ked mas teplotu, tak to neni velmi dobre… a v nemocnici kym si bol, tak si ziadnu nemal? musis vela pit, to je hlavne, na to nezabudaj… ja som to prezila bez teploty, bez tabletiek (iba parkrat flector, ked sa mi nexelo jest kasovite jedla) a bola to pohodka… stuzkovu stihas s prehladom, nemusis sa bat… ja som na piaty den po operacii sla do skoly… od rana do vecera som v nej bola, ked som na VS…
Dobrý deň, Gabika.Manžel bol operovaný v Humennom -vybereli mu krčné mandle a robili plastiku podnebia (v Humennom). Je 6 deň po operácii, ale má strašné bolesti: bolí ho celá hlava, uši, krk, nemože nič prehltať a pije len nasilu, žiadne lieky mu už nezaberajú. Bral Flector- prášky, Flugalin a teraz už prešiel na Tramal. je úplne ako zdrogovaný ale bolesti má stále.Ja ho len povzbudzujem, že už to prejde ale stále to nenaberá ústup, tak ho len utešujem a sedím pri ňom ako pri dieťati- a pri tom má 43 rokov.Je to fakt dlhodobo bolestivý zákrok ale verím, že po tom všetkom čo trpí bude OK! s pozdravom jana (Chlmec- pri humennom)
Ahojte. Pravdepodobne mi budu vyberat krcne mandle a neviem ci to umrtvuju injekciou alebo sprejom alebo obidvoma?? Prosííím poradte mííí. Dufam ze nie injekcie:( :´(
Gabika, držím Tvojmu manželovi palce, ako som písala v príspevku hore, ja som tiež 6.deň po operácii krčných mandlí. Mám 37 rokov. Optimizmus ma už prešiel, uši, zuby, hlava a hrdlo stále bolia a telo akoby si už na analgetiká zvyklo a nezaberajú alebo len na krátko. Včera v noci som bola na pohotovosti, kde mi vynadali že beriem priveľa Novalginu a navrhli mi, že mi dajú injekciu Tramalu, ale keď mi povedali že to dávajú onkologickým pacientom, tak som si to radšej rozmyslela, aby som si nezničila obličky a srdce a trpím. Prešla som opäť na Flector Rapid, ale takéto lieky by sa tiež nemali brať dlhodobo viac ako týždeň. Zajtra idem na kontrolu na ORL, tak sa spýtam lekára ako to vydržať, aby sa človek nezbláznil. V nemocnici ma vybavili akurát flaštičkou Algifenu, ktorý nemá na mňa žiaden účinok, ani keď si dám maximálnu povolenú jednorázovú dávku. Z nemocnice ma po operácii na tretí deň prepustili, vôbec som nečakala že tie bolesti budú takéto dlhodobé, vyslovene pulzujúce. Najprv som si myslela, že ma bolia zuby, lebo tam mám nejaký kaz, ale evidentne je to normálny pooperačný príznak. Dúfam, že ako tu píšu na tomto fóre, do 10.dňa bolesti prejdú.
Ahoj Bea,
takže pravdepodobne? Ja to mám už dva týždne za sebou. Otázka znie, či to u vás robia v lokálnej alebo v celkovej anestéze.
Asi máš na mysli lokálnu - si pri vedomí, pichnú ti do riti dve injekcie - jedna je antibiotikum proti zápalu, druhá už neviem. Dajú ti do úst “veselú” tabletku na prehltnutie (náladovku)a cukrík na cmúlanie proti slineniu. A potom ti takými malými injekciami opichajú najprv jednu mandlu, tú vyberú a potom druhú mandlu a vyberú aj tú. Kým ti pichajú tie injekcie, je to taký zvláštny (nie veľmi príjemný) pocit, ale vydržať sa to dá. Ale keď sa bojíš, prečo si nepýtaš celkovú anestézu? My sme boli v jeden deň na operácii 5, z toho dve ženy v lokálke a traja chlapi v celkovej anestéze.
Najhorší je prvý týždeň, ale s liekmi sa to zvládnuť dá. Ja som hneď na druhý deň ráno zjedla celý puding, čo sme mali na raňajky, potom nás pustili domov, doma som si rozmixovala zeleninovú polievku a na tej som normálne fungovala aj ďalšie dni. A dobrý je nanuk, alebo lepšie zmrzlina, najlepšie vanilková. Teraz už jem úplne normálne, musím len lepšie požuť, dobré je zapíjať repíkovým čajíkom. A pravdou je aj to, že stále užívam flector rapid (analgetikum), ale dávam si ho len vtedy, keď cítim, že musím, čo je asi raz za 10-12 hodín. Väčšinou ráno je to hrdlo také suché a zle sa prehlta, tak sa treba poriadne napiť, a často piť počas celej rekonvalescencie. Nemusíš piť veľa, ale často. Najlepšie každú chvílu si trošku lognúť - navlhčiť si diery po mandliach, aby sa lepšie zahojili.
Tiež som mala zvyšené ASLO, ešte som mala zdurené uzliny na krku a nič iné - ani angíny, ale zato v krku streptokoka anginosusa, ktorý odolával liečbe penicilínom, preto sa krčiarka rozhodla vybrať mandle na ktorých sa streptokok vraj držal. Uvidíme časom čo sa z toho vykľuje…
Ahoj…ja som dnes druhy den doma, to je 5 den po operácii a je to naozaj dost bolestivve. Ja som bola v NR v nemocnici a pri zákroku som bola celkovo uspatá. Ešte neprešla ani jedna noc v klude, zakazdym sa budím od bolesti a stonania. Beriem kvapky Algifen a pri velkej bolesti si dam Flector.Pijem repíkový čaj. Druhý krát by som už asi nešla na mandle… Hovorí sa, že v skoršom veku to hojenie ide lepšie, ja mám 16, no taký pocit nemám… Držím palce pri hojení…
zdravím vsetkych ja mam 18 rokov približne pred 4 tyzdbami mi vybrali mandle …teraz kašlem ako stary tuberak je to dosť blbe lebo nikdy som tak nekašlal tak to je s mojim prípadom kasel je priserny bez hlienu nič sa mi neuvolnuje som zvedavý do kedy to potrva…tak vam radi kto nemusi nech ich neoperuje
Ja ked som bola v nemocnici moja spolubyvajuca fajcila uz 3.den po operacii a vobec nic to s nou nerobilo…
:)))) tak toto bolo super napisane. a mas uplnu pravdu nech nestrasia. mna to tiez caka
u mna to v sobotu bude presne rok a este som nebola odvtedy vooobec chora…klop-klop-klop… vybratie mandli bola ta najlepsia vec, ktoru som vo svojom zivote spravila…
ja som bola na operacii presne pred rokom (teda tuto sobotu tomu bude rok), bola som v lokalke ako 21rocna… a bola to uplna pohodicka… ide o to, ako sa clovek k tomu stavia… netreba sa dat premoct nejakou bolestou, sak sme dospeli ludia, no nie? ja so kecala hned od momentu ako som prisla z operacky, s jednym chalanom, co tam bol, sme tam pobehovali po chodbach nemocnice a viedli siahodlhe diskusie, kukali telku - proste vsetko, len nelezali a pohodka… sestricky len v soku na nas kukali… ze ako je to mozne, kym ini tam skapinali od bolesti… ale proste ja som napr. do nemocnice nastupila s tym, ze mi to pomoze, ze to nebude nic moc a veru to nic take nebolo (aj ked ma odhovarali od toho vsetci, ale od operacie som nebola ani raz chora a ani nebudem - vobec neviem, co je to bolest hrdla ani kasel… klop-klop-klop a duf, ze to tak aj zostane)… drzim vam palce, nech to zvladnete… najdolezitejsie je zmenit stav myslenia… fakt… mozno je to otrepane, ale pomaha to…
skorsi vek sa myslia skor deti, co ty uz nie si… ale ja som napr. tam bola v 21tke minuly rok a bola to uplna pohodka, lepsie ako zubarka…
prajem skore uzdravenie, neboj, bolesti pominu, ani si nespomenies zachvilu a potom uz bude dobre…
lahnes na vozik? jooj, tak ja som sla na operacku (v lokalke) peso po schodoch o poschodie vyssie a aj po operacii som presvedcila sestricku, ze predsa nie som mrtva a sla som peso na izbu…
Chcela by som reagovat na tuto temu. Krcne mandle mi vybrali pred 3 dnami v celkovej narkoze. Nic som nevidela, nic nepocula. Odporucam … Teraz sa citim celkom fajn, kazde rano chodim na injekcie proti bolesti : Almiral. Su velmi ucinne a zaberaju, dokonca ucinkuju aj 6 hodin. Najest sa mi da, spat sa mi da. Akurat mam obcas pocit akoby a bolelo hrdlo, popripade mi niekto dal zo 2 facky Kazdopadne, nie je to take strasne, ako niekto spomina. Su aj horsie veci na svete
Pre mna bolo toto viac v pohode ako trhanie zubu mudrosti. S pozdravom Monika
Ahoj kaciatko, podla mna je rozdiel lokalka a operacia, pri operacii to robia dokladnejsie, ten stroj reze aj pali a ide zrejme hlbsie. Okrem toho kazdy clovek ma iny prah bolesti, ja som tiez po operacii pozerala telku a kecala so spolubyvajucimi, bola som si vybavit PNku na poliklinike a pod. Nepomohol by mi pri kulminácii bolesti od takého 4.dna dobrý stav mysle, len analgetiká, tomu ver. Dúfam, že mi to pomôže a nebudem bývať chorá. Dosť mi vadí aj opuchnutý jazyk, lekárka mi povedala že jazyková mandla prebrala funkciu krčných (ako lymfatických uzlín) a časom by sa to malo upraviť.
Hihi, neboj, bolesti prejdu… a potom si uz ani nespomenies…
Ahojte,
ja som sa akurat vcera vratila z nemocnice po vybrani krcnych mandli. Vobec to nebolo take strasne ako ma ludia strasili a ako som citala na rôznych forach. Pri samotnej operacii je najdôlezitejsia spolupráca a hlboke dychanie aby si sa počul ze dychas a vsetko pojde po masle. Zakrok je nebolestivy ale neprijemny trosku ma napinalo ale vtedy staci zrychlit dychanie a prejde. Trosku horsie su bolesti po a to hlavne pri prehltani ale to sa da v poho prezit. Hlavne po kazdom jedle vyplachovat a kloktat s harmancekom aby bola rana udrziavana hygienicky a v cistote. Teraz mam na nich biely povlak, ktory po case postupne odpadne.
Takze koho to caka tak urcite sa nebojte su aj ovela horsie veci a to sa da v pohode prezit. tak vela stastie. :-)))
všetkých statočných zdravím.mám 5 deň po operácii mandlí,a môžem povedať, že to nie je prechádzka ružovou záhradou.Samotná operácia sa dala vydržať, robili mi to v celkovej narkóze, a vrele odporúčam.Počas operácie mi to veľmi krvácalo, nevedeli to zastaviť, mandle boli v hroznom stave, a operovali ma skoro 2 hodiny.Keď som sa prebrala, tak to bolo v pohode, dostala som infúziu,lieky od bolesti, a dalo sa to vydržať.Domov ma pustili hneď na druhý deň,a predpísali mi Flector.Vďaka Bohu za tento prášok, keby som ho nemala, tak tu bolesť asi nevydržím.Ja som si ten jeden sáčik rozdelila na polovicu, takže som brala Flector každé 4 hodiny, tak sa to dalo vydržať.Bolesti mám stále, a ešte mám aj stŕpnutý jazyk, čo je veľmi nepríjemné.Len sa trošku obávam toho, že by to mohlo začať krvácať.Nevie mi niekto poradiť, čo robiť, aby to nekrvácalo, a nemusela som ísť s tým k lekárovi?Ďakujem.
A som rada, že to mám už za sebou.
ahojte, ja som zas štvrtý deň po operácii. a mám podobné skúsenosti ako katka… na operačke som strávila 5 hodín, ale zákrok trval nejakých 40 minút… bolesti sú strašné a zdá sa mi, že sa stupňujú, neviete poradiť niečo na utlmenie bolesti? ja mám kvapky algifen, ktoré nám dávali v nemocnici pred jedlom… na to jedenie je to síce fajn, ale potom akoby to veľmi rýchlo prestalo účinkovať… môžem ich však užívať len raz za 6 hodín, takže to mi je veľmi málo…
dík.
Renatka, daj si predpisat u lekara rozpustny prasok Flector Rapid 50 mg, to by Ti malo aspon na nejaky cas utlmit bolest, aspon mne to velmi pomohlo. Algifen, Ibalgin mi velmi nezaberali. Skusala som aj Paralen aj Novalgin, aj raz zo zufalstva Tramal (derivat opiatu) ale Flector Rapid bol najlepsi a ucinkoval do 15 minut. Okrem toho by mali existovat aj alegeziologicke ambulancie, ktore sa specializuju na liecbu bolesti. Ja som uz dva tyzdne po operacii, akutne bolesti ustupili, tie bolesti boli krute a takmer som skriabala stenu. Chvalabohu som vobec nekrvacala, snaz sa vela pit alebo kloktat harmancekovym alebo repikovym cajom, aj kazdych par minut, aby rana nezostala sucha.