Len aby sa ti tie zuby do sedemdesiatky nezodrali tym cistenim a logicky aj opotrebovanim, ked tu trepes ze ludia su lenivi si zuby cistit.
Si dáky premúdrely, ako som čítala tvoje predchádzajúce príspevky
Živicová korunka je plne hradená poisťovňou, takže o akej celokovovej tu píšeš?
Je rok 2014 a nie 1914.
No, neprekvapujem ma ze nekomentujes… lebo uz nemas co vymysliet. Takze to dopadlo tak, ze na otazku o ktoru tu ide, si sa za cely tyzden nevyjadrila… Pre istotu ti ju este raz napisem… ako sa urobi kaz na cistom zube?
Ano, je rok 2014 a mesiac november. A zivicova koronka ti vydrzi asi tak do februara 2015, kedze to je takzvana provizorna korunka a zdaleka nie je plne hradena poistovnou
Tak to, ze sa trochu opotrebuju je logicke, ale bude moje a nie vyberacie v pohari
Ako tak čítam, reagujem na tvoju otázku… je logické že na čistom zube sa kaz neurobí… ale sú iné faktory, ktoré na kazivosť vplývajú, ale to je asi pre tvoju hlavičku príliš zložité a neprijateľné… melieš si len svoje…
Ano, je vela inych faktorov, nikdy som netvrdil, ze nie… aj genetika medzi ne patri, ale asi tak 5%. Ale ked je zub cisty, moze byt aj milion zlych faktorov a kaz nebude
Moja skusenost: Moj brat bol od piatich rokov vazne chore, v kuse ho napchavali liekmi od bolesti atd. Lieky stale len kusal, inac ich ani neprehltol a dnes na to doplatil… Siel k zubarke, ta mu to (vraj) lpravila, mal bolesti, vsetko mu vytrhala vrchne zuby, za kazdy jeden zub platil nehorazne prachy, nakoniec mu ako 21- rocnemu chlapcovi bez rodicov vravela, ze jej ma dat za nove zuby 2 000, - eur. Dnes ma 24 rokov, ma rodinu s dvoma detmi a zaraba 480, - eur… s coho jej to ma asi dat? ! len zobru od ludi prachy, aby aj oni mali s coho zit a vlada preto nic nerobi! kde je spravodlivost? !
Prosim Vás u ktoreho zubara v Brezne ste boli?
Rada súhlasím s tebou, ja si umývam zuby poriadne a stále a aj tak sa mi tvoria od malička kazy a to hromadne, už som skusila aj nejesť sladké a nič nepomaha. Potom idem zubárke ktorá mi vyvrta zub zablombuje plus injekcia a pýta si neuveritelných 80 e a to je štátna a mam preventívne priehliadky, proste všetko. A dodám že mam všeobecnú zdravotnú nie nejakú neviem akú poisťovňu. Z čoho to mám platiť ak tam mám chodiť vďaka zlej dedičnosti každý mesiac keď nie viac? Priateľ sa stara o zuby o dost menej ako ja a nema kaz aj 5 rokov
No mne vrtala kaz vytialhla nerv injekcia dvakrat, lebo na prvý krat mi to nevedela spravit plus plomba prosím pekne 80 až 90 € a to štatna a mam všetko čo mam mať, čo znamena preventívna, zmluva s poisťovňou…
To sú všetci drahí takto?
Toto je totálny nezmysel. Weston Price dobre zdokumentoval, že skupiny ľudí, ktoré vôbec nepoužívali zubné kefky a nepoznali zubnú hygienu mali na 100% zdravé zuby, napriek povlaku na zuboch, až do príchodu “modernej stravy”. Takže strava a genetika sú príčinou zubných kazov. Prosím Ťa, nešír tu bludy a poriadne si naštuduj problematiku. Virtuální servery s nejlepší administrací pro VPS ⬅️ | Váš-Hosting
Simona aj ja súhlasím s tebou, môj manžel si čistí zuby raz za deň a to dokonca ráno a má zuby oveľa zdravšie ako ja. To tresol bývalý jeden pán min. zdravotníctva že čisté zuby sa nekazia. Zrejme preto aby presvedčil ľudí že oprava zubov ich nemusí stáť veľa peňazí ak si budú čistiť zuby ( čo je číry nezmysel, pretože v dnešnej dobe sa väčšina ľudí po hygienickej stránke o svoje zuby stará) , ale žiaľ tie doplatky za opravu sú niekedy nehorázne, vzhľadom na nízke platy bežného človeka. Problém je asi aj v tom že zdravotné poisťovne asi málo platia, hlavne že dosahujú zisky z verejného zdravotného poistenia a musí to byť na úkor niečoho a niekoho.
Ešte by som chcela napísať, v rôznych článkoch píšu že sa dopláca za nadštandard u zubárov, ale kde sú hranice tohto nadštandardu, keď väčšinou zubár nepovie čo a v akej výške hradí poisťovňa a ako doklad dá často len bloček s konečnou sumou. Zubár zinkasuje za 5-minútový výkon napr. 10€. Koľko ľudí má na Slovensku hodinovú mzdu) 10€?
To so stravou je samozrejme pravda… moderna strava=jednoduche cukry, to je hlavny problem…
Ale to s genetikou je mi uz smiesne, vsetci sa na to vyhovarate, ale na moju otazku, ktoru som napisal uz vela krat (ako sa urobi kaz na cistom zube) som akoby zazrakom odpoved este nedostal… ako je mozne, ze sa kazy robia tak kde sa robia (na tazko cistitelnych miestach) , ale preco sa neurobi v strede prveho rezaka? preco sa urobi medzi zubami? aj tu bude odpoved genetika? logcky, ked sa volna plocha zuba lahko cisti, stale sa obmyva jazykom a slinami, tak tam kaz nebude… alebo si myslis, ze dovod je iny?
S tymi poistovnami mas uplnu pravdu… len mi je divne, ze nevies co je standard a kolko plati poistovna… hlavne ze vseliake clanky a studie si vie kazdy najst, ale co je stanard to uz nie.
A s tymi 10e za 5 minut nebud smiesna… to je blud, a ked je to nahodou pravda, tak rychlo zmen zubara, lebo za 5 minut sa nic urobit kvalitne neda…
Na jednej stranepoistovne platia malo, ale hovorte si a vyhovarajte sa na co chcete, kaz je problem toho kto ho ma… ten co sa stara, kaz nema, ten co ma, nech plati…
A teraz nehovorim konkretne o tebe, nepoznam ta, ale 30e za plombu je vela, ale u kadernicky za uces alebo za nechty je to ok? preco mam platit za strihanie, ked mam geneticky dane, ze mi rychlo rastu vlasy? a o tom, kolko daju ludia za cigarety a alkohol ani nehovorim, ale pre svoju lenivost na zuby nie, to nech plati stat vsak?
Minule som mal auto v servise… hodina prace (bez materialu, cisto robota) stala 26e, ked pride opravar, tiez si za hodinu vypyta min 30e… cize ludia bez vzdelania mozu, ale clovek co drel 6 rokov na skole by mal mat asi 3, 50 na hodinu vsak?
Tak si asi umyvas zle. A neviem ako ty, ale ja ked nieco kupujem, alebo chcem nejaku sluzbu, tak sa o cene informujem… ked sa mi zda vela, idem inde. A je uplne jedno aku mas poistovnu… A z toho priatela s dobrou genetikou sa tes… mozno vase deti nebudu trpiet tou genetickou poruchou zubov
Je veľmi ľahké nadávať a sťažovať sa.
Čo vám bránilo / bráni vyštudovať zubarinu a byť tým nenažrancom čo nič nerobí len láka od ľudí peniaze, stavia domy a kupuje si drahé autá?
Triezvy príspevok. Krátky, múdry, realistický. Naučili sme sa kritizovať, ohovárať, vieme, čo všetko a ako by mali urobiť iní, a my sme neomylní. Neidem nikoho obraňovať. Ale neverím, žeby bolo toľko zubárov, koľko drahých áut premáva po našich cestách. Kto sa v nich preváža… ? A koľko stoja tetovania, pírsingy, botoxy, kadernícke služby, kozmetika, servisné opravy, … ? moja posledná skúsenosť - umývačka riadu, upchatý odtok - 15min 15eur. Veľa? Málo? Skúsme pouvažovať nad štúdiom lekárov. Je veľmi náročné. Nasledujú atestácie. Neustále vzdelávanie - školenia, odborná literatúra. Kto zostane stáť, veľa nedokáže. A v praxi? Drahé prístroje, náčinie, vybavenie ambulancie, hmoty, … , mzdy pre personál, nájom, voda, elektrina, kúrenie, čistiace potreby, … A opravy techniky, jej výmena, to my často nevidíme. To všetko a mnohé iné sa premieta do ceny. Tak ako v iných odvetviach. A zubné ambulancie sú veľmi drahé. Vieme oceniť pekné čisté moderné ambulancie, kde robia bezbolestne, odborne. Spomínam si na moju známu - pred pár rokmi bola žiadať v poisťovni, aby jej zaplatili nadštandard. Odpoveď - my vám dáme žemľu, ale šunku, … si musíte zaplatiť vy. A to sú tie naše doplatky. Žiaľ. nezaplatí poisťovňa, ktosi to vyrovnať musí.
Peto je mi luto, ale ti musim oponovat, ja ten problem mam, kaz na obidvoch dvojkach a pekne v strede zuba z vonkajsej strany. O zuby som sa starala vzdy aj sa staram.