Invalidný dôchodok a zamestnanie

Tiež by som chcela pracovať v Rakúsku so ZŤP preukazom, bohužiaľ zdravotný stav to nedovoľuje…

Ukludnite sa drahá, ja už od 1. 7. 2008 som na invalidnom d. dostávam 89euro a mám i. d. 70percent. som vdova a mám nezaopatrené dieta spolu dostávame 400euro. aj ja sa pýtam ako je možné zo 400eur vyžit, ale sme už unavené z tých otázok a len ticho trpíme.

Dobrý den. Som polovičný inval. dôchodca a zamestnal som sa v Rakuskej firme. Má invalidita výhodu alebo nevýhodu v Rakusku. Dakujem

Dobrý den. Som polovičný inval. dôchodca a zamestnal som sa v Rakuskej firme. Má invalidita výhodu alebo nevýhodu v Rakusku. Dakujem

Neviem presne nič bližšie, ale niekde na nete som čítala, že prínos nemá žiadny - platí všetko tak ako Rakúšan.

Dobry den chcela by som sa informovat. Som na ID na 55% od 1. 10. 2014som nastupila pracovat do riadneho pracovneho pomeru na 8 hodin. A preto by som chcela informaciu aky mozem mat zarobok? DAKUJEM VELMI PEKNE ZA RADU SPOZDRAVOM MARIA

Pri ID 55% a aj viac, nie je žiadne obmedzenie v príjme zárobku. Môžte poberať plný ID aj vaša mzda môže byť vyplatená v plnej výške.

Zamestnávateľ vás v žiadnom prípade nesmie nútiť pracovať nadčas, a aj vtedy keď by ste bola úplne zdravá. S odpracovaním nadčasu musíte súhlasiť vy sama. Ak nesúhlasíte a zamestnávateľ vás núti, obráťte sa na inšpektorát práce.

Ja som prekonala rakovinu s liečbou chemo. +ožiare, na PN som bola 12 mesiacov a neuznali mi ID, len 30%, takže žiadny = žiadny príjem a musela som nastúpiť do zamestnania na plný úväzok. Takto sa to robí v Banskej Bystrici, kamarátka s rovnakou diagnózou v Bratislave dostala ID 75%.

Čiastočný ID je minimálne 41% znížená pracovná schopnosť, ale musíte odpracovať a odviesť odvody do soc. poisťovmi minimálne 8 rokov. Ak ste pracovali menej ako 8 rokov, môžte si doplatiť odvody za chýbajúce roky, aby ste splnili jednu z podmienok, odpracovať minimálne 8 rokov.

Môžte, zamestnávateľ o tom nemusí vedieť, ale ak mu to oznámite, výhody sú na obidvoch stranách. Zamestnávateľ bude za vás odvádzať menšie odvody do soc. poisťovni a úradu práce, a výhodou na vašej strane je že ste chránený a zamestnávateľ vás nesmie prepustiť kvôli zdravotnému stavu, pokiaľ s tým nesúhlasí úrad práce a sociálnych vecí.

Ak som ID Mozem Pracovat v SBS?

Ano, dneska už može pracovat každý, len málokto vládze!

Dobri den. som id vise 70 percent tento rok som mal 60 rokov doteraz som robil mozem ist do predcasneho dochodku

Chcem sa spytat uznali my polovicny invalidny dochodok no a teraz neviem ci sa mam odhlasit z uradu prace dakujem za odpved

Dobrý deň!
Môže 85% ID pracovať? Ak áno, kolko hod. denne?

Som zdravotne postihnuta transzena.
mam maturitu viem expertne angli
cky, fotim a mam certifikacie
sprievodkyna CR a tvorba www.
hladam zamestnanie no
mam zeleny zakal a DMO.
nie som na upsvar. 58%.
som z vychodu.

Dobry den, chcela by som radu, može moj manžel pracovat na 12 hodin v praci ako ID so 70percentnou invaliditou? teraz si chce vybavit 100 percentnu. može brat aj dochodok a aj pracovat na 12 hodin? alebo to je v rozpore aby neprisiel o pracu alebo dochodok? dakujem

100percentny dochodok má iba taky retardovany človek, ležiaci, nepohyblivy, ochrnuty… Vam stači si vybavit 71 a už mate plny invalidný! a ak vladze robit 12hod. tak si myslím že ste na tom velmi dobre. aku pracu robíte? Ja nevydržím stát ani 4hod v robote a neuznali ma.

Máme zhodný problém ako uvedená autorka príspevku, priateľovi končí PN teraz 18. 11. 2014, a tiež nevie, čo má robiť. Žiadosť o invalidný dôchodok na odporúčania lekára sme odoslali už 30. 6. 2014. Má zostať doma na neplatnej PN, či sa môže po dohode so zamestnávateľom vrátiť do práce? a čakať na rozhodnutie o uznaní invalidného dôchodku, nepoškodí si tým, keď by sa do práce vrátil pred rozhodnutím? Ďakujem.