Krčné mandle

Ahoj …noo dobre vedieť , ze to bolí tak dlho … mne dnes pustili dceru 4 rocnu domov, vcera ju operovali, doobeda bola celkom živa, potom jej zacala stupat teplotka, prestalo jej chutit papakat, leboo na obed zjedla podla mna dost, teraz spinka ale ma teplotku skoro 38C, ktora ma znepokojuje … ale niekde som citala, na dakom fore, ze to asi moze byt. tak dufam, ze vsetko bude fajn a do rana jej nevyjde velmi vysoko … :frowning: . Dufam, ze bude potom len zdravucka, lebo sme velmi vahali o tomto zakroku. ahooj dakujem za info, leboo clovek sa nemoze vcitit do dietatka ako mu moze byt

Ahojte.

Tak ja som sa dnes vrátila z nemocnice domov. Vyberali mi to v utorok v lokálnej anestéze. Injekcie som nedostala, len mi dole hrdlom pustili tekutinu. Nič necítila, ale strašne napínalo. Celý zákrok trval 30 minút. Potom som dostala lad na šiju, a čípok od bolesti. Ešte v ten den som dostala 2 x infúzku. Na druhý den som raňajkovala rožok:-) bolesť som vôbec necítila. Sestričky mi povedali, že vždy pol hodinu pred jedlom si mám pýtať prášky od bolesti, a to mi pomôže. Tak s tými práškami sa to dalo, a aj dá. V noci sa vždy na bolesť zobudím, ale dám si ten prášok a je to v poriadku. Povedali mi, že mám piť veľmi veľa čaju, a kloktať po každom jedle kamilky, aby sa mi rana očistila.
Tak uvidím, ako to dlho sa mi to bude hojiť. Snažím sa málo rozprávať, aj to pomáha.
Len po prečítaní týchto príspevkov , sa bojím toho krvácania. Uvidíme :-)) tak sa majte. Ja som sa veľmi bála,ale hlavne že to už mám za sebou, nebudem mať konečne zdravotné problémy.

Vidis, stacilo keby tvoj lekar mal prehlad, nebol zaostaly s dobou a bol by ti predpisal FLECTOR…co uz…

S odstupom casu, nepochopitelne, na druhy den jogurt s rozkom? to znie ako vtip…jogurty obsahuju zive kultury a neodporuca sa vobec po operacii, ja si kupujem destske vyzivy a rozmixujem co idem jest, po jedle vzdy niekolko nasobny oplach Harmancekom, LG

Mno ahoj, sme na tom casove rovnako, aj mne v utorok v LV na jednodnovej chirurgii vyberali o 9.30 podnebné mandle. Ale s injekciou a bolo to fest neprijemne vydrzat tu pol hodku, mal som jazvy na pravej. Od bolesti ziaden cipok, ale tiez zmrazeny gel na hrdlo.Po 4 hodinách čaj…Nechapem vsak preco sa nerobi oplach ust po zakroku, ako u zubara napr. o 16.30 som siel uz autom domov celkom v norme k danej situacii.Na druhy den ti dali v nemocnici rozok??Dobre ze nie aj s jogurtom ako som uz tu aj cital. to zasnem teda…ja mam do tyzdna podla odporucania len tekute, mixovane a vzdy oplachovat resp. pit Kamilky, ale citam vela odporucaju Repik. kto vie co je lepsie…?? hm?
Prasok:Flector? zabera ale ked citam co vsetko ake ma vedlajsie ucinky, davam si ho len o 9.00 a 21.00 inak sa da vydrzat. Ale trha ma total aj v usiach ked konci ucinok prasku, slintam jak pes…uvidime ako v utorok dopadne kontrola…tolko ja Lubos

z netu ti posielam:
Na druhej strane izolovaný nález zvýšených hodnôt niektorých protilátok, ako napr. ASLO bez ťažkostí a lokálneho nálezu v hltane nie je indikáciou na odstránenie podnebných mandlí.
Autor: MUDr. Branislav Zdražil 1.ORL klinika FNsP, LFUK a SZU Bratislava Nemocnica Sv. Cyrila a Metoda, Antolská 11

Zmrzku podla najnovsich zisteni neodporucaju, sice chlad znizuje prah bolesti ale ako ma inf. MUDr.Csendes na jednodnovej chirurgii v LV, moze dojst k zbytocnemu podchladeniu hrdla…
Ak zmrzku tak pomaly a rozpustat v ustach…
FLECTOR je fakt dobry oblbovak, ako balzam ked ho clovek uzije, ale asi aj vela vedlajsich ucinkov.

… už nech to spôsobilo čokolvek, ale už je dobre. Odvtedy sa nič “strašné” nestalo, aj som sa upokojila, keď som čítala viaceré príspevky o tom krvácaní. Iba sa smejem, že vyšlá “zbojnícka” krv … :o)

Ahojte, som 8. den po vybrati mandli. Rozhodla som sa pre lokálnu anesteziu, aby som sa vyhla pripadnym pooperacnym komplikaciam z celkovej anestezy. Ak by ma nenutili mat otvorene oci (aby videli ci som este bdela alebo odpadnuta), tak by to bolo celkom fajn. Cely zakrok trval max. 10 min. Najhorsia bolest bola asi 3. den. Teraz je to kazdym dnom lepsie, len v noci sa obcas budim na silne bolesti usi. A na lavej strane v krku mam pri prvom prehltani pocit, ze mi tam ktosi pili s motorovou pilou. Ale tento pocit je stale slabsi. Denne zjem niekolko tanierov polievky, a je to super. Clovek sa zasyti a celkom bezbolestne. Nic studene neznesiem (mozno je to este zo zvyku), tak striedam rozne vlazne caje.
Mam 26 rokov a je mi trochu luto, ze mi to nerobili uz skor. Predsa mladsi organizmus sa z toho dostane skor.
A robili mi to vo FN v Nitre a boli tam veeelmi mili lekari aj sestricky a vsetok ostatny personal! Dakujem im za trpezlivost!
A moja rada pre vsetkych co sa rozhoduju: ak to treba, chodte na to co najskor, nech to mate rychlo za sebou. Prajem vela odvahy!

Bojko3

Ahojček tak ako sa má dcérka po mandliach?dufam,že už je čoraz lepšie…Ja som po vybratí mandliach už 6.mesiacov,ale dodnes mi pretrvavajú poobeede teploty:-((.už som z toho neštastná,chodím po doktoroch a vždy mi najdu nejaký bácil v hrdle…ak chceš tak sa mi ozvy na
zuzika0918@azet.sk

dnes mi krciarka vravela, “ze take skarede mandle musia von”. Ehm, lenze pokusam sa predstavit si ten proces… Nevyzera to nahodou ako na zabijacke? ked sedim v kresle, ku mne sa blizi lekar v bielom plasti s nejakym naradim v rukach… Ved to je ako z hororu! A nesmiem vraj ani zavriet oci? Ozaj sa mam nanho divat? Ako sa vo mne vrta? Fuuu… Fakt to prebieha takto?.. :,(

Ahojte vsetci,
mam otaku, som 5.den po operacii, mam strasne bolesti,akoby to bolo miestami stale horsie.Mate niekto takuto skusenost?Dakujem za odpoved, ale predmetom mojho prispevku je ina otazka.Kedze clovek neprijima potravu na ktoru bol predtym zvyknuty(samozrejme pravidelne sa snazim jest),nema stolicu kazdy den.No je to u mna uz 6-sty den bez stolice.Je to normalne?Uz som vyskusala aj stare babske mediciny a nic.Mozte mi niekto poradit?Dakujem.

Mne vyberali mandle v lokalnej anestezii pred pol rokom. V pohode som mala zavrete oci, nikto ma nenutil mat ich otvorene. A vobec to nevyzera ako na zabijacke ale skor ako u zubara. Mas o tom privelmi skreslene predstavy. Su aj ovela horsie vci ako toto.

doris, ja som mala podobny problem, tiez som nebola na wecku asi 5-6dni a som sa toho desila, ze co teraz, ze po tolkych dnoch to bude problem… tak som si pre istotu dala z guttalaxu, ale nakoniec som zistila, ze ked nejem, tak nemam ani co s.at, tak sa neboj, s tekutou stravou by sa ti nic zle nemalo stat… alebo vyskusaj pre istotu trosku prehanadla…

ahoj
mam 8.den po tonzilektomii stale mam bolesti musim si dat tabletku aby som sa najedol
je to bezne?
kedy to uz polavi?

Ahojte… tak sa tiez pridavam k uzasnej teme vyberu krcnych mandli… mne to robili 1. 2. v Roosveltke v BB… sama za seba mozem povedat, ze vacsiu bolest po prebrati z narkozy som nezazila… dva tyzdne ma nepretrzite bolelo hrdlo, sanky, jazyk, zuby a usi… super vec… skomplikovalo sa mi to aj teplotami a nasadili mi antibiotika… dokazala som len krvopotone pit caj a druhy tyzden zemiakovu kasu… jogurty, pudingy, zmrzlina - vsetko ma strasne stipalo… teraz mam za sebou tri tyzdne, uz to takmer neboli, aj ked prehltanie nie je velmi prijemne, stale sa to hoji… uz mi doma sibe a chcem sa vratit do “svojho zivota”, ale neviem, ci uz mozem… predtym som zila velmi aktivne - posilka, tanecne treningy atd., teraz netusim, kedy sa mozem zacat hybat, aby som si neublizila… ake mate skusenosti prosim?

rudo

Ahojček tie bolesti sa ti polavia asi tak na 10.deň…aspoň mne sa tak polavilo.za dva tyzdne som musela jest len kasovitu stravu…Zelam skoré uzdravenie ak chceš ozvy sa
zuzika0918@azet.sk

sunny, ja som bola tiez v roosveltke na operacii, ale len v lokalke, bolesti som mala minimalne a na 6den po operacii som uz sla do skoly - chodim na vysku, cize chodenie do skoly pre mna znamenalo, ze som tam bola od rana do vecera, akurat som si setrila hrdlo a nerozpravala som vela…

necudujem sa, ze uz mas po krk pobytu doma, ja by som mala tiez, preto som uz od zaciatku netravila cele dni v posteli, aby navrat do normalu pre mna nepredstavovat prilisny skok… :smiley: drziiim palce, nech ti je uz lepsie… neboooj, urcite to pride, u niekoho skor, u ineho neskor, ale pride, len vela pi, to pomaha :smiley:

ahojte…zdrawim vsetkych…ci uz ste pred alebo po operacnom zakroku…ja mam za sebou sedem dni bolesti…bolest akoby ani neustupovala…kazdym dnom je to len horsie…boli ma jazyk,sanka a najviac usi…krvacam kazdy vecer…neviem cim to je…ale podari sa mi ro zastavit harmancekom ktorym pravidelne po kazdom jedle kloktam…ale cielom mojho pisania je otazka…KEDY MOZEM ZACAT OPET FAJCIT??budem rada ak mi niekto poradi…vopred dakujem…
babikawiky@azet.sk

Bubu

Ahojky z vlastnej skusenosti ti radím,daj si mandle vonku ak ti odporúča lekar.Tie príspevky čo sa tu opisujú tak si ich vôbec nevšímaj,vôbec to nieje tak ako sa tu opisuje.Ja som tiež po výbere mandlí už 6.mesiacov.Nebolo to také strašne,dalo sa to prežiť.Nehovorím,že to nebolí,bolí to,ale o to sa nebuj,nato davajú injekcie.Mne to robili v narkoze,zákrok trval 30.min.a bolo po všetkom.Nič sa neboj…Ak chceš tak sa mi ozvy

zuzika0918@azet.sk