Excimer - operacia oci

Bola som na operacii v RK teraz 17.4 a podpisovala som len papier ze som bola poucena o tom ako bude prebiehat cela operacia.

Dakujem Vam, som objednany do RK.:slight_smile:

Aká je najmodernejšia metóda laserovej korekcie kratkozrakosti? A kde sa vykonava na Slovensku? Predpoladam ze nie vsetky pracoviska maju k dispozicii najnovsie lasery, preto sa pytam

Pokial viem, tak vhodnu metodu vzdy urcuje doktor/ka,co ta bude operovat. Kazda ma svoje obmedzenia, najma velkost dioptrii, ake mas. Ja som niekolko poslednych mesiacov hladal odpoved prave na otazku, co hladas ty a dospel som k tomu, ze kazde stredisko vyzdvihuje prave tu svoju metodu ako najlepsiu. Preto som zacal radsej zistovat, co sa s okom deje pri jednotlivych typoch operacie. Mne vysiel ako najlepsia metoda epi-lasik s vawefront laserom. Ale samozrejme nezabudaj, ze som tiez len laik :slight_smile:
Epi-lasik preto, ze pri operacii odklapa najtensiu cast rohovky a pri rohovke si treba vazit kazdy usetreny mikrometer hrubky, aby bola pevnejsia a odolnejsia.
Pri epi-lasiku ako pri jedinom je odklopena cast tak tenka, ze niesu prerusene nervy v rohovke a preto nehrozi narozdiel od inych typov operacie syndrom sucheho oka.
A vawefront laser preto, ze po nom vraj operovany clovek vidi dobre ostro aj v noci.
Bol som na predoperacnej kontrole v jednom stredisku, co tieto moje poziadavky splna a v juni idem pod noz :slight_smile:

Dakujem za reakciu, kam ides na operáciu? Ja planujem v juni, v BA, Karlovka alebo AuparkTower.

Ja idem v Ruzomberku-v SPINNe tam robi jeden z najlepsich ociarov na Slovensku. Ale pozeram, ze v AuparkTower robia tiez epi-lasik a na tom istom modernom laseri. Aj odbornikov zda sa tam maju dobrych. Ja som ruzombercan a navyse tu v SPINNe to robia za 400eur, kym v Auparku vidim v cenniku 500eur, tak nemam nad cim uvazovat, pojdem do SPINNu. Ale keby som si to dal robit v blave, tak asi v AuparkTower, vypada to tam fajn. Ides naisto, alebo sa este len rozhodujes?

Ja som rozhodnutý, pred 6 rokmi ma moj očný lekár ( kamarat) od zákroku odhovoril, (robil na jednom laserovom pracovisku v BA), vtedy sa ale este nrobil epilasik, teraz ten isty lekar mi doporucuje epilasik, takze idem na to, prekazaju mi okuliare aj sosovky, tak uz nemam co riesit, dioptrie su velke…

Suhlasim s Ivom, tiez so zistoval a dospel som k nazoru, ze pokial to bude mozne u mna urobit, tak epilasik. A tiez som objednany do Ruzomberka do SPINN-u. Som z Levic,ale rozhodla cena. Odbornici porovnatelni, laser rovnaky ale cena super. Prakticky o 200 ojro menej ako v BA.

laser nie je uplne rovnaky, vyrobca ten isty, ale ine typy. ruzomberok ma 200 Hz wavelight Allegretto Wave , Aupark ma 400 HZ Wavelight Eye-Q, Jeden vyrobca, ale iny typ. Pri prvom jedna dioptria 4 sek, pri druhom 2 sekundy
neviem ci to stoji za tych 200 € rozdielu,ale neriesim, preplatil by som na doprave do RK viac

Caute. Za mesiac sa chystam na epi-lasik- Sice som si o nom nastudoval toho vela, ale chcem sa spytat, ci ho tu niekto uz absolvoval a ma teda prakticke skusenosti. Je to bolestiva operacia? Ake su obmedzenia po operacii? Ako dlho trva, kym sa oko zotavi? Pocul som, ze by to mala byt podstatne kratsia doba, ako pri starsich typoch operacii. Pripadne dalsie zaujimave informacie. Dik

vyskušaj si to a “uvidis”

To mali byt “povzbudive” slova pred operaciou? :slight_smile:

Ja som bola vo februari v SPINNe v Ruzomberku. Predtym ziadna priprava len 14 dni nenosit sosovky, preoperacna kontrola a sla som pod laser:-) Ziadna bolest, ani potom. Az po hodine to zacalo skriabat, ale dala som si lieky, co mi dali a bol pokoj, rano uz v pohode. Vidim ako nikdy predtym. Odporucam Ti Ruzomberok.

Ale udavaju, ze to zotavenie je do dvoch troch dni. Mne to, ako som pisala, preslo do rana. A to som bola okolo 19tej operovana. A samozrejme epi-lasik.Na ine by som nesla. Naozaj nevahaj a chod.

Bola som na tom v Cornea, metóda Lasik.
Pred operáciou ti oči rozkvapkajú, aby vedeli presne zmerať odchýlky.
Ja som tam už bola tento rok na dokorekcii- pred rokom mi robili obe oči naraz, domou som šla so zalepenými očami a 4 dni som doma vylihovala a potom som jedno oko odlepila a v okuliaroch šla na kontrolu k lekárovi u nás v meste. Tento rok mi upravovali jedno oko, ktoré sa zhoršilo.
Samotná operácia je úplne bezbolestná. Ľahneš si pod laser, oko upevnia svorkou a sleduješ zelený bod. Najprv oko znecitlivia kvapkami, potom dôjde k výkonu, samotný laser pôsobí asi 20 sekúnd a potom ti oko zalepia, alebo dajú špeciálnu šošovku. Necítiš absolútne nič, len zápach spáleniny pri samotnom pálení laserom.
Po operácii ti môžu dať do oka šošovku a vidíš hneď(ale napriek tomu nefunguješ ako v bežný deň), táto metóda je o 100euro na oko drahšia. Alebo ti oko zalepia a nefunguješ aj tak 4 dni. Prvé bolesti prídu tak po hodinke, vlastne ide o štípanie.
Ja som si šľahla Ibuprofen a oko potom len slzilo. Po kritickom prvom dni si o.k.
Osobne odporúčam metódu prelepeného oka- jednak je lacnejšie, a pokiaľ by došlo ku zhoršeniu, už nebudeš platiť nič, ani za vyšetrenie.Pri metóde so šošovkou musíš ísť na kontrolu hneď 1 deň po zákroku a na štvrtý deň na jej vybratie.Pri zhoršení platíš vyšetrenie asi 35Euro.
Pri prelepenom oku môžeš ísť na kontrolu aj k inému lekárovi, ktorý ti oko na štvrtý deň odlepí.
Ustálenie videnia je do pol roka. Pred zákrokom si zisti, či klinika garantuje bezplatnú dokorekciu v prípade zhoršenia.
To je véééľmi dôležité.

Ako ruzombercan idem na operaciu do Spinnu v Ruzomberku. Po prve som par minut po operacii doma, slahnem lieky a mam pokoj :slight_smile: a po druhe pocujem na toto centrum zatial same chvaly. Tak dufam, ze sa pridam k spokojnym zakaznikom. Zaujimalo by ma, ako sa ti to vyvijalo po operacii. Lebo sa chystam 3 tyzdne po operacii do londyna oslavit (snad) uspesne statnice a kamarat po lasiku mal dost problem vydrzat dlhsie bez spanku s ocami tak, aby ho nestipali a ak sa nahodou dostal do zafajcenych priestorov, tak to bol prenho fakt zazitok.

Ano, mam dozivotnu zaruku rekorekcie v cene, premyslal som chvilku nad lasikom, ale prave preto, ze kamarat sa spamataval z lasiku este par mesiacov a ja sa chystam 3 tyzdne po operacii “uzivat zivot :)”, tak sa spolieham na epi-lasik. Mimochodom, nemala si po lasiku pri rekorekcii problem s hrubkou rohovky? Pretoze mnohi vravia, ze zaruka rekorekcie zdarma je len reklamny trik, ze rohovka je vacsinou prilis tenka na dalsiu operaciu.

Mne to v Spinne vysvetlili, ako je to s tou garanciou. Oni uvadzaju vsade ze zakuka v ramci technickych moznosti pristroja. V praxi to znamena, pokial nemas -9 Dioptrii a viac, je velmi pravdepodobne, ze by sa opakovana operacia mala dat vykonat. Pokial mas vyssoe ako -9 ta pravdepodobnost klesa a hrozi, ze rohovka bude velmi tenka a nebude sa to dat dokorigovat. Verila som im, znie to logicky. Mam uz mesiac po zakroku a mam obidve oci na nule.:slight_smile: fantazia, mala som -4 a -4,5D.

Ja som mala dioptriu len -1,75, druhú -1,5. Čím vyššia je dioptria, tým hrubšiu vrstvu rohovky treba odstrániť. Tak v mojom prípade zrejme možno ešte niekoľkokrát reoperovať…Ale teraz vážne, žiadne také problémy som nemala. Ale kto má takú -8, tak to nebude možné reoperovať donekonečna.

Ahojte, poradite mi centrum, s ktorym mate najlepsie skusenosti? Len si zacinam zistovat o tejto problematike, a rada by som v juli po dovolenke sla na excimerovy laser. Som z Liptovskeho Hradku. Kam mam ist? A kam a preco neist? Dakujem.