Afty, ako sa ich zbaviť?

Asi mám aft ale niesom si celkom istý lebo aft zvycajne stipe a toto ma skor boli /na dotyk/. Mam to nad hornym prednym zubom. Ak sa stym uz niekto stretol, dajte vediet, a aky to ma priebeh. Ďakujem

pracujem v zubnej ambulancii, u nas sa to lieči samozrejme výplachom rivanolu a peroxidu, je to bolestivé, ale pomôže, často sa to robí z neumytého ovocia alebo ako ste spomenuli pri oslabení organizmu,pomôžu aj výplachy s repíka čaju a pár kvapiek florsalminu , /to dosťať za 1,50 v lekarni/
naštívte v každom prípade zubnú ambulanciu

klikni candida albicans ja som sa v tom ochoreni nasiel. aftami trpim 6 rokov

ja som mala vlani, po celom spodku jazyka a mandliach, tyzden som takmer nic nejedla ani nepila, nerozpravala, uhnala som si skoro dehydrataciu, a nakoniec som bola u zubarky a tak povedala, ze pricina moze byt v chybajucom zeleze. Treba si dat vysetrit krv. Je pravda, ze sa mi objavuju nie v stresovej situacii, ale az po odozneni. Pouzivam mundisal gel, b-kompex forte, cmulam panthenol, alebo neoangin. Vlani som brala 3 mesiace zelezo, a pomohlo to. Mam skusenost, ze afty trvaju tak 10 dni. Prvych pat dni kym to “vykvitne” je najhorsich, potom to postupne ustupuje.

Mojmu 16 mesacnemu synovi Dr. predpisala sirup Pikovit a Kamistad-gel po nom to tak strpne.ked sme mu s tym gelom natreli tak sa ukludnil.

Mne lekárka zakázala konzumovať mliečne výrobky! je veľmi dôležité dať si vyšetriť potravinové alergény, aj tie môžu spôsobovať afty! najlepšie je, potierať si ich niečim, čo poriadne vyštípe.

ja mám alergiu na vajcia…to znamená, že keď zjem akýkoľvek zákusok, celý jazyk ma páli, a urobia sa mi veľké červené fľaky s bielym povlakom :frowning: veľmi to bolí, a trvá to dosť dlho, kým to zmizne…
A ešte jedna rada! keď máte afty, NEJEDZTE OVOCIE!!! ovocie celý problém zhoršuje, jedzte len sladké hrušky…nejedzte žiadne tropické ovocie, ako kivi, pomaranče, citrusy, ani jablká… Treba sa zbaviť prekyslenia organizmu, takže radšej jedzte zeleninu, a pite bylinkové čaje. Sladkosti treba tiež vylúčiť!! No a samozrejmosťou je posilnenie imunity!

Ja ich mam tiez nonstop, pouzival som uz vsetky “zarucene” lieky ako propolis, fialove roztoky, canabisovy olej atd, pochopitelne nic nepomohlo az som zacal uzivat PREDNISON na imunitu, pocas liecby som nevedel co to afty su, bohuzial po vysadeni sa znova objavili. Tym som si aspon potvrdil ze je to skutocne imunita a nie ziadne zubne pasty ovocia ani nic ine.
Bohuzial sa toho nezbavime pokial nechceme denne uzivat lieky na imunitu ale vitaminmi podporujucimi prirodzenu imunitu by sme to mohli aspon zmiernit

Zdravím vás asi pred prá dňami ma z hodiny na hodinu začalo bolieť hrdlo v noci som dostal teploty a myslel som si že to bude len chrípka ale po 2 dňoch sa to až moc zhoršilo a moja diagnoza znie herpetiformná pharyngostomatitída poviem vám väšie bolesti som ešte nezažil stalo sa mi pár razy ,že raz za čas že som mal aftu na pere ,alebo ďasne fakt malo kedy ale teraz to bolo pre mňa ako peklo na zemi mal som ich po celej ustnej dutine do toho nejký virus ,streptokoky neviem čo sa mi porobilo ale už to nechcem nikdy zažiť tie bolesti v hrdle ,že som nemohol ani vlastnu slinu prehltnuť …už mi to pomaličky mizne na len ešte mám na jazyku dosť vela a stále sa nemôžem poriadne najesť aj keď už hrdlo ma tak nebolí a aj som sa celý vyhádzal takže asi budem na niečo alergický to teraz som nebol na nič ale dokotrka povedala že to môže byť aj z toho virusu a vymizne to z chorbou može to byť aj tak ??Poviem vám ludia tieto afty nie su sranda fakt to dosť bolí a nikomu to neprajem dufam sa mi to už nikdy nevráti …

nadar aftaci!tak ja sa tiez casto zapajam do boja s kamoskami…vacsinou mam tak dva tri,teraz osem a ostatne sa mozno pripravuju na vystup moja liecba?BCOMPLEX narazova pat sest a potom asi tyzden po dva tri priklanam sa k nazoru,ze je to spojene s travenim…takze nieco na posilnenie crevnej flory,v lekarni poradia drzim palce

to ako 6 rokov ich maš v kuse?.. alebo sa ti po mesiaci objavia a potom zmiznu a to trva už 6 rokov …

čawte ludkovia ja mam ten isty problem už asi 3 dni mam afty vo vnutri lica - bolest ukrutna D: a použivam taku mast ale ta zrejme nepomaha tak som počul že na to može pomocť citron alebo niečo štiplave može to pomocť alebo ešte zhoršiť stav ??? krocha sa bojim s tym niečo robit aby som si to ešte viac nezhoršil . čo odporučate vy ??? prosim poradte neviem čo robit

zdravim Minusa, mojej 3 a 3/4 rocnej dcere som dnes tiez objavila plnu pusu aft. Akurat, u nas to zacalo vsetko najprv vysokymi teplotami, boli aj u vas teploty? Resp. mal niekto z vas aj tepolotu pri aftach? Vdaka za odpovede…

Mne sa už 3 rok vytvárajú v ústach afty po celej ústnej dutine je to hlavne oslabená imunita a stres.Odporúčam vyskúšať 1 alpu 2dcl
do nej dáme 20 klinčekov a poriadne zamiešať.Sfarbí sa to do hneda po 2 dňoch je už možné natierať afty.Najlepšie je hneď keď sa ešte len začínajú tvoriť pomáha to ináč veľmi to páli ale treba vydržať.

Ľudkovia, viete čo je najlepšie? Výplach aspoň 3 x denne dobrou domácou slivovicou a kľudne ju môžete aj prehltnúť. A ešte zvýšte prísun jogurtov s obsahom baktérií Lactobacillus Acidophillus (neviem ako sa to presne píše). Pred jedlom si to namažte Mundisalom, aby ste sa mohli najesť. Prajem skoré uzdravenie.

To prekyslenie organizmu je spôsobené v podstate bežnou stravou. Zhoršuje ho stress, káva, alkohol, sladkosti, múčne produkty,… Ako zelenina, tak aj ovocie sa správajú zásadotvorne, teda organizmus neprekysľujú, ale skôr naopak - upravujú jeho acidobázickú rovnováhu (zvyšovanie pH). Treba však dodržať určité podmienky, aby sme mali z ovocia prospech a nie zhoršenie stavu. Pri aftoch je vždy oslabený tráviaci trakt, narušená črevná mikroflóra a z toho vyplývajúca porucha vstrebávania (aj vitamínov a minerálov) a následne oslabená imunita. Stres tento problém ešte zacykluje. Ideálny prostriedok ako pomôcť organizmu prerušiť tento bludný kruh sú ČERSTVO ODŠŤAVENÉ ovocné a zeleninové šťavy. Obsahujú živé enzýmy, vitamíny a ďalšie dôležité biologicky aktívne látky, napr. antioxidanty, všetko v prirodzenej a hlavne účinnej forme. Pozor - konzervované a tiež pasterizované šťavy organizmus naozaj prekysľujú a pasterizáciou sa tiež ničí väčšina vitamínov aj enzýmov. Pitím čerstvých štiav zároveň robíte detoxikáciu organizmu, úpravu črevnej flóry a posilňujete imunitu. Dôležité však je pripravovať šťavy zo zrelého ovocia (nezrelé tiež prekysľuje) a piť ich nalačno, kedy sa účinné látky z nich už po 20 minútach dostávajú do krvného obehu, pričom vôbec nezaťažujú tráviaci trakt. Pozor, šťavy vypité po jedle, v žalúdku začnú kvasiť a výsledok je zase prekyslenie. To však platí aj o konzumácii ovocia.

V žiadnom z nižšie uvedených príspevkov som nenašiel zmienku o zinku. Je to po železe druhý najdôležitejší stopový prvok, ktorý je dôležitou súčasťou mnohých enzymatických reakcií (je kofaktorom enzýmov) a pri jeho nedostatku enzýmy reagujú poklesom svojej aktivity. Okrem iného sa to prejavuje aj špatným hojením rán, poruchami tráviaceho traktu, imunity… Akákoľvek liečba, vrátane konzumácie megadávok vitamínov je potom neúčinná alebo len krátkodobo pôsobiaca (a týka sa to nielen defektov kože alebo sliznice). Pri našom súčasnom stravovaní má väčšina ľudí chronický nedostatok zinku, inými slovami v bežnej strave nie je obsiahnutá potrebná denná dávka tohto prvku. Neradím však ani kupovanie preparátov so zinkom v lekárni. Najviac zinku je obsiahnuté v obilných klíčkoch, tekvicových semiačkach, hubách, rybách, strukovinách, mäse z diviny. Biologicky dostupný Zn sa nachádza hlavne v mäse (divina), vstrebávanie okrem mäsa podporujú predovšetkým ryby a vajcia. Pozor, jeho vstrebávanie zhoršuje vláknina, zelenina, celozrnná strava (napriek tomu, že obsahuje Zn, je tento biologicky nedostupný). Najjednoduchšie je teda obstarať si tekvicové semiačka alebo tekvicový olej a denne zjesť asi za hrsť týchto semiačok, prípadne 1-2 polievkové lyžice oleja, no nekombinovať so zeleninou alebo celozrnnou stravou, ale buď ich jesť samotné, prípadne pridať k vajciam, rybám, či mäsu.

Ja mám tiez momentalne problem s aftou a mavam ich aspon 5krat rocne.Lekarka mi povedala ze dovodom je malo vitaminu B2 co je riboflavin.Ked so to uzivala za par dni afta zmizla.

Myslela som si, ze tu najdem niekoho, kto sa ma horsie ako ja v suvislosti s aftami. Ale ak by som ja mala len ±š afty bola by som velmi stastna. Mne sa asi pred rokom zacali tvorit aj na jazyku, pred tyzdnom som mala afty na 1/4 jazyka- na spicke a celej spodnej pere a taktiez na lici. To bol zivot, myslela som, ze sa zblaznim…A verte mi, na afty nic nezabera/aspon mne/ len to musim pretrpiet.

ja na to pouzivam…nejaku tinkturu…bud propolisovu alebo taku cervenu dostanete w lekarni a zabera to…rano wecer wytierat a po 3 dnoch nieje ani stopy :slight_smile: a afta sa mi zrobi z toho ze si zakusnem do pery aspon si myslim…