Martuška, nemohli by sme sa porozprávať cez e-mail? Keď čítam Vaše problémy, je to ako by som to písala ja o mojom synovi. Možno si budeme vedieť navzájom poradiť.
Martuška, nemohli by sme sa porozprávať cez e-mail? Keď čítam Vaše problémy, je to ako by som to písala ja o mojom synovi. Možno si budeme vedieť navzájom poradiť.
pre dadu:
veľmi rada si s Vami vymením skúsenosti a trápenia, len neviem či sa môj mail niekde zobrazí aby ste ho mohli použiť, v IT sa veľmi nevyznám, ak nie, poraďte mi ako nato.
Poznate niekto sitcom The Big Bang Theory? Jeden z hlavnych charakterov je aspie.
Na AS by som pouzil SRT a Rekonnektivne liecenie,s ktorym liecim aj ja.
Akoby som písala ja: je to identické, mám 18-roč. syna, absolútne zameraný na históriu - antika, je náladový, uzavretý, introvert, nechodí do spoločnosti, priateľa má len spolužiaka počas školy, ináč sedí doma na internete, kde si študuje svoje obľúbené témy: antické Grécko a Rím, dokáže s nadšením hovoriť o tejto téme a sociálne väzby nerieši…Je síce dyskalkulik, ale ja som stále cítila, že je to aj niečo iné. AS som objavila na internete a budem to asi konzultovať s psychológom. Vďaka za túto diskusiu
Dobrý den,mám 7 ročného synček s diagnózou “Aspergera”. V máji sme objednaný do Andreas centra,ked by nám mali konečne diagnózu potvrdit.Nakoľko diagnostikovanie Autizmu je na Slovensku ešte v plienkách.Prešli sme ambulanciami 2 psychológov a 1 psychiatra.Nikto nám nedokázal syna zdiagnostikovat napriamo.Všetci sa zhodli na “sú tam známky autizmus,príp.Aspergber”.Chcem sa len spýtat,rodičov čo navštívili Andreas centrum,ako im pomohli?Pretože nevieme kam dat synčeka do školy.Od septembra navševuje MŠ.Mali sme odklad do 6r-nakolko má zoperované obličky.Vie rátat,písat,čítat.Spamati ovláda 99 svetových vlajiek,vie všetky hlavné európske mestá.Miluje mapy,vlajky.ovláda všetky slov.ŠPZ-tky.Ale po stránke emocionálnej má problémy.Tohtoročné vianoce som strávila s dcérou v nemocnici.Vobec mu nevadilo,že sme preč,že darčeky dostal neskor.Je na mna a manžela nesmierne citovo pútaný,nemá rád zmenu prostredia - príchod návštevy,príp. naša návšteva u známych.V školke nepotrebuje kamarátov,a nerád tam chodí.Preto mám velkú obavu zo ZŠ,ako sa bude prisposobovat.Pretože dodnes nám nikto z lekárov neporadil,ako máme postupovat.Budem vdačná za každú radu.Pekný deň.
Dobrý deň, som milo prekvapený aká diskusia sa tu rozbehla.
Ja som svoju “diagnózu” zistil sám z internetu len pár týždňov dozadu (dostal som sa k tomu úplne náhodou z jedného filmu). Teraz už som si tým istý. Rodičia o tom určite ešte nepočuli, škoda tých rokov (mám 24), určite by ma to ušetrilo od dennodenného lámania si hlavy, či som “prekliaty” alebo v čom spočíva to “tajomstvo” ostatných ľudí. Ako Aspie (pekný výraz :D) čím viac som sa zúfalo snažil preniknúť do toho “ich sveta”, tým viac som narazil a o to viac som si udrel hlavu (obrazne). Tak sa samozrejme striedali stavy totálnej beznádeje s novou a novou vervou poprať sa s tým “hnusným prekliatím”. K tomu ešte som mal odjakživa problémy s rozoznávaním ľudských tvárí (to som ale nikde nenašiel ako znak AS).
Bolo (a je) to strašne paradoxné, chcem byť v spoločnosti, rád komunikujem s ľuďmi, ale zároveň tam vždy “čosi neklape”, je to akési neosobné, stále tam cítiť akúsi stenu medzi nami, nikdy nenastane také to skutočné porozumenie (hoci aj len v danom momente alebo v danej veci), aké nastáva bežne medzi tými ostatnými. Komplikovaným spoločenským akciám (plesy, diskotéky, oslavy…) sa vyhýbam, a je to úplne opodstatnené, pretože viem, že by som zase pohorel. A to už ani nehovorím o vzťahoch s dievčatami. Teraz už poznám príčiny, a hoci nie je stále neskoro, vždy je dobré poznať pravé príčiny čo najskôr, lebo napríklad keby som v 15ke vedel, že som Aspik, určite by som sa nedal nahovoriť na právo :DDD, ale by som zostal pri programovaní atď. atď.
No napriek tomu všetci čo ste tu aspici alebo vaše deti, myslím si, že sa dá postupne, krok po kroku vyporiadať aj s týmto a pomaly ale isto sa orientovať v spleti spoločenských vzťahov.
Kto budete chcieť povymieňať svoje skúsenosti, ozvite sa mi, dúfam že zobrazilo môj mail…
Problém s rozoznávaním tvárí som síce ani ja nezaregistrovala ako nejaký znak AS, ale určite niečo na tom bude. Mám dcéru AS, bude mať 12 a do dnešného dňa má problém s identifikáciou napr. spolužiakov, resp. s ich menami. A to chodí s niektorými od škôlky… Väčšinou ich oslovuje: hej dievčatko, alebo chlapček…
No to neviem či je zrovna rozoznávanie tvárií, pretože aj keď človek nedokáže rozpoznať druhých podľa čŕt tváre, nájde si iné pomôcky (postoj, účes a farba vlasov, oblečenie, obvyklý výraz tváre, atď.) Teda aspoň u ľudí, ktorých vídavame často a na miestach, kde ich obykle očakávame.
Odporúčam 2 testy (neznáme tváre, aj tváre slávnych osobností) na tejto stránke (je to po anglicky):
http://www.faceblind.org/facetests/index.php
Tiez som rada, ze sa da vela vycitat z internetu a clovek akosi lepsie znasa, ked citi, ze nie je so svojim problemom osamoteny, i ked ide len o mailove zdielanie problemov. Tak Vas syn tiez miluje historiu, ako moj. No ti by si mozno navzajom vedeli “pokecat”. Odkial pochadzate?
doplnenie: tento prispevok je reakcia pre “Mariu B.”, net mi nejako zblbol a nepriradil odpoved pod jej mailovu spravu
Nesuhlasim s Aspikom v nazore, ze keby tato “choroba” neexistovala, tak by sme este tancovali okolo ohna. Je absurdne predpokladat, ze vacsina vedcov ma(la) aspergera, dokonca by som bol prekvapeny, keby to platilo aspon u tretiny. A takisto clovek, ktory “nestraca cas socializovanim” nemusi byt nutne asperger. Hovori sa tomu introvert(asi 25% populacie), resp. v extremnej forme, samotar, co je mimochodom moj pripad. Inak tiez nechapem socialne konvencie, ale s neverbalnou komunikaciou a citanim ludi nemam ziadne problemy, dokonca viem viac, ako si myslia, ze viem.
Plne súhlasím s Vašim názorom, mám doma jedného “ozajstného” aspergera, myslím tým diagnostikovaného odborníkmi, takže viem veľmi presne o čom to je.
Ahoj volam sa Helena moj manzel ma 43 rokov pochadza z Holandska,ale teraz 3 roky zije tu na Slovensku.Ma AS tuto diagnozu mu lekari zistili asi 5 rokov dozadu.Rad by si s niekym popisal a teraz nasiel tuto stranku takze ho potesilo ze ludia o svojich problemoch pisu a navzajom si vymienaju svoje nazory.Teraz pisem zanho ja,lebo debatovat po slovensky mu nerobi problem,ale trosku to pisanie nie je 100percentne po slovensky.Ale nie je to nejako od veci len niektore slova trochu napise inak,co sa tyka sklonovania.Takze keby to nebol pre teba problem a mal by si chut odpisat,bol by rad a taktiez i mna by to potesilo ze by ste si aspon obcas,alebo ako by si mal cas a chut napisali.Takze to je zatial odo mna vsetko,prajem ti pekny zvysok dna a vdaka za pochopenie,AHOJ.
Ja som tiez “ozajstny” asperger a tiez viem o com to je, napriklad aj o tom, ze NTs vacsinou vobec nerozumeju o co ide.
Pre Gaze: Parafrazoval som Temple Grandin, ak vies kto to je. Som presvedceny, ze na tom nieco je, pretoze aspici a autisti su absolutni nekonformisti.
PS: Aspergerov Syndrom NIE JE choroba.
Zdravím všetkých na tejto diskusii.Som mama 11-ročného aspergera.Diagnostikovali ho v Bratislave, keď mal 4 roky.Od 3 rokov vedel čítať aj písať(len tlačené písmená),v 8-mych jazykoch vedel počítať a ovládal desiatky latinských názvov dinosavrov a vôbec tématiku prahistorickej doby.Dnes je piatak na základnej škole.Učí sa výborne, reprezentuje školu na rôznych olympiádach,vyhral súťaž v písaní prózy a celoslovenskú súťaž v písaní vlastnej poézie.Má riaditeľské pochvaly,za reprezentovanie školy a pritom pán riaditeľ pri prijímaní syna na jeho školu sa vyjadril. že magorov tam nechce.Syn má veľké problémy v sociálnej sfére. Má problém s nadväzovaním vzťahov,s výbuchmi zlosti a zmenami nálad.Jeho správanie je pravdepodobne jeho najväčší problém.V škole ho trpia snáď len pre jeho výborný prospech.Pravideľne navštevujeme psychológa i psychiatra.6 rokov syn berie psychofarmaka, ale necítim v jeho chovaní nejakú výraznú zmenu.
Toto sa vsetko podoba na mojho vnuka a v tomto mate uplnu pravdu, tiez si myslim, ze mu urcili nespravnu diagnozu, lebo jeho problemy sa zacali vyostrovat az v neskorsom veku, po jeho 10 rokoch zivota a rodicia sa konecne zacali o to zaujimat a urobili prvy krok, do ktoreho im pomohla scasti aj ucitelka a myslim si, ze tazko je urcit z jedneho vysetrenia presnu diagnozu, ked sa lekar nedozvedel dolezite informacie, ako dieta vyrastalo od mala a riesili hlavne iba jeho nesustredenost, ale viem, ze matka udala aj ine fakty, ze sa boji samoty a ze su mu neprijemne urcite druhy zvukov, co hranici podla mojho laickeho nazoru s krajnym autizmom, co mi zase vylucovalo, ze jeho prospech v skole nieje az taky zly, a rodicom to asi staci a uzavreli cely problem, ktory je hlbsieho charakteru a pre ich tvrdohlavost bude problem to riesit dalej, aby sa dietatu pomohlo, kym je este cas a teraz neviem, ci ma zmysel patrat dalej, ci je velky rozdiel medzi diagnozami, lebo sa to casom a vekom zlespuje hlavne v socialnej sfere a spravani a je stale smelsi a nastastie rodicia k nemu sa uz aj inak spravaju aspon sa snazia i ked jeden z rodicov si namysla ze jeho dieta je preto take ake je, lebo je rozmanane a dava vinu zlej vychove, a teraz sa mi nastoluje otazka, nechat to na nich, alebo ich nenapadne “nenapadne” poposunut na tu spravnu kolaj .
PS.: Uz od mala som si vsimal, ze moj vnuk bol iny, bol nemotorny nerad robil uplne klasicke kazdodenne bezne veci, bol casto uzavrety do seba, do svojho sveta a ked mi poradili znami, ze to moze byt sposobene aj diagnozou ADD ci ADHD, tak som nasiel popri tom aj ine fakty a ukazatele, co ma privadzali dokonca ku zisteniu, ze moze mat aj DISPRAXIU, pretoze ked sa na to pozriem spatne, priblizne od jeho troch rokov, tak ma kus s toho s toho aj s toho aj ADD aj ADHD aj DISPRAXIU a scasti aj priznaky AUTISTU(pripadne aspergera) neviem, ci je to ojedinely priklad alebo len moja domnienka, ale kedze mi zalezi na jeho zdravom vyvine a jeho napredovany vpred, tak sa budem snazit s tym nieco urobit ak to bude v mojich silach a neviem, ci mam vobec pravo do toho zasahovat a poradte mi prosim na koho sa obratit, ci mam vobec pravo sa do toho celeho starat viac ako jeho rodicia.
Je mi luto ze som o tychto strankach nevedel skor, bolo by to mozno inak.
PS1.: viem ze kazdy sa tu podpise svojim vlastnym menom, ale v mojom pripade to nejde z blizsie neurcenych dovodov pripadne si z obsahu mojej reakcie domyslite preco asi.
Ahoj Slavka. Ja som tiež zo Zv. a synátor má AS. Koľko rokov má Váš synátor? Môj má 12 a AS mu diagnostikovali pred dvoma rokmi.
Ahoj Slavka zo Zvolena, ja som tiez Slavka a som zo Zvolena a vcera mi dali do ruky papier, ze syn ma pravdepodobne AS.