Som po operacii 4 dni a chcela by som sa vas spytat, ci aj vam hovorili nieco o tom, ze este nejakych 4-5 dni po prepusteni (tzn. ze 8-9 dni po zakroku) si nemozte umyvat hlavu a sprchovat, ked tak len vo vlaznej vode? Okrem toho mi jedna sestricka povedala, ze si nemam vobec umyvat zuby, pretoze by sa mi mohol chlp z kefky dostat do rany (lenze ja mam strojcek na zuboch, a neumyvat si vyse tyzdna zuby so strojcekom mi pride troska dost odvazne). No a na druhy den mi druha sestricka povedala, ze si mozem umyvat zuby, ale len s detskou pastou aby mi “dospelacka” pasta nevystipala rany. Mate aj vy skusenosti so zakazmi a prikazmi co sa tyka umyvania zubov? Prosim poradte. Dakujem.
Ja pridávam svoju nepríjemnú skúsenosť s vybratými mandlami. Už som mala 40 rokov a veľmi bolestivé skúsenosti pri vybraní i potom. Jednu mandlu som mala prirastenú z neustálych zápalov, takže mi to museli z hrdla oškrabávať. No a najhoršie bolo, že som si vymyslela, že určite bude veľmi dobré po vybratí urobiť si ako jedlo jahodový kokteil. Bolo to niečo hrozné. Jadierka z jahôd a cukor urobilo na čerstvú ranu to, čo by asi urobilo naliatie octu do rany. Strach a hrôza. Najlepšie sa mi ale osvedčilo jedenie slaných chipsov. Hrdlo ukľudnilo a aj sa lepšie hojilo. Bolesti som si ale užila dosť i pri vyberaní / zrejme slabá anestéza / i potom dosť dlhú dobu. No urobila som i tak veľmi dobre, keď som sa rozhodla pre vybratie. 70% mojich zdravotných problémov sa zlepšilo.
Cez prázdniny mi majú vybrať krčné mandle. Po 3 týždňoch od zákroku mám cestovať lietadlom na dovolenku. Myslíte, že to zvládnem ?
Ďakujem za vaše názory.
Dobrý deň, chcem sa spýtať po koľkých dňoch od operácie ste boli fit? Idem totiž po 3 týždňoch po vybratí mandlí na dovolenku. Zvládnem to ?
Ďakujem.
Ahojte všetci. Dňa 1. 6. 2010 mi v Starej nemocnici LP v Ke vyberali krčné mandle. Ráno o 7:45:54 som na operačke po pichnutí narkózy som zaspala a prebudila som sa až na izbe, keď ma prekladali na postel, ešte som si stihla namontovať piercing do brucha. Na veľké počudovanie mi dovolili si nechať piercing v jazyku, ale s výnimkou, že musí byť z PVC materiálu. Mandle, uff, už ich nemám ale cítim sa strašne, mala som problém preglgnúť vodu a nie to ešte niečo zjesť. 4. 6. 2010 ma pustili domov a teraz sedím za PC a píšem vám tento odkaz. Postrehla som, že neviete či si mate umývať zuby, či sa máte umývať. Ja si zuby umývam, sprchujem sa s letnou vodou a vlasy si radšej neumývam. Celé dni nič nejem, len občas si dám nejakú tu polievočku, čo mi mamka uvarí, jogurt, ale včera som skúšala jesť chlebík s maslom, celkom to šlo ale bolesť nenormálna. Schudla som 4kg jedna potešujúca správa na tom všetkom, už sa teším, keď si dam pizzu, grilované kurča, hranolky mňam
Tak že počítam, že ma to bude bolieť ešte 4-5 dní do kopy nejakých 10-11 dní
Tak že držte sa a snažim sa držať aj ja
Presne tak ako píšeš milá Ajka aj mne vyberali mandle, mám 42 rokov a len v lokálnej anestéze a mal som dosť. Ja neviem ako vyberajú druhým, ale ten, kto to tvrdí že to nebolí, tak klame a ešte horšie je to potom. Už som schudol 8 kg za 5 dní to ani tak nevadí, ale tá bolesť uší to je niečo hrozné, bez analgetík sa to ani nedá vydržať. Proste nech sa každý pripraví na bolesť ktorú musí prekonať a to je jedna pravda. S pozdravom, Igor.
Ahojte, tak som sa rozhodla aj ja prispieť mojou skúsenosťou, keďže viem, že pred takým zákrokom sa každý bojí, a preto každé povzbudenie poteší. Chcem Vás posmeliť, aby ste sa nebáli. Mne vyberali v lokálke dňa 8. 6. , teda zajtra tomu bude týždeň. V deň operácie som bola už poobede doma a nasledujúce 2 dni som takmer celé prespala. Nejako ma to ani nebolelo, no mala som pred tým veľký rešpekt, a hlavne strach z bolesti, preto som veľmi nejedla, iba pila. No na 3. deň sa to trošku zhoršilo, bola som vyčerpaná, hladná a nemohla som v noci spať. Všetko som si mixovala na kašu: na ráno ovsené vločky s mliekom, na obed zemiaky, ryžu… proste všetko som mixovala. Ale verte, neverte, keď mi doktor povedal, že to robím zle, že až tak “šetrím” to hrdlo (zo strachu, že sa to rozkrváca). Čím skôr začnete hrdielko zvykať na normálnu stravu, tým lepšie. Prestala som mixovať a aj za cenu bolesti som začala pomaličky jesť normálne (samozrejme, nie hneď rezne) ryžu, cestovinky, pečivo, tuniaka v konzerve, tofu syr (je mäkký a neublíži)… a cítim sa oveľa lepšie… hrdlo si začína zvykať, krásne sa prečisťuje od povlakov a cítim, že som na tom každý deň lepšie. A lieky beriem akurát Algifen, nič iné od bolesti, nechcem do seba pchať chémiu, kým to nie je nevyhnutné. Takže sa ničoho nebojte, ak máte problémy, von s nimi potvorami! Inak aj pleť sa mi začala krásne čistiť a celá sa rozžiarila, ešte tak týždeň a nebudem potrebovať ani make-up :)držím palce, za seba hovorím, že to stálo za to.
Mne vyberali krčné mandle pred 2 mesiacmi a stále ma to bolí pri zmenách počasia. Mne doktori odporučili algifen no nezaberal. Mama mi potom dala voltaren rapid, a mohol som už po 3 dňoch jesť rožky, chleba, no proste všetko.
Ahoj, mne vyberali krčné mandle pred 2 mesiacmi v Levickej nemocnici. Mandle mi len lokálne umŕtvili a šlo sa na vec. Samotný zákrok bol relatívne v pohode, keďže moje mandle boli už roky v dezolátnom stave zákrok trval o niečo dlhšie a krvácanie zastavilo nakoniec až 16 štichov. Bolesti po operácii boli veľmi intenzívne medzi 4 až 8 dňom. V tomto období mi robil problém aj zjesť bez plaču kojeneckú výživu alebo napiť sa vody. Jediná vec, ktorú som na bolesť užívala boli algifen-čapíky keďže som prvé dni často vracala. Na 10 deň ma zázračne rany prestali bolieť a začala som jesť normálnu nepomletú stranu ale len vlažnú, Keďže rany sa mohli do 14 dní kľudne otvoriť a opätovné zaceľovanie je vraj bolestivejšie ako vyberanie. V tej dobe hojenia som vyhlasovala, že menšie zlo a bolesť je dať si odťať nohu ako vybrať mandle ale kedže sa mi to zahojilo zázračne rýchlo (zrejme vďaka 16 štichom) svoj názor som mierne zmenila. Počas 10 dní som schudla z 53 kg na 47 sprchovať som sa mohla v studenej až po týždni aj to len v mierne vlažnej vode ale určite to za to stálo. Mávala som často angíny a bolesti hrdla a teraz je to v pohode dokonca sa zmiernila aj moja alergia. Takže odporúčam ak je treba, mandle rozhodne vybrať… tých pár dní sa to dá prežiť a je to geniálna diéta
Najväčšie negatíva: trhanie v ušiach, pocit, prehĺtania žiletiek, , nechutenstvo
Pozitíva: koniec angín a iných krčných zápalov
KATE
Vybrali mi mandle 10.6. v súkromnej nemocnici v Šaci, teraz som týždeň po operácií a to, že som si ich dala vybrať bola dosiaľ najvačšia chyba v mojom živote. Bolesti su ukrutné, týždeň som sa nenajedla, pretože ma hneď začnú bolieť uši. Nevládzem už vobec, každý hlt je pre mňa niečo ukrutné, ale všetkým držím palce a dúfam, že na tom budete lepšie ako ja.
Ahojte chcela by som sa oyptat ci ma niekto skusenost s vybratim krcnych a nosnej mandle naraz. Ja idem do Ke do Novej nemocnice Luisa Pastera bol tam niekto kto by mi vedel troska opisat ako tam je personal a tak… dakujem
Vies co by si mala spravit? Chod tam a mozes poprosit doktora, aby ti to umrtvil, nebude ta to tak boliet, vsak to bude trvat len jednu alebo pol minuty, to ta prejde uvidis, ziadny strach :o)
Treba si uvedomiť, že odstránenie krčných mandlí je rovnaký operačný zákrok ako výber slepého čreva alebo iná operácia. Je to zásah do organizmu a telo sa stým vyrovnáva postupne. Rany po tonzilitíde sú hlboké a v niektorých prípadoch je potrebné šitie. Bolesť však pri správnej starostlivosti ustúpi približne medzi 8 až 10 dňom po zákroku. Každý znáša bolesť inak čo vedie ku konštatovaniam typu, bola to veľká chyba vybrať ich, , to nieje pravda pretože mandle vám boli odstránené z určitého vážneho zdravotného dôvodu takže chyba to rozhodne nebola. Sama som tento zákrok podstúpila a svoje si pretrpela ale pri správnej ústnej hygiene a dodržiavaní nariadení ohľadne jedla a osobnej hygieny sa rany rýchlo zahoja. Jedine čo môžem veľmi vrelo odporučiť je zásada aspoň týždeň až 10 dní sa nesprchovať. Teplá voda spôsobuje prudké rozšírenie ciev a keďže sliznica v ľudskom tele je maximálne prekrvená je veľká pravdepodobnosť, že sa rany rozkrvácajú. Tak tiež nepiť a nejesť ani vlažnú stravu. Následné vypaľovanie je pomerne bolestivé z dôvodu nemožného podania anestetík. Existujú oveľa horšie zákroky a choroby takže pri vyberaní mandlí hlavu hore na to sa predsa nezomiera. Lili
Caute, ako citala som co tu pisete, ze je to dobre, ked si dame vybrat mandle. No keby som mohla vratit cas, tak si ich ucrite nedam vybarat. To ze som sa rozhodla ich dat vybrat bola najvacsia chyba v mojom doterajsom zivote. Vsetko sa to zacalo tym, ze v marci ma zacalo strasne bolet hrdlo, ale nechala som to tak a povedala si, ved to hadam prejde. Figu borovu zhorsilo sa to nemohla som rozpravat, bolelo ma ucho a cela lava strana mi ochrnula sla som ku doktorke, ta ma hned poslala na ORL a v nemocnici mi povedali, ze je to abces a ze mi to treba dako narezat. Tak mi to iba umrtvili a rezali ked som videla ako mi ide tym skalpelom doktor do ust mala som dost. Hned mi poradil aby som bola hospitalizovana a nasledne, aby mi vybrali mandle. Odmietla som! Sla som domov a tam som sa vyliecila (mala som pred maturitami) Tak potom som sa ojedlana na operaciu az v juni, od toho marca do juna ma ani raz nebolelo hrdlo. Necela som ist uz na tu operaciu ale doktory povedali, ze radsej nech idme, tak som si povedla v poriadku. V piatok ma zoperovali, zobudila som sa z narkozy a nic ma nebolelo, uplne to bolo v pohode. O 5 dni ma pusitli domov. Doma som uz nemala infuzky, tak ma to zacalo boliet ale davala som si prasky na utisenie, tak sa to dalo vydrzat. Vsetko vyzerlo v ze je OK. V stredu o 3:10 rano ma to zacalo bolet tak som sa zobudila, ze si idme dat prasok na utisenie. Zakaslala som a zrazu sa pozrem a zacala som krvacat. Sli sme so nemocnice, zevraj mi praskla mala cievka, tak mi to za ziva iba mi to umrtvili dako dali dokopy. Previezli ma na izbu a za dakych 20 min. som vyplula zase hrudu krvi. Tento raz mi praskla hurba cieva, ta mi to znova dako spravili a zasili. Opakujem vsetko som vnimala az do casu, kym som im tam skoro neodpadla. Po zasiti ma previezli na izbu a stale som mala pocit kaslania ale zakazali mi kaslat, tak som sa zacala dusit. Zevraj mali tazkosti ma dako stabilizovat, take cosi. Ale vdaka jednemu dobremu doktorovi, ktory to vsetko znasal so mnou som to dako prezila. Samozrejme aj vaka dobrym sestrickam. Takze som zacila vyberanie mandli alebo opravu mandli oboma sposobmi aj v uplnej anasteze aj iba v lokalnom umrtveni. Ludia moji keby som vedela co vsetko zazijem s jednymi blbymi krcnymy mandlami, tak v zivote sa na to nedam. Teraz mam po tom, uz dva tyzdne, nic ma neboli ale ide ma porazit, uz z toho, ze som stale zavreta doma.
Ahojte, som piaty den po operacii krcnych mandli v KE v Novej nemocnici Luisa Pastera, no prijali ma 5.7.2010 a domov ma pustili 10.7.2010 takze dnes Musim povedat, ze ma neskutocne boli, ked polikam poriadne, ani nic nejem,lebo by som najradsej plakala strasna bolest. Tesim sa, ked bolest ustupi a ja sa konecne najem a k tomu najhorsi je ten zapach u ust po vybrati, ked sa to hoji, dufam, ze uz coskoro budem fit a drzim palce tym, ktorych to este len caka, no moj nazor na vbratie mandli je, ze kebyze rastli a mala by som ist ich vybrat zase, tak nikdy. Nemozem sa ani zasmiat ani plakat, nic, strasna bolest a to uz nehovorim o jedeni a piti.
Zdravím:)
Chcel by som sa taktiež podeliť o informácie a priebeh tejto operácie.
Operovaný som bol 06.07.2010
- Celková anestéza,
- deň operácie: ráno budíček o 6tej odmerajú teplotu. O 7:30 pre mňa prišiel asistent a oznámil mi, aby som ho nasledoval. Po rôznych prestupoch sme sa dostali do miestnosti, kde som sa mal prezliecť. Resp. vyzliecť ostalo na mne divné kimono v ktorom som mal odkrytú zadnú časť tela, ale snažil som sa to nejak zakryť :D. Potom sme sa dostali do pred operačnej miestnosti, kde ma zakryli takým paplónom a asi pol hodinu som ležal a nič sa nedialo, medzitým som dostal tabletku. V tom čase som si síce myslel, že nefunguje, no bolo divné, že som rukami robil divné pohyby a akoby som bojoval v štýle karate s elektr. zástrčkou.
- A tak si prišli pre mňa, sám som si ľahol začal byť extrémne nervózny ale ako do mňa už šla pomaličky narkóza, cítil som krútenie hlavy a zrazu som proste zaspal.
- keď som sa zobudil, nič ma nebolelo, nič som si nepamätal, takže toho sa nebojte.
- v deň operácie je to také že síce nemôžete jesť, no pravda je taká, že vám to nevadí. V deň operácie sú bolesti minimálne.
- Zvrat je u každého až na daľši deň, vtedy to kus bolí viacej.
- Ďalšie dva dni sú sice menej bolestivé, ale nieje to prechádzka ružovým sadom.
- Prespustený som bol na 4tý deň po operácii.
- Piť som mohol v pohode, jedol som viac menej kašovitú stravu no sem tam aj napr. chleba alebo niečo podobné. No neodporúčam to, síce mi to nekrvácalo, no všimol som si, že mi to odrelo chrasty.
- Horšie je to vtedy asi druhý deň po prepustení, zrazu badam bolesti ucha a zubov a sú neznesiteľne strašné a nepomáhajú ani lieky, najme to bolí, keď viacej vypijem alebo zjem. Teda na to musím dávať pozor. Dnes je to už lepšie, myslím, že to uz bude len lepšie.
Odporúčam jesť roztopenu zmrzlinu, zemiakovu kašu, strukovú polievku zo zemiakmi kompletne pomixovanú - to vám dodá veľmi veľa energie, detskú výživu som sice jedol, ale je to na dve veci, bolí z toho chrup, a kus aj hrdlo pri jedení, ale urcite si ho zadovážte, stojí aj to za to. Ak môzem ešte poradiť, pomohlo veľmi acidofilné mlieko, pretože obsahuje bielkoviny, sacharidy a ine potrebné látky, ľahko ho dostanete do seba, z chladničky podávané je výborne chladivé. Najhoršie sú ale tie sliny, ktoré sa spájajú ako zuvačky, no proste neznesitelné.
Ľudia tu píšu, že by operáciu uz nezniesli a tak podobne. Poviem to takto: Sice to bolí, sice je to možno pre niekoho strašná operácia a bojí sa toho, jeto pre vaše zdravie a ak vám hovoria, ze si ich máte vybrať, poprípade máte zvýšené ASLO, fakt dajte si poradiť. Ja som mal aj bolesti brucha a cítim dosť úlavu aj energiu, ktorú som už dlho nemal, tá operácia nie je nič strašné, nie je to nič také, že by som dokázal napísať, že nikdy viac alebo nieco podobné. Najhoršie, čo môzete spraviť je kasľať na to a neriesiť to. Zdravotny stav je nesmierne dôležitý a je nemysliteľné sa mu vyhýbať.
Ešte doplním, že mne to prechádzalo na kĺby a mal som bolesti a zapálené kĺby. A to som športovec a preto som teraz štastný, že už pár dní po operácii ma kĺby nebolia. A spýtajte sa doktora, mne povedal, že to môze prejsť aj na obličky a inde a to už teda nie je sranda. Dúfam, že som pomohol, ahojte a ďakujem.
Ahojte, chcela by som sa spytat, ze ked som 7 den po operacii, ci uz mozem jest aj take ako parky so syrom, vianocku s maslom a taketo veci?
Sama musíš vedieť ako to tam vyzerá a načo sa cíťiš. Samozrejme sa to neodporúča jesť, ja som napr. jedol cestoviny + cottage cheese, zemiaky s rybou atď… ale všetko záleží od toho ako sa vyvíja rana radšej si nato ešte počkaj a sprav si napr. Krupicu nech je tam dostatok mlieka nech neni veľmi stuhnutá.
Na problémy s dýchacími cestami, záněty mandlí a imunitou obecně, i u dětí, mohu doporučit preventivně brát curenzym. Mému synovi - 5 let - v současné době pomáhá proti opakovaným zánětům. Vytržení mandlí, které bylo běžnou praxí za minulého režimu, není řešením. Mandle mají svůj důvod, proč je v těle člověk má, naopak se Vám může stát, že bez nich rychleji dostanete angínu apod.
Ahojte, mne vyberali mandle pre 3 týždňami v celkovej narkóze. Zákrok prebehol v poriadku aj vďaka doktorovi, ktorý ma operoval. Myslím, že operatér je dosť dôležitý, aj keď je to dosť rutinná operácia je dôležité, aby bola urobená dobre - tým sa znižuje riziko pooperačných komplikácií. Netreba sa báť ani celkovej narkózy, mne potom vôbec nebolo zle ani som nevracala. Moc to nebolelo a mohla som aj rozprávať. Poobede a večer som pila čaj a zjedla som aj syrokrém. Keďže všetko bolo OK na druhý deň ma pustili domov. Potom to začalo dosť bolieť, najhorší bol asi piaty deň, ale pomocou tabletiek sa to dá zvládnuť. Treba hlavne veľa piť - vodu (nebublinkovú) , čaje, môže byť aj káva, ale len instantná. Samozrejme kašovitú stravu (pudingy, jogurty, polievky, piškoty, kaše, atď. ) - všetko musí byť studené alebo vlažné, nie horúce. Nič kyslé ani ovocie neodporúčam - dráždi to rany. Na vyplachovanie je dobrý harmančekový čaj, ten zároveň odstraňuje nepríjemný zápach. Sprchovať sa len vlažnou alebo studenou vodou, vlasy tak 7-10 dní tiež neumývať teplou vodou. No a samozrejme žiadna fyzická námaha, treba oddychovať, ležať, veľa nerozprávať. Ja som nemala žiadne komplikácie, takže som po 2 týždňoch v pohode nastúpila do práce. Netreba sa tejto operácie báť, každý si síce musí odtrpieť pár dní bolestí, ale dá sa to prežiť. Ak vám lekár odporučí mandle vybrať, choďte do toho, pretože choré mandle robia v tele viac škody ako osohu. Držím palce všetkým ktorí sa na operáciu chystajú. Pa.