Mňa operovali 30.10.2009 v Ružomberku. Bolesti zmizli hneď po operácii. Samozrejme, že pooperačné bolesti sú, ale treba to povedať sestrám, dajú Vám lieky. Starostlivosť je výborná, na každej izbe vl. prísl. /WC, sprcha/, televízor. Zvonček na sestry, ktoré sú veľmi ochotné a milé. Strava dobrá, stačí. Ja som bola v nemocnici týždeň, vo štvrtok ma prijali, v piatok operovali a o týždeň v piatok som išla domov. Musíte si zohnať dvoch darcov krvi, nemusí byť rovnaká krvná skupina. Strata krvi je značná, ale oni počas operácie Vám tú Vašu krv nejako odsávajú, potom ju, laicky povedané, prečistia a tú Vám dajú hneď po operácii. Mne potom dali ešte pol litra asi na štvrtý deň. Vtedy sa to prejaví, že stehenná kosť vám prestane vyrábať krvinky, alebo čo, je nie som odborník. Do tej kosti Vám zacementujú kĺb. Ale ono sa to všetko napraví po transfúzii.U mňa sa to prejavilo zvýšenou teplotou a nevedela som sa zhlboka nadýchnuť. Ale lekári to už vedia, lebo vám berú krv na krvný obraz. Ranu mám asi 20 cm, ale to mi vôbec nevadí. Dnes som 5 mesiacov po operácii a chodím už bez palíc. Bolesti vôbec nie sú.Každému to doporučujem, netrápte sa. Operácia je nič, dajú Vám do chrbtice injekciu, ale to vôbec necítite, lebo Vám to umrtvia. Ja som chcela spať, tak mi dali do žily nejakú injekciu nevedela nič. Nechcela som počuť ako to tam pília, sekajú alebo čo robia. To musíte povedať doktorovi dopredu a potom na operačke tiež, že chcete spať. Zobudíta sa len na pooperačke, kde ste 1-2 dni, pooperačné bolesti sú, ale treba si pýtať lieky. Najhorší je ten týždeň po operácii, musíte ležať na chrbte, potom Vás rehabil. sestry naučia prevaliť sa na neoperovaný bok. Doma je to už super, rodina sa postará. V Ružomberku mi dali nástavec na WC, lavičku na sedenie do vane, držiaky do vane a na WC. Rodina musí vyvýšiť posteľ a vôbec, kde bude sedávať, lebo mňa po troch mesiacoch začali veľmi bolieť kolená, dvíhate sa kolenami.Neseďte na nízkom gauči, stoličkách a pod. Keď som prišla domov ešte som zato nejakú tabletku zobrala ale tie hrozné bolesti boli preč. Potom musíte cvičiť. V nemocnici Vám dajú taký manuál, podľa ktorého musíte cvičiť. Hlavne, aby sa niekto o ocina staral, lebo sa nesmie zohýnať, nič nepreháňať, aby sa noha nevykĺbila. Vrelo doporučujem Ružomberok, sú tam naozaj dobrí lekári aj sestričky. Prajem všetko dobré, skoré uzdravenie a dúfam, že ma tu zas nejaké Lesia nesprdne, ale ja som len laik, ktorý to všetko prežil na vlastnej koži.
Pre všetkých, ktorí sa rozhodujú či operovať kĺb, doporučujem dobre zvážiť, či operovať, alebo hľadať inú liečbu - doporučujem inú liečbu, napr. akupunktúrou by sa vám kĺb zregeneroval a bolesti by zmizli a mali by ste svoj kĺb a nie kus železa!
Zdravim. Moja mama ma 68 rokov a ma sa rozhodnut ci podstupi operaciu bedrovych klbov. Chcel by som vediet ci clovek v jej veku zvladne tak narocnu operaciu. Ak mozte tak poradte, dakujem. Getta
Mam uz asi rok bolesti praveho klba a nohy, rok som chodila na neurologiu a liecila som sa na chrbticu (posunute platnicky) a dnes som bola na ortopedii (na vlastnu ziadost) a p. doktor mi povedal ze mam totalne zniceny klb, III:-IV stupen, ze kde som bola doteraz a objednal ma na vymenu klbu na rok 2014. Nevedela som, ze je taka dlha cakacia doba, ake mate vy skusenosti? Mne sa to zda strasne dlha doba. Ako sa da vybavyt operacia v Ruzomberku, pocula som ze je to nemocnica na urovni, len neviem, ci ma tam zoberu, ked som nie z Ruzomberku. Prosim poradte.
My sme boli v RK v novembri 2010, nie sme z RK, ale nas vzali. Treba ísť skoro ráno, pretože je tam veľa ľudí. A na operáciu sme objednaní na november 2011. Takže čakáme rok.
Pani Helena, velmi pekne dakujem za povzbudivé slová, zajtra nastupujem do nemocnice na operáciu BK na PR nohe a veľmi sa bojím, po prečítaní Vašeho príspevku už trocha menej, ďakujem.
Mam zniceny klb po havarii /4. stupen/, chcel by som vediet, ci po operacii budem moct rekreacne sportovat, mam 54 rokov?
Dobry den, ja mam 49 rokov a pred 9 rokmi mi vymenili bedrovy klb za umely, pretoze som ho mala uplne zniceny, koxatroza 4. stupna. Operovali ma v Bratislave v ruzinovskej nemocnici. Odvtedy sa mi zivot zmenil o 100 percent k lepsiemu. Ja, co som sa uz len doma potahovala, 100 metrov som nepresla, dnes chodim, pracujem, cvicim zumbu, bicyklujem a plavam. Problem zmizol z mojho zivota. Neverim v ziadne zazracne liecitelske metody, pri totalne opotrebovanom klbe pomoze jedine operacia. Netreba sa bat. Ja som to vsetko velmi dobre zvladla. 10 tyzdnov po operacii som chodila bez barli a hlavne bez bolesti. Samozrejme pooperacne bolesti boli, ale tie sa zdaleka nedaju porovnat s tymi, co boli pred operaciou. Ti ludia, co ich maju, vedia presne o com hovorim. Rozhodnutie, dat si vymenit opotrebovany klb za umely bolo najlepsim rozhpodnutim v mojom zivote. Preto vy, ked mate len 54 rokov, nevahajte a utekajte na operaciu cim skor. Za pol roka budete fit a mozete sa vratit do normalneho zivota. Drzim vam palce.
Som z Martina a chcel by som vedieť, aká je čakacia lehota na bedrový kĺb v Ružomberku.
Čakacia doba závisí od toho, v akej poisťovni ste. Ja mám Union, v júli 2011 som bola za ortopédom a objednal ma na september 2011. Nakoniec som bola operovaná v októbri kvôli viróze. Pokiaľ viem, najdlhšie čakacie doby má Všeobecná zdravotná poisťovňa.
Dobry den, aj ja by som chcela prispiet svojimi skusenostami. Tiez som cakala rok v poradovniku. Ale v ktorom som sa dozvedela az neskor, my pacienti si naivne myslime, ze cakame na poradie v zdravotnej poistovni, ale to nie je pravda. Pretoze je som sa informovala v ZP a tam som vobec v ziadnom poradovniku nebola zaevidovana a odporucili ma konkretne na nemocnicu, kde mala byt operacia vykonana nemocnica v NZ a tam maju svoj poradovnik a robia ako uznaju zavhodne a mala som cakat min. dalsi rok aj ked som mala nesmierne velke bolesti. Nakoniec som si priplatila a sla som na sukromnu kliniku a za 2 mesiace som bola po operacii a som velmi spokojna.
Cakam uz rok na vymenu bedroveho klbu. operovat ma maju v b. bystrici. ma niekto skusenosti s touto nemocnicou? poistenie platim do vseobecnej zdravotnej.
Ja mám takisto od narodenia kratšiu nohu. Mala som ju 2 cm a už mám 4 cm. Tiež mám ist na operáciu bedroveho klbu ale už od 30 mám bolesti. Teraz mám 37 rokov ale je to čím dalej horšie. Liečba sa dá iba operáciou dom pol roka by ste mali byt fit.
Nerob take vedi s toho klbu mne menili klb a po trch mesiacou som nastupil do prace
Pisem na vas inzerat informacnich novinkoch o vasej starostlivosti. Jetu taka vec mam kamaratku menom. Zuzana Tomkova je samoplaticka pistneho
Dlhu. pritom jej stat hradi poistovnu pritom je chora
Na bedrove klbi mala ist na operaciu avas kontrolni
Ze vraj kontrolni lekar podotykam uctovnik a hulvat co sa nezna spravat ku ludom a ne ku marodom slovom ignorant ktori ignoruje aj odbornikov totoje mouj nazor. ze nejde ozdravie ale o eura a kapital.
Idem na ýmenu umelého klbu viete mi poradiť tí čo už máte potom akú obuv si mám zobrať do nemocnice, predpokladám, že to nemôžu byť šľapky ale cela uzavretá papuča alebo teniska. Ďakujem
Úplne Ti Kika postačia obyčajné šľapky, napr. aj korkové. Do sprchy sa nedostaneš, iba na WC asi na 2-3. deň, na druhý deň budeš cvičiť na posteli, na tretí deň sa prejdeš po izbe na barliach a potom na ďalší sa vyberieš aj na prechádzku po chodbe. Len je nepríjemné cvičiť na posteli v nočnej košeli, pižamové nohavice je zase problém obliecť, lebo budeš najskôr zacievkovaná a z rany budeš mať dva vývody (neviem odborný názov). A ked pôjdeš domov, obuť sa Ti určite pomôžu. Takže mne ozaj postačili korkové dreváky. Veľa šťastia.
Ďakujem tiMilka za radu. Ty si už po operácii? Kde ťa operovali? A ako sa cítiš? ja idem vo februári na Antolsku do BA mám všelijaké pocity.
Samozrejme, operácia je obmedzená vekom a zdravotným stavom, ale také slová, že klb sa Vám zregeneruje akupunktúrou je total blbosť pri opotrebovaní III. a vyššie. Tu pomože jedine operácia. Verte, pracujem na špecializačnom ortopedickom odd.
Bohu žiaľ, stane sa to že nohu predĺžia, a niekedy sa nepodarí kĺb vykorigovať, ale treba si zadovážiť ortopedické vložky alebo podpätenku.