Zuzana, mate podla mna pravdu,che to naozaj usilie a snahu na oboch stranach a velku trpezlivost sa ucit naozaj" pocuvat"a ucit sa nezranovat na tych miestach,kde sme zranitelni.Podla mna vo vacsine parov je to ucenie na cely zivot,pretoze zivot sa meni a my sa menime s nim.
Psychologicka rita svihranova
Ahoj Le, ako sa máš, čo máš nového? Pani Rita, ako sa máte? Ja som po dlhšej dobe zas medzi Vami, nemala som prístup k PC. Čo mám Nového, manžel nás chce späť ja ale trvám na svojej podmienke, že nech predá byt a začnime inde. On má výhovorky, že nemôže že tam dali väčšiu čiastku jeho rodičia. Takže nemôže! Ale ja tam bývať nechcem ísť, je to na jeho mene. Čo mám robiť? Ale pritom tvrdí, že nás chce a že je mu bez nás ťažko. Čaká nás druhé sedenie v poradni, uvidím ako tam dopadneme. komunikácia je medzi nami lepšia, otvorenejšia, ja si poviem čo si myslím, konečne. Aj to som mu bola schopná povedať, že mi nechýba tak, ako dakedy a že to v podstate zapríčinil on sám so svojím správaním. On tvrdí, že mu čoraz viac chýbam. Čo je na tom pravdy neviem. Aj plače predo mnou, ale v otázke ísť preč bývať z toho bytu a mesta, je “no hovorí, že nemôže nič”, že sa mám ja postarať o bývanie a on príde. Ale, že ten byt sa nemôže predať. Vyšlo z neho aj to, že kde má záruku, že niekedy zas od neho neodídem. Le máš sa lepšie, darí sa TI?Monika
Monika, zaruky neexistuju a s istotou je to tak,ze je dobre citit ju v sebe,a podporovat v sebe ,ze problemy zvladneme a vieme riesit ta,ako sa postupne ukazuju.Manzel ma moznost porozpravat sa s rodicmi,akou formou by ste im peniaze splacali a vy by ste mohli mat dohodu ,ako by ste sa vy financne vysporiadali medzi sebou ,ak by ste pripadne spolu nezili ,ale spolu splacali…atd…je to riesitelne roznym sposobom,ak dvaja chcu…Istota,co sa zmeni ,ak by ste znovu spolu zacali zit na inom mieste nie je…bude to zalezat na vas dvoch ,co si nove zacnete tvorit,len vy dvaja…zasahy a rozne financne tlaky zo strany rodicov nie su velmi dobre riesenie.Neumoznuju slobodne rozhodnutie,ak som tlaceny ze dlzim peniaze,tak sa mam podvolit sposobu zivota ,ktory si predstavuju rodicia? Ak su peniaze darovane je to ine,ak su peniaze pozicane je to zase ine…treba si zadefinovat,ako to s peniazmi je…ako sa da vymanit z tlaku kvoli peniazom, alebo je to inak? za peniaze a byt sa da aj skryvat , a nevidiet aj ine suvisloti napr,ako je to naozaj?.To su rozne otazky ,ktore ma napadaju a odpoved na ne skumajte vy s manzelom,len ak vas oslovuju.Ak vas neoslovuju skuste si polozit ine otazky a skumat len tie vase.Vratim sa k vete,na zmenu treba aj odvahu, aj maly kusok riskovania…a tato zmena vasho manzela,by mohla znamenat jeho samostatne rozhodnutie a jeho vlastny postoj k svojmu zivotu,k vam a ,k detom.Prajem vam trpezlivost a chut na .rozhovory,rozhovory a trpezlivost a cas.na skumanie vasich vzajomnych moznosti…
co sa tyka mna,dakujem za opytanie,mam sa dobre,tesim sa z jari,sadim kvietky,chodim vela do prirody,na sporty a tiez sa deju aj v mojom zivote rozne ine rozhodnutia a zmeny…o tom je zivot…a pracovne vnimam casto obavy ludi navstevovat psychologov a skumat aj nieco hlbsie a dlhsie ako len na par stretnuti…pekne dni a radost vam zelam
r.sv
Ďakujem pani Rita, ste ma zas potešili, povzbudili k ďalšiemu kroku, z mojej strany k pozitívnym veciam, že som viac odvážnejšia o tých veciach hovoriť i s manželom, hoc sú to veci nepríjemné. Ďakujem, za Vaše úvahy o tom skrývaní sa za byt za peniaze, ja osobne to rozoberám z každej strany, prečo manžel nevie, alebo nechce predať ten byt, či za tým nestojí strach z rodičov, strach z toho, že by som ho možno zas opustila, ale viac mi vychádza tá možno jeho závislosť na rodičoch? Neviem? V každom prípade sa blíži náš termín pojednávania aj na súde, a tam sa budem musieť vyjadriť, že ako ďalej lebo to bude už tretie. Mám možnosť poprosiť o odročenie pojednávania, keď nie som si celkom istá s rozvodom, ale stiahnúť návrh na rozvod ešte nechcem? Ďakujem a príjemný víkend. Monika
Ahoj Monika.Zdá sa,že sa to u Vás predsalen niekam posúva.Už len tým,že sa otvorene rozprávate.Zvlášť to,keď si mu povedala,že Ti už tak nechýba.Sa mi to zdá byť dosť dôležitá informácia a myslím,že si mu tým vyslala jasný signál-teda ak počúva a uvedomuje si,čo mu vlastne rozprávaš.U nás je taký problém,že manžel nedokáže stráviť,keby som mu povedala celú pravdu otvorene o nejakých citlivých veciach a pod.Pýta sa,pýta,radšej sa odpovedi vyhýbam, ale keď je to dokola,odpoviem a nakoniec mi to vyhadzuje na oči neviem koľko a ešte príležitostne.Snažím sa to podať nie tak tvrdo,aká tá pravda vlastne je,ale aj to býva naňho veľa.Tak nech sa nevypytuje,alebo nech to nejak spracuje.Akoby odpoveď chcel a zároveň nechcel počuť.Je mi to aj ľúto,aj jeho,ale nech mi niekto dá “recept” alebo poradí,ako niekoho ľúbiť…Vlastne odo mňa očakáva veci,na ktoré má právo Lásku a aby videl,že ho chcem a samozrejme aj po intímnej stránke.A toto je u mňa fakt ťažký problém.Ja chcem od neho nejaké veci,ale taktiež mu za to musím niečo dať.No to,čo on chce mu zo srdca naozaj neviem dať.Tak čo je v takomto prípade správne,ako to mám v sebe zmeniť.Ja nedokážem hrať,že po ňom túžim,keď to tak necítim.Akoby mi liezol stále na nervy.Ako sme mohli takto dopadnúť.Prestali sme “pestovať” náš vzťah a počúvať sa-si myslím.Ale ak by sa predsa podarilo naše ďalšie súžitie,stále sa obávam,že v určitých veciach sa bude ku mne správať ako kedysi.Obmedzovať ma v aktivitách,oblečení a pod.Proste ide o žiarlivosť.Dúfam,že Vám sedenie zasa len pomôže a budeš mať v hlave všetko zasa o kus jasnejšie.
Viete mi niekto povedat ci sa za sedenie v MP plati a ak, tak kolko, cca? Dakujem
Ahoj Katka. Áno, platí sa, ale je to rôzne. Čo viem, tak za 1 hod. asi minimálne 15 €. Je to individuálne. Maj sa krásne.
Za sedenie v manželskej poradni sa nemusí nutne platiť. Ak si vyberiete psychológa, ktorý má zmluvy s poisťovňami, alebo psychológa, ktorý pôsobí pri Úrade práce, (bývalé centrá psych. pomoci, ktoré boli v každom okresnom meste a toho času patria pod úrady), tak je to bez úhrady. Psychológovia sú už skoro všetci súkromní, okrem tých, ktorí pôsobia v nemocniciach, ale za vyšetrenia a terapiu sa platí len u tých, ktorí nerobia cez poisťovne.
Velmi vam obom dakujem za odpovede, moja pani psychologicka je na Urade prace, tak uvidim ako dopadnem nielen s platenim, mam sedenie o cca tyzden a potrebujem vyriesit problem so svojim extremne ziarlivym manzelom, priznam sa Vam tu vsetkym, ze mam obavu ci to vobec pojde…v hlave si vytvara predstavy a pribehy, ktore nemaju nic spolocne so skutocnostou a potom ich rozprava po kamaratoch a dokonca aj mojim rodicom, ociernuje ma a ja nemozem nic, len sa prizerat ako nasu rodinu vedie do zahuby, navyse si mysli, ze ja som ta, ktora u psychologicky dostane nasypany popol na hlavu. Viete, nikdy by ma ani nenapadlo, ze budem konfrontovana s takymto problemom a myslim, ze uz si sama nemam sancu pomoct, ide to mimo mna, fantazia a pod. Dlho by trvalo, kym by som tu rozpisala cely svoj pribeh, len, drzte palce
Prepáč Katka,že som Ťa uviedla do omylu.Myslela som,že vždy sa niečo platí a najmenej taká suma,o ktorej som počula bola tých 15 €.
A žiarlivosť? Viem, o čom rozprávaš.Možno v inej miere,ale… prečo to robia?Ktovie.Myslím,že potrebujú pomoc,lenže oni si to nemyslia.Naposledy som sa dozvedela,že vraj keby som ja chcela (keby som mu to povedala),že nechcem,aby sa v práci rozprával s mladými “babami”,tak on by s tým nemal problém!! Toto sa mi teda rozhodne nezdá v poriadku.Ako niekto niekomu môže zakázať sa s niekym rozprávať??!No dúfam,že takéto niečo neočakáva odo mňa.Myslím,že z mojej reakcie pochopil,že si myslím,že to nie je normálne.Veľmi Ti držím palce.Keď si všetko len vymýšľa a hocičo mu je podozrivé …je ubíjajúce v tom fungovať.Ak budeš mať chuť ešte napíš. ahoj
Milá Katka,
ak máte psychologičku na úrade práce, tak platiť určite nebudete, viem, lebo na úrade pracujem. A čo sa týka Vášho žiarlivého manžela, obávam sa, že tomu nepomôže nikto. Ale pomôcť tam môžu Vám, aby ste si ujasnili ako ďalej. Sedenia sa nemusíte vôbec obávať, len ho tam treba nechať hovoriť, dokonale sa tam znemožní sám. Zažila som toto isté, tiež v poradni so žiarlivým manželom, len to bolo už dosť dávno. Držím Vám palce, nech sa Vám podarí posunúť ďalej tak, aby to bolo pre Vás dobré, a aby ste sa dokázali vymaniť z tejto hroznej situácie, do ktorej žiarlivý partner dokáže toho normálneho dostať. Vytrpeli ste si už zrejme dosť.
Dobry den, prosim Vas hladám naozaj dobru manzelsku poradnu v kosiciach.
Dakujem
Alexandra
Mám problém s manželom ohladom komunikácie.Žijeme spolu v rodinnom dome, na poschodí spolu pracujeme a nemáme sa o čom porozprávať.Je to pre mňa strašné, hlavne víkend, keď nedokáže so mnou za dva dni prehovoriť ani slovo, len sa obchádzame bez slov.
Milá Katka,nedá mi nezareagovať na Tvoj problém.Totiž na žiarlivého manžela. Momentálne riešim doma niečo podobné, ale s mojimi rodičmi. Obaja sú na dôchodku. Otec roky rokúce podozrieva mamu. Za hocičo. Cestovanie v autobuse s niekým známym , alebo že ju niekto odviezol, dokonca žiarlil aj na môjho manžela, teda na vlastného zaťa. A žiarli doteraz, bez ohľadu, že majú už po šesťdesiatke.Celé roky sme trpeli jeho výstupmi. No a teraz sme ho konečne dostali k psychologičke. Výsledok - paranoja… Teraz nie že by som všetkých žiarlivcov vhodila do jedného vreca, len upozorňujem, že to môže byť aj choroba.
Ahoj Monika, ako sa nám mávaš? Objavilo sa niečo nové, čo by Ti “pošepkalo” ako ďalej?Samozrejme,len ak chceš o tom písať.Na základe Tvojich posledných príspevkov sa mi zdáš aspom o trošku silnejšia.Dúfam,že to tak aj je.ahoj
Renáta,
ako to byvalo kedysi,o com ste sa rozpravali? co vas spolu bavilo,tesilo,ake ste mali temy a program predtym, Co by ste mohli prijat do svojho vlastneho zivota ako nove,nieco len pre seba.ako zena, cim by ste mohli ozivit, spestrit svoj zivot, svoj vlastny svet?..uvazovali ste,cim sa to medzi vami zmenilo?,predpokladam,ze to nebyvalo vzdy takto.
psychologicka rita svihranova
Podnikám už 17 rokov v krajčírstve z toho asi 10 rokov s manželom.Mám 21 ročného syna 20ročnú dcéru,tí bývajú sami.Mám ešte 9 ročného chlapca ktorý býva s nami.Dielňu mám v rod.dome na poschodí.Ráno vstaneme,muž spraví raňajky chlapcovi,ja ho vystrojím do školy a idem po schodoch hore do dielne.Tam ma čaká pracovníčka,ktorá buď nemluví alebo si spieva jemné melodie dokonca ja tú zvučku.Občas si s ňou pohrkúta moj manžel lebo on robí s nami.Keď chcem to ticho prežiť, tak si dám sluchátka na uši s rezkou hudbou.Keď sa s mužom náhodou stretnem dole pri obede zase ticho ak sa niečo spýtam musím aspoň 3x aby odpovedal, alebo si odpoviem sama.Dnes som povedala krajčírke aby nenechávala dlhé nite na výrobku,on povedal že tá predtým nechávala oveľa väčšie,tak som jej povedala že ich má nechávať väčšie.Vynadal mi že som PRIPAD to je môj titul od neho,že mi všetko vadí, ale na každé moje ano má on 3 nie,alebo naopak.Tráva je po zime bledá tak povedal,že by ju bolo treba pohnojiť,keď som ju začala hnojiť,povedal že bude rásť, kto ju bude kosiť a proste hrúza.Za 20 rokov spol.života som bola už nie jeden krát u odborníka aby ma dal psychicky dohromady, ale nemienim celý život jesť tabletky kôli mužovi.Už ma nie 1x dohnal myšlienkami aj skutkami k tomu najhoršiemu.Je to ťažko takto pochopiť,najlepšie by bolo sa porozprávať.Pani Rita bolo by možné aj telefonicky?Mne vyhovuje Globtel,mám ho zadarmo.S pozdravom tichom utýraná R.
Ešte dopíšem moj denný režim.Vstanem vystrojím chlapca do školy idem sa najesť,niečo dole spravím napr.som otrok podláh,umyjem podlahy, idem hore o tretej idem dole za chlapcom čo nové v škole, konečne nejaká komunikácia, keď je pekne idem 3 kroky do záhrady, potom do chalupy, spraviť niečo pod zub a môj život je po schodoch hore dole,doprava a doľava, niekedy ani neviem ako je vonku, len keď sa prejdem do obchodu alebo so psíkom von.Nepoznám také niečo ako ísť s kamarátkou na kávu, lebo nemám Koho?Pred 7 rokmi som chodila do práce. Pre mňa to bolo niečo,čo som odkedy som vydatá nezažila lebo som bola doma na materskej a potom som začala podnikať a to len samý stres papiere úrady dve malé deti,chlap bol vtedy v čechách, ale zvládala som to.Po 10 to bolo pre mňa niečo zvláštne,ľudia chaos ranný a poobedný.Bola som v siedmom nebi byť v kolektíve smiať sa,čo u nás doma nehrozí, vidím len nadutý…Žiaľ prepustili nás všetkých skončili sa moje šťastné chvíle,potom som sa ešte zamestala ale musela som skončiť, lebo som musela robiť zameškané papiere vlastnej firmy.Ono sa to takto nedá opísať je to na veľmi dlho,zatiaľ aspoň toľko.R
Tezaz mi stíchla mašina nad hlavou,manžel je autom preč,synček pozerá telku /ten mi samozrejme nevadí/ takýto kľud tu už dávno nebol.To sa nedá ani opísať, ale len dovtedy kým sa domov nevráti nemluviaca múmia.
R
Renatka, z toho,co pisete ste este pravdepodobne mlada zena, ktora môze hladat,co ju este zaujima,bavi, a moze spoznat aj novych ludi,priatelov,kamaratov,nove zaujmy,hobby,sporty apod.pri tom ako popisujete vas denny rezim,by asi maloktora zena bola stastna,spokojna.Kazda sme sa narodili nielen pre rodinu,manzela ,deti,rodicov, ale ja mysllim,ze aj pre seba same,aby sme naplnili svoje "poslanie "nieco ,co nas tesi,rozvija,dava zmysel,poskytuje radost. verim,ze kazda zena tusi hlboko v dusi,co by to mohlo byt,len pre nedostaok pozornosti voci sebe, môze na seba ,svoje sny ,tuzby zabudat.tato forma kontaktu s vami ,ani telefonicka,vzhladom na to ,ze popisujete ,ze ste navstevovali odbornikov viac x mi nedovoluje zaoberat sa hlbsie vasim osudom. myslim,ze to nie ani na mail,ani na telefon.neviem,akych odbornikov ste navstevovali,a chapem ze sa chranite,sebaochrana je tiez velmi dolezita.Ja osobne vsak verim, ze dnes uz na mnohych miestach republiky su rozne moznosti na tanec, sporty,airobik,hudbu,umelecke remesla,kulturu,prirodu,lesy,vody, .a mnohe novinky,ktorych je vela…kde sa da stretnut a rozpravat,smiat,zabavat, s ludmi,zenami,muzmi,kolektivmi,aby ste sa nemuseli citit osamela.Kedze vnimam ,ze vas kolektiv v praci bavil a tesil. Skuste pouvazovat so svojou fantaziou,co by vas osobne mohlo este zaujimat,co by ste sa chceli naucit,na co ste v detstve ,alebo minulosti nemali cas,peniaze ,alebo moznosti,Ak zijete na vidieku,mozte vytvorit zensky kruzok,klub a v nom sa realizovat aj s inymi zenami ,ktore sa mozno tiez citia osamele- ato akoukolvek cinnostou,co si vymyslite spolu viacere.Myslim si,mozno sa mylim, ze je malo zien,ktorym stastie a radost vyplna len manzel,alebo deti.zeny su tvorive,komunikativne, niektore spolocenske ,ine uzavretejsie a hlavne ak deti vyrastu,logicky potrebuju do zivota aj nieco ine.Sledujem vsak,ze je to ine na vidieku ako v mestach-malych,alebo mestach väcsich.Ale ja v zmenu verim aj na vidieku a dedinach,zalezi len od zien,ako skusia nieco zo starych vzorcov rodin a starych vzorcov vidieka menit.Kazda obec ma nejake miestnoti na zabavu,kde sa stretavat,cvicit,tancovat,objednat si cvicitelku,alebo niekoho za ucelom nejake ho kruzku.
.Budem vas podporovat skor v rozvijani aktivit a vasej realizacie smerom von z vasho doterajsieho sposobu zivota, len ak to sama budete chciet zmenit.A ze je zmena mozna,v to ja verim do dlheho,aj ovela starsieho veku.
r.s