Zdravé kosti potrebujú vápnik

O vplyve výživy na zdravie ľudského organizmu sa v dnešnej dobe uvažuje a hovorí stále viac. Najčastejšie sa vplyv stravovania a životného štýlu spomína v súvislosti s civilizačnými ochoreniami, akými sú chronické srdcovo-cievne ochorenia a metabolické ochorenia – ateroskleróza, cukrovka alebo tzv. metabolický syndróm.



Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/11727-zdrave-kosti-potrebuju-vapnik

Som čítala, že mlieko, ak ho človek pije vo väčších množstvách, zakysľuje telo´, spôsobuje tým v tele reakciu, ktorá si naopak z kostí vápnik čerpá. Takisto je nezdravé piť mlieka veľa, spôsobuje rakovinu (viď materiál China study). Alternatívou, ktorá je zelenšia a zdravšia sú brokolica, špenát, …

Ahojte chcela by som obnoviť túto diskusiu a vlastne by som potrebovala radu. Už dlhšie bojujeme doma s tým, že náš milovaný syn má problém dostať do seba čokoľvek, čo obsahuje vápnik. Čiže mliečne výrobky u nás nemajú miesto, teda v jeho jedálničku nejako miesto nemajú, čo ma mrzí, lebo viem o aké podstatné vitamíny sa tým pripravuje. A rada by som vedela čo s tým robiť. Nútiť ho jesť takéto veci nechcem, ale ako inak mu zabezpečiť tie vitamíny?

v tomto nie si sama :frowning: aj ked nehovori sa mi to lahko, nerada to priznavam, ale tento problem mame aj my, len nerada o tom hovorim, pretoze raz som toto spomenula pred kamoskou, ze nemozem do malej dostat mlieko od isteho obdobia vobec a ta mi hned zacala davat prednasku ako si to predstavujem, ze ved je potrebne aby ho pila a neviem ako jej vysvetlit, ze proste neviem ho do nej dostat :frowning:

Na jednej strane si ma aj potešila tým, že v tom nie som sama, ale moc nie som nadšená z toho, že neviem ako toto vyriešiť. Ako si pomôcť. Čo urobiť.
Vieš ako je to s kamoškami, mám to podobne, každá má pocit pomaly, že vie všetko na svete :frowning:

Toto absolutne neries, tie tvoje kamosky su mozno na tom podobne, ze maju o niektorych veciah problem rozpravat. Netrap sa tym, podstatnejsie je teraz tento tvoj problem vyriesit. Viem ako sa citis, citila som sa tiez tak pred rokmi, snazila som sa vsemozne dostat mliecko do synceka a vobec sa mi to nedarilo. Pritom vapnik, ktory mlieko obsahuje je pre deti vo vyvoji velmi dolezity!

Je to možné, neviem čo všetko prežívajú, ale ja už toto potrebujem vyriešiť, dostať sa z toho, lebo som nešťastná. Mám pocit, že som zlá mama, keď proste neviem dať svojmu synovi vitamíny, ktoré potrebuje. Sama viem aké je to dôležité, ale čo s tým, keď mi to proste nechce??

potom sa snaz dat ich nejako inak, v lekarni si sa neskusala popytat, co by ti odporucali? ved vitaminy sa daju dat detom aj v inych formach :slight_smile:

Kolko rokov ma? Premyslam, ci by vysvetlovanie nepomohlo. Ze by si mu vysvetlila preco by to mal. Nad tym si neskusala porozmyslat?? :slight_smile:

Lenže ako, nechcem zbytočne kupovať niečo, čo nebude prinášať výsledky. Bojím sa aby keď niečo kúpim aby to neboli vyhodené peniaze a aby to viac neuškodilo jak pomohlo. Som trošku skeptik no v týchto veciach :frowning:

Daniel bude mať zachvíľku štyri roky. Veľa vecí mu vysvetľujem, lebo vidieť, že chápe, ale myslím, že toto je taká vec, čo tak malému dieťaťu nevysvetlím aj keby som veľmi chcela. To ako keď by si chcela vysvetliť pubertiakovi nech sa učí do školy, lebo tá škola sa mu zíde. Tiež nechápe a myslím, že toto by boo podobné, že zbytočná moja snaha.

myslíš, že už v takomto veku je nejako veľmi potrebné dbať na vápnik? podľa mňa netreba z toho dáko vedu robiť, či?

Ja akože som nemala a ani nemám v úmysle robiť z toho nejako vedu, to nie. Len ma to trápi. Lebo viem, že vápnik je dôležitý. Predsa keď deti rastú, tak na kostičky je potrebný nie?
A keď ho nebudú mať dosť v tomto období tak mám obavu, čo to môže spôsobiť :confused:

sak, ale v lekarni by ti poradili nieco, predsa len tie lekarnicky musia mat nejake znalosti aj v tomto smere, aby vedeli poradit odporucit, ked nastanu taketo problemy nemyslis? ale chapem to, ze nechces len tak dat hocico prve co ti pride pod ruku a to som celkom aj rada, lebo ja som v tomto rovnaka :slight_smile:

Stravou sa da mnoho vitaminov doplnit, len to by ich deti museli chciet jest a najma aj ked sa nam podari dostat do deti nieco co obsahuje vitaminy, tak moze byt problem s ich mnozstvom, ze aj tak nebude dostacujuce to mnozstvo. Chapes co myslim?

ale prečo v tomto veku? nestačí to riešiť u detí až v puberte? keď vtedy sa najrýchlejšie vyvíjajú? že ten rast je v tom veku taký rýchlejší??

To chapem teda, jasne, kazde dieta je ine, niektore proste nieco chape skor, nieco nie.
Potom fakt asi najvhodnejsie bude dodat tie vitaminy, ten vapnik inym sposobom, to bude najjednoduchsia cesta a asi aj najrozumnejsia :wink:
Romcitika v puberte? Deti rastu od prveho dna, co su na tomto svete a ked maju okolo troch, styroch rokov, tak by som povedala, ze prave vtedy je toto najpodstatnejsie

To je otázne si myslím, mať asi nemusia, mali by mať, ale či majú to už je druhá vec. Jasné, že nechcem, veď ide o moje dieťa! Tomu nedám hocčo :slight_smile:
@matulina A to ešte vedieť, aké množstvo je potrebné aby dennodenne prijali, že koľko toho treba aby to malo zmysel, aby to malo vplyv na to na čo to má mať :open_mouth:

Prečo v tomto veku? Opýtala som sa na to z dôvodu, že vidím, že máme istý problém doma, začala som ho teraz registrovať vo väčšej miere a ozaj nie som ochotná čakať do puberty alebo neviem ešte koľko rokov len na to či sa niečo zmení. Ak viem niečo urobiť ja teraz, že nejakú zmenu, pomôcť, dať tie vitamíny, tak to chcem urobiť.
@heraldina Lenže akým iným spôsobom čo kúpiť, aby to malo zmysel? Ako viem, čo by bolo to nazvem to, že správne?? :open_mouth:

k tomu dobre pristupujes :slight_smile: hlavne by bolo fajn, ked uz nieco das, tak aby to obsahovalo mozno aj viac vitaminov, ze nie len cisto vapnik :wink: