneď po operácii. Samozrejme, že pooperačné bolesti sú, ale treba to povedať sestrám, dajú Vám lieky. Starostlivosť je výborná, na každej izbe vl. prísl. /WC, sprcha/, televízor. Zvonček na sestry, ktoré sú veľmi ochotné a milé. Strava dobrá, stačí. Ja som bola v nemocnici týždeň, vo štvrtok ma prijali, v piatok operovali a o týždeň v piatok som išla domov. Musíte si zohnať dvoch darcov krvi, nemusí byť rovnaká krvná skupina. Strata krvi je značná, ale oni počas operácie Vám tú Vašu krv nejako odsávajú, potom ju, laicky povedané, prečistia a tú Vám dajú hneď po operácii. Mne potom dali ešte pol litra asi na štvrtý deň. Vtedy sa to prejaví, že stehenná kosť vám prestane vyrábať krvinky, alebo čo, je nie som odborník. Do tej kosti Vám zacementujú kĺb. Ale ono sa to všetko napraví po transfúzii.U mňa sa to prejavilo zvýšenou teplotou a nevedela som sa zhlboka nadýchnuť. Ale lekári to už vedia, lebo vám berú krv na krvný obraz. Ranu mám asi 20 cm, ale to mi vôbec nevadí. Dnes som 5 mesiacov po operácii a chodím už bez palíc. Bolesti vôbec nie sú.Každému to doporučujem, netrápte sa. Operácia je nič, dajú Vám do chrbtice injekciu, ale to vôbec necítite, lebo Vám to umrtvia. Ja som chcela spať, tak mi dali do žily nejakú injekciu nevedela nič. Nechcela som počuť ako to tam pília, sekajú alebo čo robia. To musíte povedať doktorovi dopredu a potom na operačke tiež, že chcete spať. Zobudíta sa len na pooperačke, kde ste 1-2 dni, pooperačné bolesti sú, ale treba si pýtať lieky. Najhorší je ten týždeň po operácii, musíte ležať na chrbte, potom Vás rehabil. sestry naučia prevaliť sa na neoperovaný bok. Doma je to už super, rodina sa postará. V Ružomberku mi dali nástavec na WC, lavičku na sedenie do vane, držiaky do vane a na WC. Rodina musí vyvýšiť posteľ a vôbec, kde bude sedávať, lebo mňa po troch mesiacoch začali veľmi bolieť kolená, dvíhate sa kolenami.Neseďte na nízkom gauči, stoličkách a pod. Keď som prišla domov ešte som zato nejakú tabletku zobrala ale tie hrozné bolesti boli preč. Potom musíte cvičiť. V nemocnici Vám dajú taký manuál, podľa ktorého musíte cvičiť. Hlavne, aby sa niekto o ocina staral, lebo sa nesmie zohýnať, nič nepreháňať, aby sa noha nevykĺbila. Vrelo doporučujem Ružomberok, sú tam naozaj dobrí lekári aj sestričky. Prajem všetko dobré, skoré uzdravenie a dúfam, že ma tu zas nejaké Lesia nesprdne, ale ja som len laik, ktorý to všetko prežil na vlastnej koži.
Pre všetkých, ktorí sa rozhodujú či operovať kĺb, doporučujem dobre zvážiť, či operovať, alebo hľadať inú liečbu - doporučujem inú liečbu, napr. akupunktúrou by sa vám kĺb zregeneroval a bolesti by zmizli a mali by ste svoj kĺb a nie kus železa!
Zdravim. Moja mama ma 68 rokov a ma sa rozhodnut ci podstupi operaciu bedrovych klbov. Chcel by som vediet ci clovek v jej veku zvladne tak narocnu operaciu. Ak mozte tak poradte, dakujem. Getta
Mam uz asi rok bolesti praveho klba a nohy, rok som chodila na neurologiu a liecila som sa na chrbticu (posunute platnicky) a dnes som bola na ortopedii (na vlastnu ziadost) a p. doktor mi povedal ze mam totalne zniceny klb, III:-IV stupen, ze kde som bola doteraz a objednal ma na vymenu klbu na rok 2014. Nevedela som, ze je taka dlha cakacia doba, ake mate vy skusenosti? Mne sa to zda strasne dlha doba. Ako sa da vybavyt operacia v Ruzomberku, pocula som ze je to nemocnica na urovni, len neviem, ci ma tam zoberu, ked som nie z Ruzomberku. Prosim poradte.
My sme boli v RK v novembri 2010, nie sme z RK, ale nas vzali. Treba ísť skoro ráno, pretože je tam veľa ľudí. A na operáciu sme objednaní na november 2011. Takže čakáme rok.
Pani Helena, velmi pekne dakujem za povzbudivé slová, zajtra nastupujem do nemocnice na operáciu BK na PR nohe a veľmi sa bojím, po prečítaní Vašeho príspevku už trocha menej, ďakujem.