Nie nemáte nárok na žiadnu úľavu, na SK by ste mali ale v rakúsku musíte normálne platiť ak máte rak. živnosť ako aj my ostatné, pýtala som sa na to na SVA
Tak nech ti nič nepríde na hlavu, ale asi si nevieš predstaviť ako niekto može vyžiť z 200E. Preto uzákonili ten zákon, že invalidi môžu robiť kolko chcú a zarobiť neobmedzene, lebo robia na úkor svojho zdravia a aj ked nevládzu aj tak sa musia premôcť, lebo nechcu zdochnuť od hladu, tak už vieš prečo?
A že sa nehanbíte závidieť tým ľuďom, že si idú zarobiť. Ešte aj dôchodok im závidieť, v mnohých prípadoch sú to ľudia ťažko postihnutí a musia sa obracať v živote a si píšte, že viac dokážu ako zdraví ľudia, len s tým rozdielom, že aj s bolesťami pracuju a sa snažia nie ako zdraví čo sa im nechce robiť. na SK nedostane len tak inv. dôchodok pre pekné oči a tí čo sú chorí a nemáju inv. dôch. t. z. že nemajú takú dg aby mali nárok.
Kolko len chcete, ak mate prácu tak robte a zarábajte ak vám to zdravie dovoluje. je vela ludí čo by chceli robit a nemôžu. aj keby ste bola na plnom invalidnom aj tak možte robit!
Oxana, súhlasím s vami!
To čo je za blud. Myslím to odôvodnenie nepriznania invalidného dochodku. Tam je predsa dôležitá diagnóza, prípadne súbeh diagnóz podľa ktorých sa posudzuje invalidita. Tam vek a dosiahnuté vzdelanie nehrá vôbec žiadnu úlohu. Mali ste sa proti rozhodnutiu posudkovej komisie odvolať! Prípadne znovu poziadajte o posúdenie zdravotného stavu pred komisiou. Už sú preč časy keď pre Kanikovu reformu bol beznohý baník podľa posúdenia zdravotnej komisie OK, a invalidný dôchodok mu neprináležal.
Verte mi je to tak, nemam silu bojovat s tymto systemom. Dostala som 30percent. Odovodnenie bolo, ze operacia dopadla dobre. Mam sice zaborene implantaty. Pracovala som v administrative. Uz nemozem vobec sediet dlhsie ako 20minut. Doktor mi na posudkovej povedala, ze sa mam poprechadzat, ak ma to boli. Chodim pravidelne na rehabilitacie. Zlepsenie ziadne. Je mi z toho nanic.
Dobrý deň.
Som na ID a vlastnim ZTP preukaz so sprievodom.
Uz 2roky byvam v Kosiciach, no trvale bydlisko mam stale na predoslej adrese a tam aj Obvodneho lekara, kde som predvolavana na lekarske komisie.
Hľadám si prácu, ale kvoli zdr. stavu je to len minimum.
Vraj musim byt evidovaná na UPSVaR.
Nezoberu mi ID?
Ak nie, je mozne sa na cas zaevidovat sa, aj tu v Ke, napriek nezmenej adrese v OP?
Ajo je to so sprievodom?
Vdaka za skoru odpoved.
S pozdravom J. K.
Chcela by som sa spýtať som na CD uznali mi 50% kvôli srdcu. Pracujem dvanastky a môj zamestnávateľ odo mňa vyžaduje plus nadcasi. Chcem sa opýtať či som aj tak povinná alebo môžem odmietnuť. A či ma môže zato dať výpoveď ak odmietam.
Potrebovala by som radu. Toho casu mi konci PN, ktora trvala 1 rok. Pocas PN som ukoncila pracovny pomer, teraz po rocnej PN som poziadala o invalidny dochodok. Schvalenie ID neprebehne do ukoncenia PN. Neviem, ako preklenut obdobie po PN do schvalenia, resp. Do neschvalenia. Mam sa zaregistrovat na urade prace, kde mam narok na polrocnu podporu. Co ked mi schvalia ID spätne, pricom ja uz b6dem poberat mesuac ci dva podporu. Treba vratit vvtom pripade podporu v nezamestnanosti, resp mozem mat obidva spominane prijmy. Prosim napiste co mam robit. Dakujem.
Ja som na tom tak isto a neviem si rady! idem na urad a spýtam sa čo dalej!
… vraj vznika narok na podporu 6 mesiacov a sucasne aj ID v pripade schvalenia.
… vraj vznika narok na podporu 6 mesiacov a sucasne aj ID v pripade schvalenia.
Ak priznajú dôchodok - tak spätne od ukončenia PN a dňom žiadosti o dôchodok, zatiaľ by asi bodol úrad práce.
Môžte odmietnuť zo zdravotných dôvodov, ale zvážte svoju reakciu, lebo vám môže zamestnávateľ doporučiť výpoveď. V tomto prípade by som skôr žiadala o skrátenie pracovnej doby, ak nepristane a dá výpoveď musí byť schválená ešte aj úradom práce, inak je neplatná.
Nemusíš byť evidovaná na ÚPSVaR, vyžadujú to len kvôli tomu, že im z toho plynú rôzne výhody (finančné) pri zamestnávaní osôb s ŤZP, resp. ID.
A otázka je kde?
O dôchodok môžte požiadať v prípade ročne trvajúceho nepriaznivého zdravotného stavu. Alebo v prípade, že stav je trvalý a neočakáva sa žiadne zlepšenie, ba naopak, iba zhoršenie.
Bohužiaľ v tom je rozdiel, - posudzuje sa aj samostatná schopnosť klienta v danom odbore. Samozrejme, že je dôležitá diagnóza, ale je rozdiel či má endoprotézu (umelý kĺb) fyzicky pracujúci človek (na stavbe ) , alebo iba úradnička, ktorá sedí 8 hodín za stolom…