kED si našiel zamesTNANIE je FAIR nepoberat
dochodok+pripadne : NEoHrozovat spolupracovnikov/ BOZP/ ak su zdr.problemy !!!
Na Vasu otazku je velmi jednoducha odpoved:
ID priznava Socialna poistovna a preukaz TZP vydava UPSvR. Preto Vam jeden lekar urcil mieru postihnutia 45% a druhy 60%, pretoze su to dve rozlicne institucie…velmi casto sa stava, ze poberatelovi plneho ID, kt. ma priznany pokles zarobkovej cinnosti (71% a viac…)UPSvR nevyda preukaz TZP!
dobrý deň,som čID-žijem,pracujem v ČR,dochodok poberám zo SR.Riadne platím dane,zamestnávateľ ma neeviduje(výpl.páska)ako invalida,pričom som predložila rozhodnutie o invalidite.Dokonca mi 3roky odmieta robiť.DPriznanie cit"…je ID chtěla by uplatňovat slevu na dani.Jako zam.v rámci EÚ tuto slevu nemuže mít,musí si udělat daně sama,tuším v SR" tak ako to vlastne je?kde je chyba?ako mám ďalej postupovať?prosím o radu…r.2008 mi robila DP právn.v ČR bez problému, prečo to odmieta zamestnávateľ?
aj ja som na polovicnom dchodku aj ked mam velky problem z pečenou,nie je to moja vina ale vina zdravotnictva a cudujem sa ze mi schvalily iba polovicu .SOM sama s malym synom a neda sa z to žit.Teraz mam novu liecbu pocas ktorejnebudem schopna ani sa postarat poriadne o syna.Hm na to tiez nie je odpoved.Viem ze dochodky na plny uvazok beru zdravi ludia ,len treba mat dobre znamosti ,aby bola dobra diagnoza je mi to luto.ze ludia co to potrebuju nemozu to mat.Citim to s vami .
ospravedlnujem sa za chyby ale klavesnice mi nejdu dobre.
myslim že na to odpoved neni,aj ked mam doživotne postarane o chorobu a neviem kedy somnou sekne,stažovat sa neni komu ,lebo pravdu nenajdeš.Vždy pravda je inde.
Mily Ferko tazko najst robotu a ked povies ze si na dochodku hm m poznam ludi co chcu pracovat ale nedari sa.možno taku podradnu
Dobry den som na pn uz 8 mesiacov mam uz doklady s socialnej poistovni na invalidny dochodok ktore som dostal este v roku 2009 sunieake zmeny na rok 2010 co vsetko budem potrebovat na vybavenie:mohol by mi nikto pomoct?dakujem
skuste dat do vyhladavaca - Jozef Mihal, alebo web. stranku soc. poist.
Prosím vás vie mi niekto poradiť ako bi som sa dostal na pracovne posudkové lekárstvo.Problem je vtom že mam po druhej operácii chrptice.Čiastočný invalidní mi že vraj nevydá a z prace ma poslali k svojmu zmluvnému lekárovi a ten usúdil z mojho tlaku a zdravotnej dokumentácie ze nemožem pracovať mam si hladať lachšu prácu.Na zaklade jeho posudku ma prepúšťaju s práce poradťe mi niekto Prosím vás niekto už mam toho behania po lekaroch dosť a nik sa nechce vyjadriť na moj zdravotní stav je to celé na nervy dakujem
Jan, s toho co ste tu napisali usudzujem, ze ste este nemali, ciastocny invalidny dochodok. Keby ste boli poberatelom ciastocneho invalidneho dochodku, a ten by Vam pri posudkovej kontrole “zobrali”, tak mate pravo na odvolanie proti tomuto rozsudku. V takom pripade odvolanie proti posudku zo soc. poistovne ide automaticky na sudne pojednavanie. Zacne Vam pekny “kolotoc” nervov, lebo budete neustale predvolávaný na komisie, kde Vam budu vystavovane rozne posudky od roznych lekarov. Budete predvolavany na sudne pojednavania, kde sa bude prerokovavat Vase odvolanie a bude sa hodnotit Vas celkovy zdravotny stav, ale budete posielany aj na PRACOVNE LEKARSTVO, napr. BA, BB, MARTIN. V Blave na pracovnom lekarstve mozete byt napr. aj 3-tyzdne, budu Vas vysetrovat od “hlavy po päty”. Potom tam vypracuje lekar znalecky posudok, ktory bude doruceny na sudne pojednavanie a tam budete predvolany. Upozornim Vas, ze k tomuto znaleckemu posudku, ktory Vam napr. vypracuju na PRACOVNOM LEKARSTVE, môze sudkyna poziadat dalsieho lekara (ktory Vas v zivote nevidel), aby sa vyjadril k tomuto posudku. Taketo sudne pojednavanie môze byt velmi zdlhave, a môze trvat aj 6-7 rokov.
Takze, jedine co vam mozem poradit, ist na pobocku Soc. poist. a tam sa informujte, ze si chcete podat ziadost o invalidny dochodok, a oni Vam tam vysvetlia ako dalej postupovat. Lebo pre priznanie invalid. dochodku, musite splnat urcite podmienky. alebo skuste aj inspektorat prace. A este maly dodatok: ak by ste sa naozaj dostal do takej situacie, ze by sa to riesilo sudnou cestou, budete musiet dolozit rozne doklady a napr. aj o financnej situacii, ak by ta “nebola dobra”, tak Vam mozu priznat oslobodenie od sudnych poplatkov. Lebo vypracovanie znaleckeho posudku nie je lacna zalezitost, je to dost komplikovane…drzim Vam palce… musite vyskusat vsetky moznosti.
Takze jednoducho-1.Vasa mama je na plnom invalidnom dochodku.Teraz sa to vola len “Invalidny Dochodok” a za 2. Moze pracovat ako sa jej len chce,ziadne obmedzenia su neni,jedine nezabudnut sa odhlasit zo SP ked sa zamestna tak aby za nu stat neplatil poistenie-odvody ale firma kde pracuje a nebojte sa nema to ziadny vpliv na dochodok.
Jozef
Pracovala som posledný rok ako opatrovateľka na živnosť v rakúsku, živnosť som na jeden rok pozastavila a bol mi na Slovensku priznaný polovičný inval.dôchodok. Ak budem chcieť aj naďalej pracovať ako opatrovateľka (oficiálne na živnosť v rakusku), mám i naďalej nárok na poberanie dôchodku? Prosím len seriózne odpovede. DAKUJEM
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať. Môj otec je na plnom invalidnom dôchodu. Chcela by som vedieť, ak dospeje vek 62 rokov, bude poberať starobný dôchodok. Z akej čiastky sa mu bude počítať? Teda len z tej, ktorú poberal ako invalid, alebo sa do toho zahrnie aj plat ktorý mal na poslednom pracovisku predtým, ako sa dostal na invalidný dôchodok. Alebo je to nejak percentuálne stanovené, myslím ten výpočet. Ďakujem Zuzana
Invalidny dochodok sa mu prekvalifikuje na starobny dochodok, a ked mu vyjde vyššia suma zo zárobkovej činnosti, ktorú mal predtym, nez sa stal poberatelom ID, tak mu bude vyplacana suma, ktora je vyssia.
Presne info ti podaju na web. str. soc. poist., napis do ich poradne, maju tam aj kaukulacky pre vypocty dochodkov,prip. skus do Googlu- Jozef mihal…))
dobrý večer Klaudia, v prvom rade ďakujem za odpoved. Mňa by zaujímalo, že aká dlhá doba sa spätne bude brať do úvahy od bývalého zamestnávateľa môjho otca. To len z toho dôvodu, že otec pracoval do rok 2006. Na invalidnom plnom dôchodku je od vtedy, a podla diagnozy ktorú má, tak bude až do nadobudnutia dôchodkového veku, čiže do 62-dvojky. To je ešte 4 roky. Teda na invalidnom bude spolu 7 rokov. Lebo plat ktorý dostával od zametnávateľa je nižší ako invalidný ktorý poberá. Takže podľa vašej odpovede, by mal otec poberať taký starobný dôchodok aký bude mať posledný invalidný dôchodok. ďakujem Zuzana
Ahoj, Zuzi, budu sa mu brat do uvahy vsetky odpracovane roky - (pocas ktorych platil odvody zo mzdy na soc. poistenie)…
Mam dibetes melitus 4* si picham inzulin. Som po Empyem hrudnika.či mam pravo na preukaz ZTP alebo Dietne stravovanie?
treba si dat ziadost o ciastocny invalidny a absolvovat paru vysetreni alebo len dat potvrdit to co uz je zname ,ved mate za sebou dve operacie a cakat na posudkovu komisiu.Netreba pocuvat toho ,co tu strasi prehliadkami v BB ,v BA a pod. a zarobit môzete kolko chcete…
AHOJE JA BY SOM SA RAD INFORMOVAL CI BY MI VEDEL NIEKTO ODPOVEDAT NA TIETO DVE OTASKY.
1.ZA AKYCH PODMIENOK MA INVALIDNI DOCHOCA 70percentami NAROK NA PRISPEVOK OD STATU NA MOTOROVE VOZIDLO.2 CI MOZE INVALIDNI DOCHOTCA PRACOVAT VEDLA INVALIDNEHO DOCHOTKU A KOLKO HODIN MESACNE???