Tak ja som mal tento problem davnejsie. Navrelo to, prasklo, navrelo, prasklo az ma to prestalo bavit a isiel som na operaciu. Chirurgicky vybrali, vsetko v poriadku-rana zahojena. Upozornili mana recidivu, cize jednoducho ze sa mi to moze vratit. Teraz je jul 2014 a pred tysdnom mi to znova navrelo, ale za tri dne tak, ze som sa nemohol zohnut, nemohol som lezat, nemohol som nic-do toho horucka. V pondelok vecer to samo prasklo, tak mi to manzelka vytlacila. Samozrejme ostal mi tam otvor ako po ceruzke. Manzelka mi na to rano vecer priklada obklad z nechtika lekarskeho. Dnes je piatok a rana na 90% zahojena. Co bude dalej, neviem. Teraz som v zahranici, pridem domov a budem riesit s doktorom. Kedze sa mi to zopakovalo, tipujem na nejaky zapal v tele, alebo uz ozaj neviem co. Drzim palce v rieseni. Co uz, aj taky je zivot.
Dobrý deň, po prvý krát sa mi na zadku utvoril absces. Asi po 3 dňoch som išla k lekárovi. pichol mi umrtvovacú injekciu a rozrezal nič strašné. Toto by prežilo aj malé dieťa. Hnis mi začal vytekať a dal mi tam tú gumovú hadičku. Strašne ma to bolelo a potom sa mi velmi uľavilo. už môžem normálne sedieť bola som na prvý prevez po “operácii” a potom sa mi to tak zlepšilo že idem až za dva dni. Takže vôbec sa nebojte bude to OK
Ach ludia lezim stiry dni v posteli boli boli a hrcka. zatial malicka neviem co robyt… poradte mi cakat a potom riesit ci ist…
Ach ludia lezim stiry dni v posteli boli boli a hrcka. zatial malicka neviem co robyt… poradte mi cakat a potom riesit ci ist…
Áno, tak ako píšete “je lepšie liečiť to inak”. To znamená prejsť od hľadania “čo by pomohlo” k hľadaniu a následnému riešeniu príčiny-teda spúšťaču tohto zdravotného problému.
Ako tu čítam vaše príspevky mám dosť :- ( dbez mi absces vyrezali na chirurgii a zajtra mam ísť na výmenu drenaže ale tak sa bojím keď som si prečítala príspevky. Tak prosím vás bolo to pre vás bolestivé alebo ste to vedeli zniesť… ja som totiž dosť citlivá ale dnešok som prezila
Pokial som dobre rozumel, tak Vam vypustili hnis a zaviedli dren. Predpokladam, ze budu robit preplachy antiseptickymi roztokmi. To som absolvoval tiez. Je to neprijemne ale nie bolestive.
To je len vsak len zaciatok liecby. Robi sa to preto, aby sa upokojil akutny zapal. Pricinu toho zapalu (cystu, alias sinus pilonidalis) vsak moze odstranit az operacia, pri ktorej by mal chirurg vybrat samotnu cystu.
Mne pred operaciou robili este rentgenologicke vysetrenie ( fistulografia) , pri ktorom mi vpichli do oblasti drenu kontrastnu latku a robili snimky. Tym sa zistuje ako velka je cysta, ci ma vybezky a ak ano, kam siahaju. Cysty totiz casom rastu a robia tzv. chodbicky.
Ani toto rtg vysetrenie nie je bolestive.
Potom operacia. Neviem ci sa to robi vsetkym tak, ale mna operovali v plnej narkoze viac ako hodinu.
Viem, ze existuju / pouzivaju sa rozne postupy a niektorych pocas operacie zasiju, inych nechaju otvorenych. Do rany je zavedeny dren s podtlakovou flasou, resp. pri otvorenej metode spongia napojena na specialny prenosny pristroj vytvarajuci podtlak.
Ja som mal spongiu s pristrojom (volaju to “vac”, vacuum healing). Spongia sa meni kazdych par dni. To je bolestive, ale prve chvile, kym to opichavaju mesocainom na umrtvenir. Mne menili spongiu 3x. Super na tej metode je, ze pristroj odsava tekutiny a sekrety, ktore sa tvoria v rane (dutine) a pomaha tak hojit ranu. Chirurgovia vlastne potom len zmensuju pri vymene dalsiu spongiu a rana sa postupne zatiahne zdravym tkanivom. Nakoniec nechaju chirurgovia len malu dutinu / ranu, ktoru nechaju otvorenu a poslu pacienta domov. Rana sa osetruje roztokom a pouziva sa mast na podporu hojenia (granulacie). Neboli, len musite davat pozor na hygienu a postup prevazovania. Kontroly na ambulancii su vtedy samozrejmost. Rana sa hoji tyzdne, samozrejme je obmedzit sedenie, soferovanie atd.
Hovori sa ze otvorena metoda zabezpecuje vacsiu sancu ze sa to nezopakuje. Pilonidalne cysty sa niekomu opakuju ( vraj najma vtedy ak boli nedostatocne vyoperovane) Istotu Vam neda nikto. Ak Vas tato dg postihla, odporucam pytat sa chirurga na liecbu, postup atd. Pocul som ze nie vsetky poistovne hradia vakuovy pristroj.
Neviem, ci vsetko co som pisal, plati pre vsetkych, alebo len pre niektorych (s vacsimi cystami - moj pripad). Kazdopadne vsetkym drzim palce. Prezil som to a viem o com to je.
Zdravim,
Mam 29 rokov. Prvykrat sa mi urobili vredy v podpazusi mal som asi 22 rokov, spravil sa vred dal som visnovskeho mast alebo saloxyl a vred sa vstrebal, vred sa urobil kazdy polrok. (velkost slivky) Od 25 sa mi zacali vredy robit na slabinach a v podpazusi prestali sa robit (velkost vlaskeho orecha, slivky visne) absolvoval som kopec vysetreni (nemocnica KE saca, PO, SK) vybral som mnoho antibiotik intenzita bola asi tak ze 3 mesiace vred a1 mesiac klud (relativny klud vred sa zmensil, vytiekol hnis, ale nie uplne, samozrejme chirurgicke odtranenie bolo mozno aj 10 krat, vzdy sa to zjavilo opat (pouzuival som spec naplaste a nespocetne vela masti som za tie roky vyskusal:saloxyl bactroban, visnak, betadinne, rozne tetracyklinove maste, fucidin, imacort, kortikoidne maste… ) bola mi nasadena imunoliecba (pritom krvne testy mam vyborne resp mam trosku oslabenu imunitu, ale to ma kazdy 2 clovek). Na imunitu som vybral: imunor, polyoxidonium (najnovsia novinka) , igampliu, brali mi krv zo zily a pichali do zadku (diagnoza bola stanovena ako karbunkul a furunkul, acne tetrada) , momentalne uz rok a pol beriem infuzie Flebogammu… (este som bral rozne alternativne preparaty chlorelu, rakytnik a kopec dalsich)
Asi pred rokom a pol mal som 28 r. som sa odhodlal (chcel som skor ale kozna vravela ze to sa neoperuje, ze zbytocne taka rozsiahla oper. ) na rozsiahli chirurg zakrok urobili sa mi 3 vredy spojene dokopy velkost orecha, mal som 9 stehov, po tej operacii som mal pol roka pokoj, potom 3 mesice opat vred (chirurg ma nechceli uz rezat lebo caste opracie stensuju kozu) tak opat cca pol roka pokoj (relativny) a tento tyzden mam opat vred (velkost visne)… tak ze neviem z coho sa to robi, ani lekari nevedia pricinu a to som uz pochodil a vybral toho dost… samozrejme na infuzie chodim kazdy mesiac
Jedine co som spozoroval ze vredy sa ni robia vtedy ak som v strese ked mi netravi (citim zaludok a pomale travenie) ale bol som na gastre vraj vsetko OK- nasadil som si sam nospu a helicid) . tak ze pricina neznama a v slabinach mam vredy cca 4 roky (operacia pomohla ale na cas). Mometalne prikladam na noc visnak a saloxyl a cakam co bude… ale je to na nervy… Prosim o Vasu skusenost, pretoze ja fakt neviem kde by som ist. momentalne mam vred na slabine a na zadku hrcku ktora sa nechce ani vstrebat a ani vytiect… a vy ako ste na tom?
Ahojte. , môj 16 ročný syn bol prvý krát na oerácii v novembri 2013. Znášal to dobre, rana sa mu hojila super. Akurát mu zostala malá dierka, čiže absces pokračoval. Druhý krát mal operáciu jún 2014. Pol rany mu zašili, pol rany nechali otvorené. Mal veľkú ranu, mal vákuovú pumpu 5dní. Opúšťal nemocnicu po vyše týždni, s prenodnou pumpou, ktorá sa stále kazila. Bol pri mori, aby sa mu to zahojilo. Ale ani v októbri nech som robila čokoľvek, rana sa zle hojila.
Nakoniec mi bolo poradené, aby som vyskúšala Zepter lampu. No a zázrak sa konal. Natierala som mu to aj propolisovou masťou. Tým mu to vyhnisalo a pekne sa to zavrelo. Ešte stále mu to každý deň nasvecujem 8 minút. Ale po roku a pol, konečne žiadna dierka. Inak ja som si kúpila oveľa lacnejšiu verziu bio “zeprer” lapmy, nakoľko originál som mala požičaný len 10dní.
Tak vyskúšajte
Ahoj mam presne rovnaky problem… ako si ho vyriesila?
Z vlastných skúseností odporúčam navštíviť bylinkára…
Ahoj… dostal som injekciu do zadku, o tri dni pocitujem stale tvrdu hrčku a je to aj velmi mierne zacervenane, neboli to skoro vôbec, , ide o to ze stale ma trapi pocit že co ak je to absces, , mate niekto podobne skusenosti ?
Dobrý den ako to nakoniec. Dopadlo ? Boli ste na operácii ? Ci sa to uz nevrátilo ? Za odpoved dakujem.
Chcem sa opytat ako ste to vyriesi
Zdravim som operovany na sinius pilonidalna cysta a uz som desiaty den po operacii a stale su bolestí
Zdravím, vidím, že tetno príspevok ste pridal pred 5 rokmi neviem či si to ešte prečítate ale chcela by som vedieť či sa Vám to od vtedy nevrátilo. Tiež by som mala ísť na operáciu ale strašne sa toho bojím. Ďakujem
Som na tom rovnako, mne sa to vráti každé tri mesiace presne ako hodinky, aj teraz som po prepichnutí na antibiotikách a chystám sa na dovolenku len dufam že ma to nechytí tam lebo tam asi umrem. prvý krát sa mi to objavilo juny 2014 dnes je jul 2015 a už to mám 5 krát. jeden čas som si to pred spaním zachladila a natrela gáforovou masťou. No naposledy to nezabralo tak som skončila zasa v nemocnici. Mala by som isť na operáciu ale po tom čo napísal Ferdo sa toho velmi bojím. Fakt neviem čo mám robiť…
Dobry den, chcel by som sa opytat, ci je mozne pociatocne stadium sinus pilonidalis liecit retinoidmy / napr. Roaccutane / alebo ci by bola mozna aj biologicka liecba Humirou. Pravdepodobne mam recidivu SP. Nie som si ale isty, pretoze podobne cysty resp. vacsie vyrazky sa mi tvoria aj v podpazusi, na krku a chrbte. Podstatne je ale pre mna vyhnut sa radikalnemu operacnemu zakroku. Bola by mozna aj takato cesta liecby? Vopred dakujem za vas nazor
Ahojte, aj ja som po operácii pilonidálnej cysty, ktorej som sa strašne bála, lebo som si prečítala príspevky, ktoré sú tu. V nemocnici som bola týždeň, kým som mala v operačnej rane ten dren, ale bolesti som nemala vôbec, nič mi nemokvalo ani nehnisalo a na desiaty deň, ked mi vyberali stehy, bola už rana zhojená. Dnes som po operácii dva týždne (v piatok mi vyberali stehy) , nemusím už chodiť ani na chirurgiu, len som ešte PN, pretože mám sedavé zamestnanie, ale to riešim (myslím tú PN) s obvodnou lekárkou. Ranu už nemám ani prelepenú, je to suché, ja som šťastná, že mi to takto dopadlo a verím, že sa mi to nevráti.
Prosím vieš mi poradiť kde ta operovali? Nás to čaká a trocha sa toho bojím.. Hľadám nato dobrého chirurga. Akom si to mala štádiu? Trápilo ta to už dlhšie? Po operácii ako dlho nemôžeš ležať a sedieť,?