Myslim si, ze nie je limitovana vyska zarobku. Kazdy pracujúci ID plati odvody do soc. poist.
Nemusíte byť dlhodobo na PN,pokiaľ je Váš stav nemenný napr.tým,že po úraze nevidíte na jedno oko.Čiže máte trvalé poškodenie zmyslového orgánu a môžte o ID požiadať okamžite.Preto nie je možné odpovedať na niektoré otázky tu,ak nepoznáme diagnózu.A pracovať alebo podnikať môžte.
Ahoj, potrebovala by som radu ohľadom čiastočného ID. Manžel už rok má problémy s očami - doživotný a doktorka mu poradila že môže ísť na čiastoč. ID, len by som chcela vedieť z čoho sa vyrátava suma dôchodku, kedže je zamestnaný. A ako to je ked bude mať ID a bude na chorej, napríklad v nemocnici na operácii - dostane len čiastoč. ID alebo aj chorú ??? A môže pracovať potom aj na plný úväzok? veľmi pekne dakujem za odpovede!
Suma ID sa vypočítava podobne ako suma starobného dôchodku. Záleží na počte odpracovaných rokov, výške zárobku, dosiahnutom vzdelaní atd. Pre presné info. napíšte na web. str. soc. poist.
Ak je manžel zamestnaný, tak platí aj odvody do soc. poist. tzn. že má nárok na nemocenské dávky - PN. Ak by mu priznali ID čiastočný tj. od 41%-70%, tak bude poberať aj ID a ak ostane naďalej zamestnaný - tak bude poberať aj nemocenské dávky, aj keby bol v nemocnici. Pre priznanie ID je podmienkou platenie odvodov do soc. poist.
Ak by bol zamestnaný na dohodu - tak vtedy zamestnávateľ zaňho neplatí odvody do soc. poist. a nevznikol by mu nárok na PN. Môže sa zamestnať aj na plný úväzok… Prajem všetko naj …
Som invalidná dôchodkyňa nad 70%, pracujem v chránenej dielni majiteľ mi dal zmluvu na 40 hod. týždenne a plat 304eur ale ja pracujem len 40 hod. mesačne a plat mám 80eur nedáva mi ani výpl. pásku a tvrdí mi, že je to v poriadku, lenže to vychádza mesačne 160 hod. ako zdravému. Prosím o radu, ďakujem.
Som uznaná ID na 45%. Vminulom roku som bola na PN v mesiacoch júl a august. Na ďalšiu PN som nastúpila v novembri a zatiaľ som stále PN. Mám šancu požiadať o preskúmanie zdravotného stavu a prehodnotenia ID?
Dodrý deň. Chcem sa spýtať - 1. 1. 2010 som si podala žiadosť na inv. dôchodok, v marci ma uznali invalidnou na 45%, mám 16 odpracovaných rokov. Z coho sa bude vypočítavať výška dôchodku, ak som medzitým bola aj na UP? Ďakujem
Dobry den, potrebujem zistit ako to funguje ked poberam ciastocny invalidny dochodok a chcem ist pracovat do zahranicia? Tym padom nebudem moct platit na dvoch miestach odvody. Nebude to problem? Zrusia mi ho? Ak by niekto o tom nieco vedel prosim napiste mi. Dakujem
Po skončení pracovného pomeru som nastúpila na druhý deň na PN. V priebehu PN žiadam o čiastočný ID, môžem sa ako uznaný ID prihlásiť na úrad práce a pobarať aj podporu v nezamestnanosti?
Nie, nie je to v poriadku. Po prvé - výplatnú pásku musíte dostávať. Dokonca ak Vám mzdu nepoukazuje zamestnávateľ na účet musíte podpísať aj prevzatie peňazí. Pracovnú zmluvu máte na 40 hodinový pracovný týždeň, min. mzda je 307, 70 na mesiac. Nakoľko nepoznám podrobnosti uvediem nasledovné : Pri zamestnávaní ID môže zamestnávateľ dostať príspevok na vytvorenie 1 pracovného miesta vo výške nad 9OOO EUR podľa regiónu a refundáciu prevádzkových nákladov / v prípade zamestnania ID nad 70 % / vo výške 5-násobku celkovej ceny práce / v r. 2010 = CCP = 975, 54 x 5 EUR / ročne. V rámci týchto príspevkov sú možné rôzne kombinácie, preto ak by si časť Vašej mzdy zamestnávateľ ponechával považujem to prinajmenšom za neetické. Použitie prostriedkov musí byť zamestnávateľom pre príslušný ÚP dokladované, t. j. aj prevzatie mzdy.
Invalidný dôchodok sa vypočíta z príjmov za odpracované roky. Invalidný dôchodok počas PN, bude dostávať v plnej výške každý mesiac, a keď bude na PN, tak dostane prvé tri dni 25%, ďalšie 7dni 55% z vymeriavacieho základu, od zamestnávateľa, a potom kým bude trvať PN, 55% od socoalnej poisťovne.
Môže poberať invalidný dôchodok aj pracovať ďalej.
Dobry den. Chcel by sa opytat ci mam narok na predcasny invalidny alebo polovicny dochodok, ked mam dlhodobo nepriaznive zdravotne problem. Som na UP nezamestnany nikde ma nechcu zamestnat, nedostavam ani korunu bo manzelka pracuje. A na PN nie som. Dakujem za odpoved.
Dobrý deň, som na plnom invalidnom - vozičkárka a mám záujem podnikať v oblasti fitnes pre vozičkárov. Zaujíma ma, či mám nárok na refundáciu nákladov spojených s prevádzkou a ak áno, v akej výške. Ďakujem.
Dobry den, chcem sa opytat manzel je na invalidnom dochodku ale pracuje. Mame skusenost ked povie, ze je invalid, tak ho prepustia. Teras sme nepovedali, robi tam 6 mesiacov ako vodic MKD. Bol preplatok zo zdravotnej, tak sme museli povedat, ze je na invalidnom. Mozu ho kvoli tomu prepustit? Dakujem.
Dobrý deň. Prosím Vás o radu - som čiastočne invalidná -nezamestnaná, dostala som možnosť pracovať v chránenej dielni, zamestnávateľ odo mňa žiada presne percentuálne ohodnotenie zdravotného stavu, inak ma vraj nemôže zamestnať. Neviem sa k tomuto údaju dostať nakoľko som hodnotená podľa zákona č. 100 / 1988 Zb. Prehodnotená som bola - 11. 5. 2010.
Invalidný dôchodok vyplácia soc. poist. takže záleží na tom, kde budete platiť odvody. Ak ich budete platiť do soc. poist. - tak nárok na ID Vám nezanikne.
Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu, kedže sme bezradný. Mojho otca po dlhej chorobe uznali na plný invalidny dochodok a chcela by som sa spýtať, že či je možné aby naďalej pracoval, či sa mu nemôže stať že niekto ho zákerne udá a budú z toho len problémy. Bohužial sme v tomto úplne nový a nevieme si poradiť a máme obavy. Prosím vás o radu. Ďakujem.
Dobrý, aj poberateľ plného ID môže pracovať. zamestnávateľ platí zaňho odvody do soc. poist. neplatí iba odvody na poist. v nezamestnanosti (PvN). Takže by sa nemalo stať, že by mu odobrali ID. Pre najlepšie info zajdite sa osobne poinformovať na soc. poist.
Koľko hodín može odrobiť za mesiac, čiastočne invalidná osoba, ktorá je zamestnancom? Ďakujem
Na základe čoho ste na takéto vysvetlenie prišla? V Rakúsku robia desiatky žien, invalidných dôchodkýň, opatrovateľky. Platia si poistenie v Rakúsku, ktoré sa im započíta na dôchodok a poberajú invalidný dôchodok na Slovensku bez problémov ďalej. Len sa museli odhlásiť zo zdravotnej poisťovne na Slovensku, lebo za slovenského invalidného dôchodcu platí zdravotné poistenie štát. Vyplácanie invalidného dôchodku po jeho priznaní už nemá s odvodmi nič spoločné.