Krčné mandle

Ahojte vsetci! Chcela by som sa s vami podelit o moj VCERAJSI zazitok s tonzilektomiou. Den predtym som si citala tuto diskusiu,ktora ma priviedla do stavu miernej paniky,preto vas chcem upokojit,ze sa netreba nicoho bat. Nie je to sice nic prijemne,mna trochu bolel aj samotny zakrok (lokalka),ale to preto lebo som mala na jednej mandli nejake zrasty,takze mi vybratie ste na mieste zostali nejake zvysky,ktore mi vystrihovala,ale kedze som to tam asi uz nemala az tak umrtvene,dost to bolelo. Ale cele to trvalo fakt do pol hodiny. Po zakroku som nesmela prehltat sliny a rozpravat asi 3hod Dostala som paracetamolove cipky,tie mi velmi pomohli od bolesti. No a dnes uz idem domov. Este 14dni hrozi krvacanie,takze treba byt v klude,jest kasovitu stravu a tak. Takze sa nebojte!!a odporucam ruzinov,velmi mily personal a profesionalny pristup.

Daniela napíšem ti mail teda :slight_smile:

skôr ako za dva týždne to určite nebude možné :). vlastná skúsenosť. týždeň budete ležať v únave a bolesti. je nutné byť vo fyzickom kľude, aby nenastalo silnejšie prekrvenie a tým krvácanie. preto sa maródi dva týždne.

ahojte, 22.4.2010 to je vo stvrtok, po 3 dnoch ma po tonzilektomii pustili domov z ruzinovskej nemocnice. najprv chcem povedat ze kazdy tento zakrok znasa individualne a v prispevkoch su velky rozdiely. samotny zakrok (v lokalnej anesteze) mi bol viac nez neprijemny ale este stale na hranici unosnosti. ak ste drazdivy ako ja, tak vas bude donekonecna napinat ale hlavne neprehltajte lebo tak krv v zaludku nie je zrovna prijemna. Mozno jedna rada, nemusite otvarat usta na maximum ked sa vam tam bude hrabat chirurg, menej vas bude napinat, to mi doslo az pri druhej mandli a dolezite je kudne si dychat. to ako to bude neprijemne pre vas zavisi v akom stave tie mandle mate, ci su velmi prirastene a pod. cely zakrok mohol trvat asi tak do pol hodiny a potom je clovek rad ze je uz potom. na izbe som este vypluval krv tak ma zobrali do osetrovne a az toto bola skusenost. nechcem strasit a preto o tom pisat nebudem. No a este k personalu ruzinova, pre mna dost zvlastny bol prispevok predo mnou, naopak podla mna bol otrasny. kolko ludi tolko chuti. dr. barak, uznavam je to odbornik a kludne sa mu zverte, praca ho zrejme bavi ale moc sme si nesadli. neviem preco. ale to je v poriadku. v nemocniciach som si uz co to odlezal a dotaeraz som sa nestazoval ale sestry … pokracovanie hore

pokracovanie --> sestry na 4. poschodi, myslim ze v ruzinove budete lezat iba tam, su otrasne. okrem toho ze niektore posobili ako keby tam boli iba na brigade. Cest vinimkam. A vsak co ma najviac nastvalo bola jedna sestra (okuliare, kratke cervene vlasy, starsia pani) nikdy nerozpravam o ludoch prilis skaredo ale toto mi nedalo. Aj toto nahodou cita jej zamestnantec a je jasne o koho ide tak ju vyhodte a uz nikdy v zdravotnictve nezamestnajte. Vsetko robila ako keby ju nahanali. Uznavam ze mali vela prace ale toto bolo extrem. Kanilu mi na dva krat nezaviedla, vyzeralo to ako keby sla robit svetovy rekort. Najviac mi vsak vadilo ze na vsetko nadavala, hruby slovnik a to ze bola strasne hlucna, v noci napr. tento typ cloveka by ste urcite hned spoznali. myslim v zdravotnictve by mali pracovat ludia ktory tuto pracu maju radi. co sa o tejto osobe neda povedat. nech sa na mna nikto nehneva ze pisem taketo veci, ale je to moja skusenost a mam pravo povedat svoj nazor. samozrejme vy si utvorte ten vlastny :slight_smile: vsetkym po zakroku prajem pevne nervy s prehltanim. vzdy plny pohar repikoveho caju a skore uzdravenie. ahojte

Precital som to po sebe a musim povedat, ze doktorov maju v ruzinove vybornych, napr. co sa tyka personalu pri operacii, tak ti boli strasne zlati. Ale na tu pani sestru mam stale tazke srdce. Proste ju nemam rad. Dufam, ze moj posledny prispevok. Ahojte.

Super, dnes som 4 deň po vyberaní krčných mandlí vo FN Žilina. Prvý deň som doma z nemocnice. Bolo mi to vykonané v lokálnej anestézii. Príspevky, ktoré som si tu prečítala pred zákrokom boli dosť odstrašujúce, ale moje odhodlanie vzhľadom na opakujúce sa a zdĺhavé zápaly mandlí bolo veľké. Neľutujem. Samotný výkon bol v pohode, plnú zásluhu na tom má MuDr. Lukášek a dve sálové asistentky z ORL odd. vo FN Žilina. Dosť nepríjemné obdobie začalo, keď mi začala stúpať teplota a tak som musela začať piť čaj. Bolo to pomaly so slzami v očiach, ale prekonala som to a dnes som už doma, ešte nemôžem hlasno rozprávať, mierna bolesť mám už len pri prehĺtaní. Musím jesť 2 týždne len kašovitú stravu, ale aspoň “5 dekov” schudnem. Začalo sa mi aj lepšie dýchať, nakoľko zväčšené mandle mi znemožňovali naplno využiť kapacitu pľúc. Vôbec neľutujem, že som súhlasila s odporúčaním MuDr. Pavelkovej z odd. ORL Krankas Žilina,že moje mandle by mali ísť von. Takže na záver veľké ďakujem patrí celému odd. ORL vo FN Žilina, menovite MuDr. Lukášek, MuDr. Dunajovec, MuDr. Martiška, MuDr. Žabka a MuDr. Pallová a celý tím ošetrovateľského personálu, ktorých mená som si s prepáčením nestihla všetky zapamätať. Ďakujem za perfektnú starostlivosť a profesionálny prístup. S pozdravom Janka S.

Ahoj, ja mam ist na operaciu 12.4. v cel. anesteze., vsetci ma strasia dokonca aj doktorka, ze budem strasne zvracat a bude mi velmi zle. Tebe bolo velmi zle po prebudeni?

Prešlo Vám to už? Ešte stále štípe a sú pluzgieriky?

Stratili sa? Lebo viem o rovnakom pripade, s rovnakymi priznakmi.

Ahojte, chcela by som sa poradit, ci mate niekto skusenost s poskodenim nervu po tonzilektomii. Mandle mi vybrali pred vyse mesiacom v celkovej narkoze a doteraz mam zvlastnu chut v ustach a necitim poriadne chut jedla. V nemocnici mi povedali, ze to budem mat aj pol roka, lebo mi pri zakroku nejaky nerv poskodili. Mate s tym niekto skusenost, ci sa to da niekedy do normalu ako mi povedali?

Mne vyberali krcne mandle vcera, v Nemocnici sv. Michala v BA (byvala vojenska nemocnica) , v lokalke. Zakrok sa dal prezit, asi o 2, 5 hodiny mi priniesli repikovy caj a Flector Rapid. Dnes rano ma pustili, pijem repikovy caj, jem kase a detske vyzivy. Dali mi recept na Flector Rapid, tak uzivam ten. Boli ma len prehltanie a mam taky neprijemny pocit, ako keby mi nieco uviazlo tam, kde som mala mandle (ako ked som mala na mandliach capy).

1. 2010 (v pondelok) my vyberali krčné mandle. Pred zákrokom som bola nervózna, ale keď my dala sestrička oblbovák už my bolo všetko jedno. Keď ma potom odviezli na operačku už si pametám len to ako my anesteziológ dával dýchať ten smradlavý plyn. Najhoršie to bolo keď som sa už prebrala na izbe z anestézy. Po prebudení som sedela na posteli a dobrú pol hodinu som plakala. Bola som dosť smädná ale po zákroku som nemohla nejakých 5-6 hodín piť. Keď už som mohla tak prišla za mnou sestrička a povedala my že musím vypiť 2-3 litre vody do rána tak som to išla skúsiť, ale do rána som nedokázala vypiť ani 2 deci-strašne to bolelo, tiekli my slzy a poriadne som ani ústa nevedela otvoriť a ešte aj kútiky my natrhli lekári lebo nemali dobrí prístup k mandliam. Keďže som nepila stále som mala zvýšenú teplotu. Keď ma pustili na 3 deň po zákroku strašne som sa tešila že bude lepšie ale dosť som sa mýlila. Ochorela som a každú noc odvtedy čo som doma sa budím na kašel a bolesť. Zajtra to už bude týždeň od zákroku, no ja sa stále neviem napiť kým si nedám algifen a o jedení ani nehovorím prvé 4 dni som jedla tak že denne 3-4 lyžičky jogurtu. Snažím sa jesť viac ale ono sa to fakt nedá. Ľavú stranu mám celkom v pohode len pravá ma strašne bolí.

Ja som sa dnes vrátil domov s ORL v HE. Vo štvrtok mi tiež vyberali mandle. Mal som to v lokálnej anestézii. Musím povedať, že som rád že to už mám za sebou. Pred operáciou som čítal na internete rôzne príspevky čo sa týka operácie. Teraz môžem sám opísať vlastnú skúsenosť.

Miesto: 29. 4. 2010 ORL Humenné
Najprv by som rád poďakoval celému personálu v HE. Od upratovačiek cez sestričky až po lekárov. Prístup 100 bodov.
Prostredie veľmi dobré, môžem vrelo odporúčať každému.
Tak pred zákrokom mi pichli náladovku, ktorá mi vôbec nezabrala.
Na sále som sedel v kresle a držal som si misku. Najprv mi striekli nejaký sprej do hrdla a po ňom mi všetko strplo. Potom mi prišlo zle a skoro som odpadol. Asi som sa podvedome zľakol. Potom mi opichali mandle a vyštikli.
Zákrok trval asi 20 min. Bolesti mám len pri prehĺtnani.
Teraz mám byť 14 dní doma, lebo mi to vraj môže začať krvácať. Tak uvidím. Asi toľko. PKL

1. 9:30 začiatok operácie ORL Antolská BA. Vek 45. Celková narkóza do žily, za minútu som o sebe nevedel. 10:30 som sa zobudil na susedovo zakašľanie. Nič pekné sa mi nesnívalo. Jemne som sa zdvihol, obzrel si mašinky po pravej ruke: tlak 130 / 80 čas 10:30. Prvý pokus o prehltnutie - bolesť ako pri silne zapálených opuchnutých mandliach, nič strašné. Hneď ma previezli na izbu. Jemne som si zahmkal. Hlas v pohode. Len tie sliny potvorské, ako by to bolo lepidlo, ťažko sa pregĺgali. Hlava ma po narkóze nebolela. Poprosil som suseda, aby mi podal mobil, bez problémov som zavolal žene. O 11:00 som sa odvážil postaviť a trochu som si natiahol telo. Piť mi dovolili cca o 15:00. Hneď som si rezol penicilín, ktorý beriem každých 8 hodín. Prehltol som ho bez problémov. Dostal som infúziu, takže som nebol moc hladný. Večeru mi potvory nedali. Medzi tým som vypľúval sliny čiastočne s krvou. Postupne jej ubúdalo aj keď ešte aj po 24 hodinách som nejakú vypľul. Večer som sa odvážil aj trocha odkašľať humus s priedušiek a hlasiviek. Mal som tam našporenej celkom veľa krvi a slín. Od toho momentu sa mi krv zo slín temer vytratila i keď občas sa objavila. Doktor mi povedal, že keď to nie je čistá krv, ale iba stopy v slinách, tak je to ok. Na noc mi dali injekciu proti bolesti aj keď ma mandle viac neboleli. Ráno prvé raňajky: puding, piškóty. Bolesť ako angína, takže sa dalo. Skúsil som aj dobre pochrúmať kúsok piškóty a prehltnúť. V pohode. Skúsenosť: čím viac som jedol a pil, t. j. pregĺgal, tým menej to bolelo. Keď sa mi nechcelo prehĺtať sliny a radšej som ich odpľúval do misky, po čase to viac bolelo. Pred obedom ma pochytil silný hlad. Ilegálne som schrúmkal pomaličky horalku. Bez problémov. Aspoň mali tie potvory slinské čo robiť. Obed: zemiaky, pomleté mäso. Bez problémov. Dali mi kvapky proti bolesti, aby som si ich dal pred jedlom. Nejak som nepocítil ich účinok, takže som sa na ne už vykašľal. Na olovrant som schrumkal rožok. V nedeľu o 9:00 som s radosťou vypadol domov. V nemocnici bolo celkom v pohode, but Home sweet home. Do večera mi trocha skákala teplota: 36, 5 - 37, 5. Niekedy aj každú polhodinu. Hodne som pil repík a to pomáhalo znižovať teplotu. Na obed som si dal kuracie soté s ryžou. Jedol som to ako jogín: po malých kúskoch a každé sústo som aj 50x požul. Ale bolo to veľmi chutné. Tanier som jedol pol hodinu. Od tohto momentu jem všetko. Po malých kúskoch, dobre pohryzené a nemám problém. Po dvoch dňoch sladkých vanilkových pudingov v nemocnici vôbec nemám chuť na vanilkovú zmrzlinu, ktorej mám nahotovanú celú chladničku. Aspoň sa deti potešli, že mi ju mohli zjesť. Od pondelka rána zmizli teploty a už môžem aj na diaľku pracovať (za kompom). Akurát stále ešte nevládzem hulákať na deti, takže radšej ich ťahám za uši kam treba.

No a aby toho nebolo málo, tak v nedelu o polnoci my mama musela zavolať sanitku lebo my pravá strana začala krvácať. Po príchode do nemocnice som šla do ambulancie a vôbec som nevedela čo ma čaká. Keď my tú ranu začal lekár čistiť som mala také cuky že som sa začala dusiť. Potom my to vypálil. Síce my to umrtvil ale aj tak to bolelo určite nie tak, ako keby to robil bez umŕtvenia ale bola to dosť velká bolesť.

Ako to že si mohol jesť rožky? Mne povedali, že pečivo dobré 3 týždne nemám jesť, lebo mi môže poškriabať mandle.

Tak už mám po tom, v utorok mi vybrali krčné mandličky. Čítala som príspevky pred tým ako som mala ísť na operáciu a nedala som sa ovplyvniť negatívnymi skúsenosťami. Všetko závisí od toho aký prah bolesti človek má. V mojom prípade na stupnici od 1 do 10 kde 1 je najlepšie, sa hodnotím na 3. Nebolelo ma keď mi doktor pichal inekcie (bolo to v lokálke) a ani keď mi zrejme rezal lôžko kde bola uložená mandľa. Bolesť prišla iba keď mi asi vyškrabával zvyšky a asi to čistil a keď mi tam pritláčal gázu asi zastavoval krvácanie. A ešte jeden postreh, neuveriteľne ma boleli uši. Hneď v ten istý deň mi doniesli čaj tak som si dávala po lyžičkách, keď bolelo prišla injekcia potom bolesť ustúpila. Prespala som v nemocnici jednu noc a išla som domov. Ťažko sa mi prehĺta jem len samé gebuziny riedke ale už sa teším na hocičo v tuhom stave. Zhrniem: určite by som nechcela toto absolvovať ešte raz ale pre svoje zdravie, zdravie našich nenarodených detí a mojich blízkych som urobila dobre. Dúfam že nenastanú žiadne komplikácie a skoro sa uzdravím. Aj ostatným želám skoré uzdravenie.

Ja som druhý deň po operácii. Dnes ma pustili domov. Operovaný som bol v Poprade na krčné mandle. Som rád že to mám už za sebou. Operácia bolo v pohode doktorka mi to dobre opichala a všetko spolu trvalo okolo desať minút nie viac. S úsmevom som si šiel odpočívať. Po dvoch troch hodinkách ma to začalo bolieť. Bolesť je silná ale každého to po zákroku bolelo niekoho dlhšie niekoho kratšie takže treba to vydržať. Teraz sa snažím jesť a piť podľa toho ako mi to odporúčali doktori. Prajem všetkým príjemné hojenie a nebojte sa operácie ak je potrebná ušetríte si množstvo iných problémov.

Nebojte sa nicoho, vyberanie krcnych mandli sa da vydrzat, nie je to nic hrozneho. Mna operovali v celkovej anesteze 19. 5. na kramaroch, na jednodnovej chirurgii. Este v ten vecer ma pustili domov. Bolelo to ako ked mate silny zapal hrdla, alebo anginu. A z vlastnej skusenosti bolo toto oproti mononukleoze cajovy odvar. Vecer som uz jedla vyzivu, zmrzlinu a piskoty s mliekom. Dnes - na 5. den to boli trosku viac, lebo uz zacinaju odpadavat povlaky a kedze sa to uz hoji, tak to neprijemne trha. Ale pomaha obycajny paralen rozdrveny v lyzickach. Kedze som studentka, uz sa ucim aj na skusky, takze sa nicoho nebojte, ked vam to ma pomoct, tak ten tyzden vydrzite:) )