Absces

Čo s tou “potrebou”? Pozri môj príspevok vyššie, u každého to môže byť inak, ale jedno platí, že o to sa treba starať ako o malé bábätko - pravidelná stolica (potrebné najmä na správne fungovanie hrubňeho čreva) Po stolici žiadny toaletný papier (to je šmirgeľ na konečník) ale sprcha, prípadne detské mydlo. Stolicu udržiavať radšej mäkšiu ako tvrdšiu, správnou stravou (vlákniny), dobrý je aj Duphalac - je na predis, ale predajú ho v lekárni aj na voľno. Na WC-ku urobiť čo treba a nezdržiavať sa, teda nerobiť si tam čitáreň.

Dobrý deň. Pred asi 2 rokmi som si nahmatal hrčku pri kostrči, no dal som si ju vybrať až pred 4 týždňami. Odkladal som si to, pretože som sa bál chirurgického zákroku, aj keď som vedel, že iná možnosť odstránenia nie je. No po operácií sa o mňa doktori natoľko nestarali, žiadne preväzy, ani antibiotiká proti zápalu, proste od dverí sa spýtali, či je všetko v poriadku a potom odišli. Hadičku som tam mal iba 2,5 dňa a ani keď som sa spýtal doktora, či nevadí, keď to ešte teče, povedal že nie, a prepustili ma domov. V tom by nebol žiadny problém, keby sa to normálne zahojilo. Lenže ubehli už 4 týždne, stále mi to mokvá, do školy chodiť nemôžem, keďže sedieť tak dlho by som nedokázal. Teraz chodím do ambulancie na preväzy už 7 krát. Doktori tvrdia, že sa to bude hojiť ešte od 2 týždňov až po niekoľko mesiacov. Som z toho zúfalý, pretože celé dni byť zavretý doma a vkuse počúvať, že sa to ešte ani po takom dlhom čase nezlepšuje, je deprimujúce. Poraďte prosím, čo by som mal spraviť. Ďakujem.

Mily Remo, tiez som po operacii takeho abscesu. Ja som bola na peracii v polovici novembra a problemy ake pises mam dodnes. Vcera som bola na kontrole po 3 mesiacoch a lekar mi povedal, ze po 3 mesiacoch by to uz malo byt zahojene. Objednal ma znovu na operacny zakrok, ze to tam vo vnutri pozru a precistia. Nemam z toho dobry pocit. Mne robili uz aj kolonoskopiu a lekar na gastre mi povedal, ze ak sa to nebude hojit, posle ma eate aj na vysetrenie tenkeho creva. Drzim ti palce, nech to tebe dobre dopadne a nech sa ti to rychlo zahoji.

Ahoj Ivka, vďaka za Tvoje slová a povzbudenie. Dnes som začal so sedacím kúpelom z repíka, uvidím, čo to spraví. Mne hneď po prepustení operujúci lekár doporučil tak o mesiac urobiť v nemocnici kolonoskpiu, zatiaľ som nešiel, konečník ešte nie je celkom fit. Dnes som si to pozrel v zrkadle, nie je to dobrý pohľad, ale čo už. Rana je dosť hlboká a vyzerá to podľa mňa, že aj taká ostane.
Stále to mokvá, v noci si nedávam gázu, pretože ináč cez deň trocha tlačí. Tak aspoň v noci nech si oddýchne. A to som mal v pláne teraz kúpiť chopra, tak neviem, čo na to povie moj zadok.
Tebe tiež držím place, nech sa to zlepší, Hovorím si, že aspoň nech to vydrží tak 40-50 rokov bez problému a potom nech si robí čo chce.

V prvom rade vydržať a byť trpezlivý. Na to sme tu na tejto zemi, aby sme trpeli (za tú Evu, čo odtrhla jablko, ktoré nemala). Nie si sám, moja vizita na izbe trvala asi 3-5 sekúnd a aj to len tesne pred dverami. Ja to mám ako ty, tiež to mokvá a musím do práce, kde ma čakajú len stresy. Vydrž, treba na to čas, hygienu a pravidelnú stolicu. Žiadny toaletný papier, len sprchu.

Ahoj Remo, mne tu kolonoskopiu robili este pred operaciou. Chirurg to proste operovat nechcel skor, kym mu gastroenterolog nepotvrdil, ze nemam crohnovu chorobu. Ak by ju potvrdil, neoperoval by ma. Vraj by sa to liecilo inak. Ja som hrube crevo mala v poriadku, ale kedze sa to podla nich nehoji, tak ako sa ma, chcu vysetrit este tenke crevo a 7.3. idem znova na chiru na operaciu. Tiez mi vadi, ze chodim stale s gazou a obcas mi to krvaca. Nastastie do prace nechodim, lebo ked musim ist cez den parkrat na WC, vzdy potrebujem sprchu. Pekny vecer.

Ivka, potešila si ma, že si odpísala. Včera som sa práve chcel opýtať, ako si znášala kolonoskopiu. Ja mám z toho zákroku obavy, zadok nie je ešte o. k. , ale podvedome mám skôr obavy z výsledku. Viem však, že tam budem musieť ísť. Skús si gázu v noci nedávať, pokiaľ je to v takom stave, že sa to neprejaví na postelnom prádle. Večer by som si dal sedací kúpeľ z repíka a ráno hneď sprchu. Berem to tak, že treba zadok donútiť aspoň v noci neblbnúť, lebo ak mu tam dáš gázu, zvykne si na to a pojde “veselo ďalej”. U mňa to mokvanie je najviac pri dennej aktivite, čím viac behám a pohybujem sa, tým sa to viac prejaví. A cez deň som nútený nebyť v kľude, ani cez víkend ako teraz som neustal. A zase zajtra
kolotoč v práci.
Keď si ešte (možno) parkrát odpíšeme, tak by ma aj zaujímalo, čomu sa venuješ, keď si doma, teda či si na PN, alebo si ináč zamestnaná. Ja nie som na PN, ale som z PN (teda Piešťany)
Daj mi informácie o Tvojej skúsenosti z kolonoskopie, ďakujem.
Prajem pekný večer a lepší ďaľší týždeň

Ahoj Remo, kolonoskopiu som absolvovala v narkoze. Asi pred rokom som bola na sigmoskopii, je to vlastne take vysetrenie ako kolonoskopia, ale len po prvu klucku v hrubom creve, co je asi takych 40 cm a mna to. Teda dost bolelo. A brucho po vysetreni som mala hrozne nafuknute a priserne bolelo. Takze ked mi povedali, ze musim ist na kolono, tak som povedala, ze ano, ale jedine v narkoze. Je to taka slabsia narkoza bez intubacie a za pol hodinku som bola aj zobudena a hlavne bez bolesti. Ale je to individualne, napriklad moj otec chodi na kolonoskopiu kazde dva roky a vzdy je v pohode a vravi, ze sa to vydrzat da. Co je ale este dost neprijemne, je vycistenie creva. Priprava trva 3 dni, a ten treti den pijes prehanadlo a len pijes a sedis na wc ;-). Ale prezit sa to da, takze ak musis, tak chod. Cim skor, tym lepsie. Drzim palce.

Ahoj, prosim Ta mozes mi dat kontakt, kde sa robia tie operacie? Dakujem. Email alina21@azet.sk, este raz dakujem.

Dakujem, uz sa to konecne zlepsuje. Odporucal by som kazdemu, kto uz musi taketo nieco podstupit, liek Wobenzym (aj ked je to pomerne drahe, vysledok stoji urcite zato). Po operacii zabranuje mokvaniu a podporuje hojenie. Po tyzdni uzivania som bol schopny uz aj ist do skoly a prestalo to mokvat a hoji sa to. Len nechapem, preco mi to lekari uz davno neodporucili. Pokial to neuzivas, toto je dar z nebies. Prajem skore uzdravenie.

Ahoj, mam problem, ked si utieram konecnik, tak som zbadal krv na papieri, svrbenie konecnika. Poradte prosim.

Treba ist k lekarovi. Cim skor, tym lepsie.

Zdar, ja som mesiac po operacii a tiez mi to stale mokva a co? Vravia, ze sa to hoji dobre a do skoly mozes ist s kludom, ja mam od zajtra matury, dokonca aj cvicit s tym mozem.

Dobry den. Vazeny, ja som bol operovany na absces 3x este na vojne pred 25-timi rokmi a stale ho tam mam. Je relativne v pokoji, len obcas mi to mokva. Najhorsie je to, ked sa celkom uzavrie a zacne sa nalievat. Je to bolestive. Vtedy pouzivam vysnovskeho balzam, ktory vytahuje hnis. Stale pouzivam kusky gazy na vysusovanie. Naucil som sa s tym zit a normalne pracujem.

Raduz, co je to za balzam a kde sa da kupit? Ja som tyzden po druhej operacii. Chceli zreparovat este tu staru fistulu a pri operacii nasli dalsiu a ovela vacsiu. Tak znova chodim s gumockou, ktoru kazdy tyzden dotahuju. Moc neprijemna zalezitost. Tiez ma pripravili na to, ze uplne v pohode to uz nebude a ze sa to bude mozno opakovat.

Tak to zalezi od viacerych faktorov. Ja som to mal pomerne velke a dost v neskorom stadiu mi to vyberali, len samotna rana mala okolo 15 cm. Este teraz chodim s tym k doktorovi, no do skoly uz chodim davno. Zlepsuje sa to pomalicky, no v tej dobe by som dlhsie ako par minut na stolicke nevydrzal sediet, prajem teda skore uzdravenie.

Ahojte. Vidím, že sa tu viacerí venujú viacerým témam. Takže aj ja niečím prispejem k diagnóze sinus pilonidalis. Pred piatimi týždňami som absolvovala operáciu, ktorá prebiehala v spinálnej, teda lokálnej anestézii. Pooperačná rana sa nezašíva, ponecháva sa otvorená. Po operácii ma z nemocnice prepustili po dvoch dňoch. Odvtedy mi chodia domov robiť zdravotné sestry denne preväzy a čistenie pooperačnej rany. Prvé dva týždne boli trochu nepríjemné - obmedzený pohyb, bolesť, nemožnosť sadnúť si, … Po dvoch týždňoch sa stav začal rapídne zlepšovať, momentálne nemám žiadne bolesti ani preväzy už nie sú bolestivé. Moja rana bola po operácii cca. 14 cm dlhá a cca. 7 cm široká a na hĺbku cca. 4 cm. Podľa vyjadrení chirurga v deň operácii povedal, že liečba bude trvať cca. 4 mesiace vzhľadom k veľkosti operačnej rany. Ale po piatich týždňoch to vyzerá tak, že o také dva týždne budem schopná ukončiť PN a začať pracovať.
Všetkým, ktorí sú momentálne po operácii a zotavujú sa, alebo tým, ktorých operácia ešte len čaká odporúčam užívať vitamíny a Wobenzym. Výrazne to napomáha k urýchleniu hojenia rany. Ja od prvého dňa po operácii beriem 3x denne Wobenzym, a 1x denne vitamín C, Zinok, a vitamín E. Toto všetko pomáha tvorbe nového tkaniva a prispieva k urýchleniu hojenia.
A ešte pre tých, ktorí ovládajú angličtinu doporučujem navštíviť stránku www.pilonidal.org kde sa dozviete kopec užitočných rád ohľadne tejto diagnózy a najmä množstvo dôležitých informácii k tomu, čo robiť, ako sa starať o pooperačnú ranu, aké náplaste používať, aké vitamíny užívať a podobne. Samozrejme aj množstvo príbehov od ľudí, ktorí túto operáciu prekonali.

Ja s tým nemôžem cvičiť, sedieť a dokonca to vraj mám udržiavať suché. Som síce len 1 deň po operácii, ale všetci tu píšete, že sa to hojí dlho, asi sa mám na čo tešiť. :frowning:

Ahojte, zaujala ma tato tema, sam som absolvoval operaciu perialneho absesu 3x. Prvy raz to bolo asi najhorsie, lebo som nevedel o co ide, vysoke teploty a opuch v priestore konecnika. Po spinalnej anasteze my to otvorili a vycistili potom dreny a vyplachy. Zhruba po 2 rokoch podobne priznaky, 2 dni pred Vianocnymi sviatkami, takze v rodine smutok, ze ocko bude na Vianoce mimo rodiny, ale nastastie som bol zavcasu a operacny chirurg ma na druhy den pustil domov. Po 3 x s vysokymi teplotami po hospitalizacii v preplnenej nemocnici mi robil operacny zakrok lekar, ktory ma rozrezal az do hlbky peanu, asi to tak malo byt asi. Dnes po troch zakrokoch v tej istej oblasti vedla konecnika pri zatlaceni na stolicu alebo v kupeli vo vani tenka pokozka praskne a krvaca. Cize som zvyknuty na maximalnu hygienu, umyvanie po stolici. Aj to nie je pri mojej profesii vzdy jednoduche, pracujem na stavbach. Nikdy by som to nepisal, ale zaujali ma prispevky otvorene na tychto strankach. Je super, ak si ludia vedia aspon poradit takymto sposobom.

Keď mi minulý týždeň chirurg stanovil diagnózu Sinus pilonidalis abscedens v oblasti kostrče s poznámkou, že ma čaká operácia, pričom mal výraz pokrového hráča, myslel som si, že si ma doberá. Na mieste som mal obrovskú hrču plnú hnisu a krvi, ktorú mi postriekali dusíkom, rozrezali a vyčistili. Pár dní chodím na preväzy a podľa toho, ako sa rana bude hojiť by som sa mal budúci týždeň dozvedieť možný dátum operácie. Keď si človek prečíta pár tých dlhších príspevkov o rôznych komplikáciách po operácii, by človek s malou dušičkou najradšej utiekol. Od prírody nenávidím, keď sa mi babrú pod kožou či injekciami alebo iným. Bolesť prežijem, hlavne sa bojím toho, aby sa to nevracalo, inak ma asi porazí. Chcel by som sa spýtať niekto, koho liečili (krájali) na to isté, či vážne nechávajú takú veľkú ranu otvorenú, ako to niektorí spomínajú, alebo ju zošijú. Okrem toho nikto tu nespomenul, že asi koľko ich takýto špás aj s pobytom v nemocnici vyšiel (pochopte, že nie som držgroš, ale infarkt po pozretí sa na účet chytiť nechcem a nemám poňatia, že čo z toho hradí poisťovňa). Za ochotu ďakujem.