Krčné mandle

ahojte…ako tu čítam tieto články tak všetci píšu pozitívne veci, lenže ja musim napísať negatívnu…píšete tu, že sa máte lepšie cítite sa fajn. Mne vyberali mandle v roku 2006 a tiez som sa po operáci cítil lepšie. Lenže 2 roky nato mi zacalo “niečo” vadiť v krku. Mával som mierné bolesti , bolo to cítít pri prehltaní a ked som mal sucho v krku. Rozhodol som sa vyhladať ORL doktora, ktorí mi povedal, že mám v krku velké aktívne reziduá, ktoré mi museli pred 7 dnami opäť vyoperovať. Takze opäť prežívam nepríjemné chvíle. Týmto nechcem naplašiť nikoho, len som chcel upozorniť nato, že aj taka vec sa môže stať.

ahoj, ja som 7 den po operacii mandlí. Prvé dni to bolelo skoro neznesiteľne, no mne nedali nič proti bolesti, teraz sa to uz celkom dá. Dnes ráno som pri ústnej hygiene vypľuľa krv. Ale to ešte skôr ako som si čistila zuby, no skratka mi to zase zacalo krvácať. Išla som hneď k doktorovi. medzitým sa to krvácanie zastavilo. Doktor mi to aj tak výpálil pinzetou a odvtedy (ale možno je to len pocit) bolesť na tej strane madlí výrazne ustúpila. (Celý zákrok skoro nebolel, doktor mi to umŕtvil nejakým sprejom.) Pred tým som tam mala výraznú pichavú bolesť, ktorá vrážala až do uší. skoro akoby som tam mala rybaciu kosť.Ináč už jedávam prakticky všetko. Držím ostatným palce.

prajem pekny den,
citam si tu vase prispevky :-)) ja nastupujem 7.10.2009 do nemocnice a 8.10.2009 mi v celkovej narkoze vyberaju mandle. Mam teda strach z toho.
Neviem,co mam ocakavat. Nachadza sa tu osobka,kt. bola v celkovej narkoze??

kolko dni od operacie si mozem jednu zapalit?

Ahojte, len vcera ma operovali, pisem este z nemocnice…Mala som lokalku a ludia nechcem strasit ale to bolo nieco strasne, trvalo to hodinu a tristvrte!Operoval ma mlady doktor,ktory sa to zjavne asi len ucil,a asi absolutne nevedia narabat s anestezou,pretoze mi dali nejaku slabu(zle zmiesali pomer latok),a jednu mandlu mi prakticky odtrhavali zaziva, som im tam kricala a oni mi hovorili ze to je normalne ze citim tupu tahavu bolest, az na to, ze ja som citila ostru bolest neskutocne hroznu.Az nakoniec zavolali inu lekarku,lebo ze nejak prehnane reagujem,a ta zistila ze anesteza je slaba a ze ani nepockali kym zacne ucinkovat…Tak druha mandla potom ani nebolela bo som ju uz mala spravne umrtvenu.A do toho to tak tieklo,ze som sa dusila vlastnou krvou…Takze fasa zazitok. Chalan co bol predomnou vydrzal takto len jednu a druhu mu isli vybrat do celkovej.Potom po operacii strasne bolesti, to vraza do usi a zubov,najprv mi dali len paralenove cipky no moc to nepomohlo, tak dali jednu injekciu.Dnes je uz lepsie, uz mozem aj pit, aj jest, aj ked po par lyzickach to vzdam kvoli bolesti.A zajtra idem domov.Uz dnes poobede som nedostala ani nic proti bolesti, tak si davam svoj ibalgin.Drzim vsetkym palce, aby to nemali taketo hororove ako ja, mozno v inych nemocniciach to tak neni, ale ja som si vytrpela…pa

Joooj chudatko :frowning: no som velmi nerad ze mas takyto negativny zazitok, hmmm a mozeme vediet ze v ktorej nemocnici je taketo ORL odd. ?

Zdravim ,takže som čerstvo po operáciii a možem povedať ,že to bolo niečo nevídané…ta bolesť je ukrutná a operácia je katastrofálna,krv vystriekla chirurgičke na tvar a potom mi tiekla z ust po podlahe pričom som sa následne povracal do pripraveného vedra a bolesť? no ked som si odsekol maliček ,oproti vytahovaniu mandlí to bola prechádzka ružovým sadom…a trvalo to asi 2 hodiny 30 minút…už viem ako sa cítil Jánošík,ked ho vešali na kandaláber…:)))))))))
ps: ale nie srandoval som:),moje mandle su zatial na svojom mieste ,čo sa ale v blízkej buducnosti zmeni ,tak tu nestrašte ludí…a hlavne mna:)

ahoj barborik

Čítala som tvoj príspevok,ohladom krčných mandlí a hneď ti aj odpovedam.Ja som tiež bola na operácii krčných mandlí v celkovej narkoze v Prešove.Dopadlo to v pohode,celý zákrok trval 30.min.prespala som,keď som sa prebudila tak som mala mierne bolesti,davali mi nato infuzie,takže sa to dalo prežiť.Jesť som mohla až na druhý deň po operácii,ale to len kašovite jedla,aby mi to nekrvacalo,musela som byť v kludne a čo najmenej rozprávať.Normalnu stravu som jedla až o 2.týždne.Už bolo tomu rok ako nemám mandle,môžem povedať,že sa cítim dobre,žiadne angíny,bolesti hrdla…Držím palčeky a želám skoré uzdravenie…Ak chceš tak sa mi ozvi na zuzika0918@azet.sk

ahoj Dasa

Tak ako sa má dcérka po vybratí mandlí?Mne vybrali mandle pred rokom a tiež v celkovej narkoze…Dalo sa to prežiť v pohode,teraz sa už cítim bez problémov:)))Dcérke želám skoré uzdravenie,bez bolesti,ak chceš tak sa mi ozvi zuzika0918@azet.sk

po celkovej anesteze sa to lepsie hoji pacienti ktori mali celkovu uz par hodin po zakroku rozpravaju ja som mal lokalku a rozpraval som az na druhy den ale nieje to vobec strasne boli to 4az5 dni potom bolest ustupuje ale strava je kasovita

Urcite to nemože byt take strašné,ked to umrtvia…som zvedavy ako to bude prebiehat

dobrý deň ja som len pred pol hodinkou prišla z nemocnice mi včera brali krčné mandle a bola som v celkovej anestéze vám poviem pravdu ze az taketo hrozne som to necakala kazdy vraví ze len mandle to je nic ale predsta kazdy zakrok do tela je bolestivy a nebezpecny ale krcne mandle je hroza nevedela som rozpravat a este ani dnes neviem nevedela som ani pit ani jest… v noci sa mi zacala liat krv z hrdla a lekar ma este zdrbal ze som malo pila to preto ze on mi vravel aby som vela pila lenze mi to vravel ked som bola este mimo… takze treba sa prekonat trosicka a donutit sa aby ste mali vela tekutin ale nie jablkove dzusy to je najhorsie ja pijem caj repikovy bez vsetkeho… alebo broskynove nestea… a puding papam… drzte sa bude to ok… jaaj a snazte sa moc nerozpravat…

ahojte…som presne 16.den po vybrati krcnych mandli…citim sa super uz od 8.dna ako keby mi ani nic nerobili:)pre istotu ale este stale ostavam doma vela pijem a jem kasovite jedla…chcem sa opytat za aky dlhy cas po vybere mandli ste fajcili alebo pili alkohol??:)ci si uz mozem nieco dat aspon vinko?:)fajcila som vcera prvy krat nemam pocit ze by mi to nejako ublizilo:)tak hadam ani neublizilo:)som naozaj zvedava nechcem nic riskovat:)ozvite sa niekto pls:)

nic to neni len nemozes jest:D to je jedine strasne

Lenka, aj na mne sa len ucili… a tiez to trvalo vyse hodiny… ale dalo sa… bolelo trochu, lokalka tiez nebola dokonala, ale dalo sa to v pohode vydrzat, lepsie ako u zubara :smiley: a co sa tyka operacie, tak dolezite bolo spravne dychanie ustami… mne sa to darilo az na tie momenty, ked mi tam strcili tampon, vtedy som nedychala radsej :smiley:

cawes, konecne vidim niekoho, kto je na tom podobne, ako som bola ja… cize uplne v pohodke… :smiley: ja som tiez skoro hned po operacii naplno zila a nic sa mi nestalo, ani nekrvacalo, ani nic… kym ini lezali v posteli ako mrciny, ja som pobehovala, rozpravala, umyvala zuby, bo som tiez nezniesla ten pocit zapachu, na piaty den PO som sla na cely den od rana do vecera do skoly a pohodka… mala som tolko energie ako pred operaciou… asi preto, ze som hned sa cez to preniesla a nelezala cele dni, bo to clovek len zoslabne z toho… :smiley:

ahojte, čítam tu naozaj rôzne názory, pocity a zážitky. Mám 30 rokov a do 29 roku môjho života som nemal problémy s mandlami. Odvtedy sa to len zhoršovalo, stále bolesti hrdla, časté angíny atdˇ. Tento rok som mal 3-krát problémy, mandle boli veľké, zjazvené a prinášali mi len problémy, svoju hlavnú funkciu už neplnili. Moja obvodná lekárka a aj krčný lekár jednoznačne presadzovali lokálnu anestéziu, pričom mi hovorili o nevýhodách tej celkovej. Išiel som sa poinformovať do súkromnej kliniky - Mediklinik Piešťany. Tam ma výrazne prekvapil prístup - odborný, ľudský a hlavne ochotný. Hneď mi aj urobili potrebné testy (výter, odber krvi) - zistilo sa vysoké aslo a jednoznačne mi odporučili po nazretí do hrdla celkovú anestéziu. Veľa ľudí ma odhováralo od tejto anestézie (ako som už spomínal), no nedal som sa ovplyvniť a zákrok sa konal ku koncu septembra. Personál bol ochotný a milý, všetko mi vysvetlili atď. Keďže to bola moja prvá operácia v živote, bol som nervózny a znepokojený. Po zákroku som sa prebral v izbe, bol som sám ubytovaný, sestrička sa mi stále venovala a vysvetľovala, dávala na mňa pozor. Celkovo operácia trvala takmer dve hodiny, dlho ma zašívali, pretože mandle boli obrovské a podľa vyjadrenia úplne hnilé… nebudem to viac komentovať, dlho ma zašíval doktor, pretože nechcel riskovať krvácanie - rany boli veľké. Po zákroku infúzia, potom v noci flextor, veľmi som sa nevyspal, z narkózy som nevracal, len sa mi točila hlava, ráno bolo ok. Viem, že je nevýhoda súkromných kliník, že sa platí, no myslím si, že dať za takýto zákrok sto euro nie je taký hrozný peniaz. Lekár aj personál bol super, včera bola nedeľa, zvýšila sa mi teplota a lekár ma ochotne prijal v nedeľu a vyšetril. Som 5-ty deň po operácii, užívam flextor, ktorý asi po 7 hodinách prestane účinkovať, nastávajú bolesti hrdla pri prehltnutí každej sliny, po užití flextoru však do 15 minút všetko ustúpi a je to pohoda. Treba si však prečítať informačný leták tohto prípravku, má veľa nežiadúcich účinkov a netreba to s ním preháňať (max. píšu 3-krát denne a maximálne 7 dní). Takže neviem, čo bude po 7-mom dni :)). Celkovo čo som chcel týmto tu napísať… každý z nás je jedinečný, má jedinečné telo a aj vnímanie. U jedného je to bez komplikácií a u druhého je to inak. Čo sa týka anestézie, myslím si, že osobne som urobil dobre, pretože dve hodiny spolupracovať s lekárom pri zákroku… prajem vám veľa šťastia

ešte dotaz, umývate si zuby? prípadne inú dentálnu hygienu?

Vyberali mi mandle pred tromi dnami v celkovej narkoze. Hned po operacii som mohla rozpravat sice po tichsie, jest som mohla na druhy den rano ale len riedku kasu…bolesti su ale nic hrozne a s liekmi proti bolesti sa da fungovat. V hrdle sa urobil biely neprijemny povlak ale to je len znak ze sa to hoji.bolestivost je asi taka ako pri hnisavej angine…drzim palce a netreba sa vobec bat

ufff…noo neviem či je to najlepsi napad brat ibalgin…lebo ten ma zname učinky že rozširuje cievy…a tym by ti to mohlo krvacat…tak opatrne s nim pri takychto stavoch…skus nieco insie od bolesti a hlavne čo nerozširuje cievy