Krčné mandle

Ahoj ja som Maja mam35rokov tiež ma čaka operacia mandli a strašne sa bojim ako to potom velmi ťa to bolelo tiež mi kazali že pod narkozou potom nejake injekcie proti bolesti ale je lepšie možeš jest ked si už doma nemaš bolesti mne to maju robiť27,8v Košiciach musia mi to vybrať lebo som tam mala abses prosim dodaj mi odvahu ja sa strašne bojim ahoj Maja

Ahojte aj mňa čaká niečo podobné…a chcela by som sa opýtať, či je odporúčané nejaké ročné obdobie kedy sa to má robiť alebo je to jedno…chcem ísť totiž koncom augusta ešte na dovolenku tak by som si to chcela nechať prehodiť niekedy na september…možno október…

Ahojte mam 27 rok.CHcem pomocť všetkym ktor.to čaka,ja som po 7 dni.moj zakrok bol pod anes.trval 24min najprv oblbovak potom narkoza mam usta ranene,pod jazykom,hdasna otlačene od svoriek,čim držia sanku otvorenu a dosť to mam opalene aj podnebieaj chutove kanaliky ma bolia.mala som tie mandle po vystrihnuti s obalu hnisave lebo tie mandle su v obale bol to zakrok ok.Prvi den to boli ako angina ale je to horšie na 3,4denboli to aj teras.odporučam piť 5lit.dene dasato ale tak že naras aj 2deci a potom každu 3-5min jeden dva glgi a tak je to zaden až 5lit.ja som pila vodu s ladom,treba cvičit mimikou a na krk nječo studene ale nie mokre.zmrzlinu moc nie to je ochutene a štipeto.treba uživať VOBENZENje to enzlm po operačnich stavoch.a niečo proťi bolesti.Najhoršie je rano ked je sliznica sucha,režeto palito…plakala som aj ja už aj od vyčerpania.Malo rospravať a ležať.pozor na uši a prievan.Mam doma 2 male detičky takže robim všetko preto aby sme to mali už čím skvor za sebou.odporučam narkozu prajem všetkym to naj…

Je to lepšie v zime ako v lete.V lete dichaš tepli v zduch a vela od toho suvisi

Ahoj netreba nič vyplachovať je to hluposť pi šalviovi čaj,a repikovy čaj a vodu s ladom apon 4LIT. ale ten čaj je dvoležity ale studeni davaj si pozor drž sa prajem ti naj naj.mam to zasebou boli to.

Moze mi niekto na napisat kde vBratislave Vam vyberali krcne mandle. Neviem kde sa ist objednat kde to najlepsie robia.
Dakujem

Ahojte, doktorka mi odporucila vybrat mandle pretoze sa mi stale vracia angina od sept. uz asi piatykrat. Tentoraz ju mam znova, uz druhe antibiotika, horucky no proste nic moc. Chcela by som sa spytat ak niekto bol na vybere mandli v NZ nech mi odporuci nejakeho dobreho doktora. Vopred pekne dakujem. Monika

Dobrý deň, Gabi, mojej dcére idú vyberať mandle dnes, tiež má zvýšené ASLO, momentálne okolo 400, ale mala už aj 1100. Znížilo sa ASLO Tvojmu synovi po vybratí mandlí?

Ahojte, mam 16 rokov a problémy ako sú angíny, zapálené mandle, chrípky atď. za posledných 10mesiacov mám 3 antibiotiká, majú mi vyberať mandle, no neni to ešte isté. Čo viem tak mandle zabraňujú zápalu pľúc a preto sú všetky tie angíny. Nechcem aby mi vyberali mandle, bojím sa a som dosť citlivá a na všetko reagujem dosť ťažko a citlivo. Ak mi vyberú mandle, budem hospitalizovaná, a budem dlho doma…Budem viac chorá čo dosť zle prospieva na môj organizmus pretože už nie je vôbec imúnny, tým že stále pchajú do mňa lieky, som športovkyňa a potrebujem mať imunitu a svoje mandle. Ako mám mame vysvetliť že nech mi ich nedávajú preč?

ahojte som styri dni po vybere krcnych mandli v celkovej anesteze…to bola pohodicka, ale potom nastali komplikacie v podobe krvacania zastavovat tym elektro pristrojom…no a aj preto sa chcem spytat, ked som taky viac krvacavy typ, ci tym, ze by som od bolesti uzivala flector, ci mi to nemoze zacat krvacat…ked on podporuje krvacanie…teda znizuje parametre zrazania a ja ich mam aj tak dost nizke…teda ze mam horsiu zrazanlivost krvi…a zteraz mam byt dva tyzdne v klude doma v posteli a nesmiem ani teple ani studene veci a podobne…aj preto sa cudujem, ze mne zmrzlinu zakazali…ale davam si naozaj pozor aby som nezacala opat krvacat, lebo to uz nechcem nikdy zazit…a chcem sa spytat, ze posledne dva dni sa mi chce strasne odkaslat, ale nemozem…tak len rychlo pijem vodu ale niekedy to nepomaha, a ja neviem co ma vtedy robit aby som nezakaslaal…mam pocit, ze chcem vykaslivat hlieny co mi postekali, ale nemozem lebo by to mohlo opat krvacat…vzdy mam az slzy , ked sa snazim potlacit ten kasel, ale raz to nevydrzim…nevie iekto co proti tomu robit, ked to pride?? a co ten flector? myslite, ze mozem…nejem od bolesti nic , lebo sa bojim aby nezacalo krvacat…ale naozaj to boli…boze uz nech to prestaneeee…dakujem za kazdu radu…

ahojte, mam 25 rokov, som 3 dni po vybere krcnych mandli v celkovej anesteze… vyberali mi ich v GB…mam usta zranane pod jazykom,dasna otlacene od svoriek,cim drzia sanku… mala som caste anginy spojeme s teplotami a lekari skonstatovali, ze mam strasne znicene mandle - diery v mandliach, ze musia ist prec. Vraj by sa mali vyberat v tom detskom veku, no ja som sa bala, nedala si poradit a vyzera to tak, ze teraz som si to len viac vytrpela.
Prvy, druhy a treti den su najhorsie, mala som aj teploty a to okolo 40, bolo to skoro ako klasicka angina, cez ktoru clovek musi prejst…taktiez odporucam vela pit, hoci sa to len tak jednoducho neda, pri tom opuchu ust, znicenom jazyku, ale treba sa pokusit…nech mandle neostanu suche.taktiez vela cvicit mimikou, ked tak aspon zuvat detske zuvacky, nech to svalstvo neochabne. pijem cistu vodu s ladom, skusala som aj zmrzlinu, mne nic nerobi, akurat sa mi strava ako jogurty ci detske vyzivy hltaju ovela tahsie a tak si radsej dam chlieb so syrom. co mam teraz problem je zaludocna kyselina, s tou som mala problem uz aj predtym, takze asi budem musiet zajst k lekarke po dalsie tabletky… ako keby som ich uz nebrala dost! no dufam, ze najhorsie uz mam za sebou… urcite aj ja odporucam narkozu prajem vsetkym len to najlepsie a skore uzdravenie…

AHOJTE NOO TEDA JA NEVIEM CO SI MAM MYSLIET JAK TO CITAM… ALE JA SOM UZ OBJEDNANA NA VYBER KRCNYCH MANDLI NA MAGICKY DATUM 9.9.09 TAK SNAD TO VSETKO DOBRE DOPADNE … AJ SA BOJIM ALE KEDZE MAM NEKONECNE DLHOTRVAJUCE BOLESTIVE ANGINY A UZ SOM BRALA VSETKY MOZNE TABLETKY A MALA SOM UZ AJ STREPTOKOKA AJ STAFYLOKOKA A MOJE ASLO VYSLO NA 1990 TAK BUDEM RADA KED MI ICH VYBERU SNAD BUDEM MAT POTOM POKOJ NOOO JA CHCEM ABY MI TO ROBILI V CELKOVEJ ANESTEZE NECH O TOM NEVIEM BOLEST??? NOO JA UZ NEVIEM UZ SOM SI NA TU BOLEST Z NEKONECNE BOLESTIVYCH ANGIN AJ ZVYKLA IDU MI ICH VYBERAT V BB TAK DUFAM ZE JE TAM MILY PERSONAL ASI SI TAM AJ POLEZIM VSAK?? NEVIE NIEKTO VIDIM ZE NIESOM SAMA ALE PRAJEM VAM VSETKYM ABY STE TO VNIMALI TAK ZE VSETKO ZLE JE NA NIECO DOBRE… INAK AJ TERAZ PRI PISANI PRISPEVKU MA TOTAL BOLI HRDLO A UPLNE SOM STRATILA HLAS TAKZE VYJADRUJEM SA LEN PISANIM NA PAPIER… A ANI MI NEVRAVTE ZE SI NEBUDEM MOCT UMYVAT ZUBY LEBO TO NEPREZIJEM… INAK SMIEM ZUVAT ZUVACKY??? VELQA STASTIA

Ahojte, mam ist v septembri na vyber mandli do ruzinovskej nemocnice v BA, uplne sa bojim a este stale sa rozhodujem, ci to nezrusim. Dost ma upokojili tieto prispevky, ze ta bolest netrva tak dlho a lieky pomahaju, pretoze som uz pocula aj katastroficke pribehy, ktore koncili problemami s oblickami atd. Preto sa chcem spytat, ci by sem niekto nemohol napisat, kto je uz dlho po operacii (nie par dni), ci nema nejake komplikacie, a hlavne, ci uz nemava anginy! lebo pocula som, ze po vybrati mandli sa moze ta choroba usidlit na prieduskach alebo plucach a vraj je to horsie. Preto sa neviem rozhodnut, ci pretrpiet tie hnusne anginy kazdu zimu, alebo ci riskovat, ze to bude este horsie a budem to mat na plucach.
Diky za rady

Ahoy Lenka :slight_smile: no tak ja som po TE 9 mesiacov a 24 dni :))) a mozem si to len pochvalovat. Zakrok som absolvoval v lokalke, hmmm bol to taky mini akcny zazitok aleee tak dalo sa, a bolesti som mal minimalne, tusim len 2 dni co som mal taku ostru a stiplavu bolest. A to bolo asi tak vsetko, po 14 dnoch som uz jedol vsetko. A odvtedy takmer skoro neviem co to je byt chory, mozem pit studene, bublinky zmrzlinu aaa nic :-))) sice je pravda ze sem-tam ma v zime trosku poskriabkavalo hrdlo ale inak pohoda. Takze ak ta tam odporucila tvoja obvodna lekarka alebo ORL tak sa nato daj ma to svoje vyhodicky :slight_smile: aaa nevyhody som zatial nepocitil ziadne taaak uz je na tebe ako sa rozhodnes.

ahoj a co uz si vpohode uz ta to neboli?ja mam uz 8dni po operacii mandli a mna to este boli a stale sa mi tazko rozprava flector som aj ja brala a nemozem si ho vynachvalit …ale bohuzial mam uz len 3sacky takze beriem cez den take cele tablety co si drvim a tak ich pijem ale tie tablety si ma ani nevsimnu a boli to aj tak a najhorsie ze bolest vraza do usi co asi aj tebe predpokladam.

ahojky lenka… ja som po operacii 9mesiacov a 18dni a som odvtedy nebola ani raz chora… :DDD uz som aj zabudla, co je to mat anginu, jem vsetko, zmrzku v zime, v lete, rozhorucena pijem ladovu vodu a pod. a nic, nic mi nezachadza na priedusky ani nikde, ako strasili predtym vsetci… TE pre mna v zivote znamenala moj najlepsi krok, aky som kedy urobila… pretoze sa uplne zmenil moj zivot… predtym som bola neustale s anginami na ATB, teraz si mozem konecne naplno uzivat pocit ZDRAVIA :smiley: odporucam, aj ked sa pochopitelne bojis (ved kto sa neboji, ze Kenny, stary kamos) :smiley: ale urcite nebudes potom lutovat :smiley: a navyse sa po operacii mozes napchavat zmrzlinou uplne legalne a kolko len xes :smiley:

pocuj, ked mavas anginy casto, tak uz takto mas oslabenu imunitu… a ak mas mandle chronicky zapalene, cize loziska hnisu su tam stale, tak jediny sposob je ich dat von… to je ako so slepakom, ked uz nesplna svoju funkciu, tak jednoducho musi ist von… vari nechapes, ze tie tvoje problemy sposobuju mandle? neviem co riesis… mne to robili v lokalke v novembri, v piatok rano som nastupila do nemocnice, v nedelu som sla domov a bola to uplna pohodka… a vobec nemusis byt doma dlho… ja som sla na 5ty den do skoly a to studujem na vyske, cize som tam bola od rana do vecera na nohach a nemala som ziadne problemy…

a akosi nechapem tej tvojej vete: ze mandle zabranuju zapalu pluc a preto su vsetky tie anginy: to akoze myslis, ze vzdy ked mas anginu, tak to len tvoj organizmus zabranil zapalu pluc? somarina? tie anginy sposobuju mandle, ktore uz nesplnaju svoju funkciu a organizmu len skodia… ja po operacii pijem ladove napoje aj rozhorucena a nic mi nejde na priedusky ani na pluca… resp. uz vobec neviem, co je to byt chora… tak sa rozhodni len sama ako sa ma uberat tvoj zivot…

Ahojte som stvrty den po vybere krcnych mandli v lokalnej anestezii! Dalo sa to prezit nic si nepamätam pretoze mi dali oblbovacku…Par hodin po operacii som este vypluvala krv! Vecer mi uz dali pit caj! Na druhy den som bola uz na kasickach…3. a 4. den su zevraj najhorsie ale v mojom pripade len rano ked mám sucho v hrdle! Od bolesti mam ibalgin a zabera to! Co som videla ludi v celkovej anesteze som rada ze som isla na lokalku!! Teraz mam mat do 16. septembra klud! Myslim ze prezit sa to da!! Vela stastia tym co ich to len caka!

Zdravim,
Mne vybrali krcne mandle v oktobri 2007.
Odvtedy mam pokojny zivot a nebola som ani raz chora, navyse nemam ani ziadne autoimunitne problemy ako predtym…

Trvala som na uplnej anesteze - z mojho pohladu sa oplatilo (i ked v jednom momente som pocula a vnimala par sekund).
Zobudila som sa znehybnena na nemocnicnej posteli, bola som sama v izbe (chvalabohu) takze nikto neplakal, nekrical, nefnukal, nestazoval sa, mala som pokoj…

Chvalim doktorov aj sestricky z nemocnice v Dunajskej Strede, podotykam.
Ked trebalo dali mi oblbovaky prvu noc, potom uz na druhy den nabehli s repikovym cajom ---- ked povedia “odteraz musis vela pit”, plati to a treba ich posluchat aj ked to brutalne boli. Mama mi nosila do nemocnice smotanove jogurty ciste biele bez ovocnych a inych prichuti (kyslaste aj sladkaste a vsetko okrem bieleho jogurtu) drazdilo na kaslanie… pila som haldu mlieka s proteinovymi praskami.

Po pobyte v nemocnici odporucam pouzit obsah mraznicky na chladenie krku tak 5.-7.den po operacii, hlavne v noci, lezat na chrbte v takom polosede… najlepsie chladenie = pevne ladove veci ktore sa netopia tak ze sa roztecu… mne sa na hrdle roztapalo vsetko do 5 minut. Odporucam dodrziavat nariadenia typu nekupat sa, nesprchovat, nehovorit, vela pit, jest veci v tekutom stave, vela spat, odpocivat, neumyvat si vlasy, nesnazit sa umyvat zuby, ziadne prudke pohyby vertikalne ani horizontalne… je to humus ale funguje to a clovek to tie dva tyzdne vydrzi ked naozaj musi.

Od bolesti som jedla praskovy oblbovak, nespomeniem si na jeho meno (koncil na “-in” ale krabicu mal modro-bielu. V lekarni Vam povedia, maju to a nie je to ani panadol ani flector, nieco ine. Zaberalo to. Algifen a podobne su zakazane, kedze podporuju krvacavost nejakou zlozkou ci co!!! Mama to tiez bola vratit do lekarne.

Po par dnoch sa da jest zmrzlina, polievky (za tymi som sla zomriet v dobrom zmysle slova) - ale pozor nic nesmie byt horuce, vsetko len vlazne alebo relativne studene. Proste zilky sa teplom roztahuju a vtedy zacina vsetko krvacat, tak tomu treba predist opakom.

Na PN-ke som bola doma mesiac - obmedzene vychadzky kvoli bacilom a kychajucim ludom vonku, tiez kvoli zmenam teploty a tak.

Dalsi polrok setriaci rezim - nekricat velmi, nespievat karaoke, nefajcit a podobne… :-))) a ste fit ako nikdy predtym.
Kvalita mojho zivota sa neporovnatelne zlepsila! Ja som to absolvovala ked som mala 28 rokov.

Ahoj,
mandle mi vybrali v 10/2007, odvtedy mi nic nie je.
Predtym mi zapaly v mandliach sposobovali nielen caste anginy, ale aj autoimunitne ochorenia (problemy s oblickami a ine…)
Odkedy mi vybrali mandle, som ako novy clovek, viem dychat, spavat, hltat, nebola som ani raz chora na nic a aj vsetky moje organy ktore boli furt preliecovane na zapaly, sa dali dokopy a vsetky vysledky mam dokonale idealne.
Opat darujem krv, odvtedy som nemala preco jest antibiotika a vsetky typicke nosove, hrdlove a horuckove lieky som porozdavala znamym a rodine… predtym som na nich bola pomaly zavisla, teraz nejem nic okrem antikoncepcie co sa liekov tyka.

Pokial nebudes nosit vystrihy po kolena a behat v sychravom pocasi s otvorenymi ustami (a dychat ustami), priedusky urcite trpiet nebudu a pluca taktiez nie.

Podotykam - ja nefajcim takze ak fajcis, neviem co s tym spravia cigarety.

Urcite by som operaciu neodkladala, cim skor tym lepsie. Zivot pred a po sa neda porovnat - aspon v mojom pripade.