ahojte…
mam skusenost stymto prave pred 4 dnami mi vyberali mandle na kramaroch je to nieco horzne neprajem to nikomu kto na ta vazne nemusi ist nech to nerobi…väcsiu bolest som v zivote nezazila…museli mi ich vybrat pretoze som mala aslo az cez 1700 a v tele streptokoka. Ale pokial to niekomu nesuri a nieje to take vazne nedavajte si to robit. Sice som mala celkovu anestezu ale ta bolest potom bola hrozna v nemocnici sa to dalo este vydrzat ale po prichode domov ked prestali ucinkovat lieky od bolesti to zacalo a je to zo dna na den horsie a horsie…operovali ma 10.11.2008
a prečo si nedávaš aj doma niečo od bolesti?
Ahoj Kenny ten Kenny som bola ja.Omylom som to dala pod meno.Malo to byt Tebe.Dufam, ze uz sa mas dobre-uz je to hadam aj 10 dni.Kamaratka co bola na vybere v stredu-je celkom dobre na tom.Na druhy den ju uz aj pustili domov.Ja uz sa chystam pomaly-v utorok idem do nemocnice-v stredu mi to maju robit.Nejak zvlast sa nebojim, ale to pride asi potom.Dufam, ze to dobre dopadne.Potom sa urcite ozvem
no caute, caute… tak uz som dneska prisla aj ja domov a bola by som aj skor napisala, ale som si lahla nachvilu spat a nakoniec som sa zobudila len pred xvilou…
tak to vezmem od zaciatku…
v piatok rano ma prijali este v mojej ORLambulancii, tam mi kuli do hrdla a poslali na prijem… potom do satni, tam som si nechala veci a prezliekla sa do pyzama a sup-sup na ORLoddelenie… tam si ma sestricky zapisali, odmerali tlak (predstavte si, ze ja, co mam vzdy u doktorov vysokyyyy tlak, tak som mala pred operaciou 120/80… riadna haluz, co?)… potom som mala este nejake vysetrenie doktorom tam na oddeleni, povedal mi ako co bude prebiehat, ze dostanem injekcie a cmulaci cukrik atd… to si myslim, ze vypocuje alebo uz vypocul kazdy z vas…
tak som si lahla, o nejaky cas (ked som uz bola konecne na rade), tak mi dosli dat najprv jednu injekciu do zadku (nejaky penicilin ci co to bolo, ze vraj davka na 3tyzdne heh…), potom mi nastopla ihlu na ruku na infuzku, ktora mala prist po operacii, o chvilu dosla sestricka zasa, zase dalsia injekcia do zadku (ta bolest bola hroznaaa) - to bola asi naladovka, ktora vsak na mna nemala ziadny ucinok a po nej som v pohodke presla na zachod bez krutenia hlavy, co ani sestricka nechapala…a potom prisiel na rad ten cukrik, co kazdy pise, ze hnusny… mne vsak celkom chutil - take horkaste, pripominalo mi to taky zhoreny karamel :D, z neho mi trochu strpol jazyk a aj ten odtrpol, ked som sla na operacku (poznamenavam, ze po schodoch som si vysla o poschodie vyssie, pretoze vozik im niekde zmizol a vytah… na ten som zabudla)…
a teraz k operacii… tam mi napichali mandle, to sa este dalo zniest… a potom to zacalo… prava mandla, ktora sla ako prva bola este celkom v pohode, predychavat sa tiez dalo, horsie to bolo v tej chvili, ked mi tam nejaka mlada doktorka (ktora ma operovala a skusala si to na mne aj na chalanovi predo mnou, normal doktor jej radil spoza nej :D) strcila tampon ci co to bolo… mna hned zacalo napinat, to sa proste nedalo, lebo darmo mi vraveli, ze mam dychat, ked som nemala cez co, kedze som mala hrdlo upchate tym tamponom… tak ma len nadrapovalo a nadrapovalo… druha mandla - lava - to uz bolo horsie, injekcia mi prestavala posobit, cize som to riadne citila (cize nechapem, preco kazdy vravi, ze zakrok vobec clovek neciti… ja som ho citila a to fest silno)… inak, pri zakroku mi to krvacanie nezastavovali laserom, ale mi to tam nieco viazali nejakymi nitami ci cim… ale nejako som to pretrpela a odviezli ma na izbu…
a tu sa dostanem k jadru veci… cakala som, ze ma po zakroku zacne silno boliet hrdlo, cakam, cakam, ale nic neprislo´, ani o hodinu, ani o dve… vobec… ja som si pytala pit po necelej hodine, bo som myslela, ze umrem od smadu, a pri prvych glgoch prisla prva bolest, resp. take stipanie, ktore po chvili prestalo… proste ma v den operacie hrdlo vobec nebolelo a ani v sobotu… bolelo to len pri prehltani (ziadna bolest, ktora by bola stala, ako som si ja myslela) a aj ta bolest pri prehltani bola ako asi pri tej najmenej bolestivej angine… takze tak… lieky proti bolesti mi davali len algifen, ale ten som ja odmietala, bo mi aj tak nepomahal, resp. nemal velmi v com pomahat, ale ma sestricka prehovorila, ze si ho mam radsej dat, aby mi to neslo potom do usi…
akoze boli v nemocnici aj taki ludia, ktorym bolo zle, nejedli, nepili, len infuzky pytali, ale mne tam chutilo, ja aj taky chalan by sme uz najradsej jedli v den zakroku… ale musela som pockat do rana na vanilkovy pudincok s piskotkami, ktory bol vyborny, aj obed bol super, resp. ta jedna jeho pomixovana cast, bo to druhe bolo bez chuti, ale zjedla som aj to a vecera tiez pecka…proste neviem ako ostatni pisu, ze nic nemohli jest a bolesti velke-prevelike, ja som jedla odusu a bolo este aj malo, a to som dost citliva na bolest)
dneska ma uz pustili domov, dneska ma to zacalo trosku boliet, ale len tak v miere znesitelnosti, nic hrozne, da sa to prezit… len sa bojim, aby mi to nezacalo krvacat a aby ma neboleli usi…to je vsetko asi…
a este co sa tyka rozpravania – to ma dost desilo, ako kazdy pisal, ze kecat sa po zakroku neda… ja som hovorila na sale stale, tam som sa cudovala, ze mi tak divne znie hlas, ked som mala jednu mandlu von a druhu este dnu, potom hned cestou na zachod som sa porozpravala s tym chalanom predo mnou a odvtedy som kecala stale a so vsetkymi…
nerobilo mi to ziadne problemy… vcera, v sobotu, sme dokonca aj so spolubyvajucou kukali pol dna v jedalni v nemocnici filmy a pohodka, pili sme caj a vodu a cumeli na telku… proste lazo-plazo…
a kenny… to krvacanie sa zastavuje, ze si prilozis nieco ladove na zatylok, vsak? A dokedy mam popripade cakat (dufam, ze sa mi to nestane), ze ci to prejde alebo ci mam ist do nemocnice?
a este aby som nezabudla… niektori pisete, ze vam dovolili zmrzku, ini ze nie… mne sestricka dovolila a ja som hned utekala kupit dole do budetu dve zmrzky take tie trojfarebne, ak si pamatate, co volakedy byvali - navrchu ruzove, v strede biele a dolu hnede… a bolo to super… sestricka sa len cudovala, ci ma nestipe ta ruzova-jahodova cast, lebo ze ovocie zvykne stipat, ale nic… pohodka… a tak aj domka si idem dat nejaku zmrzlinku…
a este nieco… po operacii sa mi stale xe kychat a neustale to potlacam, a neustale grgam… len mam jeden problemo… neviem ci je to tou kasovitou stravou, alebo tym, ze nejako clovek toho nezje vela, ale vobec mi netreba ist na velku… tak neviem, uz rozmyslam nad dakym prehanadlom, abo co… nemate niekto aj s tymto skusenosti? diky za radu…
Jeeeeej Kaciatkoooo si doma:-))) no tesim tesim ze ti to nedopadlo tak hrozostrasne ako to tu niektory rozpisovali, a ze obaja z toho nemame nejaku celozivotnu traumu:) Joooj mne nikto v nemocnici nedal ziadne cukrik na cmulanie:( A no co citam tak zakrok si zvladla v pohode. Mna to tam napinalo od zaciatku do konca. Sam sa cudujem ako to pan primar odoperoval. Aaa tak isto ako aj u teba prva mandal v pohode, a druha, len tam cosi daval do ust vyberal, rezal, strihal, brrr dost neprijemne vsak ? A injekcie ti zabrali nebojinkaj, citit co mi tam robia som citil aj ja a cely cas. A ked uz to robil dlho tak som bol nacisto roztraseny, triasla sa mi ruka, triasol som z nohami, čelo spotene, iba mi ho sestricka utrela. Ale mne zabrala naladovka tak som to nejak zmakol, no nevem nevem, ci by som im tam neskolaboval keby nezabrala. A na zaciatku ti neprislo tak kustik zle pri prvej injekcii ? Lebo mne hej, som asi zbledol jak stena. A misku si si nedrzala? Ja hej, som ju asi do polovicky zaplul s krvou:) A v com si bola? Ja som bol v pyzamku a dali na mna taky plast.
No a hej k tomu krvacaniu. Ak by si aj nahodou zacala krvacat, tak maj pristotu prichystane nieco ladove v ladnicke. Kebyze zacnes krvacat, tak chod najprv k umyvadlu, a vypluvuj to. Zistis ci je to masivne, mierne alebo len slabe. Ak sa jedna o masivne, tak ti ide cisto cervena krv, a plujes asi v intervale raz za 2-5 sekund. Malo by to trosicku ustupit do 5 minut. Potom si skus lahnut, lad na krk tak ako v nemocnici, a maj necio pri po steli na odpluvovanie. Ja som mal servitky. Ale moc sa nenamahaj. Tak to pol hodky by to malo byt len take mierne ze fakt len trosicku krvi a potom po 45 min to uz by mali byt len take akokeby sliny pomiesane s krvickou. Ked po hodke budes mat ciste sliny tak je to OK. Ak nie tak skus ist do nemocnice a tam to poriesia.
!!! Ale pozor ak to masivne krvacanie neustupi do 5 min ani trosicku, alebo ak mas blizko nemocnicu tak do 10 min tak okamzite do nemocnice. Zastavuje sa to sterilnym tamponom a susenim + asi nejake lieky, nevem.
Nuz ale ked mozes zmrzku, a nerobi ti to neplechu tak si radsej daj kazdy den preventivne:) spojis prijemne s uzitocnym. Si to zachladis, cievky sa stiahnu a nebude to krvacat. Takzeee zajtra cokoladovu, utorok vanilka… atd atd
Joj a tebe je ako fajne ze si mohla kecat:) Ja som sa aj snazil po zakroku ale tak kecam a hlas ziadny hehe Ale uz taram v pohodeeee. Od bolesti som nebral nic a ani uz nezoberiem
Som 10 den po zakroku a uz sa mi aj fajn hlta, aj opuch zmizol takze neboli skoro nic. Len si zvykam lebo take to je divne vsak? citim ze tam nieco chyba hehe
Podla mna ak si hned po operacii v pohode prehltala tak to mas OK vyraznejsia bolest nebude. Akurta taka stredna angina este par dni:)No a bud rada ze nemusis na WCko. Do mna tam natrieskali 12 tabletiek ATB pred, 6 po zakroku a + kazdych 8 hod jednu a tak mi to narusilo crevnu mikrofloru ze sem tam hnackujem aj teraz. Ale zajtra rano beriem poslednu tak to bude OK
No uz len drzat palceky Zuzu ta ide do Ruzinova v utorok, tam si ju pripravia, v Stredu odoperuju a v piatok nam Zuzu napise;)
:)))Zuzu DRZIME PALCEKYYYYYY :-)))
kenny, no s tym veckom je to take vselijake… bo zase ked tam par dni nepojdem, tak tam nepojdem asi dost dlho potom… sak toho sa bojim… hnacka je este lepsia ako nejake zapecenie
hej, hej… aj misku som si drzala… a mala som to plut do takych papierovych obruskov, ktore mi drazal sestricka a podavala ich a tie potom davat do misky pred sebou
a aj ja som bola z toho napinania riadne unavena, proste mi bolo strasne teplo, triasla som sa (ale potom uz nie, bo ta mlada doktorka, co mi to robila, sedela tak, ze vlastne moje nohy boli medzi jej zakliesnene (dobre, viem, ze to znie smiesne), takze to bolo fajn a strasne ma smadilo… bola som tiez v pyzame… a navrch mi dali taku gumenu zasteru, ci co to bolo… pripominalo mi to zasteru, ktoru som dakedy mala na sebe, ked som v 15stich brigadovala v hydinarnach
inak, musim poznamenat, ze ako som doma, tak vobec nie som hladna… neviem preco, ale ked si pomyslim na jedlo, tak ma na tom nic nelaka a v nemocnici sme len tak cakali, kedy uz budu ranajky, obed ci vecera…
ahojte pprosim vas ja uz som po operaciji asi dva tyzdne a neiete ci si uz mozem zapalit??? odp niekdo prosim
No to napinanie vycerpalo aj mna, nooo. A hehe plast som mal taky isty xixi mne to skvor pripominalo ako keby som isiel niekde na zabijacku A ta doktorecka nemala na sebe take tie velke ochranne priesvitne okuliare? A ked ta napinalo, tak si nezaprieskala od krvi tu doktorku ? Lebo ja som zprieskal dost toho mojho zlateho pana primara
Ale ze oni su zvyknutyyy
ako sa volaju neviem,mandle mam tiez znicene.raz v zime ma bolelo hrdlo tak som siel k doktorke dala mi ich a poslala ma do nemocnice k chirurgovi ze on vie co uz treba ze ich budem potrebovat…nechapal som ani som nesiel,mal som doma pracu…ale nie o tom som chcel.pytala sa ma ci si to vytlacam,tiez som nechapal ze co az doma mi to doslo.skusil som a cuduj sa svete-od vtedy uz roky ziadne problemy.staci davat pozor na chladny vzduch,hlavne ciste ovocie.vodu pijem iba prevarenu,teplu a mam sa ok.ak k tomu pridam este operaciu chronickeho slepaku tak sa moj zdrav.stav podstatne zlepsil.
nie, praveze nie… bola celkom cista, aspon tak sa mi zda… a myslim, ze ani okuliare nemala… len to rusko a taky isty gumeny plast ci zasteru ako ja…
inak kenny, to je normalne, ze sa mi nedaju poriadne otvorit usta? bo este v nemocnici to bola celkom pohoda a teraz doma, ked som sa xela na to pozriet, tak to akosi nejde, bo otvorim usta len na kusok a aj tak mi cele usta vyplna jazyk, co to je secko opuchnute… a este k tomu mam jazyk povleceny takym bielym povlakom… hmmm… inak, kedy sa objavi v ustach ten zapach, co znam. hojenie? uz mam nejaku pachut, ale myslim, ze to este neni ono…
bolest este stale nie je… len ma ta lava mandla odvcera, ako som dosla domov, trochu stipe… tak som rozmyslala, ze co to moze byt, ale napadlo mi, ci mi nahodou uz neodpadla ta mala krvna zrazeninka, co som tam mala… alebo sa na to nechysta… alebo to moze stipat aj same od seba?
Ahojte všetci. Aj ja sa chcem s vami podeliť o skúsenosť, ktorú prežila moja 8 ročná dcéra 13.11. jej vybrali v MT krčné mandle.A to po zlom EEG zázname u jej neurologičky.Tá nás poslala na magnetickú rezonanciu mozgu, ktorá našťastie dobre dopadla.Pátrali sme ďalej a išli sme na ORL, kde lekárka povedala, že mandle musia ísť okamžite von,/mám si to niako urgentne vybaviť/, lebo ich mala OBROVSKÉ a tie by jej mohli zhoršovať stav mozgu.Pretože by sa jej zle okysličoval.Predtým mala z mandlí aj zápal obličiek.Následne sme išli do našej nemocnice sa objednať a tam nás chytrá sestrička chcela objednať až na MAREC.Povedala som jej,že je to pre nás dosť neskoro a jej slová zneli: Choďte o dum dál: do Žiliny, Ružomberka, B.Bystrice atď.Nechápala som.Nakoniec som si to vybavila cez kamarátku sestričku a hneď o pár dní ju aj operovali.Poop.stav bol super,dnes to je piaty deň, hrdlo ju začalo bolieť až na tretí. Dnes som jej nasadila homeopatiká ARNICA 9- modré.Vraj sú dobré, užíval ich sused a jemu ihneď pomohli.Tak sa všetci držkajte a buďte zdraví.
Aaa tak zajtra uz idem do nemocnice.Bojim sa bojim velmi…uz nech mam po tom.Najviac sa bojim tej operacie v celkovej anesteze…uz nech som aspon hore-bolesti uz hadam nejak prezijem-budem musiet a hadam mi to pomoze a uz nebudem mat neustale zapalene hrdlo a zvysene teploty…Kenny dakujem za palceky, hned ako pridem domov-dufam, ze do vikendu-sa ozvem…ozaj kolko budes PN?
ahojte no ja uz zajtra idem vyberat t.j. 18.11…bojim sa ale aj sa tesim mam lokalku …no dufam ze to prezijem lebo tie mandle nemam nejake male ale take zvacsene drzte mi palce