Odpoviem iba na 2. otázku - invalidný dôchodca môže pracovať. Môže pracovať na dohodu, ale môže mať uzavretú pracovnú zmluvu aj na dobu neurčitú. Počet odpracovaných hodín mesačne záleží na tom, akú zmluvu má uzavretú - môže pracovať aj na plný úväzok. Na otázku č.1 - nepoznám odpoveď. Treba sa poinformovať na soc.poistovni.
Prajem pekný deň.Mám 21 rokov a chcel by som zamestnať pani na polovičnom invalidnom dôcodku v kvetinárstve.Poprosil by som či mi niekto poradí čo to obnáša a aké poplatky by som za ňu platil,ďakujem
chcela by som dodat preco hadzete vsetkych romov do jedneho vreca som romka mam 47 rokov a uz mam tiez dost za sebov tu v trebisove su lekari iba na uplatky a ne na liecenie ludi, ked nezaplatim tak ma nevisetria preco? lebo vi ste to vsetko urobili pokial ste mali peniazky,tak ste nosili obalky,a teraz na co sa stazujete,ja som musela ist az do zahranicia aby ma kompletne visetrili lebo tu treba cakat pol roka za jednym vysetrenim tam mi prebijali cievi kolo srdca a za jeden den vam urobia cele visetrenie ,a viete preco ?lebo nepoznaju uplatky,vi ste tomu na vine ja som si tu podala na dochodok a zamietli mi, urad prace mi tiez nic nedava,neberiem ziadne peniaze,ale na urad prace mi povedala pani Dzurova nech sa rozvediem ,to je spravne teraz sa nestazujte. a na romov vinu neneste oni obalky nenosili,a ked sa tak vezme nie mi sme tu pre lekarov,oni by mali byt pre nas,oni nas maju liecit a nie mi ich podplacat,az sa hanbim povedat ze ja by som deti mala spomahat,a nakoniec oni mna musia s toho co samim je malo.aj vas je mi luto lebo nie kazdy z vas je rasista ako tu niektory.ja tiez mam otca bieleho ale radsej sa stim ani chvalit nebudem,nehanbim sa povedat ze som romka.prajem vam vsetko dobre a hlavne skore uzdravenie.
poznám ID , ktoré pracujú v rakúsku akoopatrovateľky, od mladosti poberajú ID, čerpajú peniaze zo SP. Opatrili si pekne deti doma, ked boli malé, vtedy sa robili veľmi choré a teraz makajú a utierajú zadky rakušakom a nemcom za veľké peniaze. Je správne, že je taká možnosť? Prečo potom sa oddiaľuje dôchodkový vek a tu sa plytvá peniazmi zo SP?
chcela by som sa opytať som študentka ošetrovateľstva mam DMO a poberám polovičný ID a ak sa budem chcieť zamestnať tak aké plynú pre mňa obmedzenia? môžem sa zamestnať len na polovičný uväzok, alebo aj na celý? prosím odpíšte mi
Poberatel ID moze pracovat bez obmedzenia, moze sa zamestnat na aj a plny uväzok. Zamestnavatel za poberatela ID plati odvody do soc. poist. a ak je poberatel CID - tak plati aj odvody PvN (poist. v nezamestnsanosti) a vznika mu narok aj na podporu v nezamestnanosti.
Prosím o radu!
Po skončení dlhodobej PN nastupujem do zamestnania ako invalidný dochodca s obmedzením schopnosti vykonávť prácu na 45%. Zamestnávateľ mi síce ponúkol prácu, ale tá mi pre svoju fyzicku náročnosť nevyhovuje. Som schopný vykonávať pracu len v prostredí bez ťažkej fyzicekj práce, dvíhania a prenášania ťažkých bremien, bez terminovanej a úkolovej práce, a práce vo vynutených polohách.Aké mám tede možnosti, možem požiadať o iný druh práce?Vopred ďakujem.
chcem sa spytat ked poberam inval.doch.a moj zamestnavatel mi chce dat zmluvu na 8hod.nebudem mat problemy aj s posudkovou komisiou,ze budem pracovat na plny uvazok
Ak ste poberateľom plného invalidného dôchodku, tak môžete pracovať. Pracovnú zmluvu môžete mať uzavretú aj na dobu neurčitú - odvody neplatíte iba na poistenie v nezamestnanosti,(ostatné platíte), tzn. že ak ste poberateľom plného ID a skončil by Vám prac. pomer, nevzniká vám nárok na podporu v nezamestnanosti z dôvodu poberania plného ID.
Zdravím Vás. Som po prekonaní rakoviny žalúdka a súbežne si liečim aj chrbtové platničky, samozrejme pri tom pracujem. Mám sa pokúšať o invaliditu? Alebo je to vopred prehrané, ked pri tom pracujem
ďakujem
Za invalidného sa považuje ten, kto pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, nie je schopný vykonávať akékoľvek sústavné zamestnanie, a tento nepriaznivý zdravotný stav, by mal podľa poznatkov lekárskej vedy trvať - 365 dní.
Asi Vás nepoteším, ale je to tak, že najskôr musíte byť dlhodobo PN. A ak by Vám bol priznaný ID - tak potom môžete ako invalidný dôchodca aj pracovať.
Od augusta 2006 platí zákonná úprava, že aj invalidný dôchodca má nárok na prácu, ak chce a môže pracovať. Môžete sa prihlásiť aj na úrad práce a získať dokonca aj dotáciu na živnosť, či vytvoriť si pracovisko chránenej dielne. Počet hodín nie je obmedzený, ale akonáhle mate živnosť, musíte odvádzať odvody podľa (podľa príjmov),teda aspoň minimálne.
Príspevok od štátu vybavíte na Úrade práce,kde Vás poučia,pretože to závisí aj od diagnózy,na základe ktorej,bola invalidita priznaná.Treba si zistiť úradné hodiny/dá sa aj na internete/ a zájsť na príslušný úrad.Sú ústretoví,slušní,aspoň taká je moja skúsenosť,konečne svetielko po mnohokrát ponižujúcom jednaní zo strany niektorých lekárov.
no neviem ale musim suhlasit z tym co tu bolo uvedene niesom rom ale vsetko je pravda co sa pise o trebisov sak to fakt nieje normalne co sa tam deje na niektorich odeleniach ale nikto z kompetentnich to nevidy , viete preco lekari maju na svojich lekarskich koselach velke vrecka?? aby sa tam viac zmestilo ,
Som na plnom ID,od marca tohto roku som sa zamestnal na dohodu ale zamestnavateľ chcel by so mnou uzavrieť zmluvu na neurčito.Mám však obavy aby toto nemalo neskôr vplyv pri posudzovaní mojej invaliditi socialnou poisťovnou.Aj ked sa hovorí,že ID môžu pracovať,ale určité riziko asi tam bude pri posudzovaní invaliditi posudkovým lekárom,že môže prísť k percentualnemu zníženiu invaliditi.Chcel by som vedieť či to má nejaký vplyv na posudzovanie stupna invaliditi ked sa ID zamestná na plný úväzok?
Dodo, ak sa invalid zamestná - tak by to vôbec nemalo ovplyvnovat invaliditu. Ved ID sa priznava pre dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav, a zamestnavatel za invalida plati odvody do soc. poist. ale clovek nikdy nevie…
Dobry den chcem sa spytat aku mam sancu ID ked mam dg.DMo , epilepsiu a liecim sa na glaukom a vysoky tlak .
Vdaka
Síce príspevky sú z minulého roka, ale nedá mi nereagovať a nedodať trošku dôvery invalidom. Ja som tiež invalidná na 50 % a pracujem na plný úvazok, zamestnávateľ doteraz aj využil, že nemusel platiť povinný podiel invalidov pre UPSVaR, no a niekto tu mal pripomienku, že keď človek pracuje, nemal by poberať invalidný príspevok. A prečo nie? Pre mňa je to predsa mínus, že som chorá, beriem denne viacero liekov a zdravotná starostlivosť a peniaze, ktoré miniem v lekárni mesačne mi asi akurát tak pokryje ten invalidný príspevok.
Ahoj robindes, ja mám také skúsenosti a zdravotné problémy, aj nahrávky, že by stálo za to s tým čosi urobiť a pohnúť systémom za zlepšenie života trpiacich.
Dobry den, chcela by som sa opytat, ci je limitovana vyska zarobku SZCO pri poberani invalidneho dochodku?
Dakujem
Irma