Dobrý den, som na čiastočnom invalidnom dôchodku, od 1. mája pracujem na plný úväzok, chcel by som sa spýtať ako je to s odvodmi, kam ako invalidný dôchodca musím prispievať a koľkými percentami, nakoľko v prvej výplate mi bolo stiahnuté zo mzdy na zdrav. poistenie 2%, nemoc. poistenie 1,4%, starobné poistenie 4%, a na invalidné poistenie 3% zo mzdy. Chcel by som vedieť či dané odvody mi boli správne stiahnuté zo mzdy v súlade s platnou legislatívou, alebo nie? Za poradenie Vám vopred Dakujem!
Zamestnanec, invalidný dôchodca do 70% vrátane, platí rovnaké odvody ako zamestnanec bez zdravotného postihnutia, nižšie odvody platí len na zdravotné poistenie, namiesto 4% len 2%.
Prosím o radu, od novembra 2009 som PN, stále v pracovnom pomere. Posudková lekárka mi povedala, že mi napíše posudok na žiadosť o invalidný dôchodok. Zaujíma ma, že či budem až do priznania invalidného dôchodku PN, alebo musím ukončiť PN a nastúpiť do zamestnania. Pokiaľ by som však nevládal pracovať, tak by som musel dať výpoveď, nahlásiť sa na úrade práce až do dňa, kedy by mi bol priznaný invalidný dôchodok. Neviem však, či by som poberal podporu v nezamestnanosti. Ak by niekto o tomto vedel, poradte mi prosím. Ďakujem
Dobrý večer, chcem si založiť firmu a chcela by som zamestnať maminu, ale ona je na plnom ID viac ako 70% a bojí sa aby jej ho nezobrali, lebo ťažko ho vybojovala… preto sa chcem spýtať či je to možné kebyže sa zamestna na dohodu, alebo 4hodiny či na plný úväzok je môžu zobrať ten ID.
Ďakujem za odpoveď
Od decembra 2009 som poberateľ invalidného dôchodku (60 %). Od toho času som nezamestnaný. Som evidovaný na úrade práce. Tento mesiac mi bude vyplatená posledná dávka v nezamestnanosti. Prosím o radu: čo za mňa platí Soc. poisťovňa a či si mám ja platiť sám (napr. nemocenské dávky) ak budem naďalej nezamestnaný, ale zároveň poberateľ invalidného dôchodku. Akú výšku nemocenských dávok by som si mal dobrovoľne platiť? Ďakujem.
Ano a ano
Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, ak poberám invalidný dôchodok na 41%, koľko maximálne môžem zarobiť popri tom?
Dobrý deň, v máji minulého roku ma uznali invalidnou 45% a po predložení potvrdenia zo Soc. poisťovne ma potom vyradili z ÚP. Vzhľadom na môj nepriaznivý zdrav. stav sa mi nepodarilo zohnať prácu a teraz ma čaká druhá lek. posudková kontrola. Chcela by som vedieť ako je to vlastne s odvodmi u čiastočne invalidnej osoby? Ďakujem
Bola som uvoľnená z pracovného pomeru dohodou zo strany zamestnávateľa bez nároku na odstupné. Chcela by som sa dostať na pracovné lekárstvo, od 52 rokmov mám torticollis spastica, hlava sa mi svojvoľne vytáča na pravú stranu, 39 rokov som pracovala v administratíve, chcela by som, aby mi zamestnávateľ v zmysle ZP vyplatil odškodné za chorobu z povolania. Ide o neurodegeneratívne ochorenie mozgu, pracovala som so stránkami, veľa krát v strese, trpela psychika, nervy.
Mama ma plny invalidny dochodok, ale moze robit. Jasne, ze nebude vladat tolko, ako zdravy clovek, ale dochodok je na vyrovnanie jej moznosti oproti zdravemu cloveku. Ak by podnikala, musi si platit zdravotne poistenie.
Neobmedzene. Na socialnej poistovni som sa informovala a povedali mi, ze to s tym nema nic spolocne, ze mozem zarabat kolko som schopna.
Dobry den, ako som bola informovana, tak ID moze pracovat aj podnikat. Zalezi od vasho osetrujuceho lekara, aky posudok na vas zdravotny stav napise posudkovemu lekarovi. Ak vas osetr. lekar napise, ze vas stav sa nezmenil, cize nezlepsil, tak vam invalid nemozu vziat. Ak mate dalsie info k tejto teme, napiste.
Nasta, To, na akú diagnózu a aký stav vám môže byť priznaný ID a aj v akom rozsahu nerozhoduje ošetrujúci lekár ale stanovuje to zákon a treba k tomu ten nález od ošetrujúceho lekára.
K nároku na ID sa musí jednoznačne vyjadriť posudková komisia soc. zabezpečenia, pretože soc. poist. vypláca tieto dávky. Samozrejme, že ID môže pracovať, posudok od všeobecného lekára v žiadnom prípade nie je rozhodujúci, pretože všeobecný lekár žiadny posudok ani stanovisko k zdravot. stavu nedáva. Všeobecný lekár iba zosumarizuje dané diagnózy stanovené odborným lekárom, a k celkovému zdravotnému stavu sa potom vyjadrí posudková komisia.
Dobrý deň. Ja by som sa chcel opýtať. Som invalidný dôchodca na druhý rok mám ísť na posudkovú kontrolu. Chcem sa Vás opýtať ak by som bol starosta obce po zvolení mohol by som brať aj invalidný dôchodok? Alebo pri posudkovej kontrole, či my môže byť tento invalidný dôchodok odobratý, keď by som vykonával funkciu starosta obce. Je o tom nejaký zákon. Za odpoveď ďakujem.
Dobrý deň, pracujem v chránenej dielni a mám zníženú funkciu vykonávať zárobkovú činnosť nad 70%, čiže min. mzda v hrubom je 307,70 eur. Koľko percent odvádzam ja ako zamestnanec štátu? Koľko mám dostať mzdu v čistom? Ďakujem.
Moje povolanie je profesionalny hudobnik a cely zivot az doposial ucinkujem v nocnych baroch. Mam 56 rokov a v roku 2000 som prekonal infarkt myokardu. O dva roky mi bola vykonana angioplastika, ale az doteraz som odkazany na uzivanie liekov. Zacinam mat ale vazne zdrav. problemy, pretoze mi vadi nafajcene prostedie, nocne ucinkovanie a stresove prostredie. Chcel by som vediet, ci tymto splnam podmienky na invalidny dochodok, lebo uplatnenie v inej praci si neviem najst. Dakujem vopred za odpoved!
Poberateľ ID môže pracovať, neviem o žiadnom zákone, ktorý by túto možnosť vylučoval.
Napíšem Vám iba to, čo by vám odporučili aj lekári a tj. - zmena zamestnania. Či vám priznajú ID - tak k tomu sa musí vyjadriť jedine posudková komisia. Argument, že Vám vadí zafajčené prostredie - nijak neobstojí.
Pani zlata tak vy ste na 90% chorá a ešte máte energiu pracovať, tak to je sila, sú ľudia tažko chorí a dostanú ledva 45% a do práce nevládzu, tak sa zamyslite nad tým o aku radu žiadate.