Krčné mandle

Ahojte!

Ja mam taku otazku ohladne problemov, “vdaka” ktorym ste sa rozhodli dat si vybrat krcne mandle.

Totizto ja osobne som nikdy nemavala anginy, ani som nebyvala chora, az na minuly rok kedy som bola viac krat prechladnuta a RAZ som mala anginu. Vlastne posledny rok som tak viac chora, mala som dokonca aj zapal oblicky pred rokom a pol(co tvrdia lekari, ze je urcite od mandli, ale ziadne vysetrenia mi k tomuto ich zisteniu nerobili)…tiez mam nejake problemy s pletou a ekzemy no mojou nocnou morou su POTRAVINOVE ALERGIE…uz nemozem takmer nic jest, kazdy mesiac mi pripuda alergia na dalsiu a dalsiu potravinu…mno…a to, ako povedala krcna moze byt tiez od mandli

…tak sa chcem opytat ci sa medzi vami nachadza niekto kto mal podobny problem ako ja s tymi alergiami na potraviny a ci mu to pripadne po vybere mandli preslo… jaaj a este ASLO som mala 430 a streptokoka mam, teda neviem ci je to to iste, nevyznam sa v tom…ale viete co mi je divne, ze proste nikdy som nebola preliecena, ziadne ATB mi na to ani neskusili dat, vraj to nema zmysel a treba ich vybrat

…tak co si o tom myslite?

…a este by som chcela opytat, ci ste skusali aj nejaku alernativu pred tym nez ste si ich dali vybrat

…dakujem za odpoved a skore uzdravenie vsetkych zotavujucim sa :))

hm, a je tu aj niekto taky, komu vyber mandli doslova ze uskodil? ze mava teraz problemy s prieduskami a plucami, lebo to je asi take najprediskutovavanejsie riziko, resp. niekto kto si ich dal vybrat a problemy kvoli ktorym to absolvoval mu pretrvavaju???

ahoj, ja som mal tiež ASLO cez 400 čo je myslím dvojnásobok, ale mal som problémy aj s hrdlom - s mandlami. Išiel by som za odborníkom - krčným, dal si urobiť výtery z hrdla, ak tam máš streptokoka - treba to vyliečiť, ak je tam ten druh streptokoka, ktorý sa nedá žiadnymi antibiotikami odstrániť, tak by som zvážil výber mandlí. Jednoznačne by som však išiel za odborníkom - krčným. Nech sa ti darí, ahoj.

Keďže som 10-ty deň po výbere mandlí, neviem to skonštatovať. Ľudia majú rôzne názory… Je pravdou, že mandle sú súčasťou lymfatického systému, ak však svoju funkciu neplnia, sú chronicky zapálené, ložiskom hnisu a infekcie, treba ich odstrániť, tam iná úvaha nie je. Vyliečenie v tomto prípade podľa mňa nie je možné. Snažil som sa vyše roka ich vyliečiť, nedalo sa. Stále brať antibiotiká, ničí sa imunitný systém, zaťažuje pečeň a iné orgány, navyše z hnisu môžeš neskôr získať problémy so srdcom, obličkami, kĺbami… Myslím si, že si treba dávať pozor po vybratí mandlí, to áno. Ale v hrdle sa nenachádzajú len mandle, ktoré bránia prieniku baktérií do priedušiek a pľúc, je tam viac obranných mechanizmov. Treba si prečítať na nete, je tu toho dosť o tom. To je moja úvaha. ahojky

Ahojte vsetci,
v pondelok 19.oktobra mi maju vyberat krcne mandle a po precitani niektorych nazorov mi naskocila husia koza. Maju mi to robit v lokalke, sestricka mi povedala, ze v celkovej anesteze sa to vacsinou robi iba detom do 12 rokov. Ja mam o mesiac 30 tku, tak vraj by som to mala zvladnut. Ma niekto prosim skusenosti s NR- nemocnicou a ocenim kazdy nazor, ako to naozaj v skutocnosti prebieha. Prajem pekny den a vsetkym pooperacnym rychle uzdravenie:)

som práve pred operáciou v nemocnici, zajtra ráno mi idú vyberať krčné mandle takže určite Ti napíšem ako to prebieha.

mne vyberali v maji…mozem ta len ukludnit, ze to nic nie je…daju ti naladovku, takze to urcite zvladnes…ja som mala sice po tom komplikacie,ale jedina asi z 10 ludi, ktorym to robili za ten tyzden…problem je v tom, ze mi to absolutne nepomohlo a chora som dalej …aj teraz …

ahojte,
mne vyberali mandle 9ho oktobra, pred piatimi dnami, v Mediklinik Levice, cely zakrok trva 20 minut, v lokalke, zakrok vobec neboli a ani tie dve hodiny potom kym ucinkuje anastezia. Ale tie bolesti potom, hroza, davaju flector rapid na predpis, na nom fungujem uz piaty den, jeden prasok mam presne na pat hodin potom sa bolest vracia. Za 15 min prasok zaberie a som skoro uplne bez bolesti. Ale bez flectora by som tie bolesti asi tazko zvladla.

Ahoj Daniela včera som podstúpi vyberaniu krčných mandlí v Ružinovskej nemocnici v Bratislave. Bol som v celkovej anestéze. Samotný zákrok trvá asi hodinku, potom ma doviezli na izbu a do rána som to s menšími prestávkami prespal. Dnes ráno to trochu boli pri pití a jedení ale je to niečo viac ako keď máš zapálené hrdlo. Zajtra ráno už idem domov. Želám Ti aby si to v pohode zvladla.

ja som bol v NR nemocnici tiež. sú tam prijemný doktori. Mne to robil Dr. Kutiš. Tiež som bol v lokálke. Zoberu ta na salu polezis si tam asi tak 10 min. potom ta zoberu na operačku posadia ta na stoličku, jeden ti bude hlavu držať a doktor ti najprv nastrieka do hrdla nejaký sprej ktorý ti to umrtvý a potom ti pichne injekcie do mandlí, Počas celého zákroku musií dýchat ústami a mať velké ústa. Jazyk musi byt v klude polozený v ústach. Ja som s nim stále mrvil takže mal doktor na mna mierne nervy:) Trvá to asi 15-20 min. potom si lahnes na vozík a sanitíár ta vezme na izbu. Asi tak po 2 hodiných ti sestricka pichne injekciu proti bolesti. Navecer ti prinesu caj a musiiiis stráásne vela piť!!!aj ked to bude bolieť ale musiis!!!držím palce

Ahoj Hihi,
tak gratulujem, uz to mas za sebou.No ja som ako na to potvoru prechladla, uzivam antibiotika a museli mi operaciu presunut na 9.novembra, ale budu mi to nakoniec robit v celkovej/na moj podnet/, lebo po precitani tych prispevkov v lokalnej anestezii som uplne stratila odvahu a k tomu mam problem aj hocijaku tabletku prehltnut, mam vraj silny daviaci syndrom. Dufam, ze sa skoro uzdravis, drim palce:)

“Ahoj Mifo”, vdaka ukludnil si ma aspon tym, ze su tam fajn doktori, prajem rychle uzdravenie…

Ahoj Daniela. ďakujem že si zareagovala, dnes je môj druhy deň po operácii čaká ma vizita a pôjdem domov. To že si zvolila celovú anestézu to si urobila dobre. A keď Ti ešte niečo môžem poradiť daj si u lekára predpísať Flector forte je to prášok ktorý si rozrobíš vo vode a vypiješ stlmí to bolesť vydrží to takých sedem hodín necítiš bolesť dokonca som bez problémov deň po operácii zjedol celý rožok. Verím že Ti napíšem o celom priebehu liečby. Želám pekný weekend.

Ahoj,prečítala som si tvoj príspevok pretože mňa to tiež čaká začiatkom decembra a dosť sa bojím,pretože to bude moja prvá operácia.Môžem sa ťa spýtať v akom meste ti to operovali?Lebo aj mne to má robiť taký mladý doktor a z toho mám tiež strach,že či bude mať tolko skúseností ako tí starší lekári.Ale ty to už máš za sebou:)

ahoj Daniela
mňe budú vyberať krčné mandle 16. novembra keď že má moja rodina má známosti aj dobré skúsenosti s Nemocnicou v Nitre a konktrétne s Doktorom Kutišom nemáš sa čoho báť.Síce ja sa bojím strašne ale u každého je priebeh po operácií iný.Keby nemuseli ísť von, tak túto stránku hadam ani nenájdem.Teba to čaká už v pondelok tak držím palčeky :slight_smile:

ahoj :smiley: aj ja idem presne vtedy ako ty a do nr :smiley: takze som tiez zvedava ako to doapnee :wink:

ahoj Nikola,
teda ty budes operovana presne na moje narodky, ja by som mala mat v tej chvili uz par dni po operacii. Dam vediet ako to dopadlo a spolieham sa na dobrych doktorov:)ako si spomenula v prispevku…

Ahoj Hihi:)
tak ako sa citis teraz po par dnoch? Verim, ze uz je to ok. Ja sa teraz naozaj bojim o nieco menej, nejako to zvladnem.
Dakujem za rady a prajem pekny zbytok vikendu…

ahoj, moj nazor je vybrat si ich cim skor…
problemy co mas z oblyckami a alergie mozu za to podla mna na 90 percen mandle aj ked si mozes mysliet ze co ma oblicka spolocne z mandlami co su v krku. Ja niesom ziaden odbornik ani lekar iba pacient co mal este horsie problemy napr: tlak v hlave, trpnutie ruk, zima v koncatinach, bolest v hrudniku v oblasti srdca a pod lopatkou, prestaval som pri zaspavani dychat, zvracal som, oci sa mi ako keby triasli. Bol som na vsetkych moznych vysetreniach az nakoniec sa zistilo ze je to to z mandli. Ja som mal ASLO 600 a doktorka mi povedala ze mozem byt rad ze zijem… ze my to nenapadlo srdce. okamzite ma objednali na operaciu. ked som sa prebudil po operacii som bol najstastnejsi clovek na svete nic mi uz nebolo iba ta boles ale to sa da vydrzat. no po 9 mesiacoch co som sa trapil 10 dni vydrzis. Uvedom si, aj ostatny co to budu citat ze ten hnis co je v mandlach je ako jed co kazdym prehltnutim ti ide do celeho organizmu a napada vsetko srdce, klby, oblycky, nervou sustavu. mandle su uzitocne kym su zdrave ale ked je to lozisko infekcie nieje co riesit…von znimi