Absces

Ahoj Matka, reagujem na tvoj problem. Ja som uz tri roky po zakroku, no abaces sa uz nevratil, no zial ostala velka jazva, mrtve okolie celeho zad… Neurolog mi povedal, ze mozem byt rada, ze mi ostal funogvat konecnik. No ale aj ten robi uz sarapatu, mam 35, tak dufam, ze mi to vydrzi, aby som kvoli jednej malej hrcke skoncila s plienkami. Jedna znama mi poradila, ze vraj je na to dobre prikladat malincie listy, vraj to vytiahne von. Ja som to neskusala, ja som to mala obrastene vnutri na kostrici, takze muselo to ist von operacne, inac by to rastlo dokola. Ked ma isli operovat, tak pan doktor mi povedal len jednu vetu, radsej 30 zlcnikov ako jeden absces. Asi mal pravdu. Ja sice nemozem sediet, lebo vtedy ma to boli, ale uz sa mi to nevratilo. Ale som ako meteorologicka stanica, ked to zacne boliet a trpnut tak pride zmena, tak sa mi doma vsetci smeju, ze ake bude pocasie. Drzim palce, ale este jedno - urcite to treba dat operacne von.

Moja skúsenosť s abscesom je podobná ako u väčšiny z vás ťahal som to skoro rok až som sa rozhodol to zoperovať. Práve su tomu dva týždne, čo som po operácií abscesu tesne pri zadku. Nechcem zakríknuť, rana sa pomaly sceľuje, pretože po operácií zostala nezašitá na druhý deň po operácií som išiel domov, chodím pravidelne na kontrolu, výplach a betadinová drenáž. Po operácií to trocha bolelo, ale nadá sa to opísať, keď som to mal vyduté a naplnené hnisom alebo krvou, keď som už od bolesti nevedel vydržať, tak som si to ihlou prepichol a hnis vytlačil, chvíľu bol pokoj, ale teraz okrem toho, že chodím na kontrolu ani neviem, že som bol operovaný ak sa nevyskytnú iné komplikácie, odporúčam vyoperovať, samotná operácia trvala možno 1/2 hodiny v lokálnej anestéze.

Zdravím všetkých, ktorých trápi dg. cystis dermoidalis sacralis. Riešenie je výlučne chirurgické, a to radikálne excízii postihnutého miesta až na fascie (svalovej povázku). V prípade opakovaných incízii v lokalnej anestézii je to len riešenie dočasné, kedy v prípade recidívy nie je inej cesty ako excize (vybratie) celého útvaru. Vykonáva sa vo spinálnej anestézii (necítite vôbec nič od pasa nadol - oproti celkovej anestézii výhodnejšom Kvôli pooperačným kompl., manipulácia s pacientom a nižšie % recidív), alebo úplné anest., potom holenie lokality, rozrezaním , evakuácia hnisu a sekrétu z rany, preplach dezinfekčné, prípadne napustení Metylové modrá k zistenie chobotov, ďalej potom zavedenie drénu s hadičkou do nádobky a zašitie. Dĺžka hospitalizáciám asi 2-3 dni, potom prepustenie s kontrolami a preväzy, štandardný počet stehovej je cca 10, po výkone sa neodporúča min. 14 dní sediet. Drene s hadičkou je možné odstrániť, ak objem odpadu (sekrétu) z rany za 24 hodín nepresiahne 10 ml. Chirurg nasadím okamžite po výkone ATB (Amoksiklav) do žily na prevencie zápalu a teplôt. Veľmi dôležitá je svedomitá pooperačnej starostlivosti, preväzy a čistota. V prípade záujmu môžem odovzdať kontakt na pracovisko, ktoré je schopné vykonať v rámci jednodňovej chirurgie. Veľa šťastia!

Ahoj. Rada by som vedela ako to s tebou dopadlo. Ak mozes tak mi prosim napis. Neviem ci si cital co som ti pred par mesiacni odpisala ale dufam si na tom dobre. Eevee

Ahojte, tak u mňa to bol komplikovaný zákrok. Začalo ma to bolieť v piatok ráno s tým, že asi budem mať zlatú žilu, pretože som nikdy predtým nič podobné nemala, tak som si nechala poradiť, kúpila som si čipky ale bolesť neustúpila ani v sobotu ani nedeľu len tak, že som si dávala 800 Ibalgin. V nedeľu som išla na pohotovosť, kde mi dali Novalgin proti bolesti a hotovo. V pondelok obvodnej a chirurgovi / nevedela som sedieť, stáť, chodiť, ležať no nič / ten stanovil perianálny absces a hospitalizáciu. Na príjme ma nechceli prijať, lebo to nie je zavažné, ale nakoniec po vyšetrení ma prijali ale som musela absolvovať ešte vyšetrenie konečníka, kde sa ten hnis ukázal. Tak ma ten deň aj operovali aj 2, 3, 4, 5 deň pod narkózou čistili. Tak sa to skomplikovalo, že ten hnis išiel na všetky orgány a dostala som multiorgánovú sepsu. Ale lekári nič extra neurobili na moju žiadost ma zobrali na inú kliniku, kde ma hneď operovali a dali do umelého spánku, znova operovali a znova. Takto som spala týžden aj pol. Bolo to velmi zavažné, nedávali mi moc šancu prežiť ale podarilo sa to. Tak som strávila 6 týždňov v nemocnici. Mám jazvy po bruchu, zadok rozrezany ale sa to pekne hojí. Dúfam, že sa mi to nikdy nevráti a dám sa dokopy. Je to psychycká aj fyzická trauma do konca života. Tak držím palce, aby sa to nikomu nestalo. A lekárom či sestrám, ktoré sa vôbec nestarali / ležala som pošpinená na posteli / čo to zanedbali a tvaria sa, že sa nič nestalo, že je to moja vinna, prajem len to najlepšie!

Ahojte všetci, ja mám problém od štvrtku večera, cca. 22 hod, Práve sa mi skoro končila poobedná zmena v práci, keď som pociťovala bolesť v konečníku. Cestou domov sa bolesť stupňovala myslela som, že vyskočím z auta. Keď som prišla domov osprchovala som sa, dala som si čípok a natrela som si v okolí calciovou masťou a ľahla som si. V kútiku duše som dúfala, že bolesť ustúpi, ale naopak, nakoniec o 2 hod v noci ma manžel musel zaviesť na pohotovosť. Dali mi injekciu od bolesti a čakali 15 minút, či to prestane, ale neprestalo, tak mi dali ešte jednu na ukludnenie a na to aby som zaspala a poslali ma domov, že cez deň mám ísť chirurgovi. Tak som bola, tiež mi dal lieky Nolicina čapíky a v podelok mám ísť na odb. vyšetrenie. Stále to bolí, dokonca mi tam narástla hrčka veľkosti bobu. Doktor mi vravel, keď ma vyšetroval, že zatiaľ to na absces navyzerá, nekrváca to. Tak čo to je musím čakať až do pondelka. Prečo to narástlo?

Ja som práve 3 dni po zákroku ambulatne bez lokálnej anestézy (som tehotná), zákrok trval 10 minút, rez naostro cca 1,5 cm nad konečníkom, bolesť som nejako prežila, hoci to bol zlý zážitok ale predtým to bolo horšie (už sa nedalo sedieť ani spať, zimnica). Maste nezaberali, ani Aloe, keď hnis nemá kam výjsť, tak maste neporadia. Každých pár hodín mám čistenie rany na chirurgii, aby nedošlo k zápalu a teplotám. teraz Betadine mydlo na umývanie rany a každý 2. deň kontrola. Som takmer ok, rana sa pekne hojí, hoci ešte vyteká čo má, nezašíva sa, musí sa zhojiť sama. Kto máte tento problém, riešte skôr ako bude infikovaný organizmus celý. Bolesť sa dá prežiť, sú aj horšie.

Pekny vecer. Napisem sem par riadkov aj o mojom probleme. Asi pre rokom som navstivila lekara, lebo som mala problemy s konecnikom. Pozorovala som krv na toaletnom papieri a konecnik ma pobolieval. Po vysetreniach, robili mi aj sigmoskopiu, lekar stanovil diagnozu vnutorne hemoroidy. Takze rok som s prestavkami brala detralex a vyskusala rozne masti a cipky. Asi pred 3 tyzdnami sa mi to ale zacaalo rapidne zhorsovat, az mi pri konecniku narastla hrca velka ako fazula. Obvodna ma poslala na chirurgiu, kde mi to rozrezali a poslali ma na chirurgiu do nemocnice, ze si ma tam isto nechaju. Lekar mi tam ale do tej rozrezanej rany vtisol nejaku sondu, myslela som, ze od bolesti odpadnem. Vyslovil podozrenie na fistulu. Kedze bol piatok, poslal ma domov, ze si raanu mam umyvat. harmancekom a keby mi stupla teplota, ze mam okamzite prist do nemocnice, inak sa mam v pondelok prist ukazat. V pondelok tam uz bol iny lekar a ten ma poslal na fistulografiu. Je to vysetrenie, pri ktorom vam do tej rany vpichnu sondu a vstreknu vam do nej kontrasnu latku a potom zrengenuju. No a pptvrdilo sa to, ze z mojho abscesu sa vyklula fistula, kanalik ktory ide z hrubeho creva a vyustuje na povrch, v mojom pripade pri konecniku. Lekar povedal, ze by sa to malo vyoperovat, ale az potom, ako mi vylucia crohnovu chorobu, lebo vraj tieto fistuly sa tvoria prave pri nej. Takze ma caka kolonoskopia. Kedze som uz absolvovala sigmoskopiu ( to je vlastne ako kolonoopia, ale len po prvu klucku v hrubom creve) a dost ma to bolelo, poziadala som kolonoskopiu v narkoze. A kedze najblizsi volny termin je 14. 12. , dovtedy sa musim s mojim abscesom-fistulou trapit. Umyvam, dezinfikujem, a ked mi z nej zacne vytekat nejaka tekutina, strasne ma to boli. Vtedy nemozem ani chodit, len si lahnut. Ked vytecie, pomaly sa to ukludni a mozem zase fungovat. Ak sa mi crohnova choroba nepotvrdi, az potom mi to zoperuju. Takze do Vianoc budem takto fungovat. Inak musim povedat, ze je to hrozne neprijemne a bolestive, co ale isto vsetci viete.

Vred mám už po druhý krát v tej istej oblasti (nad zadkom). Trvalo skoro 2 týždne, kým sa mi zozbieral. Začalo to pichavou bolesťou. Posledných sedem dní som mala teplotu a noci boli úplne bezsenné však čo Vám budem hovoriť o bolesti, sami isto viete. Keď som ho mala prvý krát, pomohla mi domáca smolová masť, je to jedinečné za 2 dni bol hnis vytiahnutý a po týždni pokoj, no teraz to bolo horšie. Som momentálne v zahraničí, masť som nemala po ruke a z návratom abscesu som moc nepočítala, tak mi nezostalo nič iné, len si kúpiť v lekárni ichtyolovú masť a čakať či zaberie po 4 dňoch mi to prasklo a začal vytekať hnis. Už sa to pekne zmenšilo, ale hnisu tam mám stále dosť, tak si to po každom vytláčaní ošetrujem septonexom a prelepujem si to gázovinou. Je dobré nekonzumovať mliečne výrobky to podporuje tvorbu hnisu. A keď to praskne, je vhodné preliečiť antibiotikami a dať si pozor, aby to nezachladlo. K lekárovi by som nešla, mám z operácie strach a myslím, že by to ani nepomohlo lebo je to choroba, ktorá sa rada vracia. Tak držím palce!

Tom, budes taky dobry, posles mi kontakty na pracovisko, kde vykonaju take operacie! Dakujem, Caro.

Ahojte, vidim, ze nas nie je malo s podobnym problemom. V stredu idem taktiez na operaciu, mam znameho chirurga, odporucil mi jednoznacne chirurgicke odstranenie. Boliet ma to neboli ani mi nic “nevytrca” sem tam mi to iba krvaca, spozoroval som to asi v juni, nevenoval som tomu pozornost, netusil som, ze nieco taketo existuje. Snad sa rychlo zotavim, na skole skuskove v plnom prude + v praci PN.

No mam jednu otazku kazdy pisete, ze ste nemohli sediet, to mi potvrdil aj ten znamy ze priblizne 14 dni, ale rozmyslam aky je dovod? Pretoze si myslim, ze je jedno co robim so sedacou castou ci lezim na chrbte al. sedim, skor si myslim ze ide o opieranie kde uz rana moze byt namahana, nie? Posledna vec ma zaujima ako je to s “potrebou”, su nejake obmedzenia? Vsetkym skore vyliecenie =). Dakujem.

Neviem presne, kde ten absces mas, ale ak v konecniku, tak ano, asi 2 tyzdne sa mi sedelo dost tazko a co sa tyka velkej potreby, tak mi lekar predpisal duphalac na zmakcenie stolice. Uzivala som ho asi tyzden. Potom si treba davat pozor, aby stolica nebola moc tvrda.

V kostrcovej oblasti, ako konci chrbtica, snad to dobre dopadne. Dakujem.

Dobry den. Velmi nerad vobec citam tieto prispevky (chapete) ale dostal som sa sem kvoli obrovskym bolestiam, ktore som mal vcera. Priblizne raz za pol roka ma chyti obrovska bolest konecnika - niekedy pri vylucovani, inokedy len tak z nicoho nic tak ako vcera. Avsak vcerajskok ma neprijemne zaskocil. Isiel som si lahnut a v tom ma chytil “zachvat” bolesti cca. 8 minut, kedy som bol uplne bezvladny a mal som zimnicu. Cely som sa triasol az som citil maly krc v sanke a nevedel som s tym nic urobit. Som vystraseny asi ako kazdy, len som sa chcel spytat, ci niekto citil uplnu slabost a zimnicu pri bolestiach. Dakujem.

Dobrý deň. Asi pred siedmimi rokmi som si nahmatala hrčku pri kostrči. Bola veľká asi ako fazuľa. O dva dni neskôr už narástla do veľkosti slivky. Nemohla som sedieť ani chodiť. Obvodná lekárka ma poslala na chirurgiu, kde ma okamžite poslali na operačný zákrok, ktorý trval cca 1, 5 hodiny pod úplnou narkózou. Vyčistili to a zaviedli tam dren, ktorý mi po dvoch dňoch, každý deň čistili. Bolo to veľmi bolestivé. Celý pobyt (7 dní) som dostávala antibiotiká injekčne tri krát denne. Do dvoch týždňov sa to zahojilo a od vtedy je to úplne v poriadku. Príčina môjho abcesu bola dedičná a je pravdepodobné že sa to vráti.

Ľudia, veľa z vás si mýli pojmy operácia a chirurgický zákrok, ja som absolvoval chirurgický zákrok 3 krát v lokálnej anestézii a strašne to bolí. Išiel bysom aj na operáciu, kde sa vyreže celé ložisko z miesta, ibaže je to dosť ťažká operácia, po ktorej ostane rana otvorená až kým sa zahojí, čo trvá dosť dlho 2-4 týždne a kým sa to cele uzdraví to može trvať až rok! A takto vyzerá taká operácia http://www.google.sk/imgres?imgurl=http://nvvh.artsennet.nl/static/images/nvvh/AMGATE_6059_635_TICH_R1895831102339370.jpg&imgrefurl=http://nvvh.artsennet.nl/Artikel/Sinus-pilonidalis-haarnestcyste.htm&h=312&w=600&sz=23&tbnid=iadjECZJgqRPWM:&tbnh=70&tbnw=135&prev=/images%3Fq%3Dsinus%2Bpilonidalis&zoom=1&q=sinus+pilonidalis&hl=sk&usg=__b77N5Rru5cKYQX6ausLMr7nqGnE=&sa=X&ei=Hg1HTa7hAo-p8QPSttCuCQ&ved=0CDwQ9QEwBg (len pre silné žalúdky)

Dobry den. Tiez mam absces nad konecnikom ale este som s tym nebol u doktora. Prejavilo sa to tak ze som sa rano zobudil a mal som krvavy flak na boxerkach a potom som si nasiel take male dierky z ktorych po zatlaceni vytekala tekutina nie hnis. Neviem ci mam ist doktorovi alebo najskor vyskusat maste atd. kedze su tu rozne nazory na operaciu tak mam strach ze to nedopadne dobre a bude mi to strpcovat zivot. Nemam ziadne bolesti iba mi odtial tecie trosku krvi a tej tekutiny asi tak 1-2x za dva tyzdne. Vedel by mi niekto povedat v akom stadiu to prave je? Odporucate mi operaciu alebo najskor vyskusat skorocelovu mast alebo nieco podobne. Dakujem.

Som asi 3-4 tyzdne po operacnom zakroku na perianalny absces. Mohlo to zacat asi cez Vianoce a kedze som to v zivote nemal, tak mi trvalo kym som to skumal, az po nejakom case po Novom roku som skoncil v nemocnici. Od mladych cias som inac na zlatu zilu, ale je to nieco ine, aj ked v tom istom mieste. Pri kupeli vo vani som si nahmatal tesne v blizkosti konecnika taku podlhovastu hrcku asi 2-3 cm dlhu a bolestivu, co mi zasahovalo az do praveho sedacieho svalu. Mal som problemy sediet, tak som viac prelezal, ale pri obracani na posteli to bolelo. Citil som, ze nejake cipky a masti nemozu zabrat, tak jedine ist na chirurgiu. Tam samozrejme podozrenie padlo na hemoroid, dostal som detralex na ukludnenie a potom ist na rektoskopiu. Lenze trapenie neodislo, tak znova na chirurgiu a az ked som lekarovi povedal, ze to vyzera ako bolestivy zapal, tak hned v ten den som isiel do nemocnice a poobede bola operacia. Neprijemne bolo v ten den vysetrenie, pretoze v ambulancii doktor prst do konecnika - bolesti pri tom, na prijme doktorka prst do konecnika (aj ona musela vidiet, na co ma prijima) a potom v nemocnici na oddeleni prisiel lekar, ze co to mam (asi neveril) - tak prst do konecnika. Operacny zakrok pri lokalnej anestezii do stavcov chrbtice prebehol v pohode, tak asi 15 minut (inac doporucujem tuto lokalnu anesteziu - je lepsia, ako celkova, pretoze prebudzanie je ako po opici, teda neprijemne). Po operacii som bol asi dva dni na izbe, kontroly, sprchovanie konecnika. Rana je otvorena, bez zasivania, mierne krvacala. Problem mi nastal v den odchodu pri poslednom preveze, ktory mi dal poriadne “zabrat” - bolesti a najma v tom, ze tesne pred prevezom prisla na mna stolica po par dnoch zapchy a vtedy zacalo prenikanie stolicoveho mazu von cez konecnik. Som teraz 3 tyzdne po, ale krv prestala, mierny unik mazu je stale, takze musim tam davat gazove vlozky. Idealne by bolo byt teraz stale doma, teda klud, maximalna starostlivost o seba, nebehat, nemat stresy v praci, ale to nejde.
Co robim - niekolkokrat za den sprchovanie konecnika, vysusenie, vlozka z gazy. Snaha o pravidelnu stolicu rano, vecer (len nie v praci!), stolicu udrziavat stredne riedku - pomaha Duphalac. Po stolici ziadny toaletny papier - len sprcha! Pomaha aj obklad z odvaru repika. Je zaujimave, ze v nemocnici doporucovali po operacii aj sedacie kupele v harmanceku, ale osetrujuci lekar na chirurgii to nedoporucoval a nie harmancek, ale repik.
Uvidime, co dalej, ale mam trocha obavy o vratenie abscesu. Mam este ist na kolonoskopiu, ale teraz to este odkladam, pretoze rana nie je zahojena. Este som ju nevidel, ale uz sa chystam si podlozit zrkadlo, no neviem ci neodpadnem pri tom pohlade.
Nastastie pri stolici nemam zatial ziadne problemy - bolesti, krvacanie nie je a musim si zvykat nerobit z WC citaren, tak jako doteraz. To je najlepsi sposob, jako podporit hemoroidy.

Rozhodne Ti doporučujem nerobiť doma experimenty a ísť na chirurgiu. V Tvojom prípade to ani nemusí byť absces.

Nepoznám na sebe takéto niečo, ale poznám veľmi dobre obličovú koliku a viac krát za život. Preto Ti verím, že máš stresy z toho, čo by mohlo prísť. Ja tiež z mojej koliky, ale radšej na to nemyslieť