Ahoj Veronika, preco si radsej, ze si mala lokalku a nie celkovu anestezu, ved je to dost neprijemne pozerat sa na to vsetko, no a ked Ta uspia, tak mas klud, hmm? Mna to caka o dva dni a preto sa pytam… dakujem Miloš
Ahojte. Majú mi vyberať mandle už nasledujúci pondelok a naozaj sa strašne bojím. Niektorí hovoria, že je to brutálna bolesť a iní zase, že to bola pohodička. Tak sa chcem opýtať ako je to v skutočnosti. Operovať ma budú v anestéze, čo dúfam, že je aj lepšie. Neviem si predstaviť, k čomu by sa tá bolesť dala pripísať. Osobne sa asi najviac bojím toho, ako to bude s prehĺtaním a či mi neprasknú stehy a začnem krvácať. Ďakujem za všetky rady a aj názory ktoré tu už sú:-)
V auguste 2008 mi vybrali krčné mandle.
Od vtedy necítim riadne chute a jazyk akoby nebol môj. Primárka na krčnom mi tvrdí, že z ich strany je všetko v poriadku, treba len trpezlivosť. Zubárka mi však povedala, že mi mohli porušiť chuťové nervy a činnosť chuťových buniek sa nemusí nikdy obnoviť.
Vie mi niekto odpovedať, aká môže byť pravda? Budem niekdy fungovať ako pre operáciou? Vďaka!
Ahojte, mam takmer dvojrocneho syna a zijeme v Nemecku. Ked som bola doma na Slovensku maly mi ochorel a bol celkovo chory po dobu 9tyzdnov. Pocas toho sa mu neskutocne zväcsili mandle a odvtedy strasne chrape, nedokaze hltat sliny, slinta akoby mu isli zuby aj ked uz vsetky ma, a lekar tu v Nemecku sa zhrozil ked to teraz pred par dnami videl. Povedal ze nech sa necudujeme ze chrape s dvoma tenisovymi loptickami v krku, takze aj nas caka zakrok. Ale preto ze je maly a je tam riziko vykracania zvolil len metodu laseroveho zmensenia mandli. Robi sa to v celkovej narkoze, vraj to cele trva asi 10min a je to takmer bezbolestne-po tom, a hlavne neprichadza vobec k strate krvi. Cize neviem o tom ze by sa laserom mandle dali uplne odstranit, ale len zmensit. Nam ale pomoze aj to, tak nam drzte palce.
Ahojte. Majú mi vyberať mandle už nasledujúci pondelok a naozaj sa strašne bojím. Niektorí hovoria, že je to brutálna bolesť a iní zase, že to bola pohodička. Tak sa chcem opýtať ako je to v skutočnosti. Operovať ma budú v anestéze, čo dúfam, že je aj lepšie. Neviem si predstaviť, k čomu by sa tá bolesť dala pripísať. Osobne sa asi najviac bojím toho, ako to bude s prehĺtaním a či mi neprasknú stehy a začnem krvácať. Ďakujem za všetky rady a aj názory ktoré tu už sú:-)
Nooo Emmka, asi ten naj naj prispevok co som tu cital Hmmm niesi ty nahodou nejaka pani doktorka s atestaciou z ORL :-))) Inak takto nejako som to dodrzoval aj ja a vsetko bolo OK aaa aj je, klop klop aby som neuriekol
V rooseweltke?A kto? ti vyberal ak sa smiem spýtať
Ahojte chcem sa spýtať…Som siedmy deň po TE. A už to až tak nebolí ale pociťujem veľmi nepríjemné pichanie v hrdle…Je to normálne? Mama tvrdí že sú to chrasty keď sa to hojí…No neviem neviem niekedy je to riadne Brutalne:) pište na mail pls dakujem krasne
Ahojte, ja som bola na operaciu pred 5rokmi. Mala som len lokalku a o 3dni som sla domov.Poriadne hovorit a jest som nemohla asi 2tyzdne.Potom to uz bolo dobre. Odvtedy nebyvam chora, nemam ziadne problemy. Mna operovali v Topolcianskej nemocnici a bola som maximalne spokojna.
Ahoj ja som 6 deň po vybratí krčných mandlí,tiež fungujem iba po Flectore,inak je bolesť hrozná hlavne v ušiach.Bola som v Trnave
žiadna sláva,slabá komunikácia doktorov.Žiadne
doporučenia ako sa zbaviť bolesti až tu som našla že je dobrý Flector, mali sme ho doma a je fakt super účinkuje asi 7 hodín potom si musím dať znova.Ale ešte by som potrebovala niečo na bolesť v ušiach ak niekto vie nech mi prosím poradí.Díky.
práve dnes som sa vrátila z nemocnice po 5 dnoch …:):.tak… Krčne mandle… myslím že ten strach bol horší ako celkove vyberanie mandlí … to až také bolestivé nebolo… bola som len v lokálke … horšie bolo že istú časť mi koly mojim veľkým mandľam doktor nemohol umrtviť a tak som to cítila ako mi to spájal…:)… ale prežila som … najhoršie však boli dni potom … prví a druhí bol uplne v pohode bez bolesti pretože som dostávala infuzie od bolesti ale potom mi ich vysadili a davali mi len kvapky 4 deň to vážne brutalne olelo a lvapky ucinkovali len pár hodín …a dnes je ta bolest tie ne nevydrzamie ale to len raz za cas potom si lahnem na 20 mi ut a uz to ani neboli… najhorsie je to z jedením … tak všetkym ktorí sa chystáte na TE (vyb. mandlí)… nebojte sa a ak vm možem poradit naozaj je to lepsie len v lokálke…!a pre mamičký ktorých male deti idu na mandle… ich to boli menej a lepsie to znasaju takže sa nemáte coho bat … apson takto to v nemocnici hovorili…:)…tak držím prsty a drzte ich aj vy mne aby ma to co najskor prebolelo…
a ešte by som dodala… že spočiatku as to zdá hrozné ale jednoducho sa to musí dodrža%t…!
a to jedlo… mixované-kašovité jedlá…!
vlasy si aspon 10 dni po operacií neumyvat , pretoze moze dost ku krvacaniu a vsak ak to už skutocne nevciete vydrzat mozte to skusit po 5 dnoch a vsak len vlaznou vodou …!
nepit horuci caj a vlatne NIc horuce…!a ani nie velmi ladove…!
usta a hrdlo si vyplachovat Harmcekovim cajom …!
veela vela pit …!(hormancekovy cas , minarelku neprelivu) to sa odporuca …! nepit dzusi a citrusove plody…!
Tak a nerobit prudke pohyby…!.,… nenaklanat sa a tak…!
ak to vsetko dodrzite mali by ste presit krvacaniu ktore moze prist 12-14 dni po operacii …!.. ja som po nej len 6 dni la e dufam ze to uz nepride…
Dnes sme sa vrátili s dcérou 12 rokov - vyberali jej krčné mandle v Leviciach súkromná klinika - MEDIKLINIK.Síce sa platí,ale dnes je druhý deň a všetko je bez problémov. Hneď pri odchode jej predpísali flector.TE jej robili vcelkovej anestéze. Doporučujem hlavne pre deti, rodičia tam môžu byť s nimi celý čas.Mediklinik má veľmi dobré výsledky,chodia tam aj ľudia z BA …prístup lekára a sestričiek super, izby ako hotel žiadne nemocničné zariadenie,televizor,dvd…Včera jej mandle zobrali a dnes už sme doma.Doporučujem.
ja mám taký istý problém že necítim všetko tak ako predtým dokonca ešte stále hovorím tak čudne:) a ked ijem ide mi všetko do nosa…postupom času by sa všetko malo vrátiť naspať a tá chuť je sposobená tým že sme mali zacvaknutý dlho jazyk pri operácii
Aj ja mám tiež pozitívne skúsenosti s Mediklinikom, super personál,výborné medicínske výsledky, a operujú tam aj ortopedické, gynekologické aj chirurgické problémy. Môžem aj ja vrele doporučiť Mediklinik Levice!!! KIKA.
Ahojte vsetci, ja mam dnes 3.den po vybere mandli v lokalnej anesteze. Samotny zakrok bolestivy nebol pretoze je to umrtvene. Najprv vam mandle postriekaju roztokom, kt. to umrtvia zvonku a potom vam pichnu lokalku asi 6x do kazdej mandle ale to vobec necitite. Po asi 5 minutach zacnu s operaciou. Zalezi od kazdeho ako to zvladne, mne prislo zle bola som v soku, cela som sa triasla a bola som biela ako stena zevraj, ale kamaratke co tam bola so mnou nic nebolo ani ju to nebolelo. Musela som sa sustredit na dychanie, aj ked ma ta krv co mi stekala do hrdla trochu dusila…za par minut je to vystrihnute, krvacanie zastavuju pomocou elektriky, ale nebojte sa ani to neucitite. Horsie je to par dni potom, cez den sa to da vydrzat hlavne ked uzivate nieco proti bolesti, rano to trochu viac pali, lebo je sliznica vysusena. Treba len vela pit. Ja som uz druhy den jedla pudingy a hrachovu kasu. Takze v pohode. Drzim vam palce
Ahojte, ja som po výbere mandlí osem dní. Keď som šla na sál, celý čas som sa smiala, lebo mi dali tabletku dormicum, ktorá mala spôsobiť, že budem trošku oťapená, nie pri plnom vedomí, no u mňa to bolo naopak:D. Ked som sa po narkoze zobudila, mohla som hned prehltat. Samozrejme, že to trosicku bolelo, no nebolo to také strasne, lebo mi este ucinkovali lieky od bolesti. Dokonca som povedala aj par slov, ale tie veľmi zrozumitelne neboli.Pit som mohla az ku veceru, pricom ma operovali okolo 9 rano a zakrok trval cca 1 hodinku. Vecer to uz bolelo viac, no dali mi infuzie, tak to bolo lepsie. Jediná nevyhoda narkozy je podla mna to, ze potom je zaludok taký čudný a niekto aj zvracia. Ja som nezvrala, no mozno je aj lespie ked to clovek vyvrati, lebo potom mu to uz aspon nelezi na zaludku. Ked som si tu citala vsetky tie doslova hororove scenare, ze niekto nemohol prehltat aj 4 dni, uplne som bola zhrozena a strasne som sa bala. No na moje prekvapenie, nebolo to az také nevydrzatelne, aj ked musim priznat, nie je to az tak bolestive ako to je neprijemne, pretoze je to v krku. Ked som mala pit čaj, bolo to ako nocna mora, no postupom casu sa to zlepsovala.Ked som na druhy den mala dat nieco do seba, bolo to dost zlozite, no dalsi den bol zase lepší. veľmi zalezí na psychike, ako sa k tom vy sami postavíte. Teraz, 8 dni po operácii uz v pohode zjem jogurty, mixovane maso a zemiaky, jem aj nanuk no a samozrejme pijem caj.Takze moja rada znie, urcite je lepsie ist v anesteze, pretoze o nicom neviete a nemusite sa na to pozerat. Doktory hovoria, ze pacienti, ktorym vyberali mandle v anesteze to zansaju a skor sa to aj hoji. No a nakoniec pevné nervy:-). Drzím prsty najma pri prehltani, prtoze prehltanie si este vzdy uvedomujem aj aj, ze to este trocha boli ale… Don´t worry:-)
ahoj Emka, noo, priznam sa, ze ja som len maloco dodrzala z toho, co pises… sla som v lokalke, v nemocnici sme kecali odusu s jednym chalanom, ktory to bral tak sportovo a zivo ako ja, kukali telku, jedli zmrzku a v pohode som robila aj prudke pohyby a nic - ziadne krvacanie ani ziadne problemy…
(aj ked sestricka bola mierne zhrozena, ked som bola vecer v den operacie za nou a jej daco spadlo a ja som sa automaticky zohla a podala jej to)
ja som bola doma cca 5dni po operacii, ale velke lezanie to nebolo a v mojom pripade to bolo vlastne fajn, pretoze na siesty den som sla v pohodke a plnej sile (kedze som nebola otapena od neustaleho lezania) do skoly a kedze som vysokoskolacka, tak ja mavam skolu od rana do vecera… a pohoda… btw, operaciu som absolvovala v novembri min.roku, ked som mala 21… a boli tam mladsi, ktori to znasali velmi zle…
Danielka, u mna to bola pohodka, zalezi ako sa ty k tomu postavis… ja som sla na 6den po operacii do skoly, kde som bola od rana do vecera nelezala som skoro nic doma, cize som nebola zmlandravena, jedla som zmrzku vo velkom a rychlo aj normalnejsie jedlo, bo tie tekute ti zacnu liezt krkom velmo rychlo… my sme s jednym chalanom v nemocnici dokonca na druhy den jedli uvarene zemiaky, ktore nam velkodusne poskytol jeden chalan, ktoremu robili nosne prepazky a nebol na diete)
boli to ako angina… ak mavas anginy, bolest ta nemoze extra prekvapit, bo niektore anginy vedia byt riadne svine a tak aj bolia…
mne nic nekrvacalo… aj napriek tomu, ze som vlastne kecala hned po skonceni operacie, umyvala som si zuby uz od druheho dna, bo som nemohla prezit ten zapach a tak…
krvacanie - mozes, nemusis… to sa neda predvidat, stat sa moze vsetko, aj ked robis vsetko tak ako mas…
ahojte mne mandle v lokalnej anestezii vybrali v piatok a teraz som 5 den po zakroku
zakrok bol zaujimavy ale nebolestivy, v den “operacie” som dostala injekciu- naladovku a tabletku proti slineniu a uz ma aj brali na sal, kde ma posadili na smiesnu stolicku. Obstrekli mi ich a napichali na znecitlivenie- kazdu mandlu asi 5-6krat…ihly som sa zlakla- mala 20 cm ale to len preto aby sa s nou dostali kam potrebuju , no vyzeralo to desivo
a uz si ich po jendom vyberali, najprv lavu potom ju zaletovali elektrikou a potom pravu. Ja som mala nevyhodu, ze pravu mandlu mi vyberala doktorka, ktora to robila prvykrat cize ta ma este aj teraz trochu boli…Inak to bolo v pohode, dve hodiny po zakroku som vypluvala krv aby vedeli ako to silno krvaca a potom som zacala pit cajik. Prve glgy boli otrasne- som myslela, ze rozhryznem postel od bolesti ale vydrzala som a pila a pila a velmi to pomohlo…cim boli viac mokre tie rany tym sa lepsie preglgalo. V nedelu nas pustili domov a teraz je streda a vsetci sa ma pytaju, ze ci mi tie mandle naozaj vybrali lebo som uplne v pohode. Rozpravam, jem skoro vsetko okrem hranoliek ,reznov a tvrdych veci a je mi fajn. Neprijemne je, ze mam biely cely jazyk a divny zapach v ustach ale to zevraj preto, ze sa to hoji. A nechcela som verit tomu, ze si nebudem moct umyvat zuby a vlasy a ani to nebola pravda. Zuby drhnem kazdy den 7krat lebo mampocit, ze mi smrdi z ust stale a treba robit vsetko len VLAZNOU VODOU! a este- chodievam kazdy vecer po piatej na prechadzky, take dvoj, trojhodinove lebo ja by som nevydrzala doma sediet a pomaha to lebo unavena zaspavam a lepsie sa spi a vonku sa super dycha. Len netreba chodiet moc medzi ludi- hlavne medzi chorych :)no a od bolesti neberem uz skoro nic len na noc si dam paralen pre istotu. A v noci mam budik na kazde dve hodinky a zalievam dierky po mandliach vodou aby mi nevyschli
je to vazne fajn, ludia nemate sa coho bat…je to akurat neprijemne lebo sa Vam hrabu v krku…VELA STASTIA VSETKYM :)drzim paste