Detský psychológ

E.R, vo veku puberty je tema ohrozenia, smrti normalna, prenasa sa roznymi temami a uvahami. Deti sa chystaju na dospelost, osamostnanovanie, vzdalovanie / psychicke / od rodicov a blizkych a to prinasa aj neistoty a uzkosti. Zaroven prezivaju rozne pocity s fyzickou premenou, co ich niekedy tiez zneistuje. Potrebuje mat moznost sa o vsetkom rozpravat a mat podporu v debatach na rozne temy aj na vyjadrenie seba samej. Ak by sa vam to zdalo neprimerane, nech navstevuje psychologa, psychoteraputa aby mohla mat podporu v tomto obdobi dospievania ziskavat pocit bezpecia aj istoty aj nezavisle na rodicoch a rodine a priparavovat sa na samostatnost a dospelost. Rita Svihranova, psycholog, psychoterapeut, www.pesychoterapeut.zzz.sk

Miroslava, konzultujte to osobne s psychologom, treba zvazit a diskutovat o vychovnych metodach vzhladom na povahu, temperament syna a pod. jeho prejavy su znamkou autoagresivity a je dobre skumat podrobnejsie preco, co mu brani reagovat inak. zavisi to aj od jeho rozvoja, reci, vyjadrovania, porozumenia a chapania vychovnych postupov a celkovej urovne rozvoja konkretneho dietata. a pod… Rita Svihranova, psycholog, psychoterapeut.

Dakujem

Dobrý deň. Pani doktorka mám strašný problém zo synom. Má 4 roky, už druhý rok navštevuje MŠ, prvý rok nebol sním židny problé ale tento rok je to úplná katastrofa. Syn je strašný samotár v školke sa nehrá z nikým, ale to by asi ani nebol taký problém ak to že on napriek sa počúrava do postele pani učitelkám, do teraz to robyl len jednej ale neska už aj druhej začal a dokonca sa jej aj vykakal na koberec. Takéto ešte ani doma nikdy nespravil a celé to vobec nechápem a to už vobec nie že to spravil tej pani učiteľke ktorú zbožňuje. Prosím vás poraďte mi čo by som mala v takomto prýpade robyť. Veĺmi pekne vám ďakujem. S pozdravom Andrea

Andrea,
preskumajte s odbornikmi sirsie suvislosti, nielen v MS ale aj rodinne a vsetky vztahove aj vase aj osob s ktorymi prichadza do kontaktu. Predpokladam, ze sa najde viacero suvislosti, ktorym momentalne nevenujete pozornost a ktore suvisia s tym, co vas syncek preziva.
rita svihranova
www.psychoterapeut.zzz.sk

Dobrý deň. Veľmi pekne vám ďakujem za odpoveď. Budem sa snažiť prýsť na kereň tejto veci no je to dosť ťašké. Syn nechce povedať čo ho trápi, darmo sa ho na to pýtam. Doma keď som sním sama tak tak je veĺmi dobrý, poslúcha ale keď má doma otecka tak je to ďalšia katastrofa. Vobec spolu nevychádzajú. Kým bol menší tak sa pekne spolu hrávali všedko bolo OK, ale teraz to tak nie je. Malí sa sním nechce hrať, rozprávať proste nič. Malí mu nadáva, škaredo sa sním rozpráva, mne to nerobí. Može byť niekde tu problém, alebo sa len na nom ako by vyvršoval? Vopred vám ďakujem za vašu odpoveď. S pozdravom Andrea

Andrea,
dieta svojim spravanim jasne dava najavo, ze je nespokojne.
Ci nadava otcovi kvoli ich vzajomnemu vztahu, alebo na otca nieco prenasa, to sa neda z mailu posudzovat. je naozaj potrebne, aby ste navstivili psychologicku poradnu, najskor vy rodicia a nasledne potom s dietatom. Podla toho ako zvazi kolega-kolegyna pri vasej navsteve.
R. s

Dobry den, aj ja pripajam k ludom ktori potrebuju poradit. mame skoro 3 rocneho syna, teraz zacal chodit do skolky a mame problem s pocikavanim. za prvy tyzden sa pocikal mozno 2 krat za celkovo, ale teraz je to uz neunosne preto ze je to 3 az 5 krat za den… jedny veci sa peru, dalsie susia, teretie ma priparvene do skolky atd. uz nevieme co s nim, nepomaha napominanie, slubovanie, kupovanie si ho, ani zvyseny hlas, dokonca muzovi uz uletela aj ruka co to zacina byt neunosne. maly sa pri tom do skolky tesi, ucitelky ho chvalia ze je sikovny. chcem sa spytat ci je mozne ist s tak malym dietatom k psychologovi a ci je sanca ze pomoze

Erika,
adaptacia kazdeho dietatta je rozna trva iny cas. vas syncek je asi v strese, aj ked to vyzera, ze sa tesi.
. je potrebne, aby ho pani ucitelky ochranili pred vysmechom za pocikavanie… Okrem toho je viacero homeopatik, ktore mozu zmiernit pocit obav, uzkosti pri vzdialeni sa z bezpecneho prostredia domova. Myslim, ze ak budete trpezlivi vy aj ucitelky a najdete spolocne podporu pre vase dieta, casom sa tento stav upravi. Dolezite je, aby vas syn citil, ze je vsetko ok, a ze mu doverujete a doprajete cas na adaptaciu v skolke na nove prostredie, deti, nove dospele osoby. Pocikavanie je prejav jeho momentalnej nepohody. Dufam, ze syna nezahanbujete kvoli tomu. Doprajte mu cas a motivujte ho pozitivne. Samozrejme s pychologom sa mozete poradit a navstivit ho, myslim vsak ze dolezita je zmena vasho postoja k tejto situacii. Riesenie zavisi aj od toho, ako je vas syn vyspely v komunikacii, ako chape suvislosti, sko rozprava atd… Prosim budte zhovievavi a trpezlivi, inak mu jeho stres z novej situacii este zvysite. Bitka nie je na mieste. Niektore deti maju plienky aj ako 3 rocne.
rita svihranova

Erika,
Este ma napadlo, dajte vysetrit synov moc, ci nejde nahodou o ochorenie mocovych ciest.
r. s

Dobrý deň, potrebujem poradiť, syn bude mať 3 roky, nastúpil do škôlky začiatkom novembra. Prvý deň bol perfektný, plakala som ja, nie on. Samozrejme za dverami aby ma nevidel, no len na 3 deň už to bolo zlé, nechcel spať pani učitelka mi povedala, že bola hotová zobudil všetky deti plačom a povedala mi že budeme musieť skrátiť pobyt v škôlke len doobedu. Teraz je druhý týždeň doma lebo je chorý, no keď mu spomeniem že, keď vyzdravie pôjde so škôlky začne plakať, a prosíkať že on nikdy tam nechce ísť. Pracujem a nemám ho s kým nechať doma, strašne tam nechce ísť a v podstate tam strávil len týždeň. Ako ho inšpirujem, alebo donútim tam chodiť bez plaču resp. bez toho jeho vystrájania a prosíkania? Je možné, že sa bojí učiteliek? Ja si myslím, že naňho kričala keď pobudil všetky deti, a teraz má strach tam ísť. No potrebujem radu, lebo asi budem plakať s ním.

*začiatkom októbra

Martina,
vas problem je casty aj u inych deti a je mozne riesit ho spracovavanim neptrijemneho zazitku u synceka s vasou spolupracou a s odbornikom, napr. metodou EMDR, nakolko uz aj na Slovensku su prvi terapeuti, ktori s touto metodou pracuju, uz aj s detmi. / podrobnejsie o metode je na internete /
okrem toho je mozna aj volba podpory homeopatikami a samozrejme popri oboch volbach je dolezita spolupraca a rozhovor s ucitelkami MS.
Zavisi z ktoreho kraja, mesta ste. Mozete sa informovat na mojej mailovej adrese. V tejto rubrike nepisem zoznam kolegov specilizujucich sa na metodu EMDR.
rita svihranova,
psycholog, psychoterapeut

Dobrý deň pani doktorka. Prosím vás vedeli by ste mi povedať v koľkých rokoch možem zobrať dieťa na neurologické vyšetrenie? Ide o to že moja krstná dcéra bude mať pomaly 3 roky a ešte stále nerozpráva. No rozpráva veľa ale má svoju reč, ktorej nikto nerozumie. Má ešte jeden problém, veľmi jej trčí jazíček, boli už u krčného či nie koli tomu ale vraj nie. Nevieme čo máme robiť, kam a na akého odborníka by sme sa mali obrátiť. Za vašu odpoveď vám vopred veľmi pekne ďakujem.
S pozdravom Andrea

Autor: Andrea E-mail
Dátum: 03. 04. 2014 - 14:00
Reagovať na tento príspevok

Dobrý deň pani doktorka. Prosím vás vedeli by ste mi povedať v koľkých rokoch možem zobrať dieťa na neurologické vyšetrenie? Ide o to že moja krstná dcéra bude mať pomaly 3 roky a ešte stále nerozpráva. No rozpráva veľa ale má svoju reč, ktorej nikto nerozumie. Má ešte jeden problém, veľmi jej trčí jazíček, boli už u krčného či nie koli tomu ale vraj nie. Nevieme čo máme robiť, kam a na akého odborníka by sme sa mali obrátiť. Za vašu odpoveď vám vopred veľmi pekne ďakujem.
S pozdravom Andrea

Dobry den, vola sa to detske desy, niektore deti to mavaju ked su male. V noci kricia a vrieskaju a neviete to zastavit. V skutocnosti spia a rano si nic nepamataju. Je to reakcia nervoveho systemu, nie je nebezpecna. Neviete ich zobudit. Moj syn pravidelne krical ze ho boli nozicka a nic tam nemal, bala som sa ze zobudi cely panelak.

Dobrý deň pani doktorka, môj syn ma 3, 5 roka od septembra chodí do súkromnej škôlky a veľmi malo tam papa. On aj doma ma svoje vybrané jedla ktoré zje nové ani nechce ochutnať jMa 15 kg a 98 cm tak je v norme podľa pediatričky ona my povedala že to nemám riešiť. myslite že je to na posúdenie psychológa? S pozdravom g. p

S pozdravom Andrea

Dobrý deň, je možné aby nutkavé umývanie rúk u dcéry bolo zvládnuté psychologicky? Alebo je to už na psychiatra? Trvá to už nejaký čas a neviem sa rozhodnúť. Sme na mŕtvom bode, dcéra nechce o psychiatrovi ani počuť, ja by som najradšej išla niekde k psychológovi - mužovi, nakoľko si myslím, že tento problém vznikol asi pred 2 rokmi po manželovej smrti pri autonehode. Viete mi poradiť niekoho skúseného v okolí Banskej Bystrice, Zvolena?

Dobrý deň. My máme s exmanželom striedavú starostlivosť 2-3-2 dni. Teraz ju chce exmanžel zmeniť na 7 dní. Súd nám určil na 3 týždne striedanie po 4 nociach. Synček čo už neplakával, keď išiel do škôlky znova plače. Keď je doma tak len sa pýta na ruky, má 3 roky. Kolízna opatrovníčka tvrdí, že si musí zvyknúť aj na nevlastných 2 bratov, aj na nevlastnú matku. Ako by som mala postupovať v takomto prípade.